ΕΛΕΟΣ πια με τη θεοποίηση της “Ελευθεροτυπίας” από την “αριστερά”

Είναι κρίμα που μετά από τόσο καιρό που έχω σταματήσει να γράφω στο blog θα γράψω για αυτό το θέμα, μιας και υπάρχουν πολύ σοβαρότερες εξελίξεις.

Έλα όμως που την ίδια ώρα που ο αντίπαλος επιτίθεται όλο και πιο μανιασμένα, η αριστερά φαίνεται ολοένα και πιο αδύναμη…

Σήμερα λοιπόν μπήκα λίγο στο facebook, και “έπαθα πλάκα”, καθώς πάνω από το 50% των αναρτήσεων που είδα από τους φίλους μου εκεί ήταν…για την “Ελευθεροτυπία των Συντακτών” που κυκλοφόρησε σήμερα.

Προσωπικά, όταν βγήκα και είπα ότι για να συνεχίσω να γράφω στο “Βαθύ Κόκκινο” θα ήθελα πχ μια οικονομική ενίσχυση 200 ευρώ/μήνα, γιατί αλλιώς δεν έχω πλέον το χρόνο να γράφω, άκουσα πολλά και διάφορα από διάφορους αριστερούς. Δεν τα δημοσιοποίησα.

Ε τώρα κάποιοι από αυτούς τους ίδιους ανθρώπους που με κατηγορούσαν ως…“πουλημένο” επειδή ζητούσα να στηρίξουν οικονομικά την προσπάθεια του “Βαθύ Κόκκινο” (που παραδέχονταν από μόνοι τους ότι ήταν πολύ ανώτερη από τη γραμμή της ‘Ελευθεροτυπίας’ η οποία εδώ και χρόνια ήταν ΠΟΛΥ κατώτερη των περιστάσεων), βγαίνουν να στηρίζουν οικονομικά…την Ελευθεροτυπία!!!

Ρώτησα έναν από αυτούς μάλιστα, και μου απάντησε ότι ‘η Ελευθεροτυπία είναι θεσμός και γράφουν σε αυτή επαγγελματίες, άρα…πρέπει να τη στηρίξουμε (?!), ενώ το “Βαθύ Κόκκινο” είναι μια κομμουνιστική προσπάθεια, άρα…δεν πρέπει να τη στηρίξουμε οικονομικά (?!), για να μη γίνει επαγγελματική προσπάθεια σαν την Ελευθεροτυπία’.

Με κάτι τέτοια εννοείται ότι δεν υπάρχει καμία σοβαρή ελπίδα για το κίνημα – Αν είναι να αφήνεις τους συντρόφους που έχουν να προσφέρουν χωρίς πόρους (λες και αυτοί δεν χρειάζονται να τρώνε ένα πιάτο φαί), και δίνεις πόρους στην (κεντροαριστερή και αν) Ελευθεροτυπία, τότε ζήτω που καήκαμε.

Για να μην παρεξηγηθώ, η “Ελευθεροτυπία” έχει και πολλά θετικά σημεία – έχει κάνει και καλό ρεπορτάζ, αποκαλύψεις, αναλύσεις, φιλοξενεί και μερικές καλές αναλύσεις, ακόμα και βιβλιοαφιερώματα έδινε για την ιστορία, κτλ, κτλ, κτλ.

Και είναι βέβαια και (πολύ) θετικό το ότι οι συντάκτες της αποφάσισαν να “πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους”, με το φύλλο αυτό που κυκλοφόρησαν.

Το πρόβλημα είναι ότι οι συντάκτες της “Ελευθεροτυπίας” αυτοπαρουσιάζονται λες και είναι οι #1 πολέμιοι του “τέρατος του μνημονίου” ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων (δες το σκίτσο που κυκλοφόρησαν). Έλα όμως που δεν είναι. Και αυτό έχει φανεί εδώ και καιρό. Και φαίνεται και στο σημερινό φύλλο, όπου φιγουράρει στην  πρώτη σελίδα…ο Σαββόπουλος, που τον επέλεξαν για να του πάρουν “αποκλειστική συνέντευξη” στο πρώτο τους φύλλο, προκειμένου να μας δώσουν το “μάχιμο” (?) ιδεολογικό στίγμα τους.

Πριν λίγο καιρό, όταν η “Ελευθεροτυπία” είχε βάλει λουκέτο, ο “Πιτσιρίκος” είχε πει, έστω και με άσχημο τρόπο, ότι δεν είναι όλοι οι συντάκτες της “Ελευθεροτυπίας” τόσο καλοί όσο παρουσιάζονται. Έχει δίκιο – κάποιοι από αυτούς είναι υπερτιμημένοι. Δεν έχω κάτι εναντίον των ανθρώπων – και θεωρώ πολύ καλή την πρωτοβουλία τους να κυκλοφορήσουν μόνοι τους μια εφημερίδα. Δε μου αρέσει όμως να προβάλλεται η εφημερίδα αυτή ως…”ο Μέσι ή ο Ρονάλντο της ενημέρωσης”, όταν είναι ξεκάθαρο ότι…δεν είναι και τόοοοσο καλή.

Αν δεν λεγόταν “Ελευθεροτυπία”, θα γινόταν άραγε τόσος ντόρος για μια εφημερίδα που ξεκινά την κυκλοφορία της με συνέντευξη…του Σαββόπουλου; Μάλλον όχι. Αλλά αφού είναι η “Ελευθεροτυπία”, οι αριστεροί τη στηρίζουν χωρίς το παραμικρό μάλιστα παράπονο/κριτική. Μου θυμίζει ένα φίλο που είχα μικρός, και δεν του άρεσαν κάτι αθλητικά παπούτσια που του είχε πάρει ο πατέρας του γιατί του πήγαιναν μεγάλα, αλλά μόλις διαπίστωσε ότι ήταν Nike, “του άρεσαν” και δήλωνε κατενθουσιασμένος (διότι η Nike ήταν φίρμα). Κάπως έτσι και εδώ – η “φίρμα” φαίνεται να είναι πιο σημαντική από το περιεχόμενο.

Το ότι οι δημοσιογράφοι κυκλοφορούν μια εφημερίδα μόνοι τους, χωρίς αφεντικό, δε σημαίνει απαραίτητα ότι το περιεχόμενο της εφημερίδας είναι “καλό” ή “κακό”. Η κίνηση να προχωρήσουν μόνοι τους είναι θετική, αλλά αν το περιεχόμενο δεν είναι και τόσο καλό, εκτίθονται και οι ίδιοι (διότι προβάλλονται ως φοβεροί και τρομεροί), αλλά και όσοι αναγνώστες που τους στηρίζουν τυφλά. Και καλά οι δημοσιογράφοι, αυτοί “λογικό” είναι να αυτοπροβάλλονται. Αλλά αυτοί οι αναγνώστες που έχουν γεμίσει το facebook με ενθουσιώδη μηνύματα για την “καταπληκτική εφημερίδα των συντακτών” δείχνουν τη γύμνια τους, διότι απλούστατα μια εφημερίδα με περιεχόμενο του στιλ “διαβάστε μια συνέντευξη του Σαββόπουλου” απλά δεν είναι και τόσο καλή όσο ισχυρίζονται.

Διάβασα στο facebook και πολλά “συναισθηματικά” σχόλια από τον “μέσο αριστερό”, που είχε μεγαλώσει με Ελευθεροτυπία, και νοσταλγεί τις “παλιές καλές μέρες”, και γι’ αυτό κάνει και τα στραβά μάτια πχ στο διωγμό της στήλης του “Ιού”, αλλά και στη διαρκή “πτώση του επιπέδου” εδώ και χρόνια. Η “Ελευθεροτυπία” είχε καταντήσει σκιά του εαυτού της, και ειδικά σε μια συγκυρία όπως αυτή, είναι πολύ πίσω.

Προσωπικά, έχω πάρει εδώ και καιρό την απόφαση να φύγω για Αυστραλία μέχρι το φθινόπωρο, όπως έχω ξαναπεί, και μόνο αν γίνει κάτι σοβαρό μέχρι τότε θα μείνω. Οπότε αφήστε με εμένα, έχω πάρει τις αποφάσεις μου, τις έχω δημοσιοποιήσει, κτλ. Άσε που είμαι και…”πουλημένος”. Αλλά τι θα γίνει με τον επόμενο που έχει κάποιες στοιχειώδης έστω γνώσεις/ικανότητες/ταλέντο και όρεξη για να γράψει 2-3 σοβαρά πράγματα για το κομμουνιστικό κίνημα (όχι για την κεντροαριστερά), αλλά δεν έχει κονέ με κομματικούς μηχανισμούς ή δημοσιογράφους-“θεσμούς”; Ούτε αυτόν θα τον στηρίξετε;

Διαβάστε λοιπόν την “Ελευθεροτυπία” με τη συνέντευξη του Σαββόπουλου και άλλων τέτοιων ‘προσωπικοτήτων-θεσμών’. Αυτούς στηρίζετε, αυτούς θα έχετε.

2 απαντήσεις στο “ΕΛΕΟΣ πια με τη θεοποίηση της “Ελευθεροτυπίας” από την “αριστερά””

  1. Διαβαζα απο την εκδοσητης και την Ελευθεροτυπια,τελευταια απο συνηθεια, χωρις κατι το εξαιρετικο.Περιμενα με αγωνια το απεργιακο φυλλο των συντακτων.Τι απογοητευη,Ουρανε μου,οταν ειδα στην πρωτη σελιδα να γραφει για τη συνεντευξη του ξεπουλημενου γλειφτη Σαββοπουλου.Αντε, και στο επομενο φυλλο να τρεξουν να προλαβουν τον Νταλαρα!Τι κριμα!Οσο,για το αρθρο του Βικ. Νετα για τον Αντρεα Παπανδρεου τα πηρα στο κρανιο,αδερφοι μου.Ουτε το απολειφαδι του το μογγολο θα τον εξυμνουσε ετσι.Κυριοι απεργοι συντακτες παρηλθαν οι καιροι που μπορουσε καποιος ναναι και με τον χωροφυλαξ και με τον αστυφυλαξ.Οι καιποι ου μενετοι.

  2. Μα γι’ αυτό και έχει καταρρεύσει το εργατικό κίνημα και έχει περιοριστεί σε ρόλο θετή, απεργίες λιτανείες κλπ.

    Πρόκειται για φυλλάδα που μάλιστα έπαιρνε και επιχορήγηση (κρατική διαφήμιση).

    Στα τσακίδια να πάει και ακόμη παραπέρα. Και όσοι τη στηρίζουν ΔΕΝ είναι κομμουνιστές, είναι βλήματα.. γάματους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *