Μπριγάδα Αλληλεγγύης στην ΚΟΥΒΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

Το μέλος της Ριζοσπαστικής Ενωτικής Κίνησης Βύρωνα Θοδωρής Παναγιωτόπουλος συμμετέχει στην 14η Διεθνή Μπριγάδα Αλληλεγγύης στην ΚΟΥΒΑ

Η ελληνική αποστολή των 10 ατόμων που συντονίζει ο πολιτιστικός σύλλογος «Χοσέ Μαρτί» αναχώρησε για την Κούβα στις 20-22 Απρίλη και συμμετέχει στην 14η Διεθνή Μπριγάδα Πρωτομαγιάς. Στην Μπριγάδα συμμετέχει το μέλος της κίνησης μας Θοδωρής Παναγιωτόπουλος.

Η Κούβα στα μάτια πολλών, ακόμη και σήμερα, παραμένει ένα μεγάλο παράδοξο. Πώς κατάφερε μια τόσο μικρή και φτωχή χώρα που γνώρισε για χιλιάδες χρόνια το χειρότερο πρόσωπο της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού, αποκομμένη στη μέση του Ατλαντικού και τόσο κοντά στην Αμερικανική υπερδύναμη, να κερδίσει την ανεξαρτησία της και να καθορίσει τις τύχες του λαού της; Ακόμα περισσότερο, πως κατάφερε να εξελίξει την επαναστατική διαδικασία και να διατηρήσει τη δική της πορεία προς το σοσιαλισμό, ακόμα και όταν τη δεκαετία του 1990 γύρω της κατέρρεε ο κόσμος;   Και ακόμα παραπέρα, πώς γίνεται μια τόσο μικρής παραγωγικής και στρατιωτικής ισχύος χώρα να καταφέρνει να παίξει σημαίνοντα ρόλο με στρατιωτική ή ανθρωπιστική βοήθεια σχεδόν σε όποιο απελευθερωτικό κίνημα αναπτύχθηκε ανά τον κόσμο τα τελευταία 50 χρόνια (Αλγερία, Ανγκόλα, Βολιβία, Κολομβία, Περού, Νικαράγουα, Ουρουγουάη, Παλαιστίνη κ.α.);

Η Κούβα εμπνέει μέχρι σήμερα, 60 χρόνια μετά την επανάσταση, γιατί κατάφερε να αποδείξει καταρχάς ότι η Επανάσταση γίνεται, ακόμη και αν πρόκειται για μια φτωχή χώρα που δεν την ευνοούν οι λεγόμενες «αντικειμενικές συνθήκες». Ο λαός μπορεί να πάρει τις τύχες του στα χέρια του.

Όσον αφορά στις ίδιες τις «Μπριγάδες», πραγματοποιούνται στην Κούβα από το 1973 και ο φορέας οργάνωσής τους είναι το Κουβανικό Ινστιτούτο Φιλίας των Λαών (ICAP). Επιδιώκουν να ενισχύσουν το κίνημα αλληλεγγύης για την Κούβα, καθώς και την αλληλεγγύη του κουβανικού λαού με τους λαούς όλου του κόσμου. Συστατικό στοιχείο των μπριγάδων είναι η προσφορά εθελοντικής εργασία από τους διεθνείς που συμμετέχουν σε αυτές, καθώς και οι περιηγήσεις και η γνωριμία τους με το ζωντανό παρελθόν και παρόν της χώρας. Η σημασία της εθελοντικής εργασίας στην σοσιαλιστική Κούβα θεμελιώθηκε από τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης. Ένας από τους βασικούς εκφραστές της ήταν ο ίδιος ο Che Guevara που τη θεωρούσε αναντικατάστατο οικονομικό, ιδεολογικό και ηθικό στοιχείο της διαδικασίας του επαναστατικού μετασχηματισμού.

 Η μπριγάδα θα διεξαχθεί στις επαρχίες Αβάνα, Αρτεμίσα, Βίγια Κλάρα και Σάνκτι Σπίριτους όπου οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν εθελοντική εργασία, θα επισκεφθούν σημεία ιστορικού, οικονομικού, πολιτιστικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, θα παρακολουθήσουν διαλέξεις σχετικά με την σημερινή κατάσταση στη χώρα και θα ανταλλάξουν απόψεις με οργανώσεις της κουβανικής κοινωνίας.

Βύρωνας 22 Απριλίου 2019

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *