Νοσοκομείο”ΜΕΤΑΞΑ” – Αγωνιστική υποδοχή στον Άδωνι

nosokomeio-metaxasΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ΜΕΤΑΞΑ

Προσφάτως ενημερωθήκαμε ότι, είναι προσκεκλημένη στο νοσοκομείο μας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας και του Πειραιά, ενώ παράλληλα, επιθεωρητές υγείας μεταβαίνουν σε νοσοκομεία για να ελέγξουν την εύρυθμη λειτουργία τους, καταλήγοντας σε κυνήγι εργαζομένων με τη συνδρομή της αστυνομίας.

Δεν είμαστε αντίθετοι στη λειτουργία του συστήματος αναίμακτης στερεοτακτικής βιοψίας βλαβών μαστού (BLES), ίσα ίσα θεωρούμε ότι είναι ένα χρήσιμο σύστημα για το νοσοκομείο. Όμως, για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται ενημερώνουμε ότι, το μεγαλύτερο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο της χώρας, το οποίο εξυπηρετεί τις ανάγκες των καρκινοπαθών μεγάλου μέρους της Αττικής, της Νοτίου Ελλάδας και των Νησιών βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης.   Παραθέτουμε κάποια από τα μείζονα προβλήματα που έχουν οδηγήσει ασθενείς και εργαζόμενους σε απελπιστικό αδιέξοδο.

Σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα και υλικοτεχνική υποδομή.   Το συγκεκριμένο θέμα αφορά στη μη επαρκή λειτουργία πολλών  τμημάτων, ξεκινώντας από τη διάγνωση και έως τη θεραπεία. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τον απαρχαιωμένο αξονικό τομογράφο, την έλλειψη μαγνητικού τομογράφου, ψηφιακού μαστογράφου, pet scan, αλλά και γραμμικού επιταχυντή για ακτινοθεραπείες και ελλείψεις σε τμήματα όπως μικροβιολογικό, αιμοδοσία και βιοχημικό .

 Τραγικές ελλείψεις προσωπικού που αφορούν: Ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, όπου υπηρετούν 225 νοσηλευτές ενώ ο οργανισμός του νοσοκομείου προβλέπει 328.Στους λιγοστούς για τις ανάγκες εργαζόμενους νοσηλευτές δεν μπορούν να δοθούν τα ρεπό και οι οφειλόμενες άδειες. Ενώ από τους 156 επιμελητές ΕΣΥ που προβλέπονται στον οργανισμό υπηρετούν μόνο 96 και ταυτόχρονα υπάρχουν κλινικές χωρίς ειδικευόμενους.    Η ίδια εικόνα παρατηρείται και στο ΥΕ προσωπικό όπου εργάζονται μόλις 55 εργαζόμενοι ενώ προβλέπονται 100, αλλά και στο διοικητικό προσωπικό όπου εργάζονται 228  ενώ προβλέπονται 311. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας, αδιαφορώντας για τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες των ασθενών, έχει εγκρίνει νέο οργανισμό όπου από τις 1057 θέσεις που προβλέπονταν παρέμειναν μόνο οι 799, καταργεί δηλαδή 258 θέσεις υγειονομικών στο νοσοκομείο μας.

Άμεση συνέπεια των ελλείψεων προσωπικού είναι η λειτουργική υποβάθμιση του νοσοκομείου όπως ξεκάθαρα φαίνεται από τα εξής :
·         58 κρεβάτια νοσηλείας κλειστά.
·         2 από τα 6 χειρουργικά τραπέζια κλειστά.
·         5 από τα 11 κρεβάτια ΜΕΘ δε λειτούργησαν ποτέ.
·         Από τα 27 κρεβάτια ακτινοθεραπείας που λειτουργούσαν μέχρι πρόσφατα παραμένουν σε λειτουργία τα 7.
·         Την αύξηση του χρόνου αναμονής για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία ή αναμονή για χειρουργείο, ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία και λοιπές θεραπείες (2-3 μήνες), παρόλο που ο καρκίνος δεν περιμένει . ..
·         Συγχωνεύσεις κλινικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε τη νοσηλευτική συγχώνευση της ογκολογικής με τη γαστρεντερολογική κλινική, που εκτός από τη μείωση κλινών είναι επικίνδυνη για τους ανοσοκατεσταλμένους νοσηλευόμενους και αποτελεί λάδι στη φωτιά για την ανάπτυξη ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

·     Το μηχάνημα βραχυθεραπείας που διαθέτει το νοσοκομείο και παραμένει αχρησιμοποίητο καθώς δεν υπάρχει προσωπικό για να το λειτουργήσει.

Οι κύριες συνέπειες αφορούν την καθυστέρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία των ασθενών και κυρίως των καρκινοπαθών, με αποτέλεσμα την επιδείνωση  της νόσου, τη μετάπτωση σε χειρότερο στάδιο, τη δυσμένεια στην πρόγνωση του ασθενούς και τελικά την απώλεια της ζωής. Σήμερα, που η επίπτωση του καρκίνου αυξάνει, που η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία προσθέτει σε πολλές περιπτώσεις χρόνια ζωής, κάθε έλλειψη στην περίθαλψη  των ασθενών στρέφεται ενάντια στην ίδια τη ζωή.

Οι συνθήκες για τους ασθενείς γίνονται ακόμα χειρότερες καθώς αυξάνει δραματικά το ποσοστό των ανασφάλιστων-αποκλεισμένων από τα νοσοκομεία, αυξάνεται η συμμετοχή τους στα φάρμακα και τους επιβάλλονται  κάθε λογής   χαράτσια (5-ευρω και 25-ευρω στα νοσοκομεία και 1 ευρώ για κάθε συνταγή φαρμάκου).

Κρούουμε λοιπόν για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την  παρούσα κατάσταση στο νοσοκομείο μας που υποβαθμίζει δραματικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες, οδηγεί το Μεταξά σε μαρασμό και τον τεράστιο αριθμό των ασθενών που εξυπηρετεί σε απόγνωση.

Οι λιγοστοί σκληρά εργαζόμενοι και ελάχιστα αμειβόμενοι   υγειονομικοί στα δημόσια νοσοκομεία είμαστε αυτοί που σώνουμε ότι μπορεί να σωθεί από την ισοπεδωτική πολιτική του υπουργείου υγείας.

      Διεκδικούμε

Ενιαία και αποκλειστική Δωρεάν Δημόσια Υγεία και Πρόνοια για όλο τον πληθυσμό.
Προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, όχι στην ελαστική εργασία – ΜΚΟ, μπλοκάκια κ.α.
Κανένας  ασθενής , ανασφάλιστος, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Κανένα νοσοκομείο κλειστό. Καμία συγχώνευση ή κατάργηση κλινικής, τμήματος. Καμιά νοσηλευτική κλίνη κλειστή.
Κατάργηση της επιχειρηματικότητας της υγείας.
Πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δημοσίων μονάδων υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων

Καθιστούμε σαφές ότι η δημόσια υγεία είναι σε σημείο κατάρρευσης και οι φιέστες και τα επικοινωνιακά τρικ δεν έχουν άλλο ρόλο από το να παραπλανήσουν τους ασθενείς και το λαό, πόσο μάλλον όταν γίνονται ΄από και για΄ τους υπεύθυνους της πολιτικής που μας οδήγησε σε αυτό το σημείο. Καταδικάζουμε την πολιτική που έφερε τη δημόσια υγεία σε οριακό σημείο, αλλά και τους εκφραστές της που πριν από ένα μήνα έκλεισαν 8 νοσοκομεία και προγραμματίζουν το αμέσως επόμενο διάστημα να κλείσουν και άλλα, που θέτουν χιλιάδες υγειονομικούς σε διαθεσιμότητα και παραδίδουν τους ασθενείς στα νύχια του ιδιωτικού τομέα και στην απελπισία.Το μέλλον δε διαγράφεται ακόμα πιο ζοφερό όταν για το 2014 ετοιμάζουν για την υγεία ακόμα πιο κατακρεουργημένο προϋπολογισμό.

Εμείς θα σταθούμε στο πλευρό των ασθενών μας.
Εμείς δεν εξισώνουμε τους θύτες με τα θύματα.
Η υγεία δεν είναι δώρο είναι δικαίωμα για όλους.

 Καλούμε τους εργαζόμενους του νοσοκομείου και τους ασθενείς σε διαμαρτυρία, στο προαύλιο του νοσοκομείου την Τετάρτη 23/10/13 και ώρα 10.30.

 ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ
ΕΙΝΑΠ ΕΑΝΠ ΜΕΤΑΞΑ

Πηγή:Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών (Α.Ρ.Σ.Ι.)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *