Κυβερνητικές ευθύνες για τη Χρυσή Αυγή

Προκαλεί έντονα ερωτηματικά αν όχι έντονη δυσφορία, η σπουδή που δείχνει η κυβέρνηση να δίνει έδαφος στη φασιστική Χρυσή Αυγή, να διευκολύνει και να σιγοντάρει ενέργειές της, στο όνομα του ότι είναι τάχα κι αυτή ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως όλα τ’ άλλα… Τα πρόσφατα γεγονότα με την ΕΔΕ που αποφασίστηκε σε βάρος εκπαιδευτικών της Λευκάδας, ύστερα από καταγγελία οπαδών φασιστικών μορφωμάτων, επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές για τη σπουδή και τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης. Και δεν είναι το πρώτο κρούσμα. Το υπουργείο Εσωτερικών είχε σπεύσει να μαζέψει από τους δήμους τα στοιχεία που είχε ζητήσει η Χρυσή Αυγή για τα παιδιά των αλλοδαπών που φοιτούν στους παιδικούς σταθμούς της χώρας. Βουλευτές της Χρυσής Αυγής είχαν μιλήσει στη Βουλή για επισκέψεις μελών του κόμματος στα σχολεία στο πλαίσιο των… θεσμικών τους ρόλων ως μελών συλλόγων γονέων κ.ο.κ. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα ότι συμβαίνει. Και δεν μπορεί να καθησυχάσει κανέναν η απάντηση που είχε δώσει τότε στους βουλευτές ο υφυπουργός Παιδείας ότι χρειάζεται άδεια για επισκέψεις στα σχολεία. Η πραγματικότητα δείχνει ότι η Χρυσή Αυγή προχωράει στην υλοποίηση όσων προανήγγειλε, και η κυβέρνηση της αφήνει έδαφος.

Η καλλιέργεια της λογικής ότι «η Χρυσή Αυγή είναι ένα κοινοβουλευτικό κόμμα όπως όλα τα άλλα και στο πλαίσιο αυτό πρέπει να σεβόμαστε το θεσμικό της ρόλο», είναι επικίνδυνη και εγκληματική. Εχουν γραφτεί πολλά πια για τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και το «θεσμικό» ξεκίνημα των Εθνικοσοσιαλιστών, με την επίσης πασίγνωστη εξέλιξή του. Η λογική της «θεσμικής» αντιμετώπισης του κόμματος, είναι λογική που οδηγεί στη νομιμοποίηση του φασισμού. Και είναι επικίνδυνη ειδικά για πιο ευάλωτες και αδιαμόρφωτες συνειδήσεις, ιδίως για τους νέους ανθρώπους, που τα τελευταία χρόνια τους έχουν κάνει πλύση εγκεφάλου με την άθλια εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό, την εξίσωση των θυτών με τα θύματα.

Γίνεται όλο και περισσότερο φανερό ότι με τέτοιες λογικές δεν αντιμετωπίζεται ο φασισμός, αλλά αντίθετα θεριεύει. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση μαθητή σε σχολείο του Ηρακλείου Κρήτης που πρότεινε στη γενική συνέλευση του σχολείου του να καλέσουν τη Χρυσή Αυγή για να ακούσουν τις θέσεις της για το Πολυτεχνείο, ακριβώς με τη δικαιολογία ότι είναι κοινοβουλευτικό κόμμα και μάλιστα «αποκλεισμένο» από τα κανάλια! Να πώς φτάνουμε στη νομιμοποίηση. Είναι επίσης χαρακτηριστικό και αξιέπαινο ότι μετά από την παρέμβαση ενός ΚΝίτη μαθητή για το ρόλο της Χρυσής Αυγής, η γενική συνέλευση των μαθητών με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε όχι απλά να μη ζητηθεί αλλά ούτε καν να επιτραπεί η είσοδος της Χρυσής Αυγής στο σχολείο.
Οποιος ανέχεται το φασισμό, κάτω από οποιαδήποτε δικαιολογία γίνεται συνυπεύθυνος στις εγκληματικές του πράξεις. Να γιατί είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης όταν ικανοποιεί τις προτροπές της Χρυσής Αυγής. Το εργατικό κίνημα έχει πείρα, μπορεί και πρέπει ακόμα πιο αποφασιστικά να αποκαλύψει το ρόλο τους και να τους απομονώσει, όπως ήδη έχει κάνει σε πολλές περιπτώσεις, με πιο χαρακτηριστική την τελευταία στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στην Κρήτη. Εκεί που χρυσαυγίτης εργάτης τσάκισε στο ξύλο μετανάστη εργάτη που δούλευε μαζί του και που η εργοστασιακή επιτροπή έκανε στάση εργασίας, γενική συνέλευση που απομόνωσε τον χρυσαυγίτη, ενώ με ψήφισμα καταδίκασαν ομόφωνα τη Χρυσή Αυγή.

Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ – “Ριζοσπάστης”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *