Μυστικά κονδύλια με… δούρειο ίππο την «ευελιξία» και το «εθνικό συμφέρον»

Στο όνομα σκοτεινών κυκλωμάτων ο Νότης Μηταράκης στήνει πάρτι για τους συνεργάτες του με ειδικούς απόρρητους λογαριασμούς… και λογαριασμό δεν δίνει. Αστείες δικαιολογίες του υπουργού περί εκτάκτου ανάγκης ● Καμιά εξήγηση για τους μετακλητούς υπαλλήλους στη θέση των υπηρεσιακών παραγόντων που θα συναποφασίζουν.

«Είμαστε αντιμέτωποι με κυκλώματα λαθροδιακινητών απέναντι, με κυκλώματα μέσα στις δομές, με κυκλώματα που εμποδίζουν τις απελάσεις. Σε συνεργασία με τις διωκτικές αρχές είναι απαραίτητο να υπάρχει μια ευελιξία στην υποστήριξη των εθνικών συμφερόντων». Με αυτή τη νεφελώδη επίκληση στην… «ευελιξία στην υποστήριξη εθνικών συμφερόντων» επιχείρησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης να απαντήσει σε ερώτηση (ΣΚΑΪ) για το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Εφ.Συν.» («Μυστικά κονδύλια, φανερή ασυδοσία», 4/5/2020), αυτολογοκρίνοντας στη συνέχεια το σχετικό απόσπασμα από το δελτίο Τύπου του υπουργείου.

Πρόκειται για τη σκανδαλώδη διάταξη που θεσμοθετεί τη δυνατότητα του υπουργού να διαθέτει ανεξέλεγκτα, με πλήρη μυστικότητα και χωρίς λογαριασμό, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, κονδύλια από ειδικό απόρρητο λογαριασμό «απόρρητων εθνικών αναγκών» που θεσπίζεται στον προϋπολογισμό του υπουργείου. Η σχετική διάταξη, που δεν υπήρχε στο κείμενο του νομοσχεδίου που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, προστέθηκε στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε μεσάνυχτα την παραμονή της Πρωτομαγιάς στη Βουλή και συζητείται σήμερα το απόγευμα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Αλλά η αντιμετώπιση των κυκλωμάτων είναι βέβαια δουλειά άλλων υπουργείων και υπηρεσιών, που διαθέτουν και τα ανάλογα κονδύλια. Τι περισσότερο θα κάνει ο υπουργός Μετανάστευσης που δεν μπορούν να το κάνουν αυτές οι υπηρεσίες; Ας βρει πειστικότερη δικαιολογία ο κύριος Μηταράκης.

Το ίδιο ισχύει όταν προσπαθεί να διαψεύσει ότι τα κονδύλια «θα διατίθενται χωρίς κανέναν έλεγχο με αποκλειστική απόφαση του εκάστοτε υπουργού και στενών συνεργατών του». Ο υπουργός μίλησε για «λάθος» και ισχυρίστηκε: «Δεν είναι ευθύνη αποκλειστικά δικιά μου, υπάρχει μια διαδικασία με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, όχι στενοί συνεργάτες, ώστε υπάρχει απόλυτη εσωτερική διαφάνεια».

Δεν υπάρχει λογοδοσία

Καμία διαφάνεια δεν υπάρχει, φυσικά, και, πολύ περισσότερο, δεν υπάρχει λογοδοσία, καθώς τη διαδικασία την καλύπτει σιωπή επί ποινή πειθαρχικού και κάθε παραστατικό δαπάνης καταστρέφεται ύστερα από έξι μήνες. Είναι κρίμα που ο δημοσιογράφος Δημήτρης Οικονόμου προφανώς δεν πρόλαβε να διαβάσει ολόκληρο το ρεπορτάζ. Εκεί θα έβλεπε ότι ο υπουργός έχει τοποθετήσει μετακλητούς υπαλλήλους στη θέση των υπηρεσιακών παραγόντων, μετατρέποντας το υπουργείο σε προσωπικό στρατό στενών συνεργατών. Είναι επίσης κρίμα που ο κάποτε λαλίστατος σε θέματα προσφυγικού δημοσιογράφος επέδειξε χθες μέγιστη διακριτικότητα, ή μάλλον γαλαντομία, και δεν επέμεινε στο ερώτημα για το όργιο μετακλητών και απευθείας αναθέσεων που εξελίσσεται στο υπουργείο.

«Θα μπορέσουμε στη Βουλή ένα ένα να τα απαντήσουμε», ξεγλίστρησε με ευκολία ο κ. Μηταράκης, απαξιώνοντας την παρουσία του δημοσιογράφου. Και επικαλέστηκε την «κατάσταση έκτακτης ανάγκης», ακυρώνοντας ανερυθρίαστα όλη την προεκλογική ρητορική του κόμματός του. Δεν ρωτήθηκε όμως ποια έκτακτη ανάγκη επιβάλλει τους δεκάδες μετακλητούς στην υπηρεσιακή δομή του υπουργείου. Ούτε πώς μπορεί να γνωρίζει ότι θα συνεχιστεί η έκτακτη ανάγκη μέχρι το τέλος όχι αυτής της χρονιάς, αλλά της επόμενης, του 2021, ημερομηνία μέχρι την οποία επεκτείνεται νομοθετικά η δυνατότητα απευθείας αναθέσεων.

Πηγή: “ΕφΣυν

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *