Κάποιο λάκκο έχει η φάβα

Του Γιάννη Παντελάκη – “Ελευθεροτυπία”

Εντυπωσιακό. Αμέτρητοι είναι τελικά όσοι συμπαραστέκονται στο κίνημα των «αγανακτισμένων». Θ’ απορούν και οι ίδιοι με τον αριθμό των… φίλων τους. Δεν είναι πια μόνοι τους. Εχουν κάθε λογής θεσμικές και εξωθεσμικές εξουσίες να δηλώνουν κατανόηση και συμπαράσταση.

Με μια υποσημείωση: αρκεί να είναι ειρηνικές οι εκδηλώσεις τους!
Πρώην και νυν πολιτικοί, κόμματα, πανεπιστημιακοί, μουσικοσυνθέτες, διαμορφωτές της κοινής γνώμης και γενικά το σύστημα έχει σχεδόν αγκαλιάσει το κίνημα. Αν σε παινεύουν οι εχθροί σου, έχεις κάθε λόγο ν’ ανησυχείς. Και αυτό πρέπει να το δουν οι πολίτες που αναζητούν διέξοδο.

Μια πρώτη ερμηνεία αυτής της στάσης του συστήματος -που είναι συνδημιουργός της κρίσης- είναι πως επιχειρεί να ενσωματώσει τους κομματικά άστεγους πολίτες, ώστε να τους αποδυναμώσει, να τους ευνουχίσει. Η αβέβαιη συνέχεια και το απρόβλεπτο αυτών των συγκεντρώσεων τους φοβίζει. Δεν κατευθύνονται από ένα κόμμα, σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα υπήρχε πρόβλημα.

Παρότι έχουν διαφορετικές αφετηρίες και ίσως και διαφορετικές στοχεύσεις, τους ενώνει ένας κοινός παρονομαστής. Είναι απελπισμένοι όχι μόνο από τη δραματική μείωση του βιοτικού τους επιπέδου αλλά ιδιαίτερα από την έλλειψη προοπτικής. Και αυτή μπορεί να προκαλέσει έκρηξη.

Το σίγουρο είναι πως μπορούν μόνοι τους να προφυλαχτούν από τις κακοτοπιές εκείνων που σήμερα τους αγκαλιάζουν. Ας σκεφτούν ποιοι συνδιαμόρφωσαν τη σημερινή κατάσταση. Δεν είναι μόνο τα κόμματα εξουσίας ή της αντιπολίτευσης. Είναι και οι πανεπιστημιακοί που χρεοκόπησαν την παιδεία κάνοντας αλισβερίσια με κομματικές νεολαίες και παίρνοντας παχυλές επιδοτήσεις, είναι οι «Σπίθες» που περιφέρονταν σε διάφορα κόμματα και διετέλεσαν υπουργοί του Μητσοτάκη, είναι τα πανίσχυρα μίντια που καθοδηγούσαν συμπεριφορές και διαμόρφωναν συνειδήσεις…

0 απαντήσεις στο “Κάποιο λάκκο έχει η φάβα”

  1. "Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν κατέβει σε πορεία ποτέ στη ζωή τους."

    και όμως πολλοί έχουν ξανακατέβει στα συλλαλητήρια του Χριστόδουλου και της Μακεδονίας.

    Δεν λέει κάτι το να κατεβει κανεις στον δρόμο.

  2. Και προβοκάτσιες θα γίνουν και προοδευτικοί-θέλω να βγω βουλευτής αλλά το ΠΑΣΟΚ δεν με βάζει στη λίστα- θα αγκαλιάσουν το κίνημα και φασίστες θα εκμεταλλευτούν όρους και συνθήματα. Ας βγάλει ρίζες η αγανάκτηση στις πλατείες και τότε θα σκάσει ο σπόρος της συνειδητοποίησης. Μέχρι τότε σταθεροί σε απόψεις και ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ.

  3. Και όχι μόνο ειρηνικές.

    Αλλά να περιορίζονται στις βρισιές και τις μούτζες και στις κατσαρόλες χωρίς να αναφέρονται σε ΤΑΞΙΚΑ θέματα.

    Φτου κακά τέτοια πράγματα.

    Όχι μόνο να μην ταυτίζονται με κόματα αλλά να μην μιλούν και για "ταξεις"

    Λες και όλοι αυτοί έχουν τα ίδια συμφέροντα με τα παιδιά του Δασκαλόπουλου και 5τους φταίνε μόνο οι κακοί βουλευτές.

    Αλλά είναι ένα βήμα.

    Ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκονται στην αρχή.

    Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί από αυτούς δεν έχουν κατέβει σε πορεία ποτέ στη ζωή τους.

    Ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί ήταν πάντα ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κόμμα απολιτικ από φύση

    Όλα μπορούν να συμβούν.

    Μπορούν να αποκτήσουν ταξική συνειδηση και τότε οι φίλοι θα γίνουν εχθροί

  4. Μάλον ειναι κάτι πιο απλό.Η κατασκευή των αντιδράσεων είναι μέρος του καθεστώτος του Μνημονιου, απο τα δικά τους παιδιά, δημοσιογράφους, κωματα(κυρίως ακροδεξιά).

    Διαβάστε σχόλιο, άρθρο δεν το λες, του διορισμένου στην ανεξάρτητη ΕΡΤ, Κούλογλου που προσπαθεί να ταυτίσει οσους πετάν πέτρες στους βουλευτές με προβοκάτορες προφανώς για να λειτουργησόυν οι εσωτερικοί μηχανισμοί ανακάλύψης τους απο το πλήθος των πλατειων.

    Η αποθεωση της "ειρινικής σΥμβίωσης" αγανακτισμένων και εξουσιαστών πολιτικών(σύσωμων και οχι των ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ και ΝΔ που στηριζουν το μνηΜόνιο) ειναι το άπαν της κριτικής τους και δομικό στοιχείο της χειραγώγησης του πλήθους.

    Απολαύστε
    "Αγανακτισμένοι προσοχή: στήνεται προβοκάτσια, Του Σ. Κούλογλου"

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *