Μέτρα αποφασιστικά για την προστασία της δημόσιας υγείας και όχι ημίμετρα για να μην πληγεί το κεφάλαιο

Η απαγόρευση της άσκοπης κυκλοφορίας, όπως ονομάστηκε, ήταν αναμενόμενη. Ενώ όμως παρουσιάζεται από τον Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του σαν το πιο αποφασιστικό μέσο ενάντια στην εξάπλωση της επιδημίας CoviD-19, στην πράξη καταντά ημίμετρο, όσο δε συνδυάζεται με αναστολή κάθε εμπορικής, παραγωγικής και οικονομικής δραστηριότητας του καπιταλισμού (πλην των αναγκαίων για την παραγωγή και τροφοδοσία με είδη πρώτης ανάγκης και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας).

Στην Ιταλία, με τον εφιαλτικό αριθμό νεκρών, μόλις σήμερα (Κυριακή 22 Μάρτη) η κυβέρνηση Κόντε ανακοίνωσε το σταμάτημα κάθε μη αναγκαίας παραγωγικής δραστηριότητας! Εμμέσως πλην σαφώς, η ιμπεριαλιστική κυβέρνηση της γειτονικής χώρας παραδέχτηκε ότι υπήρχαν απαραίτητα μέτρα για τη συγκράτηση της πανδημίας, τα οποία μέχρι τώρα δεν είχε πάρει, παρά τους εκατοντάδες νεκρούς κάθε μέρα και το γονάτισμα του συστήματος Υγείας.

Για ποιο λόγο δεν σταμάτησαν προηγούμενα κάθε μη απαραίτητη παραγωγική δραστηριότητα; Για τον ίδιο λόγο που κήρυσαν τη μακαριότητα για την επερχόμενη επιδημία: για να μη διασαλευτεί η καπιταλιστική «κανονικότητα», για να μη πληγούν τα κέρδη των καπιταλιστών των διάφορων κλάδων.

Η Ιταλία αποφάσισε από σήμερα να σταματήσει κάθε μη απαραίτητη παραγωγική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί δεν το κάνει; Για τον ίδιο λόγο που δεν το έκανε μέχρι τώρα και η κυβέρνηση Κόντε: για να μην πληγεί το κεφάλαιο ή –για να είμαστε ακριβέστεροι- για να είναι όσο το δυνατόν μικρότερα τα πλήγματα που θα δεχτεί.

Οταν απαγορεύεις την άσκοπη κυκλοφορία και την ίδια στιγμή δεν παγώνεις κάθε μη αναγκαία οικονομική δραστηριότητα, ώστε να μη συσσωρεύονται εργαζόμενοι σε εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία παροχής κάθε είδους υπηρεσιών, σημαίνει πως παίρνεις ημίμετρα. Σημαίνει πως μετατρέπεις ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού σε δυνητικό φορέα μετάδοσης του ιού.

Εχουν ήδη υπάρξει καταγγελίες από εργαζόμενους, όπως της Teleperformance (δείτε εδώ) και του ΟΤΕ (δείτε εδώ). Η κυβέρνηση, όμως, αντί να πάρει γενικά μέτρα αναστολής μη απαραίτητων οικονομικών δραστηριοτήτων, παίρνει μόνο μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας για τους μη εργαζόμενους.

Αβαντάρουν τους εμπόρους της Υγείας

Οι γιατροί φωνάζουν: δε θέλουμε χειροκροτήματα, δε θέλουμε επιδόματα, θέλουμε να ενισχύσετε το δημόσιο σύστημα υγείας, για να μπορούμε να δώσουμε τη μάχη με τις καλύτερες προϋποθέσεις (δείτε εδώ την ανοιχτή επιστολή της ΟΕΝΓΕ στον Μητσοτάκη, που η αστική προπαγάνδα φρόντισε να θάψει).

Οι γιατροί αποκαλύπτουν το χάλι κάτω από το οποίο προσπαθούν να δώσουν τη μάχη ακόμα και στα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής (δείτε εδώ συνέντευξη γιατρού του «Σωτηρία»).

Την ίδια στιγμή, οι έμποροι της Υγείας λειτουργούν τα μαγαζιά τους σαν να μην τρέχει τίποτα. Κάνουν προγραμματισμένες επεμβάσεις, χρησιμοποιούν γι’ αυτό το λόγο τις ΜΕΘ που διαθέτουν τα μαγαζιά τους, σοδειάζουν κέρδη όπως και πριν, σαν να μην τρέχει τίποτα.

Ο Τσιόδρας παραδέχτηκε ότι υπάρχει έλλειψη σε διαγνωστικά τεστ για CoviD-19. Οτι τα τεστ γίνονται με το σταγονόμετρο και μόνο σε περιπτώσεις που είναι σχεδόν σίγουρο ότι έχουν νοσήσει και όχι σε ένα μεγαλύτερο δείγμα του πληθυσμού, πράγμα που θα βοηθούσε στην επιδημιολογική καταγραφή.

Την ίδια στιγμή, οι έμποροι της Υγείας έχουν στη διάθεσή τους τεστ και τα κάνουν σε όποιον έχει να τους σκάσει μερικά κατοστάρικα! Με κριτήριο όχι την ιατρική ανάγκη, αλλά τη δυνατότητα πληρωμής. Ο Τσιόδρας δήλωσε ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να κάνει τεστ, την ίδια στιγμή που ο δημόσιος τομέας δεν έχει επάρκεια!

Κι ενώ από τις 14 Μάρτη (ΠΝΠ ΦΕΚ 64Α’, άρθρο έκτο) προβλέπεται η δυνατότητα επίταξης μέσων προστασίας, ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων κτλ., δεν έχει γίνει καμιά κίνηση σ’ αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει και συνέχεια, όμως, άκρως εξοργιστική. Ενώ στην ΠΝΠ της 14ης Μάρτη έγραψαν ότι «επιτάσσσονται», στην ΠΝΠ 20ής Μάρτη (ΦΕΚ 68Α’, άρθρο 20ό, παρ. 2) το τροποποίησαν σε «μπορούν να επιτάσσονται»! Και βέβαια, ακόμα δεν έβγαλαν καμιά απόφαση επίταξης του νοσοκομειακού και λοιπού εξοπλισμού που διαθέτουν οι έμποροι της Υγείας, για να μπορούν αυτοί να θησαυρίζουν ανενόχλητοι και στις σημερινές δραματικές συνθήκες.

Κι όχι μόνον αυτό, αλλά το κράτος τους πληρώνει δίνοντάς τους εργολαβίες! Για να κερδοσκοπούν ακόμα κι αυτή την κρίσιμη για το λαό μας ώρα. Στην ΠΝΠ της 14ης Μάρτη (άρθρο δωδέκατο) προβλέπεται ότι το κράτος μπορεί να αναθέτει την εξέταση δειγμάτων σε ιδιώτες, συνάπτοντας συμβάσεις απευθείας ανάθεσης μ’ αυτούς! Και στην ΠΝΠ της 20ής Μάρτη η δυνατότητα ανάθεσης διαγνωστικών εξετάσεων σε ιδιώτες επεκτείνεται και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, μέσω των περιβόητων ΕΛΚΕ (Ειδικοί Λογαριασμοί Κονδυλίων Ερευνας), για να μη χάσουν το παντεσπάνι τους οι πανεπιστημιακοί μεγαλογιατροί.

Δηλαδή, αντί να επιτάξουν τα πάντα και να δουλεύουν για την αντιμετώπιση της επιδημίας, όπως δουλεύουν οι γιατροί και νοσηλευτές του ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τους δίνει εργολαβίες για να κονομήσουν από την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει.

Απαιτούμε, να επιταχτούν ΑΜΕΣΩΣ όλα τα ιδιωτικά νοσοκομεία, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κτλ. και να τεθούν στον ενιαίο σχεδιασμό του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Πηγή: “ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *