Χώρα-φυλακή

Τα νέα μέτρα για το Προσφυγικό, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κλιμακώνουν την καταστολή σε πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς προστίθενται στις αλλαγές στο καθεστώς χορήγησης ασύλου που έχουν ψηφιστεί. Πρόκειται για μέτρα καθαρά φασιστικά (γράφουμε τη λέξη κυριολεκτικά, όχι συμβολικά), καθώς έχουν στο κέντρο τους τη δημιουργία τεράστιων στρατοπέδων συγκέντρωσης, με χωρητικότητα μεγαλύτερη των 5.000 ατόμων!), στα οποία θα εγκλείονται ακόμα και αιτούντες άσυλο,  για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα (διοικητική κράτηση επ’ αόριστον!) με στόχο να «σπάσουν» και να αποδεχτούν την απέλαση στις χώρες καταγωγής τους.
 
Και όμως, η δημόσια συζήτηση κυριαρχείται όχι από αυτό καθαυτό το γεγονός του εγκλεισμού δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά από τη… χωροταξική του διάσταση: πού θα φτιαχτούν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης! Ο Βελόπουλος προτείνει να δημιουργηθούν σε ακατοίκητα νησιά (!), ενώ δήμαρχοι και περιφερειάρχες ζητούν να φτιαχτούν οπουδήποτε αλλού εκτός από την επικράτειά τους. Και επικαλούνται την αριθμητική της φρίκης: τόσους έστειλαν σ’ εμάς, ενώ στους άλλους δεν έστειλαν κανένα.
 
Ετσι, και στους δύο καρπούς κάθε Ελληνα και κάθε Ελληνίδας έχουν καρφωθεί δυο σωληνάκια, από τα οποία διαχέεται το ξενοφοβικό και ρατσιστικό δηλητήριο. Οι πρόσφυγες και μετανάστες βαφτίζονται «εισβολείς» και «εχθρός». Μόνο τον εχθρό κλείνεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Και κανένας δε θέλει τον εχθρό στη γειτονιά του, ενώ συμφωνεί με τον εγκλεισμό του σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, γιατί μόνο έτσι ο εχθρός δε θα μπορεί να κάνει ζημιά.
 
Τα έχουμε ξαναπεράσει αυτά. Τη δεκαετία του ’90 είχαμε τους «νοικοκυραίους» που κράδαιναν τις καραμπίνες σε απευθείας μετάδοση με τα τηλεοπτικά δελτία των οκτώ, για να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το οικογενειακό άβατο από τον «αλβανό εχθρό». Είχαμε τις επιχειρήσεις-σκούπα που μάζευαν όσους Αλβανούς τύχαινε να κυκλοφορούν στο δρόμο, τους φόρτωναν σε πούλμαν και τους παρέδιδαν στις αλβανικές συνοριακές Αρχές. Αυτοί, βέβαια, ξαναγυρνούσαν από τα ορεινά μονοπάτια, αφήνοντας νεκρούς στις κακοτράχαλες και επικίνδυνες διαδρομές, πληρώνοντας φόρο αίματος στα αποσπάσματα των συνοριοφυλάκων και φόρο χρήματος σε διάφορους και για διάφορους λόγους (για ένα πιάτο φαγητό, για μια αλλαξιά ζεστά ρούχα, για να μην τους καταδώσουν κτλ.).
 
Οι νεότερες γενιές δεν τα ξέρουν ή δεν τα θυμούνται αυτά (δυστυχώς, δεν τα ξέρουν ή κάνουν πως δεν τα ξέρουν ακόμα και τα αλβανόπουλα που γεννήθηκαν στην ξενιτιά). Καιρός να τα μάθουν. Για να διευρυνθεί το μέτωπο ενάντια στη χώρα-φυλακή, που θέλει να μετατρέψει την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη, με την ανοχή του αστικού πολιτικού συστήματος και με την ενθάρρυνση των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα-φυλακή δημιουργείται χάριν και για λογαριασμό της Ευρώπης-φρούριο.
 
Και κυρίως ας μην ξεχνάμε ότι αυτός που αποδέχεται ή έστω σιωπά για τη φασιστική καταστολή άλλων δε γίνεται απλώς συνυπεύθυνος, αλλά έχει ήδη αποδεχτεί και την καταστολή σε βάρος του. Για την αστική εξουσία εχθρός δεν είναι μόνο οι πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά και η εργαζόμενη κοινωνία, όταν δεν αποδέχεται τη «μοίρα» της.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *