Παραπέρα επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας

Νέα επιδείνωση των σκληρών δεικτών της πανδημίας, καταγράφηκε την εβδομάδα 24-30 Οκτώβρη, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης (λέμε τώρα) του ΕΟΔΥ, που δημοσιεύτηκε σήμερα. Επαναλαμβάνουμε ότι παραθέτουμε τα στοιχεία του ΕΟΔΥ με κάθε επιφύλαξη, διότι οι «μαϊμουδιές είναι χωρίς όριο. Χθες, αποδείξαμε την υποεκτίμηση του αριθμού των διασωληνωμένων που κάνει συστηματικά ο ΕΟΔΥ, παραθέτοντας στατιστικά στοιχεία της 1ης ΥΠΕ.

Δεν στεκόμαστε τόσο στα διαγνωσμένα κρούσματα (καταγράφεται μικρή αύξηση), γιατί αυτά είναι ένα τυχαίο μέγεθος (αν και πάντοτε η αύξηση ή η μείωσή τους αποτελούν μια ένδειξη) όσο στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, που σημείωσε μικρή αύξηση (+2,7%) και έφτασε τους 189 ασθενείς την ημέρα κατά μέσο όρο! Η αύξηση των εισαγωγών τις προηγούμενες εβδομάδες καταγράφεται ήδη στην αύξηση των νέων διασωληνώσεων, του συνολικού αριθμού των διασωληνωμένων και πλέον και  των θανάτων (όπως προβλέψαμε). Κι ακόμα έχουμε ζεστό καιρό και δεν άρχισε ο συγχρωτισμός σε κλειστούς χώρους.

Πού οφείλεται η άνοδος των εισαγωγών στα νοσοκομεία; Στα μεγάλα εκκολαπτήρια του κοροναϊού, που είναι οι χώροι εργασίας των καπιταλιστικών επιχειρήσεων και τα μέσα μαζικής μεταφοράς, δημόσια και εταιρικά, στη λειτουργία των σχολείων χωρίς κανένα μέτρο προστασίας και στην πλήρη αμεριμνησία που έχει επικρατήσει στον ελληνικό λαό.

Ειδικότερα, για την εβδομάδα 24-30 Οκτώβρη, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, έχουμε:

  • Τα κρούσματα ήταν 53.690. Ημερήσιος μέσος όρος 7.670 (έναντι 7.603 την προηγούμενη εβδομάδα). Ο ΕΟΔΥ, για να μη χαλάσει την παράδοση της «μαϊμουδιάς», ανακοίνωσε 53.436 κρούσματα. «Εθαψε» 254 κρούσματα. Φυσικά, τα κρούσματα από τη μια «μαϊμουδίζονται» δεόντως και από την άλλη είναι τυχαία και δεν ακολουθούν κάποια τακτική ιχνηλάτησης, με αποτέλεσμα σε καμιά περίπτωση να μην μας δίνουν ασφαλή ένδειξη για τη διασπορά του κοροναϊού και την πορεία της πανδημίας.
  • Οι εισαγωγές covid ασθενών στα νοσοκομεία, πάντα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ήταν 189 την ημέρα κατά μέσο όρο, έναντι 184 την προηγούμενη εβδομάδα και 193 την προ-προηγούμενη.

Σε ό,τι αφορά τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας, την εβδομάδα 24-30 Οκτώβρη έχουμε:

  • 176 νεκρούς ή 25 την ημέρα κατά μέσο όρο (έναντι 148 νεκρών ή 21 την ημέρα κατά μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα). Η παράδοση του «κρυψίματος» συνεχίστηκε, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 1164 νεκρούς. «Εκρυψε» 12 νεκρούς (την προηγούμενη εβδομάδα «έκρυψε» 10)!
  • Σύνολο διασωληνωμένων 85. Μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 23 Οκτώβρη, είχαν ανακοινωθεί 82 διασωληνωμένοι. Επαναλαμβάνουμε ότι ο αριθμός είναι «μαϊμουδισμένος» (ελπίζουμε αύριο να μπορέσουμε να πούμε με ακρίβεια πόση είναι η υποεκτίμηση).
  • Ακριβή αριθμό νέων διασωληνώσεων δεν μπορούμε να υπολογίσουμε πια, γιατί δεν μας δίνουν αριθμό αποσωληνωθέντων. Ξέρουμε το σύνολο των διασωληνωμένων, ξέρουμε το σύνολο των θανόντων, δεν ξέρουμε όμως το σύνολο όσων αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Μπορούμε, λοιπόν, να πούμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι την εβδομάδα 24-30 Οκτώβρη είχαμε τουλάχιστον 179 νέες διασωληνώσεις (176 θανόντες συν 3 που αυξήθηκε ο συνολικός αριθμός των διασωληνωμένων). Δηλαδή, τουλάχιστον 26 νέες διασωληνώσεις την ημέρα κατά μέσο όρο (την προηγούμενη εβδομάδα 22). Σ’ αυτόν τον αριθμό πρέπει να προστεθεί ο αριθμός όσων αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ, για να έχουμε ακριβή αριθμό νέων διασωληνώσεων.
  • Σύνολο νεκρών από την αρχή της πανδημίας 33.750.

Οι μέσοι όροι του Οκτώβρη διαμορφώθηκαν ως εξής:

  • Σύνολο θανάτων τον Οκτώβρη: 574 (ο Σεπτέμβρης έκλεισε με 538 θανάτους, ο Αύγουστος με 1.264, ο Ιούλης με 1.125 και ο Ιούνης είχε κλείσει με 387 νεκρούς)!
  • Μέσος ημερήσιος όρος θανάτων τον Οκτώβρη: 19 (την προηγούμενη εβδομάδα 17 – Ο Σεπτέμβρης έκλεισε με ημερήσιο μέσο όρο θανάτων 18, ο Αύγουστος με 41, ο Ιούλης με 36 και ο Ιούνης είχε κλείσει με ημερήσιο μέσο όρο 13 θανάτους).
  • Μέσος ημερήσιος όρος διασωληνώσεων τον Οκτώβρη: τουλάχιστον 20 (την προηγούμενη εβδομάδα 18 – Ο Σεπτέμβρης έκλεισε με τουλάχιστον 17 νέες διασωληνώσεις την ημέρα, ο Αύγουστος με 40, ο Ιούλης με 38 και ο Ιούνης είχε κλείσει με 13).

Επαναλαμβάνουμε ότι ο ακριβής αριθμός των νέων διασωληνώσεων είναι μεγαλύτερος, όμως δεν μας επιτρέπουν να τον υπολογίσουμε, γιατί δεν μας δίνουν τον αριθμό των ασθενών που αποσωληνώθηκαν και εξήλθαν από τις ΜΕΘ. Αυτό το κάνουν σκόπιμα, για να μην αντιλαμβάνεται ο ελληνικός λαός ότι έχουμε σωρεία νέων διασωληνώσεων. Αναλυτικά γι’ αυτό το τεράστιο θέμα μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο μας με τίτλο: Ελλάδα: πρώτη στον κόσμο σε νεκρούς και τρίτη σε κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Οι προοπτικές, όπως είπαμε, δεν είναι ευοίωνες, διότι έχουμε σημαντική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, που θα φέρουν περισσότερες βαριές νοσήσεις, διασωληνώσεις, θανάτους.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας για εμβολιασμό και για τήρηση των μέτρων προστασίας (ειδικά για χρήση μάσκας). Είναι η άμυνά μας απέναντι στην πανδημία ενός επικίνδυνου ιού και στην πανδημία του καπιταλισμού που ενδιαφέρεται μόνο για την «κανονικότητα» του κέρδους.

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *