Πότε επελαύνει η βαρβαρότητα;

Δείτε ένα μικρό κλιπάκι από την ταινία “Οι παραχαράκτες”/”The counterfeiters“, που είχε πάρει και Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας το 2007 (η ταινία είναι αυστριακή). Εννοείται ότι την ταινία την προτείνουμε ανεπιφύλακτα.

Η ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία: Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου, οι ναζί προσπάθησαν να παραχαράξουν την αγγλική λίρα και το αμερικανικό δολάριο, με σκοπό στη συνέχεια να ρίξουν το χρήμα αυτό σε Αγγλία και ΗΠΑ αντίστοιχα, προκαλώντας υπερπληθωρισμό στις οικονομίες τους. Τελικά οι αιχμάλωτοι που χρησιμοποιούσαν οι ναζί έφτιαξαν την αγγλική λίρα, και ήταν τόσο καλή η παραχάραξη, που οι ναζί χρησιμοποίησαν τα πλαστά αυτά χρήματα για να χρηματοδοτήσουν την εκστρατεία τους.

Όταν ήρθε η σειρά του δολαρίου όμως, ένας από τους αιχμαλώτους αρνείται πλέον να υπακούσει – δε θέλει να χρηματοδοτήσει ουσιαστικά τους ναζί.

Στο βιντεάκι που ακολουθεί, μερικοί από τους υπόλοιπους κρατούμενους του επιτίθενται, διότι φοβούνται ότι οι ναζί θα τους σκοτώσουν αν δεν υπακούσει. Και όπως ωραία το θέτουν “κανείς μας δεν είναι έτοιμος να πεθάνει για θέματα αρχής”.

Όπως όμως ακόμα πιο ωραία το θέτει και αυτός “γι’ αυτό και λειτουργεί το ναζιστικό σύστημα”. Όταν οι λαοί δεν πολεμούν για το δίκιο τους, τότε απλά επελαύνει η βαρβαρότητα:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *