Πληρωμένα συμβόλαια- Ολο το σχέδιο εξόντωσης του Κ. Βαξεβάνη

image002«Το ρεπορτάζ αυτό εύχομαι να μην γραφόταν ποτέ. θα σήμαινε πως οι θεσμοί λειτουργούν, η δημοσιογραφία κάνει τη δουλειά της και το παρακράτος είναι μια έννοια εγκυκλοπαιδική που αναφέρεται στη δεκαετία του ’60 Δυστυχώς όμως το 2012 μας παρακολουθούν. Οι εντολείς είναι φορείς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας». Οι γραμμές αυτές είχαν γραφτεί τον Ιούνιο του 2012, στο τεύχος 6 του HOT DOC. Μόλις τρεις μήνες μετά την έκδοση του περιοδικού, μια σειρά από ενδείξεις αλλά και πληροφορίες μας είχε οδηγήσει στο συμπέρασμα πως κάποιοι μας παρακολουθούν. Καταλαβαίναμε πως επρόκειτο για κάτι πάρα πολύ σοβαρό, αλλά τώρα πια καταλαβαίνουμε πως στην πραγματικότητα είχαμε άγνοια κινδύνου. Και εχθρών, που είχαμε δημιουργήσει σε μερικές μόλις μέρες κυκλοφορίας.

Του Κώστα Βαξεβάνη

Οσα θα διαβάσετε στις επόμενες σελίδες έχουν δύο σοβαρά μειονεκτήματα. Το πρώτο είναι ότι αναφέρονται σε εμάς τους ίδιους. Άρα είναι εκτεθειμένα απέναντι στην κακόπιστη κριτική που τα βλέπει ως περιαυτολογία ή ακόμη και διαφήμιση. Εμείς όμως δεν σας κρύψαμε ποτέ τίποτα, ακόμη και όταν τα συμφέροντα προσπαθούν να μας φιμώσουν με υπέρογκες αγωγές και μηνύσεις. Το δεύτερο είναι πως πρόκειται για τερατώδη πράγματα, τα οποία είναι περισσότερο συμβατά με τη φαντασία και το σενάριο παρά με την πραγματικότητα σε μια Δημοκρατία. Ποιος και πώς μπορεί να πιστέψει πως μια μικρή ομάδα δημοσιογράφων μπήκε στο στόχαστρο παρακυβερνητικών και παρακρατικών μηχανισμών, μισθοφόρων μυστικών υπηρεσιών, πλαστογράφων και πληρωμένων φονιάδων, γιατί απλώς λειτουργεί δημοσιογραφικά;

Το θέμα όμως δεν είναι για μας επικοινωνιακό, ώστε να αναζητήσουμε τον τρόπο που αυτό μπορεί να γίνει πιστευτό. Ο μοναδικός τρόπος είναι να πούμε τα στοιχεία μας, για μια έρευνα που αυτή τη φορά δεν αφορά άλλους, αλλά εμάς. Δυστυχώς, είναι πιο δύσκολο απ’ ό,τι φαντάζεται κάποιος. Η έρευνα αυτή δεν θα αναπαραχθεί πουθενά, όπως δεν έχει αναπαραχθεί καμία από αυτές που κάναμε στα 26 τεύχη που εκδώσαμε στον ένα χρόνο λειτουργίας μας, και ας αφορά την απειλή ζωής ανθρώπων. Φαντάζομαι από τώρα τα πόσα αποπροσανατολιστικά και υποτιμητικά θα γραφτούν. Αλλά δεν είναι όλος ο Τύπος πουλημένος.
Υπάρχουν ελεύθερες φωνές και θα είναι τραγικό να αναγνωρίσουμε παντοδυναμία στη σαπίλα.

Το πλεονέκτημα των απατεώνων είναι πως δεν χρειάζεται να αποδεικνύουν τίποτα, μόνο να δημιουργούν εντυπώσεις. Οι έντιμοι, και κυρίως οι έντιμοι δημοσιογράφοι, πρέπει να αποδεικνύουν τα πάντα. Τον ένα χρόνο που πέρασε δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν όσα αποκαλύψαμε. Έτσι επιστράτευσαν αρχικά την ψιθυρολογία: «ποιος τον πληρώνει για να χτυπά τους άλλους;», «ξέρουμε τώρα ποιος του τα χώνει», «είναι όργανο του Σύριζα και του Καμμένου», «γιατί ξαφνικά μας το παίζει Ρομπέν των Δασών». Πολλοί από τους ψιθύρους αναπαράγονταν σχεδόν «λογικά» από ανθρώπους που έχουν συνηθίσει ο Τύπος να είναι πάντα εξαρτημένος και «πληρωμένος». Τα κέντρα όμως δρούσαν με σχέδιο.

Το πράγμα στη συνέχεια αγρίεψε. Έβγαλαν «αποδείξεις» ότι πληρώνομαι από μυστικές υπηρεσίες, μπούκαραν στο σπίτι μου ξημερώματα (για να κλέψουν, είπε η Αστυνομία), εξαπέλυσαν διώξεις που έκαναν ρεζίλι τη χώρα γιατί κάναμε τη δουλειά μας, έκαναν συντονισμένη λυσσαλέα επίθεση ακόμη και μέσα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής με μειωτικούς χαρακτηρισμούς και συκοφαντίες. Αυτοί που έκρυψαν επί 3 χρόνια 2.ο62 άτομα της λίστας Λαγκάρντ και μαζί ο Τύπος που αποκρύπτει χιλιάδες θέματα και σκάνδαλα της ελληνικής πραγματικότητας, κατηγόρησαν εμένα ότι δήθεν έκρυψα ένα! Δεν είναι ακριβοί στα πίτουρα και φτηνοί στο αλεύρι. Απλώς είναι επικίνδυνοι.

Ανθίζει ένα παρακράτος που ποτίζεται από κυβερνητικό χρήμα και απλώνει τις ρίζες του στην κοπριά του μιντιακού συστήματος. Τα λεφτά είναι πολλά. Μπίζνες, τράπεζες, μίζες, μαύρο χρήμα. Μια πραγματικότητα που κυριαρχούσε χρόνια, όχι μόνο άνομη αλλά και κακομαθημένη απ’ το γεγονός ότι δεν την απείλησε ποτέ κανένας λέγοντας έστω και τα αυτονόητα, απειλείται από την πραγματική δημοσιογραφία. Αυτό δηλώνει πόσο ισχυρή και αποτελεσματική μπορεί να είναι η ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Το θέμα είναι πως όλα αυτά δεν είναι πια για μας ένα φιλοσοφικό θέμα για να αναλύσουμε, αλλά μια απειλή. Απειλείται η φυσική μας υπόσταση. Παράλληλα με την έρευνα μας, ενημερώσαμε τις Αρχές και τους δώσαμε το χρονικό περιθώριο να δράσουν. Δεν ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Ξέρουμε πολύ καλά πως πρέπει για λόγους προστασίας να δημοσιοποιήσουμε όσα έχουν συμβεί. Η έρευνα μας δεν είναι σε θέση να αποδείξει αν ο εντολοδόχος είναι πραγματικά αυτός που κατονομάζεται. Αυτή είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Μπορούμε, ωστόσο, να αποδείξουμε ότι αυτή η ομάδα είναι που οργάνωσε την ηθική και φυσική μου εξόντωση. Πλαστογράφοι, ΚΥΠατζήδες, κυβερνητικοί σύμβουλοι, τραπεζίτες, μια ομάδα με κοινή στόχευση, σχεδιασμένα μεθόδευσαν την καταστροφή. Ξέρουμε ότι συνεχίζουν. Όσα γράφουμε θα κοινοποιηθούν σε διεθνείς οργανισμούς στο εξωτερικό. Αλλά πάντα η μεγαλύτερη προστασία είναι ο κόσμος που ξέρει. Εσείς.

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ  ΠΡΙΝ ΑΠΟ  ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

image004Η έρευνα αυτή ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου 2012. Εννιά μέρες αφότου μια ομάδα 5 ατόμων εντοπίστηκε στον κήπο του σπιτιού μου, σε μια ενέδρα που τελικά απέτυχε. Κάποια άγνωστη γυναίκα έφτασε στα γραφεία του Hot Doc, υποστηρίζοντας πως ανήκει σε ομάδα που είχε πάρει εντολή να με δολοφονήσει, χρησιμοποιώντας εκτελεστές από τα Σκόπια. Η ίδια ομάδα είχε διοχετεύσει μερικούς μήνες πριν σε blogs και «φιλικούς» δημοσιογράφους πλαστή απόδειξη που με εμφάνιζε ως μισθωτό της ΕΥΠ. Μέλη της ομάδας ήταν πράκτορες της ΕΥΠ με εντολοδόχο τραπεζίτη, ενώ στο παιχνίδι αποδόμησής μου συμμετείχαν για πολιτικούς λόγους άνθρωποι που ανήκαν στο περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού.

Η διήγηση της άγνωστης γυναίκας ήταν πολύ απειλητική για να την δεχτούμε. Η έρευνα όμως κάθε μέρα έφερνε στοιχεία που την επιβεβαίωναν. Ανάμεσα σε αυτά και μαγνητοφωνημένες συνομιλίες στις οποίες περιγράφεται ο σχεδιασμός. Το τελευταίο στοιχείο της έρευνας μας ήρθε την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές. Όλα τα στοιχεία δόθηκαν με μυστικότητα στη Δικαιοσύνη. Ελπίζουμε απλώς να κάνει τη δουλειά της, αν και καταλαβαίνουμε πως η ευθύνη που πέφτει στις πλάτες της με τόσα «ονόματα» ηθικούς αυτουργούς είναι μεγάλη. Αν τα καταφέρει, δεν θα έχει προσφέρει στην απόδοση δικαιοσύνης, αλλά στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Στις 24 Μαΐου 2012 κυκλοφόρησε το 3ο τεύχος του νεαρού Ηot Doc:. Το κύριο θέμα ήταν η λειτουργία και τα σκάνδαλα των τραπεζών στην Ελλάδα, με τίτλο «Οι Άγιες Τράπεζες». Δεν ήταν μια έρευνα για την πολιτική των τραπεζών, αλλά για τα σκάνδαλα των ιδιοκτητών τους. Για κρυφές offshore εταιρίες που είχαν στην κατοχή τους τραπεζίτες, τις δανειοδοτούσαν και μετά έσβηναν τα δάνεια, για άλλες οoffshore που αγόραζαν ακίνητα και τα μεταπωλούσαν στις τράπεζες σε συνεννόηση με τα ΔΣ, για δάνεια χωρίς εγγυήσεις και άλλα πολλά και σκανδαλώδη. Από τις 22 Μαΐου το τεύχος είχε σταλεί στα δημοσιογραφικά γραφεία για ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Στις 23 Μαΐου το blog Fimotro δημοσίευσε μια απόδειξη, στην οποία εμφανιζόταν πως στις 15 Ιουνίου 2011 εισέπραξα από την ΕΥΠ 50.000 ευρώ για υπηρεσίες που παρείχα το πρώτο εξάμηνο του 2011. Κάτω από την απόδειξη υπήρχε μια υπογραφή που βέβαια καμία σχέση δεν είχε με τη δική μου. Το δημο σίευμα άρχισε να αναπαράγετα από ανώνυμα πάντα blogs που ήταν σαφές πως έπαιζαν τον ρόλο «πιστολερο». Ήθελαν να αποδομήσουν αυτόν που αποκάλυπτε ό,τι αποκάλυπτε την επόμενη μέρα για τις τράπεζες. Το συμπέρασμα δεν προέκυπτε μόνο από το γεγονός ότι αυτά τα blogs συστηματικά προέβαλαν τις «επιτυχίες» συγκεκριμένων τραπεζιτών όταν η Ελλάδα βοούσε για τη σκανδαλώδη λειτουργία τους, αλλά και από τον ρόλο που είχαν παίξει και πάλι σε σχέση με μια μεγάλη έρευνα για τις τράπεζες.

image008Ο δημοσιογράφος του Reuters Στίβεν Γκρέι είχε φτάσει στην Ελλάδα, ετοιμάζοντας μια έρευνα για τις ελληνικές τράπεζες. Τα blogs αυτά τον είχαν εμφανίσει ως «πράκτορα», ο οποίος έχει έρθει για να καταστρέψει την ελληνική οικονομία με τα δημοσιεύματα του για τις τράπεζες. Υπάρχει ένα ακόμη πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στην υπόθεση του Στίβεν Γκρέι. Στα κείμενα των blogs υπήρχαν φωτογραφίες του δημοσιογράφου, που ήταν εμφανές πως είχαν τραβηχτεί κατά τη διάρκεια παρακολούθησης (φωτογραφίες με κόκο, από μεγάλη απόσταση, σε μέρα με δυνατό φωτισμό).

Στις 2ο Ιουνίου η ομάδα του Reuters, κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού στο ξενοδοχείο «Ηλέκτρα» στην Αθήνα, εντόπισε και συνέλαβε κάποιον, ο οποίος τους παρακολουθούσε και τους φωτογράφιζε. Τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης δεν είπαν κουβέντα για το περιστατικό, όπως άλλωστε και για τις αποκαλύψεις για τις τράπεζες.

Μετά τη δημοσίευση της πλαστής απόδειξης, ως δημοσιογραφική ομάδα απευθυνθήκαμε μέσω του site μας στον κόσμο και καταγγείλαμε τι συμβαίνει. Η επόμενη κίνηση ήταν νομική. Προχώρησα σε μήνυση κατά του δημοσιογράφου Γιάννη Παπαγιάννη, διαχειριστή του blog fimotro. Μια παλιά δικογραφία, στην οποία ο Παπαγιάννης είχε κατηγορηθεί για εκβιασμό, περιείχε στοιχεία πως αυτός είναι ο διαχειριστής του blogs. Περιέργως η Εισαγγελία δεν αποδέχτηκε ως βέβαιο αυτό το στοιχείο και ζήτησε εκ νέου ταυτοποίηση. Η Google απάντησε πως δεν μπορούσε να δώσει στοιχεία ταυτοποίησης, γιατί το έγκλημα δεν ήταν κακούργημα. Έτσι ο Παπαγιάννης συνέχισε να κυκλοφορεί ελεύθερος. Δυστυχώς γι’ αυτόν, πριν από μερικές ώρες παρείχε ο ίδιος την ταυτοποίηση του στο fimotro. Επειδή κατηγορήθηκε από τον υπουργό Σίμο Κεδίκογλου για εκβιασμό, ο Παπαγιάννης με ανακοίνωση του στο fimotro δηλώνει πως «Στο Σίμο Κεδίκογλου ετέθη το θέμα να βοηθηθώ με καταχώριση διαφημίσεων στο blogs Fimotro, εκείνος όμως δεν ασχολήθηκε με το θέμα». Κάνει λοιπόν την παραδοχή πως δικό του είναι το fimotro που δημοσίευσε την πλαστή και συκοφαντική απόδειξη της ΕΥΠ.

Μετά τις απειλές οι… κηπουροί

image006Την εποχή εκείνη οι τράπεζες διεκδικούσαν τεράστια ποσά από την ανακεφαλαιοποίηση. Δισεκατομμύρια θα δίνονταν με τις ευλογίες της Τράπεζας της Ελλάδος σε τραπεζίτες που βαρύνονταν με σκάνδαλα που ποτέ δεν ερεύνησε η Κεντρική τράπεζα, όπως όφειλε, ούτε οι δημοσιογράφοι δυστυχώς. Οι εφημερίδες ήταν γεμάτες από διαφημίσεις τραπεζών αντί για ρεπορτάζ και έρευνες γι’ αυτές. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, οι αποκαλύψεις του Ηot Doc ήταν πολύ ενοχλητικές. Διάφορες τράπεζες προθυμοποιήθηκαν να μας δώσουν διαφήμιση για να εισπράξουν ως απάντηση τη θέση του περιοδικού από την πρώτη ημέρα κυκλοφορίας του: «Δεν δεχόμαστε διαφήμιση από τράπεζες και δημόσιο».
Μετά από αυτή την άρνηση άρχισαν να έρχονται οι απειλές. Φίλοι και καλοθελητές μετέφεραν μηνύματα «να κάτσετε στα αβγά σας», «δεν ξέρετε με ποιους τα βάζετε», «είναι πολύ επικίνδυνο αυτό που κάνετε και θα μπλέξετε».

Το περιοδικό συνέχισε να δημοσιεύει, έρευνες για τις τράπεζες, έχοντας ήδη μία σειρά από ενδείξεις, αλλά και πληροφορίες, ότι μας παρακολουθούν. Τον Ιούλιο του 2012 δημοσιεύσαμε μια έρευνα, στην οποία δημοσιοποιούσαμε όλα τα στοιχεία που είχαμε στη διάθεση μας. Δημοσιεύαμε πως μια ομάδα επίορκων πρακτόρων της ΕΥΠ δουλεύει για επιχειρηματικά συμφέροντα και τραπεζίτες, προσπαθώντας να μας εξοντώσει. Η ομάδα αυτή είχε και ίδιο συμφέρον, αφού πρόκειται για άτομα που οι αποκαλύψεις μας στο παρελθόν τους είχαν οδηγήσει στον Εισαγγελέα. Η δημοσίευση αυτή, όπως αποκαλύφθηκε αργότερα, είχε καθοριστική σημασία για τις εξελίξεις.

Τα ξημερώματα της 9ης Σεπτεμβρίου 2012 ένα τυχαίο «ατύχημα» και ο σκύλος μου ήταν η αιτία να εντοπίσω 4 άτομα που βρίσκονταν στο σπίτι μου. Προφανώς και δεν ήταν κηπουροί. Το απόγευμα της προηγούμενης μέρας η μηχανή με την οποία κυκλοφορούσα έπαθε λάστιχο. Την πήγα λοιπόν σε κάποιο κοντινό στο σπίτι μου βουλκανιζατέρ, το οποίο ήταν κλειστό. Στη συνέχεια πήγα με τα πόδια, μέσα από στενά, σε εστιατόριο όπου είχα ραντεβού με φίλους. Το βράδυ με πήγε στο σπίτι κάποιος φίλος με το αυτοκίνητο του. Μερικά μέτρα από το σπίτι μου δύο αυτοκίνητα ήταν παράδοξα σταθμευμένα με αναμμένα φώτα. Αλλάξαμε διαδρομή και τελικά μπήκα στο σπίτι αποφεύγοντας τα.

Τα ξημερώματα ξύπνησα από τα γαβγίσματα του σκύλου μου. Γάβγιζε έντονα και παράξενα έξω από την πόρτα μου χωρίς να απομακρύνεται. Βγήκα στον κήπο και εντόπισα ένα άτομο κρυμμένο σε σημείο πίσω από την εξωτερική πόρτα του κήπου. Ένας άνθρωπος δηλαδή περίμενε να μπω ερχόμενος με τη μηχανή, αγνοώντας προφανώς πως είμαι ήδη μέσα. Μπήκα ξανά στο σπίτι και τηλεφώνησα αρχικά στην αστυνομία και στη συνέχεια σε γείτονα, τον οποίο ενημέρωσα πως κάποιος είναι στον κήπο μου. Του ζήτησα να είναι σε ετοιμότητα. Μετά από ώρα, ενώ ήμουν στο σπίτι απροστάτευτος, άκουσα ανθρώπους να τρέχουν προς το μέρος μου. Από το παράθυρο είδα 4 ανθρώπους να τρέχουν προς την κάτω μεριά του οικοπέδου μου, προσπαθώντας να βγουν. Άνοιξα την πόρτα και άρχισα να φωνάζω, προσπαθώντας να κινητοποιήσω τους γείτονες. Η φυγή είχε προκληθεί από την άφιξη της αστυνομίας, η οποία είχε φτάσει με ένα ετοιμόρροπο συμβατικό αυτοκίνητο αναζητώντας το σπίτι μου, αλλά τέσσερα σπίτια μακριά από μένα, γιατί όπως είπαν τους έδωσαν λάθος νούμερο από το Κέντρο Επιχειρήσεων. Ήταν ένα από τα πολλά παράξενα που ακολούθησαν.

Σιωπή και ψίθυροι

image010Δύο ώρες μετά το περιστατικό μια ομάδα αντρών της Ασφάλειας έφτασε στο σπίτι, ζητώντας μου να καταθέσω για το τι συνέβη. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η κατάθεση μου, ένας αξιωματικός μπήκε στο σπίτι και μου είπε πως δεν έπρεπε να ανησυχώ γιατί δεν ήταν τίποτε άλλο από μια απλή απόπειρα διάρρηξης. Για να επιβεβαιώσει τη θεωρία του, είπε πως είχαν βρει ίχνη διάρρηξης σε γειτονικό σπίτι. Είπα στον αξιωματικό πως δεν μπορεί να βγάζει τόσο εύκολα συμπεράσματα σε μια έρευνα και πως αν κάποιος ήθελε να με δολοφονήσει θα σκηνοθετούσε μια τρομοκρατική ενέργεια, ένα αυτοκινητιστικό ή μια ληστεία στην οποία ατυχώς βρέθηκα τη λάθος στιγμή.

Η ανησυχία μου μάλλον δεν πάρθηκε σοβαρά. Την ίδια μέρα δύο εργαζόμενοι στην ταβέρνα όπου βρισκόμουν με ενημέρωσαν πως τους είχε κάνει εντύπωση ένας αναβάτης μηχανής την προηγούμενη ημέρα, ο οποίος πέρναγε από την ταβέρνα ελέγχοντας τον χώρο. Είχαν κουβεντιάσει μεταξύ τους για το θέμα. Ο γείτονας μου με ενημέρωσε επίσης πως είχε εντοπίσει ένα αυτοκίνητο «με μυστήριους τύπους» έξω από το σπίτι τις προηγούμενες ημέρες. Επίσης, εγώ ο ίδιος, ώρες πριν από το συμβάν, είχα εντοπίσει ένα ζευγάρι να ελέγχει το σπίτι μου στο σημείο απ’ όπου τελικά διέφυγαν αυτοί που μου έστησαν ενέδρα. Ανέφερα τα περιστατικά αυτά στην αστυνομία, αλλά δεν μου ζητήθηκαν καν τα ονόματα των μαρτύρων. Μόνο όταν μετά από δύο ημέρες έγινε θέμα η ενέδρα από τα πολιτικά κόμματα στη Βουλή και κλήθηκε να απαντήσει η κυβέρνηση, μου ζήτησαν από την αστυνομία να δώσω τα ονόματα των μαρτύρων.

Σε αυτή την υπόθεση είναι εντυπωσιακή η στάση των ΜΜΕ. Τα κανάλια που εμφάνιζαν ως είδηση οτιδήποτε πετούσε ή κολυμπούσε στα νερά της θεαματικότητας, δεν είπαν το παραμικρό για τη «διάρρηξη», έστω, στο σπίτι κάποιου επώνυμου. Κανένας δεν με πήρε τηλέφωνο να με ρωτήσει τι έγινε. Αντίθετα, μέσα στη σιωπή των πάντων ακούγονταν κάποιοι ψίθυροι για «υπερβολές», «επιχείρηση αυτοπροβολής», «μυθεύματα» και άλλα πολλά.

Το εκπληκτικότερο όλων ήταν πως την επόμενη ημέρα το Μega έπαιξε ρεπορτάζ από την περιοχή μου, όπου κάποιες γριούλες διαμαρτύρονταν για τις συχνές διαρρήξεις στην περιοχή. Το συμπέρασμα λοιπόν ήταν πως στη γειτονιά μου γίνονταν διαρρήξεις.

Είμαι σε θέση να γνωρίζω πως μερικές εκατοντάδες δημοσιογράφοι, ανάμεσα τους και ο Παπαγιάννης με υποδικίες για εκβιασμούς, έχουν στη διάθεση τους αστυνομικούς για φύλαξη. Ακόμη και εκδότες εφημερίδων των 10 φύλλων. Σε όλη αυτή την περιπέτεια ουδέποτε η αστυνομία, παρά τις δημόσιες απειλές εναντίον μου, μου πρότεινε να λάβει μέτρα για τη φύλαξη μου. Η αστυνομία δεν είχε προτείνει φύλαξη ούτε όταν επίσημα της καταγγέλθηκαν όσα θα διαβάσετε παρακάτω.
Για να λύσω μια απορία προκαταβολικά. Όλο το φωτογραφικό υλικό που βλέπετε να συνοδεύει την έρευνα δεν το έχουμε από επαγγελματική διαστροφή, αλλά από την πεποίθηση εδώ και μήνες πως κάτι πολύ σοβαρό συμβαίνει. Δυστυχώς, για μεγάλο διάστημα φωτογράφιζα όποιο αυτοκίνητο ή μηχανή έμενε πάνω από δέκα λεπτά πίσω από το δικό μου.

image012

Στις 17 Σεπτεμβρίου 2012 μια γυναίκα τηλεφώνησε στα γραφείο του περιοδικού και είπε πως θέλει να συναντηθεί μαζί μου γιατί πρόκειται για ένα θέμα ζωής και θανάτου. Τέτοια τηλεφωνήματα δεν είναι σπάνια και έτσι οι συνάδελφοι προσπάθησαν τουλάχιστον να εκμαιεύσουν για τι πράγμα πρόκειται. Τότε η γυναίκα είπε να μου μεταφέρουν πως «κινδυνεύει από τους τραπεζίτες». Η φράση που χρησιμοποίησε ήταν καθοριστική για να κλείσουμε ραντεβού. Έφτασε στα γραφεία του περιοδικού στους Αμπελόκηπους, συστήθηκε ως Μαρία. Ήταν αγχωμένη, έδειχνε να φοβάται και ήταν δύσκολο να διακρίνουμε αν ήταν ένας πραγματικός φόβος ή ένα δημιούργημα της. Ο λόγος της ήταν γρήγορος, είχε συνοχή, και αν όσα μας έλεγε ήταν ένα φτιαχτό σενάριο, τότε ήταν ένας καλός σεναριογράφος. Όσα περιέγραφε η Μαρία έδεναν πλήρως το παζλ των στοιχείων που είχαμε από καιρό. Αλλά είναι δύσκολο για έναν δημοσιογράφο, ο οποίος ακούει πως υπάρχει συμβόλαιο εκτέλεσης του, να διαλέξει εκείνη την ώρα ανάμεσα στον ρόλο του θύματος και του επαγγελματία. Πόσο μάλλον όταν αυτός που το λέει ομολογεί πως ανήκει στην ομάδα που σχεδίαζε την εξόντωση του.

Η Μαρία περιέγραφε γεγονότα που είχαν ως πρωταγωνιστές ανθρώπους που ξέραμε πως λειτουργούν εναντίον μας. Αλλά ήταν δύσκολο, ή μάλλον δεν ήθελα να πιστέψω έναν άνθρωπο που έλεγε πως θέλουν να με σκοτώσουν. Έτσι η μόνη λύση ήταν να την αφήσουμε να περιγράψει τα γεγονότα. Και τα γεγονότα ήταν συγκλονιστικά. Σύμφωνα με τη Μαρία, υπήρχε συμβόλαιο εκτέλεσης μου με πληρωμένους φονιάδες από τα Σκόπια. Η ίδια η Μαρία ήταν αυτή που είχε πλαστογραφήσει την απόδειξη που με εμφάνιζε ως έμμισθο της ΕΥΠ, όπως και μια άλλη αντίστοιχη με θύμα τον υποψήφιο βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων,  Βασίλη Χήτο.

Η πλαστή απόδειξη είχε δημοσιευτεί προεκλογικά στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος και του στοίχισε την εκλογή του. Η ομάδα που σχεδίαζε όλα αυτά είχε εντολέα έναν τραπεζίτη, ο οποίος τους είχε αναθέσει επίσης την αποστολή να συκοφαντήσουν τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας σε υπόθεση εναντίον του. Άλλος στόχος που έπρεπε να συκοφαντηθεί ήταν ο δημοσιογράφος Τάσος Τέλλογλου, ο οποίος είχε κάνει επίσης δημοσιεύματα εναντίον του τραπεζίτη. Η Μαρία αποκάλυψε ένα ακόμη στοιχείο, το οποίο ήταν αυτό που μας έκανε να την θεωρήσουμε αξιόπιστη. Είπε πως η ομάδα αυτή είχε σχέδιο να διαρρήξει γραφείο δημοσιογράφου του Reuters για να πάρει αποδεικτικά στοιχεία για μια σοβαρή υπόθεση που αφορούσε πάλι τράπεζα. Η διάρρηξη αυτή είχε ήδη γίνει στις 30 Μαΐου, αλλά είχε κρατηθεί μυστική. Κάποιοι είχαν διαρρήξει το γραφείο του δημοσιογράφου Νίκου Λεοντόπουλου και πήραν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή του και σημαντικά έγγραφα. Αλλά όχι πολύτιμα αντικείμενα. Αυτό ακριβώς ήταν το καμπανάκι για να συνεχίσουμε. Η Μαρία περιέγραφε ένα περιστατικό που ήταν αδύνατον να ξέρει αν δεν ανήκε σε αυτούς που το πραγματοποίησαν.

Επιχείρηση «αυτόγραφα» και το Μαξίμου

image044Η Μαρία είχε προσληφθεί σε μια εταιρία η οποία στην πραγματικότητα ανήκε σε μια ομάδα ανθρώπων που συνεργάζονταν με την ΕΥΠ. Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, Σ.Κ., είχε μάλιστα ταυτότητα της ΕΥΠ, την οποία χρησιμοποίησε για να την πείσει να συνεργαστεί σε όσα ακολούθησαν και τα οποία τα εμφάνισε ως «εθνικά αναγκαία». Μέλη της ομάδας ήταν ο πράκτορας της ΕΥΠ Κ.Α. καθώς και διάφοροι ποινικοί και μπράβοι. Η σύζυγος του ιδιοκτήτη της επιχείρησης είναι υπάλληλος της ΕΥΠ και ο αδελφός της, σύμφωνα με τον Σ.Κ., δούλευε στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στις αρχές του 2012, όταν είχε ξεκινήσει μεγάλη έρευνα από «το Κουτί της Πανδώρας» για τις τράπεζες, στη Μαρία παραδόθηκε μια σειρά από λευκές αποδείξεις της ΕΥΠ, με τις οποίες ξεκίνησαν την «επιχείρηση αυτόγραφα». Σε αυτές τις αποδείξεις η Μαρία συμπλήρωσε το όνομα «Κώστας Βαξεβάνης», το ποσό πληρωμής «50.000» και τα στοιχεία μιας υπαλλήλου της ΕΥΠ και του διοικητή Κώστα Μπίκα. Η Μαρία υπέγραψε με μια υπογραφή που της υπέδειξαν και που υποτίθεται ήταν δικιά μου. Στη συνέχεια της δόθηκαν και άλλες αποδείξεις για πλαστογράφηση, τις οποίες συνθηματικά αποκαλούσαν «αυτόγραφα». Μία από αυτές ήταν με το όνομα του Βασίλη Χήτου, η οποία χρησιμοποιήθηκε προεκλογικά για να τον πλήξει. Τα ονόματα 14 δημοσιογράφων μπήκαν σε ισάριθμες αποδείξεις. Κριτήριο για το ποιοι θα συκοφαντηθούν ήταν ποιοι στρέφονταν με δημοσιεύματα τους εναντίον του τραπεζίτη ή ποιοι είχαν γράψει για τις υποδικίες του Κ.Α. Πρόκειται για πράκτορα, για τον οποίο είχαμε αποκαλύψει με δημοσιεύματα μας πως μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε στήσει ιδιωτική ομάδα παρακολούθησης. Είναι υπόδικος για δύο ακόμη υποθέσεις, ανάμεσα σε άλλα και για κατασκοπία.

image036Οι πλαστές αποδείξεις δόθηκαν σε «φιλικούς» προς την ομάδα δημοσιογράφους για να προωθηθούν (στη διάθεση μας είναι όλα τα ονόματα τους). Κάποιοι από αυτούς πληρώθηκαν, ενώ ένα σετ αποδείξεων αγοράστηκε από εκδοτικό συγκρότημα στον Ταύρο. Το σύνολο των αποδείξεων ταχυδρομήθηκε επίσης στα συνδικαλιστικά δημοσιογραφικά όργανα (ΕΣΗΕΑ και ΠΟΕΣΥ), για να δοθεί εντολή για έρευνα και να αξιοποιηθεί ο θόρυβος που θα δημιουργούνταν. Οι αποδείξεις με τα ονόματα «Κώστας Βαξεβάνης» και «Βασίλης Χήτος» δόθηκαν επίσης από την ομάδα συκοφάντησης σε άτομα από την επικοινωνιακή ομάδα της Συγγρού, σε συνάντηση που έγινε στο εμπορικό κέντρο Cosmopolitis στην Κηφισίας. Παρών ήταν και κάποιος blogers, ο οποίος θα φρόντιζε για την προώθηση του «θέματος». Λίγο πριν από τις εκλογές ο πράκτορας Κ.Α. έκανε εμφανίσεις στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού, γεγονός που είχαμε μάλιστα δημοσιεύσει, θέτοντας δημόσια το ερώτημα στον Αντώνη Σαμαρά «τι δουλειά έχει ένας επίορκος πράκτορας στη Συγγρού;».

Η εμπλοκή ανθρώπων από τη ΝΔ στην επιχείρηση «αυτόγραφα» αποκαλύφθηκε σε μένα από ξένο δημοσιογράφο, ο οποίος με συνάντησε μετά τη σύλληψη μου για τη δημοσιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ. Ο δημοσιογράφος μου δήλωσε έκπληκτος ότι σε συνάντηση που είχε με σύμβουλο του πρωθυπουργού, όταν τον ρώτησε για όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα, ο σύμβουλος έβγαλε από το σακάκι του την πλαστή απόδειξη και του την έδωσε ως αποδεικτικό του «ύποπτου ρόλου» μου. Άλλωστε η ΝΔ ήταν το μόνο κόμμα που δεν εξέδωσε ανακοίνωση όταν έγινε εναντίον μου η συκοφαντική επίθεση στο blogs fimotro από τον Γιάννη Παπαγιάννη, ο οποίος ήταν ένας από τους παραλήπτες της απόδειξης.

Επιχείρηση «Θέμα» και μια δολοφονία

image014Μετά την επιχείρηση «αυτόγραφα», η ομάδα πήρε εντολή από τον «μεγάλο», όπως αποκαλούσε τον τραπεζίτη, να αχρηστεύσει μία αντίπαλο του, πρώην υπάλληλο της τράπεζας του. Η γυναίκα αυτή είχε στη διάθεση της στοιχεία που συσχέτιζαν τον τραπεζίτη με οικογε¬νειακές ΟΓΓΒΪΙΟΓΘ εταιρίες, οι οποίες δανειοδοτούνταν από την τράπεζα και στη συνέχεια δεν τα αποπλήρωναν. Η διαδικασία αυτή ουσιαστικά ήταν ένας τρόπος να κλέβει τους άλλους μετόχους. Έτσι, αν υπήρχε οποιαδήποτε νομική εξέλιξη με βάση τα ντοκουμέντα, όπως πιθανή άσκηση ποινικής δίωξης του τραπεζίτη, η υπάλληλος του έπρεπε να είναι μια αναξιόπιστη μάρτυρας. Έτσι δόθηκε εντολή για την επιχείρηση «θέμα» ή «πιάτο».

Η ομάδα της Μαρίας θα αναλάμβανε να τοποθετήσει ναρκωτικά σε κατάστημα που είχε η πρώην υπάλληλος της τράπεζας σε κάποιο νησί. Στη συνέχεια θα ενημέρωνε από κινητό μιας χρήσης κάποιον στα Σκόπια. Ο Σκοπιανός θα ενημέρωνε με τηλεφώνημα από τα Σκόπια την ελληνική αστυνομία ως ριγμένος συνεργάτης και θα γινόταν έφοδος στο μαγαζί. Κατά τη διάρκεια της εφόδου μια κάμερα θα κατέγραψε τα πάντα και θα διοχέτευε το υλικό στα κανάλια. Η επιχείρηση αυτή δεν προχώρησε ως το τέλος, αν και υπάρχουν, όπως θα δείτε στη συνέχεια, τα αποδεικτικά στοιχεία.

Οι λόγοι ήταν δύο. Μεταξύ των μελών της ομάδας υπήρξε αντιπαλότητα όταν ανακάλυψαν πως κάποιος που είχε πάρει 35.000 από τον «μεγάλο», έναντι συνολικού ποσού 50.000 για την επιχείρηση, έφαγε τα χρήματα. Καθοριστική όμως ήταν η δολοφονία ενός σκοπιανού πράκτορα στα Σκόπια. Ο πράκτορας Γιάντσε Γκρούεφσκι δολοφονήθηκε μέσα στο γραφείο του και φαίνεται να ήταν ο σύνδεσμος γι’ αυτή την επιχείρηση. Ο Γκρούεφσκι είχε δουλέψει στο παρελθόν με την ομάδα. Οι πράκτορες Κ. Α. και Σ.Κ. είχαν εμφανίσει στην ΕΥΠ ένα πρόγραμμα κατασκοπίας στα Σκόπια, σύμφωνα με το οποίο θα έφτιαχναν Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που θα αποτελούσαν καλυμμένες επιχειρήσεις της υπηρεσίας. Ως δικό τους άνθρωπο εμφάνιζαν τον Γκρούεφσκι. Όταν στην ΕΥΠ άρχισαν να αντιλαμβάνονται πως μάλλον πρόκειται για ξεκοκάλισμα μυστικών κονδυλίων, το πρόγραμμα τερματίστηκε.

Η δολοφονία του Γκρούεφσκι, παρότι τρομοκράτησε την ομάδα, αξιοποιήθηκε κατάλληλα. Διοχέτευσαν στον Τύπο πως ο Γκρούεφσκι ήταν διπλός πράκτορας των Ελλήνων και τον σκότωσαν επειδή αποκάλυψαν τον ρόλο του. Έτσι αμέσως έδιναν υπόσταση αλήθειας στις δήθεν επιχειρήσεις της ομάδας στα Σκόπια. Στα ίδια δημοσιεύματα ο Σ.Κ. εμφανίζεται ως ο σύγχρονος Τζέιμς Μποντ που κάποιοι δεν είχαν αξιολογήσει σωστά. Μια ομάδα δημοσιογράφων, στην υπηρεσία των πρακτόρων της παραΕΥΠ, φροντίζει με δημοσιεύματα να τους εξυπηρετεί. Είτε δημοσιεύοντας συκοφαντικές αποδείξεις είτε δημιουργώντας άλλοθι και «ηρωικές ενέργειες» γι’ αυτούς.

Συμβόλαιο εκτέλεσης

Μόλις η επιχείρηση «αυτόγραφα» απέτυχε, η ομάδα παράλληλα με την επιχείρηση «θέμα» σχεδίαζε, σύμφωνα με τη Μαρία, δύο ακόμη. Η μία ήταν η συκοφαντική εξόντωση του δημοσιογράφου Τάσου Τέλλογλου που θα τον εμφάνιζαν ως ύποπτο πράκτορα και άλλα πολλά. Η δεύτερη ήταν συμβόλαιο εκτέλεσης μου που θα υλοποιούσε η ομάδα των Σκοπίων. Όταν στις 9 Σεπτεμβρίου έγινε γνωστή η ενέδρα στο σπίτι μου, η Μαρία κατάλαβε πως πρόκειται για τις συζητήσεις περί συμβολαίου που είχε ακούσει. Τότε πίστεψε πως όταν τελείωνε η επιχείρηση ίσως σκότωναν και εκείνη. ‘Αρχισε να δημιουργεί προσχήματα προκειμένου να απομακρυνθεί, πράγμα το οποίο δεν ήταν δυνατόν. Τότε πήρε την απόφαση να με συναντήσει για να αποκαλύψει όσα συνέβαιναν.

Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουμε ήταν να ελέγξουμε την αξιοπιστία της και τα γεγονότα που εκθέτει. Της ζητήσαμε να μείνει στην ομάδα για να μπορέσουμε να δράσουμε με ασφάλεια. Όταν είχαμε στη διάθεση αρκετά στοιχεία, πήγαμε μυστικά σε εισαγγελέα και ζητήσαμε να υπάρξει και επίσημη έρευνα.

Η δική μας έρευνα κράτησε επτά μήνες Εκτός από φωτογραφίες, συνεντεύξεις και στοιχεία διασταύρωσης, περίέχει συνομιλίες που έφτασαν στο περιοδικό οι οποίες εμφανίζουν την ομάδα να σχεδιάζει τις επιχειρήσεις.

 Οι αποδείξεις και οι κινήσεις μας

image016Στους επτά μήνες της έρευνας, υπήρξαν φορές που ακόμη και τα αποδεικτικά στοιχεία για την υπόθεση, που εμφανίζονταν για να επιβεβαιώσουν αυτά που μας έλεγε π Μαρία, ήταν δύσκολο να γίνουν αποδεκτά. Μπορούσε να λειτουργεί μια ευρωπαϊκή χώρα έτσι απέναντι σε δημοσιογράφους; Πολλές φορές αισθανθήκαμε πως μπορεί να ήταν ένα παιχνίδι στο οποίο δεν θα τα βγάλουμε πέρα, με κόστος και ίσως χωρίς επιστροφή. Ομάδες της ΕΥΠ, επιχειρηματίες, παρακράτος. Πώς θα βρίσκαμε άκρη; Μέχρι που αποφασίσαμε να βρούμε με τον τρόπο που κάναμε συνήθως. Με έρευνα. Ακόμη και την ώρα που αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δημοσίευση είχαμε ενδοιασμούς για το πώς θα φανούν στους άλλους όλα αυτά που ζήσαμε. Στα γενέθλια του περιοδικού έμελλε οι επιθέσεις να κορυφωθούν. Είναι βέβαιο πως θέλουν να μην υπάρχουμε, όπως και κάθε ανεξάρτητη φωνή. Δεν τηρούν ούτε τα προσχήματα. Μοναδικό όπλο λοιπόν είναι η δημοσιοποίηση. Και με αυτή την πεποίθηση ξεκινήσαμε να ψάχνουμε από την αρχή. Χωρίς να ξέρουμε αν μπορούμε να στηριχτούμε σε Δικαιοσύνη, Αστυνομία ή θεσμούς.

Το πρώτο πράγμα που επιλέξαμε να κάνουμε μετά τη γνωστοποίηση των απειλών από τη Μαρία ήταν να πάω σε έναν συμβολαιογράφο την ίδια μέρα και να καταθέσω ένα κείμενο με όλη την υπόθεση όπως μας την διηγήθηκε. Τα έγγραφα σφραγίστηκαν και δόθηκε εντολή στον συμβολαιογράφο να αποσφραγιστούν δημόσια σε περίπτωση θανάτου μου ή αν δώσω εντολή. Πέντε αντίγραφα δόθηκαν επίσης σε ισάριθμα άτομα εμπιστοσύνης. Αποφασίσαμε να μην πάμε αμέσως στις αρχές για τρεις λόγους. Πρώτον, η Μαρία ήθελε εγγυήσεις και προστασία ώστε να καταθέσει για την εγκληματική δράση της ομάδας. Δεύτερον, δεν ξέραμε ειλικρινά ποιον να εμπιστευτούμε σε μια Δικαιοσύνη και μια αστυνομία που είναι διαβρωμένες, όπως και η δημοσιογραφία άλλωστε. Πόσο μάλλον όταν οι δράστες είναι κομμάτι από τις ίδιες τις αρχές. Και τρίτον, πιστεύαμε ότι, όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις, μπορούσαμε να φτάσουμε στην αποκάλυψη πολύ πιο γρήγορα από αυτούς.

Το δεύτερο που κάναμε ήταν να ενημερώσουμε τον συνάδελφο Τάσο Τέλλογλου ότι είχαμε καταγγελία για σχέδιο συκοφάντησής του. Ο δημοσιογράφος είχε ήδη δεχτεί απειλές λίγο πριν τον ενημερώσουμε. Μετά από κάποιο δημοσίευμα του για τράπεζα, ζήτησε να τον δει ο τραπεζίτης. Στη διάρκεια της κουβέντας τους ο τραπεζίτης του είπε με νόημα «να προσέχεις γιατί γίνονται ατυχήματα». Για να δείξει μάλιστα την ισχύ του, του ανακοίνωσε πως για τον εισαγγελέα Πεπόνη που ερευνά υποθέσεις του ξέρει τα πάντα. «Ακόμη και πού βάζει το πουλί του», είπε με νόημα. Ο δημοσιογράφος είχε ενημερώσει τον εισαγγελέα Πεπόνη ότι πιθανόν να βρίσκεται και ο ίδιος υπό παρακολούθηση. Ο εισαγγελέας είχε αντιδράσει λέγοντας πως τον πιέζουν και τον απειλούν και είχε υποβάλει την παραίτηση του μαζί με τον συνάδελφο του Σπύρο Μουζακίτη.

Η γραφολογική εξέταση μιλάει

image018Η Μαρία μάς παρέδωσε κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις στις οποίες αναφέρονταν τα ονόματα των ατόμων της ομάδας, καθώς και τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν σε διάφορες επιχειρήσεις. Τα χειρόγραφα αυτά τα παραδώσαμε σε πραγματογνώμονα γραφολογο, χωρίς να το γνωρίζει η ίδια, προκειμένου να ελέγξουμε την αξιοπιστία της. Αν δηλαδή ήταν, όπως ισχυριζόταν, ο πλαστογράφος των χαρτιών της ΕΥΠ. Ο πραγματογνώμονας εξεταστής εγγράφων Ιωάννης Μακρής, πρώην υποδιοικητής της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛΑΣ, εξέτασε τις σημειώσεις σε σχέση με την πλαστή απόδειξη που είχε δημοσιευτεί στο blog fimotro και μας ενημέρωσε πως το άτομο αυτό κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο συγγραφέας των πλαστών αποδείξεων. Προκειμένου να μπορέσει να αποφανθεί με βεβαιότητα η επιστημονική έρευνα, έπρεπε η Μαρία να δεχτεί να δώσει μπροστά του δείγμα γραφής και μάλιστα με βάση συγκεκριμένη μεθοδολογία που απαιτείται. Τον Δεκέμβριο του 2012 η μάρτυρας δέχτηκε να δώσει τα απαιτούμενα δείγματα, καταλαβαίνοντας πως αυτό είναι ένα ισχυρό στοιχείο που αποδεικνύει σ’ εμάς αλλά ενδεχομένως και στη Δικαιοσύνη αργότερα την αξιοπιστία της. Στα γραφεία του Ηot Doc στους Αμπελόκηπους, ο Ιωάννης Μακρής πήρε δείγματα γραφής της Μαρίας.

Η Μαρία έγραψε σε συγκεκριμένα χαρτιά-φόρμες το όνομα της, έβαλε την υπογραφή της και στη συνέχεια έγραψε κείμενα που της υπαγορεύτηκαν. Στο επόμενο βήμα αντέγραψε τις λέξεις της απόδειξης αρκετές φορές και μηχανικά. Από την πρώτη στιγμή, ακόμη και πριν τη λεπτομερή εξέταση των κειμένων, ήταν εμφανές πως επρόκειτο για το άτομο που έφτιαξε τις πλαστές αποδείξεις. Το εντυπωσιακό ήταν πως η μάρτυρας, χωρίς να της δοθεί κάποιο δείγμα, αναπαρήγαγε τις υπογραφές που είχε βάλει στο παρελθόν κάτω από τις αποδείξεις της ΕΥΠ. Δηλαδή τη δική μου, του Βασίλη Χήτου και των δημοσιογράφων τους οποίους εμφάνισαν να είναι έμμισθοι της ΕΥΠ. Ο πραγματογνώμονας πήρε επίσης δικά μου δείγματα γραφής και υπογραφών, προκειμένου να τα συγκρίνει με την υπογραφή που ήταν κάτω από την απόδειξη της ΕΥΠ. Στις 21 Δεκεμβρίου ο πραγματογνώμονας Ιωάννης Μακρής μάς κοινοποίησε το πόρισμα του μετά και τον αναλυτικό εργαστηριακό έλεγχο. Στο πόρισμα του με σαφήνεια διευκρινίζει πως «η γραφή όλως των χειρόγραφων στοιχείων συμπλήρωσης της απόδειξης σχετίζεται αναμφισβήτητα με τη δειγματική γραφή της Μαρίας… βάσει των πολλών και ουσιαστικών ομοιοτήτων των επιμέρους γραφικών τους στοιχείων». Επίσης «η υπογραφή της απόδειξης που φέρεται να προέρχεται από τον Κωνσταντίνο Βαξεβάνη δεν σχετίζεται γραφικά με τις δικές του υπογραφές, αφού παρατηρήθηκαν πολλές θεμελιώδεις διαφορές, ορατές και κατανοητές ακόμη και από μη ειδικό». Η γραφολογική εξέταση μας έδωσε έναν σοβαρό λόγο για να δώσουμε βάση σε όσα μας αποκάλυπτε η Μαρία. Τα στοιχεία όμως έπρεπε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερα για να μπορέσουμε να απευθυνθούμε στη Δικαιοσύνη χωρίς τον κίνδυνο να αντιμετωπιστούν όλα αυτά ως σενάριο που δεν μπορούσε να απασχολεί τις αρχές.

Η γιάφκα

Η Μαρία μας είχε αποκαλύψει πως το κέντρο επιχειρήσεων της ομάδας ήταν τα γραφεία μιας καλυμμένης επιχείρησης στο Χαλάνδρι. Το κτίριο αυτό ήταν στην οδό Ρίζαρείου και απείχε μόλις 100 μέτρα από το σημείο που βρίσκονταν τα γραφεία του Ηot Doc εκείνη την εποχή.

Στα γραφεία παρακολουθούνταν όλα τα δημοσιεύματα που ήταν εχθρικά προς την τράπεζα και κυρίως ό,τι έγραφε το Hot Doc ή το  koutipandoras.gr, Σε διάφορα σημεία των γραφείων υπήρχαν μυστικές κρύπτες, όπου θα φυλάσονταν τα επικίνδυνα υλικά σε περίπτωση εφόδου κάποιων ανεπιθύμητων. Οι κρύπτες αυτές φαίνονταν εξωτερικά ως αεροστεγοί βιδωμένοι στον τοίχο. Όταν κάποιος τραβούσε τον αεραγωγό προς τα πάνω και στη συνέχεια προς τα έξω τότε η περσίδα απελευθερωνόταν και άνοιγε η κρύπτη.

Αποφασίσαμε να πάμε στην οδό  Ρίζαρείου για να ελέγξουμε αν στον  συγκεκριμένο αριθμό υπήρχε πριν από μήνες μια τέτοια εταιρία. Πραγματικά διαπιστώσαμε πως η καλυμμένη εταιρεία στεγαζόταν εκεί, ενώ σε αυτή τη διεύθυνση αντιστοιχούσαν και τα τηλ που είχαμε στη διάθεση μας. Το κτίριο ήταν υπό ενοικίαση και ζητήσαμε δούμε. Ήταν διαρρυθμισμένο ακριβώς όπως το είχε περιγράψει η Μαρία. Σε δυο σημεία των τοίχων υπήρχαν πραγματικά περσίδες δύο αεραγωγών, οι οποίοι ήταν ψεύτικοι. Κάνοντας την απαιτούμενη κίνηση στις περσίδες, αυτές πραγματικά άνοιγαν και εμφανιζόταν η κρύπτη. Το συμπέρασμα ήταν πως η Μαρία περιέγραφε έναν χώρο που πραγματικά υπήρχε, με ενοικιαστή ένα από τα μέλη της ομάδας. Επίσης κανένας δεν θα έφτιαχνε σε ένα κανονικό γραφείο έναν ψεύτικο αεραγωγό για να τον χρησιμοποιεί ως κρύπτη.

Φωτογραφίες παρακολούθησης

image020Όσο η Μαρία μάς μετέφερε πληροφορίες για τη δράση της ομάδας, ήταν σε εξέλιξη η επιχείρηση «θέμα». Η επιχείρηση τοποθέτησης ναρκωτικών στο εστιατόριο και την καφετέρια της μάρτυρα κατηγορίας εναντίον του τραπεζίτη. Πολλές φορές η Μαρία συνομιλούσε μπροστά μας με την ομάδα και είχαμε πειστεί πως την πίεζαν για να προχωρήσει η επιχείρηση, την οποία έπρεπε να κάνει η ίδια με δικούς της ανθρώπους. Μας δήλωνε πως φοβόταν να το κάνει, γιατί μετά μπορεί να ήταν το τέλος. Στους ίδιους όμως εμφανιζόταν δυσαρεστημένη για χρήματα, τα οποία της χρωστούσαν από προηγούμενες επιχειρήσεις.

Ζητήσαμε από τη Μαρία να μας δώσει ό,τι αποδεικτικά στοιχεία είχε στη διάθεση της για την υπόθεση αυτή. Μας παρέδωσε υλικό παρακολούθησης, το οποίο της είχε δώσει η ομάδα προκειμένου να ολοκληρώσει την επιχείρηση. Όπως μας είπε, στις 29 Μαρτίου 2012 ο πράκτορας Κ.Α. ταξίδεψε στο νησί όπου βρίσκεται η μάρτυρας με τζιπ Πόρσε Καγιέν και φωτογράφισε όλους τους στόχους. Δηλαδή δύο καταστήματα της, αυτοκίνητα, το σπίτι της, καθώς και δρόμους διαφυγής. Αυτό το φωτογραφικό υλικό η Μαρία το παρέλαβε μαζί με άλλα έγγραφα, που ήταν οι φορολογικές δηλώσεις της μάρτυρα και της οικογένειας της, κατάλογος με τηλέφωνα με τα οποία είχε κάνει επικοινωνίες και μια φωτοτυπία φωτογραφίας. Υπήρχαν επίσης όλα τα στοιχεία από σπίτι στην Αθήνα που νοίκιαζε η κόρη της μάρτυρα. Αυτό το σπίτι θα χρησιμοποιούνταν εναλλακτικά για το σχέδιο, αν δεν κατάφερναν να βάλουν ναρκωτικά στα καταστήματα.

Η Μαρία μας παρέδωσε επίσης φωτογραφίες από δεύτερο ταξίδι στο νησί που είχε κάνει η ίδια και η ομάδα της προκειμένου να προχωρήσει στην επιχείρηση, στις 2ο Αυγούστου.

image026Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να ελέγξουμε αν ένα αυτοκίνητο Πόρσε Καγιέν με πινακίδα ΙΟΜ… πέρασε στις 29 Μαρτίου στο νησί. Από τα αρχεία των εταιριών βρήκαμε πραγματικά πως το αυτοκίνητο πέρασε εκείνη την ημέρα, με εισιτήριο στο όνομα του πράκτορα Κ.Α. Στη συνέχεια ήρθαμε σε επαφή με τη μάρτυρα μέσω τρίτου ατόμου και την ενημερώσαμε πως υπάρχει ένα πολύ σοβαρό θέμα για το οποίο έπρεπε να συναντηθούμε. Η μάρτυρας ήρθε στην Αθήνα και πριν την ενημερώσουμε για το τι συμβαίνει της δείξαμε τις φωτογραφίες από την παρακολούθηση της. Αναγνώρισε με έκπληξη και φόβο το σπίτι της, τα καταστήματα της, το αυτοκίνητο της κόρης της, αλλά και μερικά ξενοδοχεία των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν διαφορές με την τράπεζα. Στη συνέχεια της δείξαμε τη φωτογραφία που είχε στη διάθεση της η Μαρία και μας είπε πως είναι η φωτογραφία της που υπήρχε στον εταιρικό της φάκελο, δηλαδή της τράπεζας. Δεν μπορούσε κανένας άλλος πέρα από την τράπεζα να την έχει στη διάθεση της.

Όταν της δώσαμε τον κατάλογο με τα τηλέφωνα, από μια λεπτομέρεια που αφορούσε τηλεφώνημα σε ένα καθαριστήριο όπου για μία και μοναδική φορά είχε τηλεφωνήσει, κατάλαβε πως επρόκειτο για συνομιλίες που έγιναν συγκεκριμένη περίοδο και μάλιστα την περίοδο που μετά την αντιδικία της με την τράπεζα ο τραπεζίτης την είχε καταγγείλει για εκβιασμό και είχε γίνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών της συνομιλιών. Δηλαδή ουσιαστικά τα έγγραφα αυτά προέρχονταν από απόρρητη δικογραφία και ήταν αδικαιολόγητο να τα έχει τρίτος. Η μάρτυρας έδειξε να τρομοκρατείται με όλα αυτά και της εξηγήσαμε πως είχαμε γίνει αποδέκτες πληροφοριών για πιθανή προβοκάτσια εναντίον της. Της προτείναμε να πάρει όλα τα μέτρα εκείνα που θα την προστάτευαν σε περίπτωση που κάτι γινόταν.

Στον εισαγγελέα

Όταν καταλάβαμε πως τα στοιχεία επαλήθευαν όσα έλεγε η Μαρία, θεωρήσαμε πως είναι η ώρα να απευθυνθούμε στην Εισαγγελία. Καταθέσαμε τις μαρτυρίες μας, αλλά και τα στοιχεία που είχαμε συλλέξει έως τότε, και δώσαμε όλα τα τηλέφωνα επικοινωνιών της ομάδας. Ζητήσαμε από την Εισαγγελία να κινηθεί γρήγορα, φοβούμενοι πως μπορεί να γίνει η επιχείρηση και να μην έχουν εντοπιστεί οι δράστες. Η Εισαγγελία, απ’ όσο γνωρίζουμε, ανέθεσε σε αρμόδιο τμήμα της αστυνομίας να κάνει τις σχετικές έρευνες.

image024Η Μαρία μάς ενημέρωσε πως υπήρχε και άλλος άνθρωπος που θα μας έστελνε στοιχεία για την υπόθεση. Μια μέρα παραλάβαμε στο γραφείο έναν φάκελο με που περιείχαν συνομιλίες των μελών της ομάδας μεταξύ τους. Στις συνομιλίες αυτές ακούγονται να συζητούν τις λεπτομέρειες των επιχειρήσεων, να μιλούν για τον «μεγάλο» της τράπεζας, κατονομάζοντας τον, και πολλές φορές να διαφωνούν για το ποσό που πρέπει να πάρει ο καθένας ως αμοιβή. Οι συνομιλίες αυτές, για λόγους ασφάλειας, έχουν παραδοθεί σε συναδέλφους στο εξωτερικό, μαζί με εξουσιοδότηση να τις χρησιμοποιήσουν αφού αποδεικνύουν τον σχεδιασμό εγκληματικής ενέργειας, και το νομικό καθεστώς στις χώρες τους τους επιτρέπει μια τέτοια χρήση, σε αντίθεση με την Ελλάδα που το νομικό σύστημα, στο όνομα των προσωπικών ελευθεριών, βοηθά αρκετές φορές να διαφεύγουν δράστες κακουργηματικών πράξεων.

Ένας κακός δικηγόρος και μια σύμπτωση

Όταν η Μαρία κατάλαβε πως η υπόθεση παίρνει σοβαρή διάσταση και αρχίζει να στοιχειοθετείται από την έρευνα, ζήτησε να συναντηθούμε παρουσία δύο δικηγόρων της. Η συνάντηση έγινε στα γραφεία ενός από αυτούς και είχε αντικείμενο πώς η Μαρία θα μπορούσε να προστατευτεί νομικά. Ουσιαστικά, ωστόσο, ο ένας από τους δικηγόρους επέμενε να μάθει αν θα κάνουμε δημοσίευμα. Του απαντήσαμε πως θα κάναμε όταν θα έπρεπε να το κάνουμε. Μετα την αποχώρηση μας, ο ίδιος δικηγόρος επέπληξε τη Μαρία γιατί, ενώ «μπορούσαμε να πάρουμε λεφτά από τον τραπεζίτη, εσύ πήγες και τα είπες στον Βαξεβάνη, που δεν καταλαβαίνει απ’ αυτά». Η Μαρία τερμάτισε τη συνεργασία της με τον δικηγόρο αυτόν, αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως αυτό που πρότεινε να κάνει η Μαρία το έκανε ο ίδιος. Λίγο καιρό νωρίτερα, η δολοφονία του σκοπιανού πράκτορα, φερόμενου ως συνεργού στην υπόθεση με τα ναρκωτικά, ανέστειλε την επιχείρηση. Η Μαρία θεώρησε καλό πως έπρεπε για κάποιο διάστημα να εγκαταλείψει την Αθήνα, φοβούμενη πως αν διέρρεε πως μας είχε μιλήσει θα μπορούσαν και να την σκοτώσουν. Συνέχισε ωστόσο να έχει τηλεφωνικές επαφές με την ομάδα.

Ο «Σέργος» και η παγίδα

image028Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2012 ένας νεαρός άντρας εμφανίστηκε στα γραφεία του περιοδικού και ζήτησε επιτακτικά να με συναντήσει. Συστήθηκε ως «Σέργος» και ζήτησε να μου μεταφέρουν πως θέλει να μου δώσει πληροφορίες «για πάρα πολλά πράγματα, που θα ταρακουνήσουν την Ελλάδα. Και αν μιλήσει και ο “άλλος” τότε θα την φέρουν τούμπα. Γιατί τα δημοσιεύματα σας δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που ξέρουμε για τις τράπεζες».

Το ίδιο βράδυ συναντηθήκαμε με τον «Σέργο» σε ένα μπαρ στους Αμπελόκηπους. Μας μιλούσε αόριστα για πράγματα που ξέρει από την «υπηρεσία» με την οποία συνεργαζόταν. Όταν απαιτήσαμε να μιλήσει συγκεκριμένα, γιατί δεν μας έλεγε κάτι ουσιαστικό, μας είπε πως κάποιοι ετοίμαζαν και πάλι κάποια χαρτιά για να με ενοχοποιήσουν μέσω Μυστικών Υπηρεσιών Σκοπίων και Σερβίας. Θεώρησα πως ο «Σέργος» είχε σταλθεί για να μας ψαρέψει και του είπα πως ξέρουμε τα πάντα για τα «αυτόγραφα», τον Κ.Α. και τον Σ.Κ.

Αιφνιδιάστηκε και είπε πως ο Σ.Κ. δεν είχε καμία σχέση με όλα αυτά, και πως ήταν διατεθειμένος να μας μιλήσει. Του απαντήσαμε πως θα το σκεφτούμε. Από τις κάμερες ασφαλείας του κτιρίου μας απομονώσαμε το πρόσωπο του «Σέργου» και ρωτήσαμε τη Μαρία αν τον αναγνωρίζει. Αυτή αναγνώρισε αμέσως ένα μέλος της ομάδας, τον Γ.Δ., ο οποίος ήταν το δεξί χέρι του Σ.Κ. Καταλάβαμε πως η επίσκεψη του Σέργου ενδεχομένως να ήταν μια προσπάθεια ενός κομματιού της ομάδας να ενοχοποιήσει το υπόλοιπο, μετά τη διαπίστωση πως ξέραμε πολλά πράγματα από όσα έκαναν. Ενημερώσαμε την ομάδα της αστυνομίας που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση.

Την επόμενη ημέρα ο Σέργος μάς τηλεφώνησε και ζήτησε να βρεθούμε με τον ίδιο και τον Σ.Κ. Η συνάντηση έγινε αφού ενημερώσαμε την αστυνομία. Πραγματικά ο Σ.Κ. προσπάθησε να εμφανιστεί ως ένας επιχειρηματίας που συνεργάστηκε με την ΕΥΠ για το «καλό του έθνους» και δεν είχε καμιά σχέση ο ίδιος με την επιχείρηση εξόντωσης μου. Έλεγε μάλιστα συνεχώς πως ήταν αυτός που είχε διαφωνίες στο να προχωρήσουν αυτές οι μεθοδεύσεις εναντίον μου. Η  συνάντηση ήταν σχεδόν επεισόδιακή και έληξε λέγοντας του πως αν ήθελε πραγματικά να καταθέσει εναντίον όσων κατηγορεί μπορούσε να το κάνει. Τις επόμενες μέρες μάς πήρε ξανά τηλέφωνο να βρεθούμε, αλλά αρνηθήκαμε. Δεν είχε κανένα νόημα να συνεχίζουμε αυτές τις επαφές. Αφήσαμε την υπόθεση στην αστυνομία και δώσαμε στις Αρχές όλο το χρονικό περιθώριο να δράσουν.

Γιατί τώρα;

Το Ηot Doc βρίσκεται στο στόχο συμφερόντων. Με αυτή την έννοια το σχέδιο εξόντωσης δεν είναι κάτι θεωρούμε παράξενο. Αλλά είναι κάτι που θεωρούμε και θα θεωρούμε ανεπίτρεπτο για μια Δημοκρατία. Εμπιστευόμαστε λειτουργούς της Δικαιοσύνης και της αστυνομίας, αλλά δεν εμπιστευόμαστε ούτε τη Δικαιοσύνη ούτε την αστυνομία. Η Δικαιοσύνη μάς έσυρε με τον πιο τρόπο σε δίκη γιατί κάναμε αποκάλυψη, της Λίστας Λαγκάρντ. Έκτοτε μια δεκάδα από λίστες με προσωπικά δεδομένα έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες. Καμιά δίωξη ανάλογη αυτής που έγινε σε εμάς δεν άσκησε η Εισαγγελία. Αποφασίσαμε όσο μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε μόνοι μας αυτή την υπόθεση και το κάναμε. Ευχόμαστε να έχει και τη νομική τροπή που πρέπει. Μοναδική μας όμως ασφάλεια είναι η δημοσιοποίηση και ο κόσμος. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να σας ενημερώσουμε.

Δυστυχώς οι συνειδήσεις δεν δημιουργούνται από δικαστικές αποφάσεις, αλλά από την αλήθεια και τη γνώση ή το ψέμα με τα οποία έρχονται σε επαφή οι άνθρωποι. Οι επιθέσεις θα γίνουν πιο έντονες οι εχθροί περισσότεροι. Δεν φοβόμαστε να κάνουμε εχθρούς, αν δικαίως τους κάνουμε. Αλλά πρέπει να προστατευτούμε. Το κράτος δεν παρέχει θεσμική προστασία όταν οι ίδιοι οι έλληνες βουλευτές μέσα στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής επιτίθενται σε έναν δημοσιογράφο επειδή αποκαλύπτει. Ξέρουμε πολύ καλά τι έρχεται και είμαστε έτοιμοι. Απλώς θέλουμε να ξέρετε.

image030


ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Σήμερα είναι 22;
ΜΑΡΙΑ: 22 Οκτωβρίου 2012, Δευτέρα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το όνομα σου;
ΜΑΡΙΑ: Λέγομαι Μαρία …
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Και πριν από 1,5 μήνα…
ΜΑΡΙΑ: Στις 17η Σεπτεμβρίου ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή μαζί σας για να σας ενημερώσω ότι κάτι άσχημο συμβαίνει και για λογαριασμό σας και για λογαριασμό μου πλέον.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ας πάρουμε από την αρχή τα πράγματα λοιπόν. Ποιος είναι ο λόγος που ήρθατε τότε;
ΜΑΡΙΑ: Ξεκίνησα να δουλεύω σε κάποια εταιρία τον Γενάρη του 2012, αρχές του χρόνου. Με πλησίασε ο ιδιοκτήτης της εταιρίας, λέω ονόματα φαντάζομαι, Σ.Κ., ότι «μια χαρά, ωραία δουλεύουμε μαζί, αλλά καλό είναι να συμμετέχεις και σε κάτι πιο ζωντανό. Έχω κάποια πράγματα που πρέπει να κάνεις εσύ, για να σε κρατάω και να με κρατάς, να υπάρχει κάποια εμπιστοσύνη τέλος πάντων περαιτέρω στο πρόσωπο μου και στο πρόσωπο σου». Μου φέρνει έναν πάκο με λευκές εξουσιοδοτήσεις….
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πριν πάμε σε αυτό, αυτή η εταιρία πού είναι;
ΜΑΡΙΑ: Αυτή η εταιρία ήταν στην Ριζαρείου … στο Χαλάνδρι, στο ισόγειο ενός κτιρίου. Λέω «ήταν» γιατί από 27 Ιουλίου έπαψε να είναι εκεί.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Γιατί;
ΜΑΡΙΑ: Μετακόμισε άρον άρον.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πώς έγινε;
ΜΑΡΙΑ: Είπαν ότι υπάρχουν διαρροές, ότι ξέρουν πλέον πού είναι η εταιρία, ποιος είναι και όλα τα σχετικά αυτά… «Μας βρήκε ο Βαξεβάνης» και πρέπει να ….(γελάει) να τα μαζέψουμε…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πολύ κοντά στα δικά μας τα γραφεία ως Hot Doc τότε.

ΜΑΡΙΑ: Ναι. Κάποια τετράγωνα κοντά ήσασταν.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τα γραφεία είχαν μια ιδιομορφία στη διαμόρφωση;
ΜΑΡΙΑ: Υπήρχε μια ιδιομορφία στη διαμόρφωση. Υπήρχαν κρυφοί χώροι φτιαγμένοι μέσα στα γραφεία, έτσι ώστε να τοποθετούνται, να κρύβονται πράγματα, κάποιες κρύπτες ειδικά διαμορφωμένες και τοποθετημένες σε καίρια σημεία. Μια κρύπτη ήταν στο γραφείο το δικό μου, σε περίπτωση που είχαμε είσοδο οποιουδήποτε, ΣΔΟΕ ας πούμε ή οποιοσδήποτε άλλος περίεργος, πετούσαμε πράγματα, είχα εντολή να πετάξω ό,τι δούλευα μέσα στην κρύπτη αυτή. Και η άλλη κρύπτη ήταν στο γραφείο του ιδιοκτήτη, του Σ.Κ. Σε καίριο σημείο δηλαδή ήταν άμεση η πρόσβαση…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τι είδους κρύπτες ήταν αυτές;
ΜΑΡΙΑ: Ήταν, ας πούμε, αεραγωγοί. Αεραγωγοί φαίνονταν από την έξω μεριά. Από τη μέσα μεριά ήταν απλά ένας χώρος κενός στον τοίχο. Έκλεινε με ασφάλεια, δεν φαινόταν κάτι διαφορετικό και μπορούσαν να τοποθετηθούν μεγάλα πράγματα, ογκώδη πράγματα. Από φάκελα, από ντοσιέ, μέχρι κουτιά.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Εκείνη την ημέρα που ήρθες και με βρήκες…
ΜΑΡΙΑ: Στις 17 Σεπτεμβρίου.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: 17 Σεπτεμβρίου. Ήσουν πάρα πολύ ταραγμένη και μου είπες…
ΜΑΡΙΑ: Ήμουν πάρα πολύ ταραγμένη γιατί είχε προηγηθεί ένα μεγάλο παρασκήνιο. Οι άνθρωποι που ήταν τελικά από πίσω ήταν πράκτορες της ΕΥΠ, αποδεδειγμένα πλέον. Στην αρχή δεν τα πίστευα, αλλά πλέον είδα πράγματα και θαύματα και κάπου φοβήθηκα. Υπήρχαν διασυνδέσεις με το σκοπιανό δίκτυο μυστικών υπηρεσιών, αποδεδειγμένα, υπήρχαν διασυνδέσεις με ανθρώπους της νύχτας εδώ, στην Αθήνα, και σίγουρα οι κινήσεις που με βάλανε, με υποχρεώσανε να κάνω, δεν ήταν και πολύ καλές, οπότε….
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θα πάμε, θα πάμε σε αυτό.
ΜΑΡΙΑ: Κινδύνευα άμεσα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θέλω να μου πεις αν θυμάσαι τι είπες ότι υπάρχει εναντίον μου...
ΜΑΡΙΑ: Συμβόλαιο εκτέλεσης, ναι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τι υπήρχε ακριβώς;
ΜΑΡΙΑ: Έπρεπε να σε βγάλουν από τη μέση, κι εσένα κι εμένα, με κάποιο τρόπο. Σίγουρα ξεκινήσανε με το να σε καταστρέψουν επαγγελματικά και το επόμενο ήταν τα παιδιά από τα Σκόπια. Κάποιος θα κατέβαινε κάτω για να εκτελέσει τα υπόλοιπα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο εντολέας ποιος ήταν;
ΜΑΡΙΑ: Μέχρι εκείνη τη στιγμή που είχα έρθει εγώ σ’ εσένα και σου είπα ότι έχεις πρόβλημα, κι έχω κι εγώ πρόβλημα κατ’ επέκταση, ερχόταν κάποια πληροφόρηση ότι, 99% θα σου πω, υπάρχει ο τραπεζίτης από πίσω. Γιατί ο τραπεζίτης ήταν εκείνος που είχε δώσει την τελευταία, το τελευταίο συμβόλαιο να εκτελεστεί. «Συμβόλαιο» λέγοντας, μια ιστορία εναντίον κάποιου ανθρώπου που τον είχε ενοχλήσει, της κυρίας Α.Α. Η οποία 
αποκάλυψε διάφορα πράγματα και για την οποία υπήρχε δεδομένο σχέδιο να την βγάλουν από τη μέση.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιοι άλλοι ήταν εκεί; Ποιοι σχετίζονταν με την εταιρία;
ΜΑΡΙΑ: Η εταιρία είχε σχέσεις με τον Κ.Α. Στην αρχή δεν ήξερα ποιος είναι, βέβαια μετά από κάποιο διάστημα έμαθα και τι ακριβώς έκανε και ποιος ήταν ο ρόλος του γενικά στην ΕΥΠ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Και πώς ξεκίνησε αυτή η ιστορία, η πρώτη εντολή ήταν ποια;
ΜΑΡΙΑ: Μου δόθηκε ένα πακέτο με λευκές αποδείξεις πληρωμών από την ΕΥΠ, πρέπει να ήταν προς το τέλος Γενάρη απ’ ό,τι θυμάμαι, θα τοποθετούσα εγώ πάνω στις αποδείξεις αυτές κάποια κείμενα που μου δόθηκαν και κάποια ονόματα. Μέσα στα ονόματα αυτά ήταν Βαξεβάνης νούμερο 1, Βασίλης Χήτος, Αναστάσιος Τέλλογλου και μια γυναίκα, Ιωάννα Μάνδρου. Και ήταν και 4-5 ακόμα άτομα, 10 στο σύνολο. Βασίλης Λαμπρόπουλος…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Και; Τι έπρεπε να κάνεις εδώ;
ΜΑΡΙΑ: Να γράψω Β Διεύθυνση, πάνω αριστερά, στο κομμάτι που έγραφε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. «Β Διεύθυνση». Στο δεξιά κομμάτι είχε ένα 
ποσό, το ποσό ήταν 30 ή 50 ή 15.000 ανάλογα. Μου είχαν δώσει λίστες, δηλαδή ονόματα, ποιος με ποιο ποσό αντιστοιχούσε. Από κάτω ολογράφως το όνομα του, ολογράφως το ποσό. Θυμάμαι υπήρχε σφραγίδα της ΕΥΠ τοποθετημένη…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ήδη υπήρχε πάνω;
ΜΑΡΙΑ: Ήδη υπήρχε η σφραγίδα της ΕΥΠ τοποθετημένη. Σε κάποια υπήρχαν και υπογραφές του διοικητή της ΕΥΠ, ένας Μπίκας και μια Βαλτά. Στις άλλες μου δόθηκαν αντίγραφα και προσπαθούσα να φτιάξω πανομοιότυπα, ή τέλος πάντων όσο πιο κοντά μπορούσαμε τις υπογραφές.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτό; (δείχνει το έντυπο)
ΜΑΡΙΑ: Ναι, αυτό.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το έχεις γράψει εσύ αυτό;
ΜΑΡΙΑ: Ναι, ναι.
BΑΞΕΒΑΝΗΣ: Γιατί;
ΜΑΡΙΑ: Γιατί υποτίθεται ότι… Στην αρχή υπήρχαν διάφορες δικαιολογίες που κυκλοφορούσαν, «γιατί το κάνω εγώ αυτό;», «γιατί ο Βαξεβάνης θέλει να έχει στα χέρια του κάποιο χαρτί ότι πήρε κάποια χρήματα από την ΕΥΠ». Αυτή η δικαιολογία δεν μου άρεσε. Το έκανα όμως, γιατί κακά τα ψέματα είχα σοβαρή ανάγκη από χρήματα και από δουλειά. Οπότε αν δεν το έκανα δεν θα είχα ούτε χρήματα ούτε δουλειά. Το ξαναρώτησα. «Γιατί; Γιατί τον Τέλλογλου, γιατί τον Χήτο;», γιατί τότε ξεκινάγανε και οι εκλογές, ήταν περίοδος εκλογών. «Γιατί κάποιοι πρέπει να πληρώσουν. Αυτοί οι άνθρωποι, αυτοί οι 10 ήταν εκείνοι που μας καταστρέψανε». Ήταν η πιο αληθοφανής για μένα δικαιολογία. «Είναι αυτοί οι άνθρωποι που μας καταστρέψανε, οπότε πρέπει να τους κάνουμε να πληρώσουν».
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τα γράμματα είναι δικά σου αυτά; (δείχνει την απόδειξη)
ΜΑΡΙΑ: Ναι, ναι, δικά μου.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Και η υπογραφή;
ΜΑΡΙΑ: Δικιά μου, δικιά μου.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μόνο αυτά ήρθανε, αυτό ήταν; Όταν λέμε «αυτό», να το δείξουμε, είναι το εθνόσημο…
ΜΑΡΙΑ: Η σφραγίδα που λέει «Διοικητής»… Η σφραγίδα ήταν πάνω βαλμένη.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Υπήρχε πάνω; Ωραία. Τι άλλο υπήρχε πάνω;
ΜΑΡΙΑ: Αυτό που γράφει «Διοικητής», τι λέει εδώ, «Μπίκας».
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Η σφραγίδα…
ΜΑΡΙΑ: Ναι, και «Ουρανία Βαλτά». Αυτά όλα κατασκευάστηκαν από μένα. ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τα υπόλοιπα;
ΜΑΡΙΑ: Είχα δείγματα, μου δώσανε δείγ¬ματα, κι έφτιαχνα ανάλογα με το τι είχε.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τι δείγματα;
ΜΑΡΙΑ: Υπογραφών. Είχα δείγμα τη σφραγίδα του…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτή όμως δεν είναι δικιά μου υπογραφή.
ΜΑΡΙΑ: Δεν το ξέρω εγώ όμως αυτό.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τι σου δώσανε από μένα δηλαδή;
ΜΑΡΙΑ: Έχω δείγμα, θυμάμαι χαρακτηριστικά την υπογραφή του Λαμπρόπουλου. Δεν μπορώ να την ξεχάσω, είναι συγκεκριμένη υπογραφή, μου έκανε και εντύπωση κιόλας, πώς είναι έτσι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Σε εμένα τι σου είχαν δώσει ως δείγμα;
ΜΑΡΙΑ: Αυτό, ό,τι βλέπεις.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ένα χαρτί ας πούμε;
ΜΑΡΙΑ: Ένα χαρτί που ήταν ονόματα, μονογραφές και ποσά.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τι έγιναν τα χαρτιά αυτά;
ΜΑΡΙΑ: Δεν ξέρω. Μπροστά μου δεν έγινε τίποτα. Εγώ παρέδιδα πακέτο…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιος το έπαιρνε το πακέτο αυτό;
ΜΑΡΙΑ: Ο Σ.Κ. Πάντα γινόταν με προστασία, τα χέρια μου σε γάντια, καθαρίζονταν τα χαρτιά και τα παρέδιδα. Τα καθάριζε εκείνος και τα παρέδιδε σε έναν φάκελο.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Καθαρίζονταν από τι;
ΜΑΡΙΑ: Από τα δαχτυλικά μου αποτυπώματα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Από βιολογικό υλικό.
ΜΑΡΙΑ: Ναι, προφανώς. Με συγκεκριμένο τρόπο καθαρίζονταν τα χαρτιά, μπαίνανε με ασφάλεια σε φάκελα και φεύγανε. Ξέρω όμως, και ξέρω γιατί κάποια στιγμή χαλαρώσανε και αρχίσανε να μιλάνε πολύ άνετα μπροστά μου, ότι δόθηκαν σε κάποιους δημοσιογράφους.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτά.
ΜΑΡΙΑ: Αυτά. Και σε κάποιους επιχειρηματίες, που πληρώσανε για να πάρουν αυτά τα λεγόμενα αυτόγραφα. Ήταν η «επιχείρηση αυτόγραφα».

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιοι ήταν οι παραλήπτες;
ΜΑΡΙΑ: Παραλήπτες ήταν εφημερίδες. Δηλαδή υπάρχει, ξανάγινε η ιστορία αυτή, δεν ήταν, αυτό ήταν, στο τελευταίο στάδιο έγινε η υπογραφή Βαξεβάνη. Στην αρχή ήταν, ο στόχος ήταν ο Χήτος. Αυτό πρέπει να ήταν λίγο πριν τις εκλογές του Ιουνίου, που φτιάχτηκε, δηλαδή καμιά δεκαριά μέρες πριν.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Όταν βγήκαν τα δημοσιεύματα για τις τράπεζες.
ΜΑΡΙΑ: Ακριβώς μετά. Δηλαδή με στείλανε να πάρω το περιοδικό στο περίπτερο…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Όταν λέμε «το περιοδικό», εννοούμε αυτό το τεύχος με τις τράπεζες; (της δείχνει το περιοδικό)
ΜΑΡΙΑ: Ναι, αυτό, οι «αγίες τράπεζες». Η τελευταία αποστολή έγινε σε μια λίστα 14 παραληπτών. Ήταν μέσα η Ένωση Συντακτών Ελλάδας, η Πανελλήνια Ομοσπονδία, με συγχωρείτε αν….
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έτσι είναι, η ΠΟΕΣΥ.
ΜΑΡΙΑ: Η ΠΟΕΣΥ. Ήταν αρκετοί δημοσιογράφοι, Θέμος Αναστασιάδης, fimotro του Παπαγιάννη, Σπύρος (Σπύρου;), συγγνώμη αν το λέω λάθος…Καρατζαφέρης. Αρκετοί, αρκετά ονόματα που θυμάμαι, 14-15 παραλήπτες ήταν. Έγινε μια σειρά από 10 αυτόγραφα.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Φωτοτυπίες;
ΜΑΡΙΑ: Έγχρωμες και ασπρόμαυρες κάποιες από αυτές. Στην ΠΟΕΣΥ θυμάμαι τα 2-3 πρώτα, ΠΟΕΣΥ, fimotro και ΕΣΥΕΑ, 
βγήκαν όλες έγχρωμες. Καθαρίστηκαν όλα από τυχόν βιολογικό υλικό, καθαρίστηκαν, φακελώθηκαν, σφραγίστηκαν, είχε σταλθεί ένα από τα άτομα που δούλευαν τότε στην ασφάλεια του Σ.Κ. και πήρε γραμματόσημα από συγκεκριμένο κατάστημα ΕΛΤΑ κοντά στο γραφείο, στο Αvenue. Υπήρχαν τα συγκεκριμένα αυτόγραφα πάνω και ο ίδιος άνθρωπος πήρε τους φακέλους και τους ταχυδρόμησε, δεν ξέρω από πού.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Υπήρξαν κάποιοι επιχειρηματίες που πλήρωσαν για αυτό;
ΜΑΡΙΑ: Υπήρχε φάκελος που παρέλαβε συγκεκριμένα ο Β. από την οδό Δήμητρος, από μια εφημερίδα που είναι εκεί, νομίζω…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το παρέδωσε.
ΜΑΡΙΑ: Όχι, παρέλαβε φάκελο. Είχε παραδοθεί από πριν ο φάκελος. Παρέλαβε φάκελο με 5.000 €.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Α, με λεφτά.
ΜΑΡΙΑ: Με λεφτά.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Δηλαδή στο συγκρότημα Κουρή δώσανε 5.000….
ΜΑΡΙΑ: Στην οδό Δήμητρος, ναι, στην εφημερίδα…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Οδός Δήμητρος είναι η Αυριανή, ο Κουρής.
ΜΑΡΙΑ: Ναι. Τα παρέλαβε ένας κύριος Ν. Γιατί είχε συγκεκριμένη οδηγία ο Β., τι θα πάει να πάρει, από ποιον και πόσα. Από αυτόν τον φάκελο των 5.000 σ’ εμάς δόθηκαν 500 ευρώ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ως πληρωμή.
ΜΑΡΙΑ: Ως πληρωμή για την υπηρεσία της…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιοι άλλοι πληρώσανε;
ΜΑΡΙΑ: Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή ονόματα. Ο Σ.Τ. είναι φίλος του Κ.Α., ο συγκεκριμένος και φίλος του Σ.Κ. Ο Γ.Φ. είναι εξίσου κολλητός φίλος του Κ.Α. και του Σ.Κ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο Σ.Κ. κυκλοφορεί με ταυτότητα της ΕΥΠ;
ΜΑΡΙΑ: Ναι. Μα κι έτσι ουσιαστικά ψάρωσα κι εγώ, έτσι; Ο λόγος που πήγα ήταν αυτός. Κυκλοφορεί με ταυτότητα της ΕΥΠ, η γυναίκα του δουλεύει στην ΕΥΠ σε κάποια Διεύθυνση μέσα…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πώς λέγεται η γυναίκα του;
ΜΑΡΙΑ: Δ.Κ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Και ο αδελφός της πού δουλεύει;
ΜΑΡΙΑ: Στο μέγαρο Μαξίμου, λένε, αυτό δεν ξέρω, αλλά διατείνονται ότι, μάλιστα κάποια στιγμή με είχε πάρει τηλέφωνο, λέει «είμαι ο κουνιάδος του από το Μαξίμου πείτε του, θα καταλάβει». Φαντάζομαι ότι είναι αλήθεια αυτό που λένε, ότι δουλεύει στο Μαξίμου.

image042ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτή λοιπόν η επιχείρηση ξεκινάει όταν εμείς βγάζουμε το τεύχος για τις τράπεζες, όταν είναι γνωστό ότι βγάζουμε το τεύχος για τις τράπεζες, γιατί…
ΜΑΡΙΑ: Εκεί υπήρχε εντολή «αρχίστε τον Βαξεβάνη τώρα». Δηλαδή τελειώσατε τον Χήτο, ο Χήτος έχασε πάρα πολύ, για πολύ λίγες ψήφους την έδρα, η επόμενη κίνηση ήταν ο Βαξεβάνης. Ακολουθούσε Λαμπρόπουλος.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτό βγήκε στο fimotro μόλις αυτό πήγε στα δημοσιογραφικά γραφεία;
ΜΑΡΙΑ: Ναι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ήξεραν έναν μήνα πριν ότι εμείς ετοιμάζουμε την έρευνα, γιατί ερχόμαστε σε επαφή…
ΜΑΡΙΑ: Όταν λέτε «ένα μήνα πριν», Απρίλη;
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ναι. Και πριν, από τον Γενάρη ξέρανε, γιατί η έρευνα αυτή ξεκίνησε Δεκέμβρη-Γενάρη από εμάς.
ΜΑΡΙΑ: Οπότε γι’ αυτό ταιριάζουν και οι ημερομηνίες. Γιατί εγώ είχα πάρει το οκ αρχές, 7-8 Γενάρη, ότι εντάξει, μου κάνεις μετά από το βιογραφικό που είχα στείλει, «εντάξει, μου κάνεις οκ, μπορείς να ενσωματωθείς στο team, στην καινούρια εταιρία». Και η πρώτη αποστολή των αντιγράφων, τέλος πάντων των φωτοαντιγράφων αυτών έγινε 5 μέρες πριν το τέλος του μήνα. 25 Γενάρη, εκεί περίπου. Και από εκεί και πέρα ήταν τακτές, σε τακτά χρονικά διαστήματα. Δηλαδή βγαίνανε φωτοτυπίες από την πρώτη βερσιόν και τον Φλεβάρη, τον Μάρτη γίνανε καινούρια, τον Απρίλιο και τον Ιούνιο τελικά το τελευταίο πακέτο.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Η 2η επιχείρηση, πριν πάμε στην εκτέλεση τη δικιά μου με το συμβόλαιο, ήταν με την Α. Α.;
ΜΑΡΙΑ: Με την Α.Α. είχε ξεκινήσει ένα σόου από τον Απρίλη. Έβλεπα, έπρεπε να κάνω κάποιες φωτοτυπίες, έβλεπα κάποια πράγματα στις φωτοτυπίες που έκανα. Δεν μπορούσα να καταλάβω βέβαια τι γινόταν, μέχρι που κάποια στιγμή με καλούν στο γραφείο μέσα και μου λέει «κοίταξε να δεις, θα πάρεις κάποια 5.000 ευρώ, εάν μαζί με τον Β. κάνεις ένα πάρα πολύ απλό πράγμα, δεν είναι κάτι που θα έχεις πρόβλημα». Ζήτησα να δω τι είναι αυτό το απλό πράγμα. «Θα τοποθετήσεις ναρκωτικά, θα τοποθετήσετε ναρκωτικά, ικανή ποσότητα να την βγάλουμε έμπορο ναρκωτικών, σε κάποιο μέρος. Ή στο αυτοκίνητο της ή στο σπίτι της ή σε κάποιο από τα μαγαζιά που έχει, κάπου που να την εμπλέξουμε». Δεν είχα επιλογή να πω όχι δεν το κάνω. Γιατί όταν ξέρεις ότι μιλάνε με μυστικές υπηρεσίες Σκοπίων, όταν ξέρεις ότι έχουν στρατό από πίσω και μπορούν να τον κινήσουν με ένα τηλέφωνο τους, όταν ξέρεις ότι είναι η ΕΥΠ. Γιατί δεν ξέρω αν είναι παρακλάδι ή αν είναι υπόδικοι, όλα αυτά που φάνηκαν εκ των υστέρων, βλέπω ταυτότητα ΕΥΠ. Βλέπω το μεγάλο αφεντικό της ΕΥΠ να μπαινοβγαίνει στο γραφείο.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το αφεντικό ποιο ήταν;
ΜΑΡΙΑ: Ο Κ.Α. Έκοβε κι έραβε, στην κυριολεξία. Έκοβε κι έραβε. Και όλοι προσκυνούσαν.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Έπρεπε λοιπόν να πραγμα
τοποιήσεις αυτή την επιχείρηση.
ΜΑΡΙΑ: Έπρεπε να πραγματοποιήσω αυτή την επιχείρηση. Η επιχείρηση έλεγε ότι με κάποιο τρόπο ή θα μου δίνανε… Ξεκίνησε ως εξής. «Θα πάρεις λεφτά» και ξεκίνησε μια εβδομάδα πριν το Πάσχα περίπου, του 2012, «θα πάρεις λεφτά, 
θα πάρει ο Β. λεφτά, εσύ θα είσαι εδώ για να ελέγχουμε τη διαδικασία, θα φύγει να πάει να βρει, πώς θα βρει δεν μας ενδιαφέρει, θα πάει να βρει και θα μας το φέρει πίσω». Εκεί μίλησα με τον Β. Μου λέει «δύσκολα τα πράγματα, δεν μπορούμε να μπλεχτούμε, αλλά πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να καθυστερήσουμε, έτσι ώστε να δούμε πού το πάνε και πώς θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την όλη ιστορία». Πράγματι, αρχίσαμε να καθυστερούμε. Δεν είναι εύκολο, δεν μπορούμε να μπούμε στα κυκλώματα αυτά, δεν γίνεται, δεν, δεν… Γυρίζει άπρακτος πίσω. Και του λέει ο Σ.Κ. «μη σκας, το έχω εγώ, το βρήκα από εδώ, από Αθήνα, μην αγχώνεσαι και ψάχνεις γύρω γύρω να το βρεις». Του λέει «δεν μπορώ να μπω στα κυκλώματα, έχω πρόβλημα». «Εντάξει», λέει, «κανένα πρόβλημα. Απλά θα μπεις να κάνεις την τοποθέτηση». Πήραμε την πρώτη καθυστέρηση λοιπόν, κερδίσαμε χρόνο…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο κωδικός, πώς τα λέγατε τα ναρκωτικά;
ΜΑΡΙΑ: «Θέμα», «πιάτο». Δηλαδή όλες οι τηλεφωνικές συνομιλίες ήταν ή «θέμα» ή «πιάτο». Κερδίσαμε αρκετό χρόνο με αυτό, ότι «δεν μπορώ να μπω στα κυκλώματα να ζητήσω, δεν έχω την πρόσβαση, δεν, δεν», κερδίσαμε αρκετό καιρό. Έρχεται, τελειώνει το Πάσχα, είχε στηθεί ολόκληρη επιχείρηση κάτω, υπήρχαν άνθρωποι τους, δικοί τους άνθρωποι που παρακολουθούσαν τον χώρο της Α.Α., πού πάει, τι κάνει, πώς κινείται, πού κοιμάται, τι ώρες, τα πάντα. Τι ώρες πάει, σε ποιο μαγαζί πάει, γιατί είχε δυο μαγαζιά, ένα στο όνομα της κόρης της και ένα στο όνομα του άντρα της. Ήταν τσεκαρισμένα τα πάντα, πότε, με ποιο αυτοκίνητο ερχόταν, με ποιο αυτοκίνητο έφευγε, είχα λίστα. Μου δόθηκε ένας φάκελος λοιπόν με όλα τα στοιχεία μέσα, με φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί τέλος Μαρτίου από τον ίδιο τον Κ. Α., που είχε κατέβει κάτω με το αυτοκίνητο του Σ.Κ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το αυτοκίνητο του Σ.Κ. είναι;
ΜΑΡΙΑ: Ένα Πόρσε Καγιέν. Είχε κατέβει ο Κ.Α. είχε φωτογραφίσει την περιοχή, μου δόθηκε λοιπόν φάκελος που είχε μέσα φορολογικά στοιχεία της Α. Α., του άντρα της, του γιου της, τα πάντα. Φορολογική εικόνα, τι αυτοκίνητα κυκλοφορούνε, πινακίδες, τα πάντα. Με ποιους μίλησε, πότε μίλησε, μπλοκαρισμένα τηλέφωνα. Μίλησε με τον Τέλλογλου, και τα δυο τηλέφωνα του Τέλλογλου μπλοκέ. Μια λίστα με τις τηλεφωνικές κλήσεις. Μια λίστα με ποιον μιλάει, ποιος είναι εχθρός, ποιος κάνει θέμα, ποιος δεν κάνει. Ό,τι έχει σχέσεις με το ΑΤ της περιοχής, τα ονόματα των αστυνομικών, όλα. Τι άλλο είχε μέσα; Χάρτες, πώς πας στην περιοχή…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Και φωτογραφίες τραβηγμένες μέσα από το Καγιέν, τις οποίες τις έχουμε, μας τις έχεις δώσει.
ΜΑΡΙΑ: Ναι, υπήρχαν και φωτογραφίες, κάποια φωτογραφία ήταν μέσα από το ταμπλό του Καγιέν ουσιαστικά, κακοτραβηγμένη.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Είναι αρκετά καλή όμως για να φαίνεται ότι είναι το Καγιέν, το ταμπλό του Καγιέν.
ΜΑΡΙΑ: Ελπίζω.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Που συγκεκριμένα το έχουν ταυτοποιήσει.
ΜΑΡΙΑ: Η εντολή λοιπόν ήταν να κατέβουμε κάτω και να πάμε να τσεκάρουμε πού θα μπει το «πιάτο», το «θέμα», τέλος πάντων αυτά τα 100-110 γραμμάρια ηρωίνης που θέλανε αυτοί να βάλουνε.

image032ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ηρωίνη ή κοκαΐνη θα βάζανε;
ΜΑΡΙΑ: Ό,τι υπήρχε στην πιάτσα. Το ξεκινήσανε από κοκαΐνη αλλά δεν τους χαλούσε και η ηρωίνη. Κάτι βαρύ όμως, έτσι ώστε να την δέσουν για εμπορία. Είχανε ήδη ετοιμάσει, απ’ ό,τι μάθαμε εκ των υστέρων, δυο, να το πω κοινά, πρεζάκια, οι οποίοι θα υπέγραφαν ότι αγόραζαν από αυτήν, για να την στείλουν. Εγώ δεν κατέβηκα κάτω με τον Β. όπως μας είπαν, και δεν κατέβηκα γιατί δεν πληρωθήκαμε για τίποτα. Δεν μπορούσα να βάλω από την τσέπη μου, να κάνω κάτι εναντίον κάποιου ανθρώπου, που στο κάτω κάτω δεν μου έχει κάνει και τίποτα. Κερδίσαμε πάλι χρόνο με αυτό το τρικ, ας το πω. Πίεζε όμως ο Κ.Α., «με πιέζει ο μεγάλος, με πιέζει ο μεγάλος, πρέπει να δώσω αναφορά στον μεγάλο, τι θα κάνουμε παιδιά;». Πλέον είχε χαλαρώσει και ο Κ.Α. και ανοίχτηκε. Ενώ στην αρχή έλεγε ότι δεν θέλω να με ξέρει κανένας, έλεγε στον Σ.Κ., αλλά μεσοτοιχία ακουγόταν από έξω έτσι; «Δεν θέλω να με ξέρει κανένας, κανόνισε το εσύ», ξαφνικά άρχισε ο Κ.Α. να μας μιλάει. «Παιδιά γιατί δεν πάτε, τι γίνεται;».
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο μεγάλος ποιος ήταν;
ΜΑΡΙΑ: Ο μεγάλος, απ’ ό,τι φάνηκε πάλι εκ των υστέρων, είναι ο τραπεζίτης.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Είναι αξιοσημείωτο ότι μέσα στο υλικό που σου έχουν δώσει, το οποίο έχουμε στην κατοχή μας, υπάρχει η εταιρική φωτογραφία της Α. Α., από τον φάκελο της στην τράπεζα.
ΜΑΡΙΑ: Ε ναι, προφανώς από εκεί ήταν όλα τα στοιχεία. Δεν μου δώσανε στοιχεία από το ίντερνετ, να μου πούνε μπες μέσα, κατέβασε τι υπάρχει στο ίντερνετ, που συνήθως αυτό κάνανε. Όταν υπήρχαν ραντεβού στην εταιρία, για οποιοδήποτε θέμα ερχόταν κάποιος να δει τον Σ.Κ., πριν γινόταν ξεσκόνισμα. «Θα έρθει αυτός σε μια μέρα, σε μια ώρα, σε λίγο, μπες και δες τι παίζει στο ίντερνετ γι’ αυτόν, τι ακούγεται, παντού».

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Εμάς μας παρακολουθούσατε τι γράφουμε;
ΜΑΡΙΑ: Ναι. Είχαμε…, έχω όλα τα τεύχη από την αρχή, και τι γράψανε οι εφημερίδες και τι γράφουν τα blogs. Είχα συγκεκριμένη δουλειά. Τι γράφει η Νewsbeast, τι γράφει η Νewsbomb, τι γράφει το fimotro τι γράφουν διάφορα άλλα blogs, το Ηellenicentric, που μάλλον έχω υποψία ότι έγραφε ο ίδιος ο Κ. Α., γενικά τι έγραφε ο Βαξεβάνης και πώς το αντικρούανε οι φίλοι της παρέας.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τα φίλα προσκείμενα μέσα.
ΜΑΡΙΑ: Ναι, οι φίλοι δημοσιογράφοι της παρέας, γιατί υπήρχαν αρκετοί φίλοι έτσι; Υπάρχουν αρκετοί φίλοι που καλύπτουν. Κάνω έξτρα καθυστέρηση στο θέμα της Α.Α., δεν το προχωράω γιατί όταν ακούς τηλέφωνα…, ζητήσαμε κάποια στιγμή, ζήτησε ο Β., λέει «πέστε μου όλο το πλάνο, πώς θέλετε να το κάνω. Εγώ εντάξει, πηγαίνω, ωραία, μαζί σας, αλλά πώς θα το κάνω;» «Θα πάρεις το πράγμα από το πιάτο που θα σου δώσουμε εμείς…»
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τα ναρκωτικά.
ΜΑΡΙΑ: Τα ναρκωτικά εννοείται, «που θα σου δώσουμε εμείς, θα πας να τοποθετήσεις δικό σου θέμα που, αρκεί να είναι κάτι που να μην κινεί υποψίες ότι το βάζει οποιοσδήποτε, ότι δεν υπήρχε δόλος από τρίτο άτομο, ότι το έβαλε η ίδια εκεί για να διακινηθούνε. Μόλις τελειώσεις την τοποθέτηση, όλη η τοποθέτηση θα βιντεοσκοπηθεί από εσένα, από ένα iphone, το οποίο καίγεται, το πετάς». Είναι, παρένθεση εδώ, για να μην ξεχαστούμε, προσφιλής συνήθεια του κυρίου Σ.Κ. είναι να αλλάζει iphone κάθε τρεις και λίγο. «Θα σου δώσουμε τηλέφωνο να κάνεις τη βιντεοσκόπηση και τη φωτογράφηση της τοποθέτησης των ναρκωτικών. Δεν θα φύγεις, θα βγεις από τον χώρο που το τοποθετείς και θα κάθεσαι σε κοντινή απόσταση, δεν θα φύγεις από την περιοχή, θα πάρεις ένα τηλέφωνο σ’ εμάς». Ο Κ.Α. δεν ήθελε καμία σχέση με το τηλέφωνο αυτό, ήθελε να πάρουμε εμείς τον Σ.Κ. Ο Σ.Κ. θα έπαιρνε κάποιον σύνδεσμο του των μυστικών υπηρεσιών στα Σκόπια, γιατί είχε κάποιες δοσοληψίες εκεί, κάποια κολέγια, απ’ ό,τι μας έλεγε τουλάχιστον εμάς. Ο άνθρωπος αυτός θα πάρει από τα Σκόπια τηλέφωνο στο 100, θα πει ότι «με έριξε στη μοιρασιά η Α.Α., κάνω δουλειά μαζί της και με έριξε, δεν με πλήρωσε και έχει αυτή τη στιγμή έχει 110 γραμμάρια», ανάλογα πόσα θα ήταν το πιάτο όλο, «στην κατοχή της και τα έχει επάνω της, σε συγκεκριμένο σημείο». Εμείς ήμασταν υποχρεωμένοι, για να πάρουμε το 5χίλιαρο το περιβόητο, να περιμένουμε εκεί, έτσι ώστε να βιντεοσκοπηθεί όλη η κίνηση που θα κάνει η αστυνομία, αν την έκανε, για να την συλλάβουν. Να γυρίσω Αθήνα, να δώσω το υλικό στον Σ.Κ., ο Σ.Κ. να το δώσει στον Κ. Α., ο Κ. Α. να το δώσει στον προσωπικό φρουρό, απ’ ό,τι μας είπε, πάλι μετά, του τραπεζίτη και ο τραπεζίτης να πληρώσει για να τελειώσει το θέμα εκεί. Αυτοί είχαν κάποιο δικαστήριο, η Α. Α. με τον τραπεζίτη, και θέλανε να την βγάλουν από τη μέση ως…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πριν το δικαστήριο.
ΜΑΡΙΑ: Ναι, πριν το δικαστήριο, ως αναξιόπιστη και εντάξει, έμπορος ναρκωτικών, λογικό είναι ότι θα είχε μια βαρύνουσα θέση στην ιστορία της δίκης. Όταν λοιπόν ακούσαμε το σχέδιο, εννοείται ότι τρομοκρατηθήκαμε πλέον. Είχαμε καθυστερήσει αρκετά, δεν έπαιρνε άλλη καθυστέρηση, δεν μπορούσαμε να πούμε, να σκαρφιστούμε κάτι άλλο, αλλά είναι σίγουρο ότι δεν θα «φεύγαμε» μετά από αυτό. Δηλαδή όταν ακούς Σκοπιανούς, ξέρεις για όπλα, βλέπεις καταστάσεις μέσα στο γραφείο, είναι σίγουρο ότι δεν θα γυρίζαμε πίσω.

Εκεί επάνω έγινε η μετακόμιση του γραφείου άρον άρον. Αφενός χρωστούσε νοίκια, αφετέρου είχε πάρει χαμπάρι ο Βαξεβάνης, είχε βρομίσει το θέμα κοινώς, και μένει ένας Αύγουστος στον αέρα. Ένας Αύγουστος που ο Κ. Α. πίεζε πότε θα γίνει, «γιατί με πιέζει ο μεγάλος», ένας Αύγουστος που μας δόθηκαν 350 ευρώ για να κατέβουμε κάτω να δούμε τις καινούριες εξελίξεις. Γιατί από το υποτιθέμενο ταξίδι του Απριλίου που δεν πήγαμε, μέχρι τον Αύγουστο είχαν μεσολαβήσει κάποιοι μήνες, δεν ξέραμε τι θα γινόταν κάτω. Και λέμε εντάξει, οκ, μια ύστατη προσπάθεια, 2ο- 21 Αυγούστου ταξιδέψαμε σχεδόν αυθημερόν, δηλαδή μια μέρα πήγαμε, την άλλη μέρα γυρίσαμε… Κατεβήκαμε στο νησί με το πλοίο της γραμμής, εντοπίσαμε, με βάση τις φωτογραφίες και τους χάρτες που μας είχε δώσει ο Κ.Α., πού είναι το σπίτι, τι πρόσβαση υπάρχει, όλα αυτά. Φωτογραφήθηκε εκ νέου το σπίτι από εμάς, από έξω, για να δείξουμε έργο, να δείξουμε ότι εμείς πήγαμε αυτή τη φορά κάτω, ορίστε. Φωτογραφήθηκε και το μαγαζί. Αυτή την είδαμε στο μαγαζί, δεν μπορούσα όμως να κάνω κίνηση και να της πω «προσέχτε», γιατί ήξερα ότι έχω ανθρώπους γύρω που με παρακολουθούν. Αυτοί είχαν στημένα δυο άτομα κάτω που παρακολουθούσαν όλο το διάστημα αυτό, ντόπιους από εκεί, συνεργάτες τους. Τουλάχιστον απ’ ό,τι μας έλεγαν, έτσι; Αλλά δεν το ρισκάραμε να μπούμε και να την ειδοποιήσουμε. Γυρίσαμε, παραδώσαμε το υλικό. Εννοείται ότι κράτησα αντίγραφα πλέον, γιατί μέχρι τότε δεν κρατούσα αντίγραφα για θέμα, γινόταν τόσο γρήγορα που δεν είχα τη δυνατότητα να πάρω αντίγραφο ούτε από τις αποδείξεις ούτε από τίποτα. Μου τα παίρνανε μέσα από τα χέρια και κάθονταν πάντα από πάνω μου. Εκεί ήταν που έπεσε πλέον η ιδέα στο τραπέζι με τον Β., ότι πρέπει να ειδοποιήσουμε τον Τέλλογλου σε πρώτη φάση. Μετά είπαμε γιατί όχι και τον Βαξεβάνη; Και ήρθα σε επαφή μαζί σας.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Το συμβόλαιο ποιος θα το εκτελούσε;
ΜΑΡΙΑ: Σίγουρα όχι από εδώ. Από τα Σκόπια.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιος ήταν ο πράκτορας; Τότε που είχες έρθει, μου είχες πει για έναν….
ΜΑΡΙΑ: Είχε σκάσει τότε μια εκτέλεση ενός Γκρούεφσκι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο Γκρούεφσκι.
ΜΑΡΙΑ: Από αυτή τη στιγμή και μετά ο Σ.Κ. είχε τρελαθεί. Ήταν λιοντάρι στο κλουβί, πανικόβλητος. Να μην ξέρει πού βρίσκεται, τι κάνει, να αλλάζει τηλέφωνα, να αλλάζει iphone, να μην μπορεί να κινηθεί, γιατί είχε δώσει προς πώληση το τζιπ, το Πόρσε το Καγιέν, τρελαμένος τελείως. Κινδυνεύουμε πλέον όλοι, έσπασε ο κύκλος των Σκοπίων, πλέον είμαστε όλοι έρμαια.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τότε έβγαλαν προς τα έξω, πάλι από φιλικά μέσα ενημέρωσης, ότι σκοτώθηκε ένας πράκτορας, ο Γκρούεφσκι, ο οποίος ήταν αυτός που βοηθούσε την Ελλάδα ως διπλός πράκτορας.

ΜΑΡΙΑ: Ως διπλός πράκτορας, ναι. Εμείς τότε κάναμε ραντεβού, μας καλούσε σε ραντεβού ο Κ.Α. στον χώρο του. Στον χώρο του, ή στο σπίτι του, ή σε ένα καφέ εκεί κοντά στο σπίτι που μένει, κι εκεί έκανε και άλλες συναντήσεις, με δημοσιογράφους πάλι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Με ποιους;
ΜΑΡΙΑ: Ο ένας ήταν ο Γ.Φ.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Σε τι συμμετείχε ο Γ.Φ.;
ΜΑΡΙΑ: Σε αυτό το θέμα με τον Γκρούεφκσι και με το ότι εσύ προσωπικά, ο Λαμπρόπουλος και ένας ακόμα, δεν θυμάμαι, Λαμπρόπουλος και εσύ top list όμως, χαλάσατε την κάλυψη των μυστικών υπηρεσιών στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση και στα Σκόπια, Κόσοβο, όλη την ιστορία των Βαλκανίων…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Είχα κάνει ένα δημοσίευμα, αποκάλυπτα ότι χρησιμοποιούσαν ένα κολέγιο εδώ στην Ακαδημίας ως ιδιωτικό σύστημα παρακολουθήσεως πολιτών.
ΜΑΡΙΑ: Ναι, τους χαλάσατε την κάλυψη, τους σπάσατε την αλυσίδα και βγήκε στη φόρα η ιστορία αυτή, η περιβόητη, των διπλών πρακτόρων με τα Σκόπια, και πλέον είναι και το όνομα τους στη λίστα και κινδυνεύουν οι οικογένειες τους. Εδώ να θυμίσω ότι εγώ έχω κάνει ενημέρωση του Κ.Α. ότι «από όλη αυτή την ιστορία εμένα μου είχατε τάξει πέντε πράγματα. Και τη δουλειά μου έχασα και λεφτά δεν πήρα. Και κινδυνεύω, κύριε Κ. Α., αυτή την στιγμή από τον Σ.Κ., γιατί ο Σ.Κ. είναι σίγουρο ότι με κρατάει στο χέρι και φυσικά θα με δώσει». «Όχι, δεν είναι έτσι και σε καλύπτω εγώ». Υπήρχε αυτό. Αυτό έγινε μια μέρα πριν έρθω σ’ εσάς. Και ήρθα σ’ εσάς γιατί πραγματικά κινδυνεύεις κι εσύ κι εγώ. Οι άνθρωποι αυτοί είναι αδίστακτοι, οι άνθρωποι αυτοί μας έχουν όλους ένα τηλέφωνο…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Μα ήρθες λίγο αφότου έγινε η ενέδρα εναντίον μου.
ΜΑΡΙΑ: Ήταν ένας λόγος που προτιμήθηκες εσύ και όχι ο Τέλλογλου. Γιατί εσύ πλέον ήσουν στόχος. Εσύ το πάλεψες. Η ενέδρα νομίζω έγινε πρώτο 1οήμερο;
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ναι. 9 Σεπτέμβρη.
ΜΑΡΙΑ: 9 Σεπτέμβρη; Γράφτηκαν διάφορα τέλος πάντων, και εγώ ήρθα 17. Προσπάθησα να έρθω σε επαφή…
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιοι άλλοι δημοσιογράφοι ήταν στο κόλπο αυτό; Εκτός του Γ.Φ.;
ΜΑΡΙΑ: Σίγουρα είχε φιλικές σχέσεις, φιλικότατες σχέσεις με τον Σ.Τ. Ο Γ.Φ. είναι κολλητός πλέον, γιατί στο δεύτερο το ραντεβού, που ήμασταν όλοι μαζί, νομίζω ότι ήταν 4 Οκτώβρη; Όχι, ψέματα, ήταν τέλος Σεπτέμβρη, γιατί 4 Οκτώβρη
παύουν οι επαφές μου και με τους δυο, και με τον Κ.Α. και με τον Σ.Κ. Κάπου 29-30 Σεπτέμβρη, καθόμασταν στο γνωστό καφέ, που συχνάζει και ο ένας και ο άλλος…
Καθόμασταν λοιπόν εκεί, και όπως ήταν δίπλα μου το τηλέφωνο του, έβλεπα ότι τον καλούσε ο Γ. Φ. Παίρνει λοιπόν τηλέφωνο τον Κ.Α. και του λέει «με παίρνει ο Γ.Φ. τηλέφωνο, και θα κανονίσω ραντεβού για μεθαύριο». Μεθαύριο, δηλαδή 2-3 Οκτώβρη, εκεί μέσα. Για να δώσει κάποια συνέντευξη εξτρά ο Κ.Α. για το θέμα του Γκρούεφσκι. Και μετά είχαμε τις 4 τελευταίες μέρες, από τις 30 του Σεπτέμβρη μέχρι και 4 Οκτώβρη, ήταν 4 Οκτώβρη η τελευταία μέρα που είχα εγώ επικοινωνία με τον Κ.Α., με γραπτά μηνύματα πλέον, έτσι;
Ο οποίος πίεζε, γιατί υπήρχε ένα deadline τέλος Οκτωβρίου, να τοποθετηθεί το θέμα «πιάτο», τα ναρκωτικά στην Α.Α., για να τελειώσουν οι διαδικασίες. Αυτό κινούσε βέβαια υποψίες, ότι θα τελείωναν όλες οι διαδικασίες; Θα έβγαινα κι εγώ από τη μέση, που έκανα τη δουλειά και τους κρατούσα πλέον; Σταμάτησα λοιπόν κάθε επαφή, το τελευταίο μήνυμα είναι στο κινητό μου, τα έχω σώσει όλα για λόγους ασφαλείας, καταλαβαίνεις, που λέει ότι «δεν μπορώ να κάνω κάτι, τέλος». Έχω και την απάντηση του, τα έχω φυλάξει όλα.
Είναι κάποια από τα αποδεικτικά που έχω αυτή τη στιγμή, μαζί με τον φάκελο τον ορίτζίναλ, που μου παραδόθηκε για την εκτέλεση της…

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Πότε ανέφερε το όνομα του τραπεζίτη;
ΜΑΡΙΑ: Στις δυο τελευταίες συναντήσεις που είχαμε όλοι μαζί, και ο Σ.Κ. και ο Κ.Α., επεδίωξα εγώ να ακουστούν ονόματα. Και επεδίωξα γιατί μέχρι τώρα τον ανεβάζανε «ο μεγάλος», «το αφεντικό», «ο πολύ μεγάλος», δηλαδή ποτέ δεν κάνανε αναφορά ονομάτων όταν ήμασταν έτσι, όλοι μαζί. Τις δυο τελευταίες φορές όμως κάνανε. Ακούστηκαν ονόματα. Ακούστηκε το όνομα του τραπεζίτη.
ΜΑΡΙΑ: Ξέρω ότι είχαν φτιάξει ένα προγραμματάκι και προσπαθούσαν να το φέρουν και στην Ρίζαρείου, απλά δεν τους έκατσε.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Τι πρόγραμμα;
ΜΑΡΙΑ: Παρακολούθησης. Με τηλέφωνα, τα κινητά κάτι γινόταν. Παρακολουθούσαν κόσμο, εκβίαζαν κόσμο, παίρνανε λεφτά από τον κόσμο. Από τους εκβιασμούς αυτούς.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο τραπεζίτης εμφανίστηκε ποτέ εκεί;
ΜΑΡΙΑ: Στο γραφείο όχι.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ποιος συναντιόταν μαζί του;
ΜΑΡΙΑ: Ερχόταν ένας άνθρωπος του τραπεζίτη, ένας τύπος έτσι γεμάτος, και έκανε ραντεβού με τον Κ.Α. Ο Κ.Α. χρησιμοποιούσε τα γραφεία της Ρίζαρείου. Της ασφάλειας του τραπεζίτη τέλος πάντων.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Ο άνθρωπος της ασφάλειας του τραπεζίτη, ο Γιώργος.
ΜΑΡΙΑ: Ναι. Αν είναι αυτός που ερχόταν, που είχε έρθει ι-2 φορές στο γραφείο, είναι έτσι, κοινώς ντουλάπα που λέμε, τετράγωνος, ευθυτενής, αρκετά κιλά, δεν τον λες αδύνατο. Καμία 50αριά, γύρω στα 50.

ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θέλω να μου πεις γιατί μου τα έχεις πει όλα αυτά. Ποιος είναι ο λόγος που σε έκανε να έρθεις και να με πιάσεις…
ΜΑΡΙΑ: Είναι σίγουρο ότι κινδυνεύω, κι εγώ και η οικογένεια μου. Ξέρουμε πάρα πολλά. Και ο Σ.Κ. έχει δύναμη μέσα στην ΕΥΠ γνωστή και σίγουρα έχει ο Κ.Α., δεν το συζητάμε. Περισσότερο φοβάμαι την περίπτωση του τραπεζίτη όμως, γιατί ο τραπεζίτης έχει κάτι που δεν έχουμε κανένας μας: Λεφτά. Και σίγουρα όταν έχεις λεφτά μπορείς να πληρώσεις τον οποιονδήποτε να βγάλει τον οποιονδήποτε από τη μέση.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Αυτά που μου λες θα τα πεις στον Εισαγγελέα;
ΜΑΡΙΑ: Αυτά που σας λέω ναι, θα τα πω στον Εισαγγελέα. Δεν είμαι διατεθειμένη να κάνω πίσω στο σημείο που είμαι. Είμαι διατεθειμένη όμως να κάνω το οτιδήποτε για να προστατέψω την οικογένεια μου και το κεφάλι μου.
ΒΑΞΕΒΑΝΗΣ: Θες να προσθέσεις κάτι άλλο;
ΜΑΡΙΑ: Δεν ξέρω, απλά το ότι νιώθω έντονα το θέμα, το ότι κινδυνεύω και δεν ξέρω πραγματικά πώς θα μπορέσω να ξεφύγω να προλάβω να σώσω κάποια πράγματα. Ελπίζω να προλάβουμε, αλλά δεν είμαι και πολύ αισιόδοξη στο κομμάτι αυτό.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *