Συνέντευξη του Kιράν, προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ Μαοϊκό για τη δημιουργία του νέου κόμματος (Kομμουνιστικό Kόμμα Nεπάλ-Mαοϊκό

 Αναδημοσίευση από το αυριανό φύλλο (1/9/2012) της εφημερίδας ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

Συνέντευξη του Kιράν, προέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ Μαοϊκό για τη δημιουργία του νέου κόμματος (Kομμουνιστικό Kόμμα Nεπάλ-Mαοϊκό) και την προοπτική της νεπαλέζικης επανάστασης.

Δημοσιεύουμε παρακάτω εκτεταμένα αποσπάσματα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρόεδρος του Κομμουνιστικού Κόμματος Νεπάλ Μαοϊκό, στο βρετανικό «Λαϊκό Κίνημα Αντίστασης στον Κόσμο» στις 19 Ιούνη του 2012. Η συνέντευξη αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Revolution in South Asia» στις 20 Ιουλίου 2012.

Ερώτηση: Πώς δικαιολογείτε το σχηματισμό νέου κόμματος; Πώς θα πρέπει ο λαός να το εισπράξει αυτό;

Απάντηση: Το Κομμουνιστικό Κόμμα, είναι ένα κόμμα προς όφελος του προλεταριάτου και του λαού. Στην περίπτωση του Νεπάλ ο στόχος ενός κομμουνιστικού κόμματος είναι να προχωρήσει προς τα μπρος, θέτοντας τα αιτήματα της διαφύλαξης της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και του επιπέδου διαβίωσης του λαού και στη συνέχεια να κάνει το τελικό βήμα προς το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό. Αυτό είναι το αυτονόητο. Στη διαδικασία για την επίτευξη αυτού του στόχου εφαρμόσαμε το Λαϊκό Πόλεμο και κάναμε σημαντικό έργο μέσα και μαζί με το λαό. Εγκαθιδρύσαμε τις περιοχές ελέγχου μας και ασκήσαμε τη νεοαποκτηθείσα λαϊκή εξουσία. Αλλά τότε καθώς προχωρούσαμε προς τη δημιουργία του Νέου Νεπάλ, έγινε συμβιβασμός. Δε λέω ότι δεν πρέπει να συμβιβαζόμαστε, αλλά κατά τη διάρκεια του εν λόγω συμβιβασμού όλα τα επιτεύγματά μας εγκαταλείφθηκαν. Η διολίσθηση από την αποστολή μας και τους στόχους μας έγινε. Όνειρό μας ήταν μια Συνταγματική συνέλευση. Αλλά πού είναι το Σύνταγμα; Αν και μιλάμε για το ευ ζην του λαού, πώς η διαφθορά διογκώθηκε; Τα γεγονότα είναι ξεκάθαρα.

Κατά τη διάρκεια κατάρτισης του Συντάγματος υπήρξε συμφωνία να προχωρήσει η θεσμοθέτηση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, των ιθαγενών, των εθνικών μειονοτήτων, των γυναικών και των φύλων, των περιοχών από Συνταγματικές Θεματικές Επιτροπές. Όλα αυτά τα πρωτεύοντα ζητήματα, ο πρώην πρόεδρος Πρατσάντα τα παρέδωσε στο κόμμα του Κογκρέσσου και στο UML (ρεβιζιονιστικό) σχηματίζοντας μια υποεπιτροπή υπό τη Συνταγματική Επιτροπή. Στη διαδικασία κατάρτισης ενός Συντάγματος, το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας – με βάση το ομοσπονδιακό σύστημα, είναι εξαιρετικά σημαντικό. Το κόμμα μας πήρε απόφαση για την εθνική ταυτότητα βασισμένη στην ομοσπονδία στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του κράτους. Oι Πρατσάντα και Μπαταράι, ένωσαν τους λαιμούς τους με το κόμμα του Κογκρέσου και το UML και συμφώνησαν για τη δημιουργία οκτώ ανώνυμων ομόσπονδων κρατιδίων. Αναγκάστηκαν να πάρουν πίσω την απόφασή τους όταν εμείς μαζί με άλλους στη Συνταγματική Συνέλευση διεξήγαμε μια καμπάνια συλλογής υπογραφών ενάντια στην απόφασή τους. Απέτυχαν στο να θεσμοθετήσουν την εθνική ταυτότητα. Είναι σημαντικό για μας να το πετύχουμε. Πού είναι τα δικαιώματα των γυναικών και των Dalit; Υπήρξαν σοβαρές προδοσίες στα θέματα αυτά. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να θέσουμε ξανά αυτά τα ζητήματα. Δεν είναι μόνο ότι μιλάμε για τα θέματα της εθνικής κυριαρχίας. Τώρα μετά τη διμερή συμφωνία για την προώθηση και προστασία των επενδύσεων (BIPPA) (με την Ινδία σ.τ.μ.) έχουν έρθει στην επιφάνεια θέματα υδάτινων πόρων καθώς και η συμφωνία έκδοσης (εγκληματιών σ.τ.μ.). Το κυριότερο είναι πως υπήρξε η τάση να χρησιμοποιηθεί το κόμμα μας σαν μαριονέτα του ιμπεριαλισμού και του επεκτατισμού. Ταυτόχρονα όλη η έννοια του πυρήνα του κόμματος, συμπεριλαμβανομένων των αρχών καθοδήγησης, είχαν διαστρεβλωθεί. Είμαστε ενάντιοι σε αυτό. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το κόμμα μας να λειτουργεί σαν μαριονέτα του ιμπεριαλισμού, της φεουδαρχίας και του επεκτατισμού. Έπρεπε να επαναστατήσουμε προκειμένου να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα οφέλη για το λαό. Αυτοί είναι οι κύριες αιτίες για τη διάσπαση.

Ερ.: Στο παρελθόν έχουμε δει βίαιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα στις δύο φράξιες μετά τη διάσπαση του αγώνα των Ναξαλιστών στην Ινδία. Πόσο ανήσυχοι είστε για την πιθανότητα αιματοχυσίας μετά τη διάσπαση του κόμματος; Ποια είναι η άποψή σας σχετικά με τα ζητήματα της κυβέρνησης;

Απ.: Θέσατε το ζήτημα της πιθανής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα δυο κόμματα και το ζήτημα των Ναξαλιστών στην Ινδία. Είμαστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με αυτό. Δεν πρόκειται να αντιπαρατεθούμε, όσον αφορά εμάς. Έχει αποδειχτεί από την ιστορία της πάλης των δύο γραμμών ότι (στο κόμμα) δεν ασκήθηκε καμιά βία από την πλευρά μας, οπουδήποτε. Αντ’ αυτού έχουμε ακούσει πολλές περιπτώσεις άσκησης βίας από την πλευρά Πρατσάντα σε διάφορους χώρους. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έχουμε προειδοποιήσει το άλλο κόμμα για σοβαρότητα, στο ζήτημα αυτό. Επομένως σας διαβεβαιώνω ότι δεν θα ασκηθεί οποιαδήποτε σωματική βία από την πλευρά μας. Δεύτερον πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Έγινε συζήτηση με τον Πρατσάντα και άλλους ανθρώπους μέσα στον κύκλο του ότι θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά τα θέματα μετά τη διάσπαση του κόμματος. Επομένως το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά, κατά κύριο λόγο εξαρτάται από την ομάδα Πρατσάντα. Το να μην προκύψουν σοβαρά θέματα από την άσκηση σωματικής βίας είναι ζήτημα δημοκρατικών κανόνων, μια δικτατορία ασκεί βία αντί να αναζητεί λύσεις μέσα από συζητήσεις και αντιπαραθέσεις λόγου μέσα σε ένα κομμουνιστικό κόμμα. Αυτό είναι φασισμός. Κανείς δεν αποδέχεται τη δικτατορία και το φασισμό, ούτε εμείς. Σε μια τέτοια περίπτωση οι μάζες θα αντισταθούν σε αυτές τις πράξεις. Υπάρχουν δυο ζητήματα σχετικά με το πώς θα προχωρήσουμε μπροστά με τα άλλα κόμματα. Πρώτον θα πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις με όλα τα μέρη και να καταλήξουμε σε συμφωνία για όσα μπορούν να συμφωνηθούν. Αν κάποιος θέτει ένα ζήτημα, που είναι προς όφελος του έθνους και του λαού, πρέπει να το υποστηρίξουμε. Μέχρι τώρα υπήρξαμε συναινετικοί σε τέτοια ζητήματα και έτσι θα συνεχίσουμε. Δεν έχει σημασία αν θα είναι ο συνασπισμός Κογκρέσου – UML, ή ο συνασπισμός του νεο-ρεβιζιονισμού που θα θέσουν τέτοια ζητήματα, όπως κάνουμε εμείς, θα τα υποστηρίξουμε. Το άλλο σημαντικό πράγμα είναι πως δε θα συγχωνευτούμε ούτε με το συνασπισμό Κογκρέσου – UML ούτε με το συνασπισμό Μπαταράι – Πρατσάντα, το νεορεβιζιονιστικό συνασπισμό. Θα συνεχίσουμε προς τα εμπρός με μια ανεξάρτητη επαναστατική νεπαλέζικη πολιτική.

Ερ.: Υπάρχουν καταγγελίες ότι η μοναρχία σας βοήθησε να διασπάσετε το κόμμα και ότι έχετε στενούς δεσμούς με τον Γκιανέντρα (πρώην βασιλιά). Έχετε την υποστήριξη του RIM (Επαναστατικό Διεθνές Κίνημα σ.τ.μ.) ή όχι; Ποιος από τη διεθνή κοινότητα έπαιξε ρόλο για τη διάσπαση του κόμματος; Έχει ο πρόεδρος το δικαίωμα να παύσει τον πρωθυπουργό, ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

Απ.: Πρώτον θέσατε το ζήτημα Γκιανέντρα. Ποιος σας το είπε αυτό και πού; Αποδείξτε την πραγματική βάση σε αυτό, τεκμηριώστε το και πείτε το μου. Δεύτερον κατά τη διάρκεια της πάλης των δύο γραμμών στο κόμμα, ο Μπαταράι κατηγόρησε τον Πρατσάντα σαν φιλοβασιλικό και ο Πρατσάντα κατηγόρησε τον Μπαταράι σαν φίλο του επεκτατισμού. Αυτό τεκμηριώνεται από τα γραπτά κείμενα. Τα έχετε διαβάσει αυτά τα κείμενα ή όχι; Αντιλαμβάνεστε ότι οι φιλοβασιλικές και φιλοεπεκτατικές δυνάμεις ενώθηκαν για να επιτεθούν σε μας κατά τη διάρκεια της πάλης των δυο γραμμών; Τρίτον, κάθε πολιτικό κόμμα πρέπει να έχει μια ικανότητα. Αυτή η ικανότητα σημαίνει την ικανότητα του λογικού επιχειρήματος. Όταν δεν είναι δυνατόν να χτυπηθεί κάποιος μέσα από πραγματικά γεγονότα, επιχειρήματα και συζητήσεις, τότε θα χρησιμοποιηθούν κακόβουλες προσπάθειες να τον υποτιμήσεις σαν διεφθαρμένο, να τον δυσφημίσεις με τη βοήθεια της συνωμοσίας και της εξαπάτησης. Τέταρτον, αν δείτε τα προγράμματά μας, ζητάμε την ίδρυση κράτους Λαϊκής Oμοσπονδίας Δημοκρατίας, με έμφαση στη διασφάλιση των επιτευγμάτων του δεκάχρονου μεγάλου λαϊκού πολέμου. Ας δούμε τα ζητήματα αυτά μέσα από την πραγματικότητα. Όταν τα δούμε με αυτό τον τρόπο, καμία από αυτές τις αβάσιμες κατηγορίες δεν αντέχει στην αλήθεια. Δεν είναι τίποτα περισσότερο από ψεύτικοι ισχυρισμοί που κατασκευάζονται από στοιχεία φιλικά προς τον Ινδικό επεκτατισμό.

Ναι είμαστε στο RIM. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά κόμματα στο RIM. Ίσως να ξέρετε τις συζητήσεις που γίνονται ήδη σ’ αυτό. Θέσατε το ερώτημα αυτό γνωρίζοντας κάτι ή όχι; Κάποτε συμμετείχαμε στις αποφάσεις που έπαιρνε το RIM. Το RIM τώρα στην πραγματικότητα δε λειτουργεί. Ίσως θέλετε να υποδείξετε ένα συγκεκριμένο κόμμα αλλά είχαμε αδελφικές σχέσεις με όλα τα κόμματα που εμπλέκονταν με το RIM και έχουμε ακόμα. Τα αδελφά κόμματα διατηρούν κάποια δικαιώματα. Το κομμουνιστικό κόμμα μας είναι ένα προλεταριακό διεθνιστικό κόμμα. Αν κάποιο κόμμα που συμμετέχει σε ένα τέτοιο όργανο – ομπρέλα διολισθήσει στο τέλμα του οπορτουνισμού τότε τα άλλα κόμματα αντιτίθενται σε αυτό. Και η διεθνής κοινότητα είπε ξεκάθαρα ότι η συμμορία Πρατσάντα – Μπαταράι διολίσθησε στοτέλμα του ρεβιζιονισμού. Επομένως ας ξεχάσουμε το RIM, οποιοδήποτε γνήσιο κομμουνιστικό κόμμα δεν αγνοεί ότι η συμμορία αυτή δεν είναι μαρξιστική πλέον. Επομένως το ζήτημα RIM κ.λπ. είναι απολύτως ανόητο. Ξανά για την εξουσία και την απληστία; Ρίξτε μια ματιά στα ζητήματα. Η μόνη ατζέντα που έχουν το κόμμα του Κογκρέσου και το UML είναι ότι ο Μπαταράι πρέπει να φύγει από την κυβέρνηση.

Πιθανώς αυτό να είναι μια σημαντική αιτία διάλυσης της Συντακτικής Συνέλευσης. Αλλά αυτοί δεν προωθούν κανένα άλλο πολιτικό ζήτημα. Από την άλλη μεριά η μοναδική ατζέντα του Μπαταράι είναι να διατηρήσει την εξουσία. Τα δύο αυτά στρατόπεδα είναι έτοιμα να εγκαταλείψουν και θα εγκαταλείψουν τα πάντα για την εξουσία. Εμείς δεν θα πάρουμε μέρος σε αυτή τη διαμάχη. Δεν έχουμε κανένα ενδιαφέρον για την απληστία τους για δύναμη. Ως τακτική, έχουμε προωθήσει το ζήτημα της πολυμερούς διάσκεψης στρογγυλής τραπέζης. Oι αυτοαποκαλούμενοι κορυφαίοι ηγέτες αυτών των συνασπισμών είναι απολύτως ανίκανοι να λύσουν τα λαϊκά προβλήματα. Προωθούμε την ατζέντα της Ενωμένης Εσωτερικής Κυβέρνησης και ισχυριζόμαστε ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσα από αυτήν. Επομένως δε θα συμμετέχουμε στο διεφθαρμένο παιχνίδι εξουσίας.

Ερ.: Πώς θα αποκτήσετε Σύνταγμα; Έχετε ισχυριστεί πως υπήρξαν μαζικές επεμβάσεις από την Ινδία, έχετε εξετάσει ενδελεχώς τις νέες εξελίξεις; Στο παρελθόν είχατε σχηματίσει το COMPOSA (Συντονιστική Επιτροπή των μαοϊκών κομμάτων και οργανώσεων της νότιας Ασίας σ.τ.μ.) θα συνεχίσετε;

Απ.: Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης του Συντάγματος το θέμα της Ινδικής επέμβασης ήταν πάντοτε εκεί από το 2007 και μετά. Πρώτον δεν είναι δυνατόν να συντάξεις φιλολαϊκό Σύνταγμασυνεργαζόμενος ή αντιπολιτευόμενος μερόνυχτα μόνο με τους φεουδαλιστές, τους κομπραδόρους και τη γραφειοκρατική αστική τάξη. Δεύτερον, η σύνταξη ενός νέου Συντάγματος προϋποθέτει τη συμμετοχή όλων των καταπιεζόμενων τάξεων. Αυτό έχει πια ξεκάθαρα αποδειχτεί. Επομένως σε μια τέτοια κατάσταση Σύνταγμα δεν μπορεί να υπάρξει. Έτσι το πρόβλημα δεν είναι αν θα επανασυσταθεί η Συντακτική Συνέλευση ή αν θα προχωρήσουμε σε νέες εκλογές, όλα αυτά είναι λανθασμένα. Η πολιτική διέξοδος πρέπει να σφυρηλατηθεί με συζητήσεις και αντιπαραθέσεις σε διάσκεψη στρογγυλής τραπέζης με πολυμερή συμμετοχή. Ακόμα κι αν αυτή η διαδικασία αποτύχει να καταρτίσει ένα νέο Σύνταγμα, τότε αυτοί που είναι στη γραμμή της Oμοσπονδίας, θα πρέπει να ξεκινήσουν τη διαδικασία για την ίδρυση λαϊκών κυβερνήσεων σε τοπικό επίπεδο. Πρέπει να προχωρήσουμε με το σχέδιο ίδρυσης λαϊκών κυβερνήσεων ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο.

Είναι απόλυτη ανοησία να συζητούμε για την κατάρτιση Συντάγματος χωρίς το σχηματισμό φιλολαϊκής κυβέρνησης. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το ζήτημα. Επίσης είμαστε ξεκάθαροι για το τι πρέπει να κάνουμε με το ζήτημα της Ινδικής επέμβασης. Βασικά δε θα ήταν λάθος να πούμε πως το Νεπάλ είναι μια νεο-αποικία της Ινδίας. Η καταστροφή των συνοριακών εισόδων που σε καθημερινή βάση κάνει η ινδική πλευρά, ο σφετερισμός πολλών περιοχών με την παραβίαση των συνόρων, όπως στις Σουσταά, Μαχεσπούρ, Καλαπανί, το αποδεικνύουν. Ξεχάστε τις άλλες κυβερνήσεις, αλλά και η κυβέρνηση Πρατσάντα – Μπαταράι, που δημιουργήθηκε από το δικό μας μαοϊκό κόμμα, παρέμεινε άβουλος θεατής χωρίς να κάνει τίποτε. Η επέμβαση του ινδικού επεκτατισμού σε όλους τους τομείς, οικονομικό, πολιτικό, κοινωνικό και στρατηγικό γίνεται με ραγδαίους ρυθμούς. O ινδικός επεκτατισμός εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα παρέχοντας χώρο στις μαριονέτες του στο Νεπάλ. O ινδικός επεκτατισμός δεν έχει κανένα σεβασμό για τους Nεπαλέζους.

Σεβόμαστε τον ινδικό λαό, αλλά η ινδική κυβέρνηση στρέφει τα μάτια της στο Νεπάλ σε κανονική βάση. Υπήρξαν πολλές άνισες συνθήκες με την Ινδία από το 1950. Αντί να εξαλειφθούν αυτές οι άνισες συνθήκες, γίνονται προετοιμασίες για την υπογραφή ακόμη περισσότερο άνισων συνθηκών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Άπερ Καρναλί και Αρούν ΙΙΙ. Η κυβέρνηση Μπαταράι, υπέγραψε μια ακόμα συνθήκη για τους υδάτινους πόρους με την Ινδία. Γι’ αυτό επιμένουμε σταθερά για την ακύρωση όλων αυτών των άνισων συνθηκών. Σε συνέντευξη που έδωσε στην Hindu, μια ινδική εφημερίδα, ο Πρατσάντα ισχυρίστηκε πως εμείς (οι Νεπαλέζοι) έχουμε εξαιρετικές σχέσεις με την Ινδία. Αυτοί που έχουν εξαιρετικές σχέσεις, είναι κόμματα όπως το Κογκρέσο. Τώρα ο Πρατσάντα έχει αρχίσει να ακολουθεί το Κογκρέσο.

Εμείς είμαστε απόλυτα αντίθετοι με αυτές τις θέσεις. Έχουμε πει ότι όλες οι άνισες συνθήκες που έχουν υπογραφεί πρέπει σήμερα, τον 21ο αιώνα να καταργηθούν και ισότιμες συνθήκες προς όφελος των λαών του Νεπάλ και της Ινδίας να συνταχθούν. Εάν η επέμβαση δε σταματήσει, όπως έχουμε προβλέψει, θα έχουμε ως κύρια αντίθεση αυτή με τον ινδικό επεκτατισμό και θα έχουμε σαν στόχο τον αγώνα για εθνική κυριαρχία ενάντια στη γραφειοκρατική αστική τάξη καθώς και ενάντια στον ινδικό επεκτατισμό. Τέλος, με ρωτήσατε για το COMPOSA (Συντονιστική Επιτροπή των μαοϊκών κομμάτων της Νότιας Ασίας). Το Composa δεν είναι τίποτα φοβερό. Είναι μια οργάνωση – ομπρέλα που αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πατριωτών, αριστερών και φιλολαϊκών δυνάμεων στην περιοχή της Νότιας Ασίας. Αυτή η οργάνωση έχει αποδυναμωθεί τον τελευταίο καιρό. Σκεφτόμασττε τρόπους για την ενίσχυση και τη συνέχειά της. Το ζήτημα είναι ότι αφού οι ιμπεριαλιστές, οι επεκτατιστές και οι οππορτουνιστές συνωμοτούν για να αποδυναμώσουν τους λαούς σε κάθε χώρα, τότε οι λαοί και οι φιλολαϊκές δυνάμεις πρέπει να ενωθούν και να σχηματίσουν ένα ενιαίο μέτωπο αγώνα.

Ερ.: Ακούγεται πως δεν είστε σαφείς για το αν θα προχωρήσετε σε λαϊκό πόλεμο ή σε λαϊκή εξέγερση. Ποια είναι η άποψή σας για το ζήτημα της διαφθοράς στα στρατόπεδα καταυλισμούς του στρατού; Πώς θα αντιμετωπίζετε τους δημοσιογράφους;

Απ.: Δεν είμαστε ασαφείς για το αν θα προχωρήσουμε σε λαϊκό πόλεμο ή λαϊκή εξέγερση. Πρώτα θα εξεγερθούμε για τη νέα δημοκρατία ενάντια στον κοινοβουλευτισμό. Δεν αναγνωρίζουμε τον κοινοβουλευτισμό. Η αστική δημοκρατία, ο γερασμένος κοινοβουλευτισμός του οποίου το τραγούδι έχουν τραγουδήσει εκκωφαντικά όλα τα κόμματα, αυτή η δημοκρατία, έχει αποτύχει ολότελα, η Συνταγματική Συνέλευση έχει αποτύχει επίσης. Επομένως ως εναλλακτική λύση, για το συμφέρον της χώρας και του λαού εμείς βάζουμε στόχο την ίδρυση της Νέας Λαϊκής Δημοκρατίας για το Νεπάλ, ενάντια στη φεουδαρχία, τον ιμπεριαλισμό και τη νεο-αποικιοκρατία. Αυτή είναι η βασική ατζέντα μας. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, αν ρωτάτε πώς θα προχωρήσουμε, θα χρησιμοποιήσουμε και τους δύο τρόπους, νόμιμο και παράνομο. Ένα κομμουνιστικό κόμμα μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μέθοδο.

Προσήλθαμε στις ειρηνευτικές συνομιλίες με ειλικρίνεια. Όταν προσήλθαμε, μόνο οι μαοϊκοί έπρεπε να κάνουν όλους τους συμβιβασμούς, αλλά τώρα δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε. Έτσι πέραν κάθε αμφιβολίας, εάν είναι αναγκαίο, ο λαϊκός πόλεμος ή η λαϊκή εξέγερση θα συμβούν και αυτό είναι το ζήτημα – κλειδί. Και μιλάτε για τα χρήματα και τη διαφθορά στα στρατόπεδα καταυλισμού. Δεν είμαι εδώ για να συζητήσω το θέμα. Αυτό δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να ερευνήσει κανείς τη διαφθορά. Ας μη μιλάμε γι’ αυτά τα πράγματα εδώ. O λαός ανακαλύπτει πού υπήρξαν σκάνδαλα. Σίγουρα τα επαναστατικά μέλη του λαϊκού απελευθερωτικού στρατού το ερευνούν. Αυτός ο χώρος είναι εκεί. Στο ερώτημά σας για το ρόλο των Μπαταράι – Πρατσάντσα στη σύλληψή μας στην Ινδία, αυτό δεν το ερευνούμε μόνο εμείς. Αυτό πρέπει να είναι μια περίπτωση σοβαρής έρευνας. Αυτό είναι επίσης ένα θέμα που εσείς (οι δημοσιογράφοι) μπορείτε να ερευνήσετε. Oι φίλοι μας δημοσιογράφοι είναι σωστά προσανατολισμένοι και διορατικοί. Είμαι πεπεισμένος πως θα μας βοηθήσετε σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να σεβόμαστε τα ΜΜΕ για το πώς συμπεριφέρονται. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα δικαιώματα των εργαζόμενων δημοσιογράφων, όπως παλεύουμε για τα δικαιώματα της εργατικής τάξης. Αυτό που μας απασχολεί είναι ότι υπό το πέπλο της επαγγελματικής δημοσιογραφίας, ασκείται διατεταγμένη δημοσιογραφία και αυτό δεν είναι καλό πράγμα. Ας μην είναι αυτό το κύριο ζήτημα και θα σας σεβαστούμε. Αν υπάρξουν τυχόν ελλείψεις από την πλευρά μας είμαστε δεσμευμένοι στην αυτοκριτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *