«Ποτέ δε θα πειράξω τα ζώα τα καημένα…» Αναγνωστικό, δεν κόβεις το δούλεμα λέω εγώ; Πρόστιμο δεκάδων χιλιάδων ευρώ για κακοποίηση ή εκτέλεση ζώου. Συμφωνώ κι επαυξάνω. Αλλά προσέξτε απύθμενη υποκρισία. Δε θα πω πόσοι άνθρωποι – και μάλιστα αθώοι – σκοτώνονται, θα πω μόνο για ζώα.
Και στα ζώα βάζουμε δυο μέτρα και σταθμά. Όποιος πειράξει γατάκια και σκυλάκια θέλουμε να τιμωρηθεί και καλά κάνουμε. Για κάτι άλλα όμως κάνουμε διαγωνισμό ποιος θα σκοτώσει τα περισσότερα!
«1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμό Αλιείας Λαγοκεφάλου». Ξέρω τι θα πείτε «ο λαγοκέφαλος είναι επικίνδυνος», θα έρθω και σ’ αυτό. Για απελπισμένους πρόσφυγες είναι πιο επικίνδυνο το λιμενικό μας πάντως, κι αυτό το λένε αδιάψευστα στοιχεία. Πόσοι χάθηκαν εξ’ αιτίας λαγοκέφαλου; Που δεν έκαναν την ανοησία να τον φάνε;
Ένα κριτήριο λοιπόν είναι το πόσο επικίνδυνο είναι ένα ζώο για τους ανθρώπους. Εντάξει, να το δεχτώ. Τι κίνδυνος υπάρχει όμως στο κοτόπουλο, το πρόβατο, το κατσίκι, το μοσχάρι; Μην κάτσει κόκκαλο στο λαιμό; Μην ανέβει η χοληστερίνη; «Μα αυτά τα έχουμε για τα τρώμε!»
Δηλαδή, αν τρώγονταν τα γατάκια και τα σκυλάκια, θα μπορούσαμε να τα σκοτώσουμε κατά εκατομμύρια καθημερινά! Τουλάχιστο να μην αυτοαποκαλούμαστε «φιλόζωοι». Χώρια τα φυτά στα δάση που είναι κι αυτοί ζωντανοί οργανισμοί και πάρα πολύ χρήσιμοι.
Κι έρχομαι πάλι στο λαγοκέφαλο. Παλιά δεν υπήρχε ούτε ένας σε Αιγαίο και Ιόνιο. Τι έγινε τώρα; Αλλάξαμε τα φώτα στον πλανήτη! Επίσης είχαμε όλες αυτές τις δεκαετίες υπεραλιεία, δηλαδή δεν αφήσαμε ψάρι για ψάρι!
Καλά κάνει και μας δαγκώνει ο λαγοκέφαλος! Γιατί; Γιατί μας θυμίζει πως, όταν καταστρέφουμε συστηματικά τον πλανήτη, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουμε όλοι πανάκριβα.
«Να τον αφήσουμε δηλαδή;» Όχι! Δεν μπορούμε να τον αφήσουμε. Αλλά το κάνουμε για λάθος λόγους, το βραχυπρόθεσμο κέρδος, κι όσο σκεφτόμαστε έτσι, θα δημιουργηθούν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.
Το να ζούμε αρμονικά με το Περιβάλλον και να μην το βλέπουμε ως «πορτοφόλι», είναι το πραγματικό κέρδος για μας. Αλλά ας κάψουμε τα δέντρα να βάλουμε στη θέση τους ανεμογεννήτριες και μετά να το παίξουμε «οικολόγοι!» Πόση υποκρισία; Ας αφανίσουμε κοπάδια μηρυκαστικών, γιατί έχει ένα ζώο ευλογιά, αλλά, όποιος πειράξει γάτα ή σκύλο, την έβαψε! Γιατί είμαστε «φιλόζωοι» με Μ κεφαλαίο!
Μιλάω φυσικά για πολιτικές και όσα ζωντόβολα στηρίζουν αυτές τις πολιτικές, που ρημάζουν τη Γη. Μέχρι να βρεθεί ένα είδος, πιο εξελιγμένο από το λαγοκέφαλο (που ανέπτυξε δηλητήριο για να γλυτώσει από το πιάτο μας) και να αρχίσει να ρημάζει εμάς…



Ο φόβος πουλάει καλύτερα απ’ την αλήθεια.
Η περιβαλλοντική οργάνωση iSea τονίζει ότι η υστερία των ημερών σχετικά με τους τοξικούς λαγοκέφαλους, μετατοπίστηκε αυθαίρετα σε viral, ανυπόστατες επιθέσεις κατά λουόμενων.
Αλλά θαυμάστε αριστεία: μόλις τα Μέσα παιάνισαν τον παιάνα του τρόμου, εντελώς συμπτωματικά, ο πάντα ευαίσθητος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έσπευσε να επικηρύξει τον επικίνδυνο εισβολέα, να μας σώσει απ’ αυτό το ξενικό είδος. Προσανατολίζεται, μαθαίνουμε, να ορίσει αποζημίωση που θα ξεπερνά τα 4,7 ευρώ ανά κιλό αλιεύματος, που ήδη πληρώνει η Κύπρος.
Ανοίγει έτσι ο δρόμος για νέες, επικερδείς φάμπρικες. Οπότε, ας ετοιμάζονται οι διαβόητοι βοσκοί του ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνουν επαγγελματίες ψαράδες.
Αναμένεται να μειωθούν οι παραγγελίες νέων Ferrari και να εκτοξευθεί η ζήτηση για κότερα-μηχανότρατες, γιατί όχι υπό τουρκικό νηολόγιο…