Πόσο θα… αντέξει ο Στουρνάρας;

Μια χώρα που επιχειρεί να αφήσει πίσω της μια εποχή βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης, αναζητεί εκ των πραγμάτων και μεταξύ άλλων, θεσμικό οξυγόνο.Δηλαδή, τα πρόσωπα που βρίσκονται σε κεντρικές θέσεις πρωταγωνιστών, να μπορούν να συνδεθούν με θετικές εικόνες, να προσφέρουν προοπτική, να εγγυώνται στις… αχόρταγες αγορές, ότι δεν θα λειτουργήσουν διαβρωτικά και ανασταλτικά στην πορεία προς την κανονικότητα.

Η Ελλάδα της σκανδαλολογίας και των σκανδάλων, δεν προσφέρει φυσικά τέτοιες δυνατότητες και ευκαιρίες. Δεν διαμορφώνει κανένα τέτοιο πλαίσιο. Ακόμη όμως και στην παραμετροποίηση της πόλωσης, υπάρχει διαβάθμιση προτεραιοτήτων, ευθυνών και… προβλημάτων.Ο πρωθυπουργός εκλέγεται από τον λαό, όπως και η Βουλή.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Βουλή, την οποία εκλέγει ο λαός. Ο Υπουργός Οικονομικών διορίζεται από τον πρωθυπουργό και επιβεβαιώνεται από τη Βουλή. Ο κεντρικός τραπεζίτης;Εδώ αρχίζουν τα ωραία και ενδιαφέροντα.

Στην Ελλάδα που χρεοκόπησε δυο φορές μέσα σε διάστημα δυο ετών, την άνοιξη του 2010, με το πρώτο Μνημόνιο που υπέγραψε ο τελευταίος των Παπανδρέου, και την άνοιξη του 2012 με το ολέθριο και ιστορικά ασυγχώρητο PSI των Παπαδήμου-Βενιζέλου, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας δεν διορίζεται από την κυβέρνηση. Διορίζεται επί της ουσίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην παρούσα φάση, από τον Μάριο Ντράγκι.

Ο Γιάννης Στουρνάρας πρόσωπο με διαχρονικές φορτίσεις και… παρελθόν από τη δημόσια παρουσία του, έχει βρεθεί εσχάτως στο επίκεντρο ακραίας σκανδαλολογίας. Με το σκάνδαλο Novartis, με την επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του, με τη δήλωση πόθεν έσχες.

Ο σημερινός κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, βρίσκεται σχεδόν δυο δεκαετίες στον δημόσιο βίο, εκκινώντας ως στενός συνεργάτης του διωχθέντος από τη Δικαιοσύνη Γιάννου Παπαντωνίου, και μεταπηδώντας στη συνέχεια στο επιτελείο του Κώστα Σημίτη, η οκταετής θητεία του οποίου στην πρωθυπουργία ελέγχεται μέχρι και σήμερα ως η πλέον σκανδαλώδης στα χρόνια της Μεταπολίτευσης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας λοιπόν εξελίσσεται σε μέρος του προβλήματος. Την ώρα που η θεσμική παρουσία του υπαγορεύει ότι θα έπρεπε να λειτουργεί ως μέρος της λύσης του εθνικού προβλήματος.Το κεντρικό ερώτημα, εστιάζει εκ των πραγμάτων στο πόσο θα αντέξει. Ο ίδιος ο Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο… Μάριο Ντράγκι. Ο οποίος τον διόρισε.

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη – http://ysterografa.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *