Πέμπτη, 13 Ιουνίου, 2024 19:58:17

Το “Πλοίο της Ειρήνης” στον Πειραιά

peace-boat-japanΣτο λιμάνι του Πειραιά έφτασε το πρωί το Πλοίο της Ειρήνης, που πραγματοποιεί τον γύρο της γης για έναν κόσμο ειρήνης, χωρίς πυρηνικά.

Το πλοίο, προερχόμενο από τη Μάλτα, με 1.400 επιβάτες από διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και πολίτες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, που πραγματοποιούν διεθνή εκστρατεία για την υπεράσπιση του άρθρου 9 του Ιαπωνικού Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση της χώρας, πραγματοποιεί το 84ο ταξίδι του. Ξεκίνησε στις 9 Ιουλίου 2014 από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας, όπου θα επιστρέψει στις 21 Οκτωβρίου.

Το πρώτο ταξίδι του Πλοίου οργανώθηκε το 1983 από ομάδα Ιαπώνων πανεπιστημιακών φοιτητών, ως αντίδραση στις προσπάθειες των κυβερνήσεων της Ιαπωνίας για την αποσιώπηση του ρόλου της μεγάλης αυτής χώρας ως επιτιθέμενης δύναμης στο παρελθόν στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Στη «διακήρυξη για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά, πολέμους και βία» που διάβασε η βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάνια Παπαδημητρίου, γινόταν αναφορά στην εκρηκτική κατάσταση στην Μέση Ανατολή και τις πρόσφατες εξελίξεις σε Ιράκ, Συρία και Λιβύη, στην ουκρανική κρίση, στη συνεχιζόμενη καταστροφή της Φουκουσίμα. «Μπροστά στις άκρως επικίνδυνες εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, θεωρούμε πολύ σημαντικό τον αγώνα για ειρήνη και επανένωση της Κύπρου και για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου» τονίστηκε.

Μετά τον Πειραιά, το Πλοίο θα επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη και από εκεί θα κατευθυνθεί στη Μαύρη Θάλασσα, επισκεπτόμενο λιμάνια της Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουκρανίας. Από τον Πειραιά μέχρι την Κωνσταντινούπολη με το Πλοίο θα ταξιδέψει οκταμελής ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων, οι οποίοι θα ενημερώσουν -σε εκδηλώσεις εν πλω- τους επιβαίνοντες, για το κυπριακό πρόβλημα και τους αγώνες για την ειρήνη στην Κύπρο.

Μετά την εκδήλωση υποδοχής ακολούθησε επίσκεψη των συμμετεχόντων στον τόπο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, στο Κερατσίνι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *