Από το Καστελόριζο του Παπανδρέου στην καταστροφή

Papandreou01-07february2015«Ορισμένοι δεν θα βιώσουν το τέλος της βοήθειας προς τους Έλληνες»[Einige werden Ende der Griechen-Hilfe nicht erlebenbild.de Σαν σήμερα πριν ακριβώς πέντε χρόνια η Ελλάδα υπέβαλε στην ΕΕ το πρώτο αίτημα για δανειακή βοήθεια. Στον κόλπο του Καστελόριζου (500 κάτοικοι) ο τότε Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου έβγαλε μια αδιαμφισβήτητη έκκληση για βοήθεια: Η χώρα του δεν μπορούσε πλέον να πληρώσει το χρέος της και χρειαζόταν 30 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Η κατάσταση σήμερα: Η Αθήνα δεν έχει μέχρι σήμερα ανακάμψει. Πριν από δύο μήνες επιμηκύνθηκε ένα δεύτερο πακέτο διάσωσης για την πληττόμενη χώρα. Στα τέλη Ιουνίου θα λήξει. Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί δεν αποκλείουν μια Τρίτη χρηματοδοτική ένεση διψήφιου αριθμού δισεκατομμυρίων. Η πραγματικότητα είναι το αν και πότε η Αθήνα θα αποπληρώσει τους δανειστές της. Αυτό παραμένει ακόμα ασαφές.

«Πρόκειται για κάτι που θα διαρκέσει τουλάχιστον μια ολόκληρη γενιά», όπως δήλωσε ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος Günter Verheugen χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό ARD. «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος, αν όλοι όσοι απόψε το βράδυ δουν την εκπομπή, θα ζουν ακόμα όταν η υπόθεση θα τακτοποιηθεί, καθώς δεν είναι μια υπόθεση που μπορεί κανείς να την λύσει εντός λίγων ετών». Οι πολιτικοί μας θα έπρεπε να πουν την αλήθεια, όπως ζήτησε ο Verheugen. Θα έπρεπε να πουν ότι «οι Υπουργοί Οικονομικών είναι ονειροπόλοι, εντελώς ονειροπόλοι», όταν λένε ότι εντός τριών ετών οι Έλληνες θα μπορούν και πάλι να σταθούν στα πόδια τους. Verheugen:

«Για να φτάσει η ελληνική οικονομία σε ένα ανταγωνιστικό επίπεδο θα χρειαστούν δεκαετίες». Η διαφορά με την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι ότι η Ελλάδα «δεν είναι ανταγωνιστική σε τίποτα» – εκτός ίσως από τον τουρισμό. Η Ελλάδα δεν έχει ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών. Μόνο λίγες ώρες πριν από την εκπομπή ο Υπ. Οικονομικών W. Schäuble μίλησε για ένα πιθανό Grexit αναφέροντας ότι «η έξοδος των Ελλήνων δεν θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».

Ο καθηγητής πανεπιστημίου και συνομιλητής στην εκπομπή του ARD Henrik Enderlein το αμφισβήτησε: «Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τις συνέπειες και τις επιπτώσεις» και ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι «η συζήτηση για τοGrexit είναι επικίνδυνη σαν πυρκαγιά». Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα επανέφερε την αβεβαιότητα για την Ευρώπη και θα μπορούσε να παρασύρει την Ελλάδα σε εσωπολιτικό χάος. «Δεν γνωρίζουμε: Θα υπάρξει στρατιωτικό πραξικόπημα ή λαϊκή επανάσταση;», προειδοποίησε ο καθηγητής.

Και ο Verheugen επέκρινε σφοδρά τις δηλώσεις του Υπ. Οικονομικών Schäuble: «Είμαι άναυδος για την ευκολία με την οποία μιλά ο εξυπνάκιας Schäuble». Οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία αφέθηκαν στη συζήτηση για το Grexit παραμελήθηκαν εντελώς. Η ελληνογερμανίδα Μαργαρίτα Τσόμου θεωρεί τις επιπτώσεις της συζήτησης για το Grexit εξίσου καταστρεπτικές: «Λόγω της αναμονής για μια απόφαση υπάρχει μια οικονομική τροχοπέδη που βλάπτει πολύ την Ελλάδα». Ο πολιτικός του FDP Alexander Graf Lambsdorff δεν μπορεί να κατανοήσει αυτές τις σκέψεις, καθώς για εκείνον είναι σαφές: Μεταρρυθμίσεις ή έξοδος – εφόσον οι Έλληνες δεν εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις, θέτουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός Ευρωζώνης.

Ο Nikolaus Blome (αρχισυντάκτης περιοδικού Spiegel) θεωρεί: Μπορεί μεν η Ελλάδα να βρίσκεται στο δρόμο της βελτίωσης, παρόλα αυτά η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε τις επώδυνες προόδους εντός λίγου χρονικού διαστήματος. «Πόσο θα συνεχίσει ακόμα αυτή η τραγωδία;», ρωτά για να λάβει τη σφοδρή απάντηση από την ψηφοφόρο του ΣΥΡΙΖΑ Τσόμου: «Δεν υπήρξε καμία πρόοδος», διαπιστώνει. Τα τελευταία πέντε χρόνια η Ελλάδα βρέθηκε στη χειρότερη εποχή της μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Verheugen θεωρεί τη συνολική συζήτηση περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ως «περιττή», καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση «είναι μια ένωση που δεν μπορεί να διαλυθεί». Σύμφωνα μ’ αυτό, οι Έλληνες δεν μπορούν να εκδιωχθούν από την Ευρωζώνη και να εγκαταλειφθούν με τη βοήθεια μιας κρατικής χρεοκοπίας. Αυτό το σενάριο θεωρείται όμως απίθανο. Ο Lambsdorff δεν συμφωνεί μι’ αυτό το σκεπτικό, επειδή οι κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωζώνης έχουν το δικαίωμα να εξετάσουν λεπτομερέστερα την μόνιμη πρόθεση φορολογικών εσόδων για την παροχή χρηματοδοτικής βοήθειας. Σ’ αυτό συμφώνησε και ο Blome. Ως αντάλλαγμα οι Γερμανοί θα έχουν ένα δικαίωμα συναπόφασης: «Αυτό δεν είναι κάτι αντιδημοκρατικό».

Παρόλα αυτά ο Verheugen αντιτάσσεται επιμένοντας ότι τα κράτη μέλη σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας μπορούν να φύγουν από την ΕΕ και όχι όμως από την Ευρωζώνη. ΟBlome ρώτησε δύσπιστα: «Πώς μπορεί κανείς να φύγει από την Ένωση, αλλά όχι από ένα υποσύνολό της;» θεωρώντας ότι «σε μια ισχυρή Ευρώπη καθένας μπορεί να αποφασίζει που θα συμπράξει». Αυτή την άποψη υποστήριξε και ο Lambsdorff. Μια σύγχρονη Ένωση χρειάζεται ευέλικτες λύσεις: «Έχουμε μια ένωση, που είναι τόσο διαφορετική, θα πρέπει κάτι να τολμήσουμε γι’ αυτό». Για το λόγο αυτό αντιλαμβάνεται ως ευκαιρία την πιθανή επανακαθιέρωση της δραχμής.

Ελλάδα/κρίση

Πώς οι πολιτικοί μας έκαναν λάθος στην κρίση της Ελλάδας [Wie sich unsere Politiker in der Griechen-Krise irrtenbild.de]: η Bild επιχειρεί μια σταχυολόγηση δηλώσεων των Schäuble, Merkel και Kauder από το 2009 μέχρι και σήμερα που αποδεικνύει πώς έκαναν λάθος και δεν τήρησαν τις υποσχέσεις που οι ίδιοι είχαν δώσει για την ελληνική κρίση χρέους. 

Ελλάδα/ Οικονομία /Αγορές

«Το ελληνικό δράμα επιβαρύνει την ευρωπαϊκή οικονομία» (Griechenland-Drama belastet Euro-Konjunktur). Η κρίση στην Ελλάδα εμποδίζει την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Ο δείκτης καταναλωτή του ινστιτούτου Markit έπεσε κατά 0,5 μονάδες στις 53,5 μονάδες. Κρατήθηκε όμως πάνω από τις 50, οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει ανάπτυξη.

«Μεταξύ των επιχειρήσεων και των πελατών τους μεταβλήθηκε σημαντικά η διάθεση για ανάληψη κινδύνου. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στα προβλήματα της Ελλάδας», δήλωσε οεπικεφαλής οικονομολόγος της Markit Chris Williamson. Αυτό είχε ως συνέπεια τη μείωση της ζήτησης. «Οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ελλάδα και την επαπειλούμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη αυξάνονται», δήλωσε η οικονομολόγος Jessica Hinds της Global Economics. [Reuters/ Handelsblatt].

  • Η Ελλάδα χαλά τη διάθεση των επιχειρήσεων στην Ευρωζώνη [Griechenland verdirbt Unternehmen in Eurozone die Launefocus.de]:Οι ανησυχίες για την Ελλάδα θα επιβαρύνουν την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη όπως αναφέρει η Jessica Hinds, επικεφαλής οικονομολόγος του βρετανικού οίκου αναλύσεων Capital Economics. Αναφορά γίνεται και στην πρόσφατη πρόγνωση της ΕΚΤ, η οποία σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Commerzbank Christoph Weil είναι υπερβολική, καθώς για το 2015 αναμένεται στην Ευρωζώνη ανάπτυξη της τάξεως του 1,2%. «Η ΕΚΤ που αναμένει ανάπτυξη στο 1,5%, θα επιμηκύνει μάλλον το πρόγραμμά της επαναγοράς ομολόγων παρά θα το ολοκληρώσει έγκαιρỨ, όπως υπογράμμισε. Η ΕΚΤ επιθυμεί μέχρι τότε να συνεχίσει το πρόγραμμά της μέχρι το Σεπτέμβριο του 2016.

ΕΕ/ Μετανάστευση

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μία διαφορετική Ευρώπη;» (Sind wir bereit, ein anderes Europa hinzunehmen?). Το δράμα των προσφύγων στη Μεσόγειο κουβαλά μαζί του πολλά διλήμματα. Η κατάσταση στις χώρες προέλευσης των μεταναστών δεν μπορεί να αλλάξει. Από την άλλη πλευρά η Ευρώπη θα άλλαζε δραματικά στην περίπτωση που δεχόταν εκατομμύρια μεταναστών στους κόλπους της.

Όποιος θέλει να σταματήσουν οι θάνατοι στη Μεσόγειο θα πρέπει να είναι έτοιμος να αποδεχθεί μία τελείως διαφορετική Ευρώπη σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Μία Ευρώπη, στην οποία η κουλτούρα του κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας θα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες να επικρατήσουν και η οποία, ακόμα και αν τα καταφέρει να ενσωματώσει αυτούς τους ανθρώπους, θα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε. [Thomas Schmid/ Welt].

Ολυμπία/ ελληνογερμανική συνεργασία στο πεδίο της αρχαιολογίας

H Ολυμπία είναι από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Ελλάδας –και σύμβολο της κρατικής μιζέριας: γραφειοκρατία, χάος αρμοδιοτήτων, άστοχοι προγραμματισμοί.

Αν θέλει κανείς να βρει δείγματα γόνιμης συνεργασίας μεταξύ Ελλήνων-Γερμανών, η Ολυμπία είναι ο κατάλληλος τόπος, γράφει η Monica Maier-Albang στην SZ αναφερόμενη στην ελληνογερμανική συνεργασία στο πεδίο της αρχαιολογίας.[Μαζί ενάντια στην κατάρρευση/ Gemeinsam gegen den Verfall]

Πηγή: Μιχάλης Ιγνατίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *