ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ

Με την ευκαιρία της περιοδείας στον Αγ. Παντελεήμονα, ο συνδυασμός «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ» έκανε την παρακάτω δήλωση:

Η μετανάστευση είναι κοινωνικό φαινόμενο! Δεν κατασκευάζεται από δουλεμπόρους, ούτε καταστέλλεται με στρατό, αστυνομία και ρατσιστική βία. Οι μετανάστες εργάτες και οι πρόσφυγες που έρχονται από την Ασία και την Αφρική στην Ευρώπη, αναγκάζονται να μπουν σε μια μεγάλη περιπέτεια και να ρισκάρουν τις ζωές τους για να γλυτώσουν από φονικούς πολέμους όπως στο Αφγανιστάν, καθεστώτα που καταδιώκουν τους αντιφρονούντες όπως στο Ιράν, αλλά και από την πείνα, την εξαθλίωση και τις ανθρωπιστικές κρίσεις όπως στο Πακιστάν. Για τους περισσότερους αν όχι όλους τους λόγους της προσφυγιάς, ευθύνεται η Δύση, οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Μερίδιο έχουν και οι Ελληνικές κυβερνήσεις που συμμετέχουν με στρατιωτικά σώματα σε δεκάδες σημεία του πλανήτη, εκτός των συνόρων.

Από την άλλη μεριά, πολλοί μετανάστες εργάτες σήμερα φεύγουν από την Ελλάδα λόγω της παρατεταμένης ανεργίας που μας πλήττει όλους. Για τους ίδιους λόγους που αρχίζουν να μεταναστεύουν και Έλληνες! Οι μετανάστες κατευθύνονται είτε πίσω στις χώρες τους, είτε προς άλλες χώρες προορισμού. Όμως η ΕΕ συνεχίζει να τους αντιμετωπίζει με κατασταλτική πολιτική που αποτυπώνεται στις συνθήκες Δουβλίνο 2 και «Μετανάστευσης και Ασύλου» που έχουν υπογράψει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Η πολιτική αυτή σπαταλάει εκατοντάδες δις Ευρώ από κοινοτικά κονδύλια και τον κρατικό κορβανά, σε μέσα δίωξης  «λαθρο»μεταναστών, τη FRONTEX, καθώς και χιλιάδες προσλήψεις στην αστυνομία και το λιμενικό, ενώ από την άλλη μεριά μας κόβουν το 13ο και 14ο μισθό και τα παιδιά μας στα σχολεία μένουν χωρίς πετρέλαιο.

Αυτή η πολιτική μεταφέρει την ευθύνη «διαχείρισης» των μεταναστών στις χώρες που είναι πύλες εισόδου της Ευρώπης και κυρίως στην Ελλάδα απ’ όπου εισέρχεται το μεγαλύτερο μέρος. Ευθύνεται για δεκάδες καταγεγραμμένους θανάτους στα ανατολικά και δυτικά σύνορα της Ελλάδας, αυξάνει τις ταρίφες και το κέρδος των κυκλωμάτων διακίνησης. Και τελικά, όχι μόνο δεν αποτρέπει τη μετανάστευση, αλλά αντίθετα δυσχεραίνει τη μετακίνηση των μεταναστών και προσφύγων, τους εγκλωβίζει για μήνες σε χώρες απ’ όπου η πλειοψηφία επιθυμεί να φύγει. Οι άνθρωποι αυτοί αφήνονται να ζουν σε άθλιες συνθήκες, να γίνονται βορά των παράνομων κυκλωμάτων εκμετάλλευσης, της βίας των ακροδεξιών συμμοριών αλλά και της αστυνομίας.

Όσοι πρόσφυγες πάρουν άσυλο αλλά και οι μετανάστες που έχουν χαρτιά, μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα και νόμιμα. Η Ελλάδα παρόλα αυτά εγκρίνει το μικρότερο ποσοστό ασύλου στην ΕΕ (0,03 % το 2009), ενώ η κατάθεση αιτημάτων ασύλου στην Πέτρου Ράλλη έχει παγώσει για πολλούς μήνες. Επίσης η Ελλάδα έχει σταματήσει τις νομιμοποιήσεις μεταναστών από το 2005 ως σήμερα, με αποτέλεσμα να αδειάζουν τα ασφαλιστικά και δημόσια ταμεία και να κερδίζουν μόνο τα κυκλώματα και οι λαθρο-εργοδότες. Η κυβέρνηση, ευθυγραμμισμένη όσο ποτέ με τις κατευθύνσεις και της εντολές της ΕΕ και της τρόικα όχι μόνο δεν νοιάζεται για τους μετανάστες αλλά σπρώχνει και τους ντόπιους – και κυρίως τη νεολαία – στην ανεργία και τη μετανάστευση.
Σε όλα αυτά απαντάμε: «κανείς μόνος του στην κρίση-κοινός αγώνας ντόπιων και μεταναστών, για μια ζωή με αξιοπρέπεια». Ενάντια στις επιλογές του διευθυντηρίου της ΕΕ και της κυβέρνησης. Για μια εντελώς διαφορετική πολιτική που ξεκινά από τις ανάγκες των ανθρώπων, εργαζόμενων, άνεργων, φτωχών, ντόπιων και μεταναστών:

Μαζική χορήγηση ασύλου σε όσους προέρχονται από χώρες με πόλεμο, δικτατορίες ή ανθρωπιστικές κρίσεις που τους δίνει τη δυνατότητα να βγουν από το κοινοτικό κρατητήριο της Ελλάδας και να συναντήσουν τους συγγενείς και τις κοινότητές τους σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Πλήρης αναθεώρηση του Κανονισμού Δουβλίνου ΙΙ της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ζητάει ο ΟΗΕ, ώστε να σταματήσει η Ελλάδα, και πρώτα από όλα το κέντρο της Αθήνας, να είναι αποθήκη εξαθλιωμένων ανθρώπινων υπάρξεων, και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των βαρώ σε όλες τις χώρες της Ευρ. Ένωσης.

Νομιμοποίηση και ασφάλιση των μεταναστών που εργάζονται εδώ, επανανομιμοποίηση των μεταναστών που είχαν άδειες παραμονής και τις έχασαν λόγω του υπέρογκου αριθμού ενσήμων που απαιτεί ο νόμος για ανανέωσή τους.

Απαίτηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής που θα εντάσσει τους μετανάστες στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και δεν θα τους περιθωριοποιεί.

Άμεσα μέτρα τώρα για την καλυτέρευση των συνθηκών της ζωής των κατοίκων στις φτωχιές και υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.

Στο πλαίσιο της Περιφέρειας Αττικής ενδεικτικά προτείνουμε:

Δημιουργία ανοιχτών ξενώνων για τους άστεγους, έλληνες και μετανάστες. Με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, με υγιεινή, σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ζωντάνεμα της γειτονιάς μέσα από σειρά μέτρων που ξεκινούν από την καθαριότητα και τον φωτισμό, στις παιδικές χαρές, τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και φτάνουν στις θέσεις εργασίας και μια διαφορετική αντίληψη για την οικονομία, στραμμένη στις ανάγκες των πολιτών, ντόπιων και μεταναστών, και όχι στα χρέη προς τους κερδοσκόπους και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Αδειοδότηση των μικροπωλητών και εξασφάλιση καθορισμένου χώρου λειτουργίας τους, ένα είδος «αγορών της ανατολής» που και θα προσελκύουν κόσμο και θα δώσουν τέλος στις σημερινές ανησυχίες του εμπορικού κόσμου.

Υποστήριξη της δυνατότητας για νόμιμη εργασία.

Νομική υπηρεσία αλληλεγγύης και υποστήριξης προς όλους τους κατοίκους της Περιφέρειας. Υποστήριξη των μεταναστών και των προσφύγων που αιτούνται άσυλο.

ΚΑΤΩ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑΣ
ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΟΥΝ Η ΤΡΟΪΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΝΤ

http://elattiki.blogspot.com/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *