Παράγουν πλούτο απ’ τις στάχτες των δασών

Παράγουν πλούτο…

Οσο κι αν ακούγεται κυνικό είναι μια πραγματικότητα. Εξάλλου, κυνικός και απάνθρωπος είναι ο καπιταλισμός. Οι στάχτες και τα σύννεφα καπνού που σκεπάζουν την Αττική είναι τα παρεπόμενα μιας διαδικασίας που συνδέεται με το όλο σύστημα καπιταλιστικής ανάπτυξης. Μιας διαδικασίας παραγωγής πλούτου, για κάποιους, και στέρησης ζωτικών πόρων επιβίωσης για το σύνολο του λαού. Αυτό διδάσκει η ιστορία των πυρκαγιών ιδιαίτερα στα περιαστικά δάση. Ο εμπρησμός αποτελεί το βασικό εργαλείο για κερδοσκοπία στη γη αφού η πολιτική των κυβερνήσεων την έχει μετατρέψει σε εμπόρευμα για τις τσέπες ορισμένων. Ας όψεται η ατομική ιδιοκτησία που είναι ο θεός τους. Καταλύτης αυτής της διαδικασίας είναι οι εμπρηστικοί νόμοι και η εμπρηστική πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που οι εκπρόσωποί τους βγαίνουν τώρα στις κάμερες συντετριμμένοι για όσα συμβαίνουν.

… από τις στάχτες των δασών

Πράγματι, η ανεπανόρθωτη καταστροφή του δάσους δεν προέρχεται τόσο από αυτή καθ’ αυτή την πυρκαγιά, αλλά από τους δασοκτόνους νόμους και τη δασοκτόνα πολιτική των αποχαρακτηρισμών δασών και δασικών εκτάσεων, των αλλαγών χρήσης γης κλπ.
Το δάσος που καίγεται αν δεν οικοπεδοποιηθεί μπορεί σε 10-20 χρόνια να έχει αναγεννηθεί και από μόνο του. Ομως, όταν όλα εμπορευματοποιούνται τότε ο εμπρησμός είναι μια διαδικασία παραγωγής πλούτου σε βάρος του παρόντος και του μέλλοντος του λαού.
Αρκεί κάποιος να κάνει έναν απλό υπολογισμό. Σε περιοχές που καίγονται, περιοχές φιλέτα της Αττικής, η αξία των οικοπέδων, σύμφωνα με μέτριους υπολογισμούς, φθάνει το 1 εκατ. ευρώ το στρέμμα. Πράγμα που σημαίνει ότι κάθε 1.000 στρέμματα που καίγονται αν οικοπεδοποιηθούν, οι στάχτες και τα κάρβουνα του δάσους μετατρέπονται σε 1 δισ. ευρώ! Οσα δηλαδή προσδοκά να συγκεντρώσει η κυβέρνηση από την «τακτοποίηση» των ημιυπαίθιρων χώρων όλης της χώρας κερδίζει ένας οικοπεδοφάγος από μόνο 1.000 στρέμματα.
Είναι λοιπόν λαϊκή υπόθεση και επιτακτική λαϊκή ανάγκη αυτά τα σχέδια, να ακυρωθούν και να ανατραπούν. Το λαϊκό κίνημα να απαιτήσει άμεση αναστολή όλων των δασοκτόνων νόμων και διατάξεων. Μόνο έτσι θα γίνουν «καμένο» χαρτί τα σχέδια αυτών που πλουτίζουν καταστρέφοντας τη λαϊκή περιουσία.

Από τον “Ριζοσπάστη”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *