Με τα αδέσποτα ζώα τα έχει βάλει ο υπόδικος δήμαρχος Βόλου Μπέος

μπεοςΌταν ο υπόκοσμος της νύχτας και της ποδοσφαιρικής παράγκας αποκτά εξουσία…

Ο Αχιλλέας Μπέος βγήκε μαζί με έναν μπόγια για να μαζέψει από την παραλία τα αδέσποτα σκυλιά. Φιλόζωοι ήρθαν σε αντιπαράθεση με τον δήμαρχο Βόλου ενώ σημειώθηκε και ένταση με τον μπόγια όταν χτύπησε σκυλάκι για να το μαζέψει. Αποτέλεσμα ήταν να δεχτεί επίθεση από τους συγκεντρωμένους.

Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις καταγγέλλουν πως πρόκειται για παράνομη δράση επικαλούμενοι των νόμο 4039/2012, που έχει τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο του 2012, και αναφέρει πως ο μόνιμος εγκλεισμός ζώων σε ιδιωτικά ή δημοτικά καταφύγια είναι παράνομος και η παραμονή των ζώων εκεί είναι προσωρινή έως ότου στειρωθούν, εμβολιαστούν ή αναρρώσουν μετά από θεραπεία. Στη συνέχεια απαιτείται η επανένταξη τους αν δεν έχουν υιοθετηθεί.

Οι συγκεντρωμένοι επισήμαναν στον Αχιλλέα Μπέο αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους του πως η περισυλλογή των αδέσποτων ήταν παράνομη. «Να τα πάρετε σπίτι σας», ήταν η απάντηση που έλαβαν. Τα αίματα άναψαν όταν ο μπόγιας που είχε μαζί του ο δήμαρχος χτύπησε ένα σκυλάκι. Οι κάτοικοι απάντησαν με το «ίδιο νόμισμα» και ο μπόγιας απομακρύνθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων. Τελικά αποχώρησε βρίζοντας.

Ο Αχιλλέας Μπέος δήλωσε πως η περισυλλογή θα συνεχιστεί και σύμφωνα με το e-thessalia.gr επανέλαβε πως «οι φιλοζωϊκές οργανώσεις είναι ανύπαρκτες για τον ίδιο και ότι υφίστανται μόνο για να παίρνουν επιδοτήσεις». «Αγχώθηκαν ορισμένοι και κάνουν μηνύσεις. Πήγαν και στον εισαγγελέα. Τους λέω, λοιπόν, να πάνε και στον πάπα της Ρώμης ή στο Λευκό Οίκο. Στην πόλη του Βόλου εμείς αποφασίζουμε. Τόσα χρόνια που δεν συνέλλεγαν τα αδέσποτα, διέπρατταν παρανομία. Εμείς θα καθαρίσουμε την πόλη και δεν θα τα αφήσουμε χωρίς τροφή και νερό, ούτε χωρίς περίθαλψη. Είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Δεν μ” ενδιαφέρουν οι φιλοζωικές. Αυτές κάνουν τη δουλειά τους και εμείς αυτό για το οποίο μας ψήφισε ο κόσμος. Φιλοζωικές …και πράσινα άλογα», είπε.

«Η νομοθεσία προβλέπει μόνο την προσωρινή διαμονή των σκυλιών σε αδειοδοτημένα καταφύγια και αυτό μόνο για να στειρωθούν, να εμβολιαστούν ή να γιατρευτούν αν είναι άρρωστα. Ενώ στη συνέχεια επιβάλλεται η επανατοποθέτηση τους αν δεν υιοθετηθούν. Φυσικά επανατοποθέτηση μετά τις προαναφερόμενες πράξεις δεν νοείται στο βουνό ή σε άλλη ερημική περιοχή, γιατί έτσι δεκάδες σκυλιά που συνηθίζουν να αναζητούν δυστυχώς την τροφή τους στα σκουπίδια των ανθρώπων καταδικάζονται σε ασιτία. Δηλαδή σε έναν μαρτυρικό βίο που οδηγεί αργά αλλά σταδιακά στο θάνατο», γράφει η φιλοζωική ιστοσελίδα zoosos.gr.
Σημειώνεται πως τα αδέσποτα μεταφέρονται είτε στο Δημοτικό Κυνοκομείου, που είναι ήδη ασφυκτικά γεμάτο, είτε στον νέο ακατάλληλο και μη αδειοδοτημένο χώρο που έχει περιφράξει ο Δήμος Βόλου πάνω στο βουνό.

Τι προβλέπει ο νόμος

Στο άρθρο 9 παρ. 2 του νόμου 4039/2012 αναφέρεται: «Τα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς αποτελούν χώρους προσωρινής παραμονής και περίθαλψης και η ίδρυση και λειτουργία τους διέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για τα ενδιαιτήματα ζώων του ν. 604/1977 και του π.δ. 463/1978».

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 9 τονίζεται: «Τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που περισυλλέγονται, οδηγούνται τμηματικά στα υπάρχοντα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στα δημοτικά κτηνιατρεία ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις και σε ιδιωτικά κτηνιατρεία, που διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή και μπορούν να φιλοξενήσουν προσωρινά και για εύλογο χρονικό διάστημα τα προς περίθαλψη ζώα, μέχρι την αποθεραπεία τους, υποβάλλονται σε κτηνιατρική εξέταση, στειρώνονται, σημαίνονται με ηλεκτρονική σήμανση ως αδέσποτα και καταγράφονται στη διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση. Αν διαπιστωθεί από την κτηνιατρική εξέταση ότι είναι τραυματισμένα ή πάσχουν από ιάσιμο νόσημα, υποβάλλονται στην κατάλληλη θεραπευτική αγωγή».

Στην παράγραφο 9 του άρθρου 9 σημειώνεται: «Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνίατρου κρίνονται ότι είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου που περισυλλέγησαν, αφού προηγουμένως ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση».

«Για την επαναφορά στο φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων ζώων συντροφιάς λαμβάνεται υπόψη η πυκνότητα του πληθυσμού των αδέσποτων ζώων στην περιοχή που επαναφέρονται. Την ευθύνη για την επίβλεψη και τη φροντίδα των επανεντασσόμενων αδέσποτων ζώων έχουν από κοινού οι Δήμοι οι οποίοι μάλιστα δύνανται να δημιουργήσουν και σημεία παροχής τροφής και νερού για τα ζώα αυτά…», αναφέρεται στην παράγραφο 10 του ίδιου άρθρου.

Πηγή: tvxs.gr

Μία απάντηση στο “Με τα αδέσποτα ζώα τα έχει βάλει ο υπόδικος δήμαρχος Βόλου Μπέος”

  1. Ο Μπέος δε “φύτρωσε” ξαφνικά΄. Κάποιοι τον ψήφισαν και πανηγύρισαν την εκλογή του

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *