Ολοι στις 8/8 στην πορεία ενάντια στην κατάργηση του Πανεπιστημιακού ασύλου. 18:00 στο Προπύλαια

Ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου

Η πενταετία της κυβέρνησης Σύριζα πέρασε και ήρθε η ώρα της ΝΔ να κυβερνήσει. Να πατάξει την “ανομία” και την “παραβατικότητα” και να επιβάλει τον “νόμο” και την “τάξη”,ειδικότερα στα Εξάρχεια, τα οποία κανείς ακούγοντας τις προεκλογικές δηλώσεις της ΝΔ θα πίστευε ότι τα τελευταία 5 χρόνια μετατράπηκαν από γειτονιά διαμάντι σε κέντρο όλου του υποκόσμου της Αθήνας. Καθημερινά λοιπόν ακούγαμε, σε όλα τα μέσα και σε όλους τους τόνους, το πόσο μεγάλη ανομία υπάρχει στη χώρα, πως τα πανεπιστήμια μας έχουν γίνει άντρο τρομοκρατών και εγκληματικών στοιχείων, για το πώς έχουν μετατραπεί σε “άβατο” και λοιπές επικοινωνιακές παπάτζες, που μόνο στόχο είχαν τη δημιουργία ενός κλίματος τρομοϋστερίας, που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, και μόνο στόχο είχε την αύξηση του κονωνικού ελέγχου και της καταστολής, προς οποιονδήποτε αντιστέκεται.

Έτσι λοιπόν, οι συνεχείς αυτές προεκλογικές εξαγγελίες για περισσότερη αστυνόμευση και ασφάλεια απο τη ΝΔ, ήρθε η ώρα να γίνουν πράξη, και γίνονται από τις πρώτες μέρες της στην εξουσία. Και αυτή είναι μόνο η αρχή, καθώς οι μεγαλοστομίες της προεκλογικής περιόδου, δεν αφήνουν περιθώρια για επίδειξη αδυναμίας στους ψηφοφόρους της, που διψάνε για αίμα, αλλά και στους αγωνιζόμενους, στους οποίους θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενός ισχυρού κράτους.

Τα ΜΑΤ και η ΔΕΛΤΑ (η οποία θα ανασυσταθεί) θα χτυπάνε με μεγαλύτερη μανία κινηματικές δράσεις, πορείες κτλ. Από τις προηγούμενες κυβερνήσεις πάντως που ακολούθησαν το ίδιο παράδειγμα η εμπειρία λέει ότι κατά τα άλλα δε θα αλλάξουν και πολλά. Τα ναρκωτικά θα συνεχίσουν να πουλιούνται σε Εξάρχεια,Ομόνοια, αλλά και περιοχές οι οποίες δε φαντάζουν και πολύ άβατα. Και το πυροτέχνημα αυτό, για εντυπωσιασμό ενός κομματιού της κοινωνίας, αργά ή γρήγορα θα σβήσει ή από την αδυναμία να επιδείξει ότι τα Εξάρχεια έγιναν το “νέο Κολωνάκι” ή από το βάρος των αισχροτήτων που θα έχουν επιδείξει οι δυνάμεις καταστολής.

Κατά τα άλλα, στον τομέα της εκπαίδευσης, το ίδιο πλάνο ακολουθείται πάνω από δέκα χρόνια, με όποια κυβέρνηση και αν είναι στην εξουσία. Άλλοτε με “προοδευτικό” μανδύα και άλλοτε, όπως τώρα, με μανδύα “πάταξης της παραβατικότητας” και στα πανεπιστήμια. Γιατί ποιος φταίει για όλα; Μα προφανώς το άσυλο. Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της ΝΔ είχε προσδώσει, στο συγκεκριμένο φοιτητικό κεκτημένο, ιδιαίτερη σημασία, λόγω της “ανομίας που υποκρύπτεται στους κόλπους του”. Ας το πάρουμε από νωρίτερα. Σε τι εμποδίζει το άσυλο την πάταξη των ναρκοπιατσών μέσα στις εστίες της ΦΕΠΑ για παράδειγμα; ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ.

Έτσι κι αλλιώς ο νόμος του ασύλου επιτρέπει στην αστυνομία να εισβάλει αυτεπάγγελτα, χωρίς έγκριση, μέσα σε χώρους του ασύλου όταν μιλάμε για εγκλήματα κακουργηματικού χαρακτήρα. Μην ξεχνάμε ότι το κράτος έχει δείξει πως, όταν το αποφασίσει, δεν το εμποδίζει να το παραβεί και να προβεί σε κατασταλτικές ενέργειες εντός του (Χημείο 1985, ΕΜΠ 1991,17 Νοέμβρη 1995). Άρα μας κοροϊδεύουν, γιατί άμα ήθελαν να μαζέψουν τις ναρκοπιάτσες τότε θα το κάναν, άσε που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν δικτυωθεί οι ναρκέμποροι και με διοικητικό και άλλο προσωπικό για να κάνουν πιο εύκολα τη δουλειά τους. Άρα το κράτος πρέπει να καθαρίσει τις δικές του δομές, γιατί για άλλη μια φορά από εκεί ξεκινάει, εκεί στηρίζεται και εκεί καταλήγει το ναρκεμπόριο. Και εδώ γελάμε. Γιατί όσο κομμάτι του κεφαλαίου βγάζει δις από αυτό, με άσυλο ή χωρίς το κράτος δε πρόκειται να τους ξεφορτωθεί από τους πανεπιστημιακούς μας χώρους.

Αφού κατερρίφθη και αυτό το επιχείρημα, ποιες άλλες δραστηριότητες ανομίας γίνονται μέσα στα πανεπιστήμια που πρέπει να παταχθούν; Σίγουρα θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολλά περίεργα deal διοικητικών και πανεπιστημιακών με εταιρείες και μοίρασμα δημόσιου χρήματος και μη σε διάφορες τσέπες. Αλλά ας μη προτρέχουμε. Το κράτος λοιπόν,πλασάρει ότι εκτός από το ναρκεμπόριο, οι άλλες εγκληματικές δραστηριότητες μέσα στα πανεπιστήμια προέρχονται από τα αναρχικά και λοιπά στέκια. Και εδώ γυρνάμε σε αυτό που είπαμε πιο πάνω. Ότι για πάνω από δέκα χρόνια το πλάνο είναι ίδιο για τα πανεπιστήμια, που δεν είναι άλλο από μια διαδικασία τα πανεπιστήμια μας να θυμίζουν περισσότερο αυτά του αγγλοσαξονικού κόσμου.

Και θα μας πει κανείς, αυτό γιατί πρέπει να ναι κακό; Εκεί βγαίνουν επιστήμονες. Δυστυχώς, αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμια μας πρέπει να μην έχουν οποιαδήποτε διαδικασία πολιτικοποίησης και ζύμωσης εντός τους, και άρα οτιδήποτε κινείται εκτός είτε ενάντια από τα πλαίσια αναπαραγωγής της ταξικά φορτισμένης γνώσης του πανεπιστημίου πρέπει να εξαφανιστεί.

Και τι εμποδίζει το κράτος να αδειάσει οργανώσεις που κατά βάση μοιράζουν κείμενα και οργανώνουν γενικές συνελεύσεις, άρα όχι κάτι παράνομο. Το άσυλο. Έτσι δημιουργώντας ένα ωραιότατο κλίμα τρόμου δημιουργούν εύφορο έδαφος για να καταργήσουν το άσυλο. Όλοι μας θυμόμαστε το κλίμα τρόμου που εξαπλωνόταν όταν ανοίξαμε στέκι στη φιλοσοφική.

Τα ίδια και στις εστίες, στην ΑΣΟΕΕ, στο Πολυτεχνείο, ενώ ταυτόχρονα “αμελούσαν” να δώσουν σημασία σε πραγματικά εγκλήματα, υπερκαλύπτοντας περιστατικά όπως ο εκφοβισμός του Βαγγέλη Γιακουμάκη που οδήγησε και στη δολοφονία του ή στην αυτοκτονία φοιτητή μέσα στις φοιτητικές. Από την άλλη, τη στιγμή που θα έχουν καθαρίσει με το άσυλο και όποιες αντιστάσεις βρουν, το πλάνο προφανώς συνεχίζεται με ιδιωτικά προγράμματα σπουδών, με περαιτέρω εντατικοποίηση και προφανώς είσοδο μόνιμης αστυνομίας ή security για να “ελέγχει” ότι όλα βαίνουν ομαλώς. Ας μη ξεχνάμε, ότι από Σεπτέμβρη ξεκινάει ήδη το πρώτο επί πληρωμή προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην φιλοσοφική. Άρα κανείς δε χρειάζεται πανελλήνιες για να γίνει πλέον ιστορικός-αρχαιολόγος με πτυχίο ΕΚΠΑ, απλά θέλει λίγα παραπάνω λεφτά.

Η επίθεση στο άσυλο από το κράτος θα είναι ραγδαία και πέρα για πέρα αναμενόμενη, καθώς κρίνει πως το υποκείμενο που την υφίσταται, δεν είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει. Ο αγώνας, όμως, αντικαθιστά τα δάκρυα και αυτός ο αγώνας αποτελεί ένα κομβικό σημείο για το φοιτητικό κίνημα στη παρούσα συγκυρία. Και λέγοντας φοιτητικό κίνημα δεν εννοούμε τον παραταξιακό κόσμο των σχολών (είτε μιλάμε για αριστερούς είτε αναρχικούς). Μιλάμε για τους φοιτητές που περιμένουν να ζήσουν κάπως καλύτερα, με την ειδικότητα που υποτίθεται τους δίνει το πτυχίο τους. Για τους φοιτητές που σπουδάζουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο γιατί προφανώς δεν έχουν λεφτά να αγοράσουν ένα έτοιμο ιδιωτικό πτυχίο. Αυτοί λοιπόν που καταστρέφουν τα πανεπιστήμιά μας είναι οι κρατικές και παρακρατικές μεθοδεύσεις εντός του. Γι’ αυτό και από Σεπτέμβρη καλούμε όλους τους φοιτητές να στηρίξουν και να γεμίσουν τις αίθουσες που θα γίνονται γενικές συνελεύσεις.

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ

ΝΑ ΚΟΠΕΙ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ

ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *