Αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τον Τραμπ – Οι πρώτες αντιδράσεις

Τη χαριστική βολή στην ταραγμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής έριξε και επισήμως ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, ανατρέποντας μια συμφωνία 70 ετών. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ σε μία κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει έκρηξη αντιδράσεων στον αραβικό κόσμο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσπάθησε με τον δικό του τρόπο να φανεί ενωτικός, ωστόσο είναι δεδομένο ότι μόλις άνοιξε τον «ασκό του Αιόλου». «Η ανακοίνωση μου σήμερα σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας προσέγγισης στη σύγκρουση μεταξύ ισραηλινών και Παλαιστινίων», είπε, και πρόκειται για μια απόφαση «που αναγνωρίζει την πραγματικότητα. «Μετά από δυο δεκαετίες αποφυγής [αναγνώρισης της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ] δεν έχουμε προσεγγίσει μια συμφωνία διαρκούς ειρήνης μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων», τόνισε «και θα είναι τρελό να υποθέτουμε ότι η επανάλειψη της ίδιας φόρμουλας θα έχει ένα διαφορετικό ή καλύτερο αποτέλεσμα. Αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα να αναγνωριστεί η Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ».

«Δεν παίρνουμε τελική θέση, στηρίζουμε το σχέδιο για δύο κράτη» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε «στόχος μας είναι η ειρήνη, με τη σημερινή απόφασή μας επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για ένα ειρηνικό μέλλον».«Η ιερή πόλη θα πρέπει να φέρει το καλύτερο στην ανθρωπότητα και όχι να μας πάει πίσω στις παλιές συγκρούσεις» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του για να σημειώσει ότι γνωρίζει πως θα υπάρξουν αντιδράσεις και να διαβεβαιώσει ότι ισχύει η «δέσμευση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας αποδεκτής και από τις δυο πλευρές». Ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε την ομιλία του λέγοντας «Ο Θεός να ευλογεί το Ισραήλ, ο Θεός να ευλογεί τους Παλαιστίνιους, ο Θεός να ευλογεί τις ΗΠΑ».

Πανηγυρισμοί στην Ιερουσαλήμ, διαδηλώσεις στην Κωνσταντινούπολη

Μετά το τέλος των δηλώσεων του Ντόναλντ Τραμπ, ο δήμος της Ιερουσαλήμ φώτισε τα τείχη της Παλιάς Πόλης στα χρώματα των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Ο δήμαρχος Νιρ Μπαρκάτ είπε ότι και η κεντρική είσοδος της πόλης θα φωτιστεί στα χρώματα των ΗΠΑ και αμερικανικές σημαίες θα υψωθούν σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Την ίδια στιγμή οι διαδηλώσεις ξεκινούν από την Κωνσταντινούπουλη, όπου Τούρκοι συγκεντρώθηκαν και διαδηλώνουν κατά του Ντόναλντ Τραμπ έξω από την αμερικανική πρεσβεία.

Έχουν βρει και το… κτίριο

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέφερε ότι θα ξεκινήσουν εργασίες για να χτιστεί νέο κτίριο για την πρεσβεία των ΗΠΑ, κάτι που θα πάρει αρκετά χρόνια, ενώ σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν δεσμευμένες στην ειρηνευτική διαδικασία στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με το Channel 2 του Ισραήλ οι ΗΠΑ έχουν ήδη διαλέξει το σημείο όπου θα χτιστεί η νέα αμερικανική πρεσβεία και ήδη έχουν ξεκινήσει οι απαραίτητες προετοιμασίες.

Ανώνυμες πηγές αναφέρουν ότι ένας Ισραηλινός αρχιτέκτονας έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το έργο, ανακαινίζοντας το ξενοδοχείο «Diplomat», που έχει κτιστεί σε οικόπεδο αμερικανικής ιδιοκτησίας.

Εκεί θα πρέπει να φτιαχτούν νέες πόρτες, δωμάτια ασφαλείας, καταφύγια και υπόγειες εγκαταστάσεις, ενώ θα υπάρξουν και τα ανάλογα μέτρα εξωτερικής προστασίας και θα εγκατασταθούν συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης, φράχτες και φυλάκια.

Η… κρυφή συμφωνία

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των New York Times πριν μερικές ημέρες  πρόκειται για ένα ευρύτερο σχέδιο του «τριγώνου» ΗΠΑ-Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας για το μέλλον ολόκληρης της Μέσης Ανατολής.

Οπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο Μαχμούντ Αμπάς κλήθηκε ξαφνικά τον περασμένο Νοέμβριο στη Σαουδική Αραβία για ένα έκτακτο τετ α τετ κεκλεισμένων των θυρών με τον  πρίγκηπα-διάδοχο του βασιλείου, τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος του παρουσίασε εκβιαστικά το πλαίσιο ενός νέου «σχεδίου Τραμπ» για την «επίλυση» του μεσανατολικού προβλήματος, που περιγράφεται ως το πιο φιλοϊσραηλινό και αντιπαλαιστινιακό που έχει εκπονηθεί ποτέ από οποιαδήποτε αμερικανική κυβέρνηση και που, βέβαια, απέχει έτη φωτός από τον αντίστοιχο «οδικό χάρτη» του Ομπάμα.

Το «σχέδιο» πρέβλεπε ότι οι Παλαιστίνιοι θα αποκτήσουν μεν το δικό τους «κράτος», αλλά αυτό θα αποτελείται μόνο από διάσπαρτα τμήματα της Δυτικής Οχθης, και ακόμη και σε αυτά, οι Παλαιστίνιοι δεν θα διαθέτουν πλήρη εθνική, αλλά μόνον «ηθική» κυριαρχία. Η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων εποίκων θα παραμείνουν στα κατεχόμενα και η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν θα αναγνωριστεί ως πρωτεύουσα του νέου κράτους.

Το σημαντικότερο: οι Παλαιστίνιοι πρόσφυγες στον Λίβανο, στην Ιορδανία και σε άλλες χώρες, και φυσικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν θα έχουν δικαίωμα επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες. Με άλλα λόγια, ένα σχέδιο τόσο μονόπλευρο που κανένας Παλαιστίνιος ηγέτης, ακόμη και ο πιο ενδοτικός, δεν θα μπορούσε ποτέ να αποδεχτεί.

Διάγγελμα Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για την Ιερουσαλήμ.

Συγκαλείται εκτάκτως ο Αραβικός Σύνδεσμος

Την ίδια στιγμή Παλαιστίνη, Ιορδανία, αλλά και Τουρκία έχουν ήδη κινήσει τα νήματα ώστε να συγκληθεί εκτάκτως σύνοδος του Αραβικού Συνδέσμου το Σάββατο.

Δεν θα το ανεχθούμε

Εν τω μεταξύ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να ανεχθεί τέτοια παραβίαση των ιερών μουσουλμανικών τόπων. «Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι ενωμένοι απέναντι σε αυτή τη μεγάλη συνωμοσία»  πρόσθεσε.

Αντίδραση και από το Πακιστάν

Την αντίθεσή του στις κινήσεις του Αμερικανού προέδρου εκφράζει και το Πακιστάν, η δεύτερη μεγαλύτερη μουσουλμανική χώρα, παρά το γεγονός ότι είναι πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες.

«Ο λαός και η κυβέρνηση του Πακιστάν σημείωσαν με μεγάλη ανησυχία την απόφαση που φέρεται να έλαβαν [σύμφωνα με μμε] οι Ηνωμένες Πολιτείες να μεταφέρουν την πρεσβεία τους στην κατεχόμενη πόλη Αλ-Κοντς Αλ-Σαρίφ, τροποποιώντας εξ αυτού του γεγονότος το νόμιμο και ιστορικό καθεστώς της πόλης», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού Σαχίντ Χακάν Αμπάσι.

«Ψυχραιμία» συνιστά η ΕΕ

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Φεντερίκα Μογκερίνι κάλεσε τους Παλαιστίνιους σε… αυτοσυγκράτηση κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής της επικοινωνίας με τον Μαχμούντ Αμπάς. Την ίδια στιγμή το Βερολίνο εκφράζει ανησυχία για τις εξελίξεις στην περιοχή. Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ έχει αναθεωρήσει την ταξιδιωτική του οδηγία για την ευρύτερη περιοχή.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *