ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ BLACKHAWK: Τα απέρριψαν ως καινούργια, τα ζητούν ως μεταχειρισμένα!

ΠΟΙΟΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ;

Τα μιλιταριστικά έντυπα προπαγανδίζουν την απόκτηση “δωρεάν” πολεμικού υλικού από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για την «προσφορά» εγκαταλειμμένων ή αποσυρόμενων  όπλων που για να ενταχθούν στην επιχειρησιακή δράση απαιτούν ένα σκασμό λεφτά, συμβόλαια όμως για τα οποία τρίβουν τα χέρια τους αμερικανικές και ελληνικές πολεμικές βιομηχανίες, προσδοκώντας ταυτόχρονα καπάρο για τα σύγχρονα εξοπλιστικά προγράμματα, όταν τεθούν οι πολιτικές και οικονομικές προϋποθέσεις.

Μετά την τεράστια απάτη με τα αμερικανικά τεθωρακισμένα ABRAMS, σειρά έχουν τα ελικόπτερα. Πανηγυρίζει λοιπόν η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ γιατί «λέει» εγκρίθηκε η παραχώρηση 50+ UH-60L Blackhawk από τις ΗΠΑ για τον Ε.Σ. και επιβεβαιώνονται «για άλλη μια φορά τα δημοσιεύματα της (τ.201 τον Ιούνιο του 2011 και τ.211 τον Μάρτιο) όσον αφορά την προμήθεια μεταγωγικών ελικόπτερων UH-60L Black hawk από τον ΕΣ αφού η αμερικανική κυβέρνηση ενέκρινε σε προφορικό επίπεδο το σχετικό αίτημα του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας για “τουλάχιστον 50 ελικόπτερα”, όπως αναφέρει σχετική πηγή της αμερικανικής πρεσβείας, δίνοντας έτσι λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού σε αεροκίνηση να είναι πιεστικές και την ηλικία των UH-1 να βαίνει συνεχώς αυξανόμενη παράλληλα με το κόστος χρήσης αλλά και αντιστρόφως ανάλογα με την ασφάλεια των κινήσεων, το αίτημα για την παραχώρηση μεταχειρισμένων Blackhawk φαντάζει ως πλέον λογικό και επόμενο”. Ως γνωστό κατά την διάρκεια της πρόσφατη επίσκεψης του Έλληνα υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου τέθηκε η συγκεκριμένη παραχώρηση με δεδομένο ότι ο αμερικανικός Στρατός πλέον μετά την αποχώρηση από το Ιράκ έχει διαθέσιμα αρκετά ελικόπτερα του τύπου. Ο αμερικανικός Στρατός χρησιμοποιεί περισσότερα από 900 ελικόπτερα του τύπου. Eντός των ημερών επρόκειτο να σταλεί η LoR. Το αίτημα για την απόκτηση των ελικοπτέρων από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ είχε υποβληθεί από τον πρώην Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκου το 2010 μαζί με άλλα οπλικά συστήματα που ενδιέφεραν τον ΕΣ. Την περίοδο αυτή ο αμερικανικός Στρατός παραλαμβάνει την νεότερη έκδοση του ελικοπτέρου το UH-60M BLACK HAWK εκ των οποίων 300 είχαν παραδοθεί μέχρι τα μέσα του 2011 με τις παραδόσεις να συνεχίζονται επιτρέποντας στον Στρατό των ΗΠΑ την αποδέσμευση σημαντικού αριθμού ελικοπτέρων UH-60L Black hawk. Η απόκτηση των 50 UH-60L Black hawk από την Αεροπορία Στρατού θα δώσει στον ελληνικό Στρατό έστω και καθυστερημένα την δυνατότητα να πραγματοποιεί επιχειρήσεις αερομεταφοράς επίπεδου Τάγματος με ασφάλεια και ταχύτητα από την ηπειρωτική χώρα στα νησιά του Αν Αιγαίου υλοποιώντας με καθυστέρηση μίας δεκαετίας ένα βασικό σημείο του ελληνικού σχεδιασμού για την άμυνα των νησιών του Αιγαίου».              

Υπάρχει όμως και μια διαφορετική εικόνα για την αποδοχή του αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ φέρεται να αποδέχθηκε παλαιότερο αίτημα του Γενικού Επιτελείου Στρατού για δωρεάν παραχώρηση 60 μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Black Hawk, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του περιοδικού «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία» που δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του.  Ωστόσο πηγές του ΓΕΕΘΑ αναφέρουν ότι  μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει καμία απάντηση στο αίτημα που υποβλήθηκε προ 15 ημερών… στο αμερικανικό Πεντάγωνο,  για δωρεάν παραχωρήσεις όπλων μεταξύ των οποίων και ελικοπτέρων Black Hawk. Oι απαντήσεις αναμένονται, λένε με συγκρατημένη αισιοδοξία.

Ας αφήσουμε όμως στην άκρη τις προβλέψεις για το αν θα προσφέρουν τελικά οι Αμερικανοί τα μεταχειρισμένα ελικόπτερα και ας θέσουμε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα που συνδέονται με το συνολικό ζήτημα των πολεμικών προμηθειών επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, όπου αποδεικνύεται ότι σε καμιά περίπτωση οι προβαλλόμενες «εθνικές ανάγκες» και «προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων» δεν έπαιζαν τον καθοριστικό ρόλο στην επιλογή των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πρέπει να σταθούμε στην προβαλλόμενη αναγκαιότητα απόκτησης ενός ξεπερασμένου πολεμικού μέσου, των ελικόπτερων Black Hawk, που αξιολογήθηκαν το 1999 και τελικά απορρίφθηκαν αφού κρίθηκε ότι δεν πληρούσαν τις επιχειρησιακές απαιτήσεις της σχετικής μελέτης.

Ερώτημα 1ο: Πως λοιπόν ένα ελικόπτερο που κρίθηκε ακατάλληλο για τις ανάγκες της Αεροπορίας Στρατού, πριν από 13 χρόνια, ως καινούργιο, τώρα ως μεταχειρισμένο θεωρείται Άριστο;

Πηγές του Πενταγώνου αφήνουν να διαρρεύσει ότι «και τότε τα Black Hawk θέλαμε οι στρατιωτικοί, αλλά ο Τσοχατζόπουλος επέβαλε τα ευρωπαϊκά ΝΗ90»!!!

Ερώτημα 2ο:  Οι μελέτες που συντάσσουν τα Επιτελεία για τα εξοπλιστικά προγράμματα εξυπηρετούν τις επιχειρησιακές ανάγκες ή εναρμονίζονται με τις προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης; Ποιος είναι τελικά ο ρόλος των στρατιωτικών και τι ευθύνη φέρουν απέναντι στον όρκο που έδωσαν και στην κοινωνία;

Ερώτημα 3ο: Αν αφαιρέσεις την προπαγάνδα των «εθνικών αναγκών» και «της άμυνας της χώρας», τελικά μήπως οι εξοπλισμοί είναι ένα πολύ βρώμικο παιχνίδι μεταξύ κυβερνήσεων-πολεμικών βιομηχανιών-στρατιωτικών που υπερισχύει η μίζα, η καριέρα και το κέρδος; Μήπως ο Τσοχατζόπουλος είναι η κραυγαλέα, μέχρι τώρα, περίπτωση που την χειρίζεται επικοινωνιακά το σύστημα εξουσίας για να αποπροσανατολίσει και να καλύψει ένα σάπιο σύστημα που εμπεριέχει το σύνολο των αστικών κομμάτων, των επιχειρηματιών και των θεσμών του Κοινοβουλευτικού Ολοκληρωτισμού; Μήπως αυτοί είναι οι Νόμοι της Αγοράς και του Κέρδους; Αλήθεια, στα αμαρτωλά Αντισταθμιστικά Οφέλη δεν στήθηκε η ελληνική, κυρίως η ιδιωτική, πολεμική βιομηχανία;

Ερώτημα 4ο: Είναι δικαίωμα της κοινωνίας να θέσει ζήτημα για τον Στρατό και τις Πολεμικές Δαπάνες; Ποια η χρησιμότητα τους και τι εξυπηρετούν; Είναι ο Στρατός ένα υπερταξικός-εθνικός μηχανισμός ή αποτελεί στυγερό όργανο ταξικής αστικής κυριαρχίας, υπηρετεί τις ευρύτερες επιδιώξεις της αστικής τάξης και συνδέεται με τους υπερεθνικούς στρατιωτικούς-κατασταλτικούς μηχανισμούς ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ για την επιβολή της καπιταλιστικής-ιμεπριλαιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων;

Με βέβαια θύματα τους λαούς που θα είναι πάντα το κρέας στα κανόνια των ανταγωνισμών τους και οι αγρίως φορολογούμενοι πολίτες. 

Σύμφωνα πάντα με την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ «Αν και πριν από 12 σχεδόν χρόνια ο ΕΣ είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αντικατάστασης των παλαιών UH-1H Huey η τελική επιλογή του υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα ΝΗ90 είχε σαν αποτέλεσμα την αγορά 20 ελικόπτερων αυτού του τύπου που “με καμία δύναμη” δεν μπορούσε να καλύψει τις επιχειρησιακές ανάγκες του ΕΣ, ενώ το όλο πρόγραμμα έχει επιβαρυνθεί με σημαντικά τεχνικά προβλήματα που φτάνουν μέχρι τον σχεδιασμό της ατράκτου. Έκτοτε, αν και η απαίτηση για περισσότερα ελικόπτερα για την Αεροπορία Στρατού παρέμενε, καμία σχετική κίνηση απόκτησης νέων ελικοπτέρων δεν προχώρησε και φτάνουμε σήμερα το 2012 η Αεροπορία Στρατού να περιμένει καρτερικά την ολοκλήρωση των παραδόσεων των υπολοίπων 16 ΝΗ90 μέχρι το 2015».

Μάλιστα, στις 20/3/2012  έφτασε στη βάση των Μεγάρων το 4ο NH-90 TGRA. Υπενθυμίζεται ότι το συμβόλαιο για την αγορά των 20 δικινητήριων  NH-90 TGRΑ   (εκ των οποίων 16 μεταγωγικά ελικόπτερα  και 4 ελικόπτερα για ειδικές αποστολές), υπογράφηκε το 2003 και σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων τα ελικόπτερα έπρεπε να έχουν παραδοθεί την περίοδο 2005-2008. Οι παραδόσεις τους ξεκίνησαν τελικά το 2011!

Η αξίας τους είναι  657,5 εκατ. ευρώ, ενώ το κόστος χρηματοδότησης με τη συμφωνία ανταλλαγής (swap) μελλοντικών χρηματοαγορών ανέβασε το σύνολο σε 699,1 εκατ. ευρώ.

Όλοι σήμερα κυνηγούν τον Τσοχατζόπουλο. Και καλά κάνουν.

Όμως από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πέρασαν Παπαντωνίου, Σπηλιωτόπουλος, Μεϊμαράκης, Βενιζέλος, Μπεγλίτης, Αβραμόπουλος.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437  Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *