Με 11 εκ ευρώ η ενημέρωση περνάει σε άλλο level

«Να μην κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης; Να αφήσουμε τους πολίτες στο σκοτάδι άγνοιας; Εάν κάποιοι αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης, αναρωτιέμαι ποια είναι η επιδίωξή τους…». Τάδε έφη Στέλιος Πέτσας

Διαβάζοντας το σημερινό δελτίο από το ΑΠΕ σχετικά  με την ενημερωτική καμπάνια των 11 εκατ. ευρώ, και τις εξηγήσεις που έδωσε ο  Στέλιος Πέτσας, στην επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής, μετά από σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μάθαμε πολλά. 

Καταρχήν μάθαμε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι το περίφημο κονδύλι των 11 εκατ εύρω της καμπάνιας #Μενουμε_σπίτι που διέθεσε η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς σκοπούς με ανάθεση σε ιδιωτική εταιρεία, επέλεξε η ίδια σε ποια μέσα ενημέρωσης  θα το διαθέσει

Επίσης μάθαμε πως οι αντιδράσεις που προέκυψαν όπως και η  κριτική που ασκήθηκε για τον τρόπο που διέθεσε αυτό το κονδύλι η  κυβέρνηση, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι πολύ απλά μια “μικροκομματική αντιπαράθεση” εφόσον… αφορά καμπάνια κοινωνικού περιεχομένου.

Για την κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Πέτσας, «η διαφύλαξη της πολυφωνίας, της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, αποτελεί αδιαπραγμάτευτο στόχο, ιδιαίτερα σήμερα που οι σταθμοί συμβάλλουν σημαντικά στην ενημέρωση για τα μέτρα και επιπλέον ψυχαγωγούν τους πολίτες επειδή ”Μένουμε σπίτι” » . 

«Να μην κάνουμε εκστρατεία ενημέρωσης; Να αφήσουμε τους πολίτες στο σκοτάδι άγνοιας; Να τους αφήσουμε στην παραπληροφόρηση των “fake news”, της ανεύθυνης σπερμολογίας, των αβάσιμων φημών και των θεωριών συνωμοσίας; Δεν καταλαβαίνουν ότι όταν δεν υπάρχει ενημέρωση, θεριεύουν η ανασφάλεια, ο φόβος και ο πανικός; Τι θέλουν; Να παίξουμε κορώνα-γράμματα τη ζωή και υγεία των πολιτών; Χωρίς οργάνωση και στόχους; Είναι δυνατόν να βάζουν τις κομματικές επιδιώξεις πάνω από το συλλογικό καλό;.

Εμείς τόνισε ο κ. Πέτσας, δεν κάνουμε επιλεκτικές ή χαριστικές ρυθμίσεις, ούτε εκμεταλλευόμαστε την παρούσα κρίση για να ελέγξουμε τους “αρμούς της εξουσίας”, όπως είπε ο κ. Τσίπρας. Μόνο μας μέλημα είναι να συμβάλουμε σε ομαλή λειτουργία κάθε υγιούς επιχείρησης, θέλουμε η έξοδος από την κρίση να γίνει με τις λιγότερες δυνατές απώλειες για τους εργαζόμενους, την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Ο δικός μας δρόμος είναι καθαρός και οδηγεί σε έξοδο από την πανδημία με ασφάλεια, ώστε να βγούμε όλοι μαζί από την καραντίνα, αισιόδοξοι δυνατοί και ενωμένοι»

Μάθαμε πως τα κανάλια επιτελούν κοινωνικό έργο (σ.σμην γελάσετε την ίδια απορία διατύπωσε και το Thefaq ) διασκεδάζοντας τους πολίτες στον εγκλεισμό που τους έχουν επιβάλλει και κατά συνέπεια δεν κάνει να πολυρωτάμε γιατί η κυβέρνηση τους χάρισε τις υπόλοιπες δόσεις για το 2020. 

Τέλος ενημερωθήκαμε από τον κ. Πέτσα ότι η ενημέρωση των πολιτών είναι η βέλτιστη άμυνα της Πολιτείας απέναντι σε ανυπόστατα, αβάσιμα και επικίνδυνα fake news όπως ξεκαθάρισε στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Όπως εξήγησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης, θα διασφαλίσουμε ότι στη περίοδο μετάβασης στην κανονικότητα, οι Έλληνες θα ενημερώνονται έγκαιρα και έγκυρα: «Έχουμε υποχρέωση να σχεδιάσουμε πρόγραμμα με στοχευμένα μηνύματα, για διαφορετικές κοινωνικές και ηλικιακές ομάδες, για διαφορετικούς κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη».

Σχολιάζοντας μάλιστα την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το κόστος της εκστρατείας ενημέρωσης που, όπως o κ. Πέτσας παρατήρησε, ανέρχεται σε 11 εκατ. ευρώ, αντιστοιχεί στο 0,16% του συνόλου των μέτρων και δεν προβλέπει εκπτώσεις στις εταιρείες που θα την αναλάβουν, σημείωσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, ότι το πεδίο της υγείας και ασφάλειας των πολιτών δεν προσφέρεται για μικροκομματική αντιπαράθεση. Στα θέματα αυτά, οι αντιπολιτευτικές κορώνες πρέπει να μπαίνουν στην άκρη».

Διαβεβαίωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι χρειαστεί για τον περιορισμό των συνεπειών πανδημίας. «Γνώμονας μας είναι η προστασία της υγείας των πολιτών καθώς έχει ανεκτίμητη αξία κάθε ζωή, που σώζεται, καθώς και η απόλυτη διαφάνεια στα χρήματα των φορολογουμένων», επανέλαβε.

Απαντώντας στο ζήτημα της αναβολής της υποχρέωσης πληρωμής της ετήσιας δόσης των τηλεοπτικών αδειών, που επίσης έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πέτσας διευκρίνισε: «Το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε διαγράφεται. Η υποχρέωση πληρωμής της δόσης για το 2020 απλώς μετατίθεται χρονικά και οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα την καταβάλουν, ενώ η φετινή δόση θα επιμεριστεί στις δόσεις των επόμενων ετών.»

Όπως είπε ο κ. Πέτσας, λόγω της πανδημίας καταγράφηκε μείωση των εσόδων των τηλεοπτικών σταθμών, «οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας». Η σχετική πρόβλεψη αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας, με στόχο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας και της πολυφωνίας και τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας.

Η διάταξη δεν προβλέπει απαλλαγή, διαγραφή ή έκπτωση πληρωμής από συνολικό τίμημα απόκτησης της άδειας. «Οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να είναι υπόχρεες για το σύνολο ποσού της άδειας, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ». 

Έφερε μάλιστα το εξής παράδειγμα: Ένα κανάλι που έχει καταβάλει δύο δόσεις (2χ3,5κ) δηλαδή 7 εκατ., έχει υποχρέωση να καταβάλει τα υπόλοιπα 28 εκατ. σε 7 δόσεις αντί 8, δηλαδή, αντί να καταβάλει δόση 3,5 εκατ. θα πληρώνει από τον επόμενο χρόνο, 4 εκατ. ευρώ ανά δόση.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναρωτήθηκε εάν συμφωνούμε όλοι ότι η ενημέρωση μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές; «Εύχομαι να μην υπάρχει κανείς που δεν κατανοεί αυτή την αυτονόητη αλήθεια και παρακαλώ να διευκρινιστεί ιδίως από της αξιωματική αντιπολίτευση. Εάν κάποιοι αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης, αναρωτιέμαι ποια είναι η επιδίωξή τους…»

Φυσικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αναφέρθηκε καθόλου πώς θεωρεί εκείνος την διαφύλαξη της πολυφωνίας και την ανάγκη της ενημέρωσης όταν η κυβέρνηση αποκλείει το Documento και το Κoutipandoras από την καμπάνια ενημέρωσης, όπως πως εξηγεί το γεγονός ότι επιδιώκει συστηματικά τον οικονομικό αποκλεισμό της εφημερίδας.  Φυσικά ο Στέλιος Πέτσας αυτοακυρώθηκε μόνος του όταν είπε: «Εάν κάποιοι αμφισβητούν την ανάγκη ενημέρωσης, αναρωτιέμαι ποια είναι η επιδίωξή τους…»  Ελα μου ντε. Αυτό πρέπει να το αναρωτηθείτε εσείς κ. Πέτσα και η κυβέρνηση σας.  

Ενημέρωση κάνουν μόνο οι ημέτεροι σας οι υπόλοιποι που ασκούν κριτική είναι παρίες. Με 11 εκ ευρώ η ενημέρωση περνάει σε άλλο level αντικειμενικότητας!

Πηγή: “Κουτί της Πανδώρας

Μία απάντηση στο “Με 11 εκ ευρώ η ενημέρωση περνάει σε άλλο level”

  1. Η δήλωση του πέτσα είναι αναμφισβήτητα το αποκορύφωμα της διαστροφής, της απάτης , της ατιμίας και της αισχρότητας. Υποτιμά την νοημοσύνη και προσβάλει βάναυσα, απροκάλυπτα όλους εμάς που
    πιστεύουμε ότι η αδιαφάνεια και η επιλεκτική διανομή 11εκατομμυριων για τον ανεξέλεγκτο πλουτισμό υμέτερων για την ενημέρωση “πλένουμε τα χεράκια” είναι ανεπίτρεπτη και αποτελει οντως
    Ποινικό αδίκημα. Κλασική περιπτωση καταδολιευσης . Σε αυτο ακριβώς το σημείο πρέπει να επικεντρώσουν τις προσπάθειες τους ΟΛΑ τα κόμματα ώστε να οδηγηθούν στην δικαιοσύνη και να τιμωρηθουν αναλόγως. Αυτο αποτελει επιτακτική ανάγκη και υπέρτατο καθήκον όλων μας
    Οι τιμωρία των υπευθύνων διότι απο άτομα που ” δεν εχουν πέτσα επάνω τους τι άλλο περιμένεις ”
    Αυτοί είναι απλώς νεοφώτιστοι Γκεμπελισκοι. Εμείς τι κάνομε;;;;;;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *