Κεντρική Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης με θέμα: “Ανοιχτά Σύνορα”

imageΚεντρική Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ Θεσσαλονίκης με θέμα: “Ανοιχτά Σύνορα- Nα πέσει ο φράχτης στον Έβρο- Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι”
Πανελλαδική Κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη 2016
 
ΔΕΥΤΕΡΑ 30/11, Σινέ Αλέξανδρος, 7μμ
Ομιλητές:
Γιώργος Τσιάκαλος, πανεπιστημιακός,
Ελεάννα Ιωαννίδου, πρόεδρος ΣΕΜ,
Αλεξάνδρα Πολιτάκη, δημοσιογράφος,
Πόπη Σαραϊδάρη, αντιπρόεδρος Ε’ ΕΛΜΕ-Συντονιστικό φορέων για τους πρόσφυγες,
Π. Κωνσταντίνου, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ
Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από το Θανάση Αγαπητό, περιφερειακό σύμβουλο Κ. Μακεδονίας και τη Δέσποινα Φιλιπιδάκη, μέλος ΔΣ συλ. εργαζομένων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Ψηφίσματα στήριξης και συμμετοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη έχουν ήδη εγκριθεί από τις Γενικές Συνελεύσεις των Φοιτητικών Συλλόγων Αγγλικού και Νομικής ΑΠΘ, καθώς και από το συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
Ανάλογα ψηφίσματα αναμένονται από πολλά ακόμη αργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους.
Να σταματήσουμε στις αθλιότητες στην Ειδομένη και τον Πειραιά,

με το κλείσιμο των συνόρων και τους μαζικούς επανελέγχους

 Πάνω από χίλιοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καθηλωθεί στη μεθόριο των συνόρων στην Ειδομένη με απαγορευτικό εισόδου στο έδαφος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Πάνοπλοι αστυνομικοί της γειτονικής χώρας απειλούν με τα όπλα προτεταμένα να μην περάσει κανείς.
Προηγήθηκαν αποφάσεις των κυβερνήσεων της Κροατίας, της Σλοβενίας και της Σερβίας, ότι δεν θα επιτρέψουν την διέλευση προσφύγων και μεταναστών από τον «βαλκανικό διάδρομο» που δεν προέρχονται από την Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Αυτές τις ώρες, Ιρανοί πρόσφυγες διεκδικούν με συνθήματα να περάσουν. Στην Ειδομένη βρίσκονται πρόσφυγες από ιδιαίτερα επικίνδυνες περιοχές, όπως Παλαιστίνιοι από τη Γάζα και πρόσφυγες από την Σομαλία. Οι χίλιοι περίπου άνθρωποι που έχουν αποκλειστεί κατάγονται από Ιράν, Μαρόκο, Αλγερία, Πακιστάν και Μπαγκλαντές.
Το ενδεχόμενο της καταστολής είναι ανοιχτό, αυτή τη στιγμή, σε περίπτωση που επιχειρήσουν να περάσουν.
Επίσης, τις τελευταίες μέρες στον Πειραιά προσάγονται μαζικά εκατοντάδες πρόσφυγες στην Π.Ράλλη αμέσως μετά την αποβίβαση τους από τα καράβια που καταφθάνουν από τα νησιά, εγκαινιάζοντας νέους ελέγχους στη πράξη και βάζοντας φρένο στις άμεσες μετακινήσεις προς τα σύνορα ή προς την Αθήνα.
Η επίθεση κατά των δικαιωμάτων των προσφύγων των και των μεταναστών εντείνεται μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Η ισλαμοφοβία είναι ο οδηγός μιας αντεπίθεσης στο κίνημα αλληλεγγύης και τους πρόσφυγες που άνοιξαν τα σύνορα με τα γυμνά χέρια και τα κορμιά τους το περασμένο καλοκαίρι για να μπουν στην Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις σκληραίνουν την στάση τους, την ίδια ώρα, που κλιμακώνουν τις πολεμικές επεμβάσεις στη Συρία και προχωράνε σε πρωτοφανείς απαγορεύσεις σε βάρος των δημοκρατικών ελευθεριών .
Το κλείσιμο των συνόρων βρίσκεται στις συμφωνίες που έχουν συνάψει οι κυβερνήσεις της ΕΕ, στη μίνι σύνοδο των Βαλκανίων και στη Μάλτα. Προωθούν τον άμεσο αποκλεισμό κατηγοριών προσφύγων και μεταναστών όπως εφαρμόζεται τώρα στην Ειδομένη και την άμεση λειτουργία των κέντρων διαλογής hotspot.
Αντί η κυβέρνηση να ανοίξει ασφαλή δίοδο μέσω των συνόρων του Έβρου, βάζοντας τέλος στους πνιγμούς παιδιών και γυναικών στο Αιγαίο, παραδίδει στα χέρια των διακινητών χιλιάδες πρόσφυγες βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους. Προχώρησε μάλιστα σε συμφωνία με τον Ερτογάν για κοινές περιπολίες θανάτου σε βάρος των προσφύγων και των μεταναστών.
Η κινδυνολογία για τα «εκατομμύρια που θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα» με το σταδιακό κλείσιμο των συνόρων δεν πρέπει να περάσει. Ο ρατσιστικός αποκλεισμός του 10% των μετακινούμενων προσφύγων και μεταναστών είναι ένα δώρο στις κυβερνήσεις τύπου Ουγγαρίας και στις Λεπέν της ΕΕ. Οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι και ο κίνδυνος προέρχεται από τις πολιτικές της κλιμάκωσης των πολεμικών επεμβάσεων που φορτώνουν βαριά λιτότητα στις πλάτες των εργαζόμενων και της νεολαίας. Οι πόλεμοι είναι δικοί τους και δεν συστρατευόμαστε με τους Ολάντ που βομβαρδίζουν την Συρία και το Μάλι. Μόνο οι νεκροί είναι δικοί μας.
Το αντιρατσιστικό κίνημα πρέπει να καταδικάσει τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και να απαιτήσει άμεσα να ανοίξουν τα σύνορα και να πέσει ο φράχτης στον Έβρο, ώστε να εξασφαλιστεί το ασφαλές πέρασμα στον Έβρο, χωρίς να πνίγονται μικροί Αϊλάν.
Να εξασφαλιστούν άμεσα ζεστοί χώροι φιλοξενίας ώστε να μην ξεπαγιάσει κανένας πρόσφυγας στην προσπάθεια του να ξεφύγει από το θάνατο. Σε καμία περίπτωση να μην κλείσουν χώροι, όπως το Παλαί στο Γαλάτσι.
Καλούμε σε στήριξη των πρωτοβουλιών του αντιρατσιστικού κινήματος!
Θα μας βρούνε μπροστά τους στη μεγάλη πανελλαδική κινητοποίηση στις 23-24 Γενάρη στην Αλεξανδρούπολη!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *