Τα τσακάλια της… ΕΛ.ΑΣ.

getFile-314Οι Σέρλοκ Χολμς του κ. Δένδια είδαν «λαβράκι» με μαστροπούς, εμπόρους ανθρώπων, και συνέλαβαν δύο αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος, τον Σ. Μαρκέτο και τον Μ. Κουρουνδή, επειδή συνόδευαν μια 16χρονη Σομαλή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

 *ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

Αλλη μια μεγάλη επιτυχία της αστυνομίας του Νίκου Δένδια στη Θεσσαλονίκη! Συνέλαβε δύο αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος, εκ των οποίων ο ένας καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο άλλος μέλος του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου, διότι συνόδευσαν 16χρονη Σομαλή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» προκειμένου να ταξιδέψει στο Παρίσι.

Οπως έγινε γνωστό, η 16χρονη κοπέλα, που παρέμενε νόμιμα στην Ελλάδα έχοντας ροζ κάρτα, κατόπιν αιτήσεως πολιτικού ασύλου που είχε κάνει, φιλοξενούνταν στο σπίτι του καθηγητή Σπύρου Μαρκέτου. Οταν θέλησε να ταξιδέψει στο Παρίσι, σε συγγενικά της πρόσωπα, ο καθηγητής μαζί με τον δικηγόρο Μπάμπη Κουρουνδή τη συνόδευσαν στο αεροδρόμιο «Μακεδονία». Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαβατηρίων, όμως, η κοπέλα συνελήφθη για χρήση πλαστού ταξιδιωτικού εγγράφου, καθώς παρουσίασε στους αστυνομικούς ένα νορβηγικό διαβατήριο που είχε αγοράσει για 150 ευρώ.

Οταν ο καθηγητής και ο δικηγόρος είδαν την κινητοποίηση των αστυνομικών ενδιαφέρθηκαν να μάθουν τι συμβαίνει και τότε, αντί να πάρουν απαντήσεις, αν και δήλωσαν τις ιδιότητές τους, άρχισαν να δέχονται καταιγισμό ανακριτικών ερωτήσεων…

Ποιος είπες ότι είσαι; Τι δουλειά είχε η κοπέλα στο σπίτι σου; Πώς τη γνώρισες; Πόσον καιρό τη… φιλοξενείς;

Λίγο αργότερα τους ανακοίνωσαν ότι έχουν συλληφθεί, όχι μόνο γιατί διευκόλυναν «λαθρομετανάστρια», αλλά και με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί εμπορίας ανθρώπων, κακουργηματικού χαρακτήρα! Φυσικά, μια τέτοια κατηγορία ήταν έωλη και μόλις ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Λάμπρος Τσόγκας παρέλαβε τη σχετική δικογραφία παρέγραψε τη διάταξη ασκώντας δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος μόνο για την «παράνομη διευκόλυνση λαθρομετανάστη».

Η υπόθεση κατέληξε να εκδικαστεί στο αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο, που όμως τελικά δήλωσε αναρμόδιο, καθώς:

– Ο κ. Κουρουνδής είναι δικηγόρος, οπότε εξ αρχής παραπέμφθηκε στο Εφετείο σε τακτή δικάσιμο, λόγω ειδικής δοσιδικίας.

– Ο κ. Μαρκέτος προσκόμισε βεβαίωση δικηγορικού συλλόγου ότι είναι δικηγόρος επίσης και το αυτόφωρο ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο, λόγω αναρμοδιότητας.

– Η κοπέλα αφέθηκε ελεύθερη, καθώς είναι ανήλικη και θα παραπεμφθεί σε ρητή δικάσιμο στο δικαστήριο ανηλίκων.

Βεβαίως, ο τρόπος που χειρίστηκε η ΕΛ.ΑΣ. την υπόθεση δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει κύμα αντιδράσεων. Οι… Σέρλοκ Χολμς του κ. Δένδια, πίσω από έναν καθηγητή Πολιτικών Επιστημών κι ένα εκλεγμένο μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης με γνωστή αντιρατσιστική δράση διεθνώς, είδαν… «λαβράκι» με μαστροπούς, εμπόρους ανθρώπων, εγκληματίες κ.λπ. Η ΕΛ.ΑΣ., ωστόσο, απέφυγε να εκδώσει ανακοίνωση για το κατόρθωμά της, όπως συνηθίζει σε ανάλογες υποθέσεις.

 Καταγγελίες από ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Κατόπιν αυτών, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καταγγέλλει απερίφραστα τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των μελών της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Σπύρου Μαρκέτου και Μπάμπη Κουρουνδή. «Οι δύο σύντροφοί μας κατηγορούνται διότι… συνόδευσαν στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης μια δεκαεξάχρονη κοπέλα από τη Σομαλία!

«Η Ελληνική Αστυνομία δεν δίστασε μάλιστα να προτείνει την παραπομπή του πρώτου, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ, για κακούργημα. Η προσπάθειά της έπεσε στο κενό μόνο μετά από το κύμα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε από πανεπιστημιακούς, συνδικαλιστές και στελέχη όλων των κομμάτων της Αριστεράς. Αυτή η ενέργεια της Αστυνομίας αποτελεί συνέχεια ενός κρεσέντου καταστολής εκ μέρους της, από τις επιθέσεις στις διαδηλώσεις μέχρι την παράνομη λήψη DNA από αγωνιστές στις Σκουριές».

Η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) επίσης καταγγέλλει τη σύλληψη και παραπομπή σε δίκη των δύο.

«Είναι πρόκληση! Η Ελληνική Αστυνομία στέλνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου δύο αγωνιστές του αντιρατσιστικού κινήματος, τη στιγμή που κάνει τον τροχονόμο στα πογκρόμ που οργανώνουν οι μαχαιροβγάλτες δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής».

getFile-323
ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΡΚΕΤΟΣ

 «Δεν ήταν τυχαία η σύλληψή μας»

«Aυτό που συνέβη δεν ήταν τυχαίο, αλλά αποτέλεσμα της λειτουργίας της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης, όχι ως μηχανισμών προστασίας του πολίτη, αλλά ως μηχανισμών εμπέδωσης του ρατσισμού στην καθημερινή ζωή. Στην Ελλάδα που κυβερνούν σήμερα τα δύο χρεοκοπημένα κόμματα πρέπει οι κραταιγίτες να μένουν στο απυρόβλητο και οι μετανάστες να δαιμονοποιούνται για όλα τα δεινά. Το μήνυμα της κακουργηματικής δίωξης που επιχείρησαν να μας ασκήσουν είναι ότι δεν πρέπει να έχουμε οποιαδήποτε κοινωνική επαφή με ανθρώπους που μοιάζουν με μετανάστες. Οταν τέτοια σκευωρία στήθηκε ενάντια σ’ έναν καθηγητή πανεπιστημίου κι ένα μέλος του Δ.Σ. του δικηγορικού συλλόγου, πόσο προστατευμένος μπορεί να νιώθει ο απλός πολίτης; Αυτά, ενώ επί ένα χρόνο τώρα τους ταράζει στη νομιμότητα ένα μέρος της Αριστεράς. Φανταστείτε και να μην τους τάραζε…».

*Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών την Τετάρτη 19//7/2013

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *