Διευρύνεται η αλληλεγγύη στους Ηρωικούς Κούρδους Απεργούς Πείνας

Μεγαλειώδης είναι η στήριξη των Τουρκοκυπρίων στους Κούρδους απεργούς πείνας. Η εφημερίδα «Αφρίκα», στο άρθρο της με τίτλο «Γιατί έδωσαν σε εμάς αυτά που θα έπρπε να δώσουν στους Κούρδους;», αναφέρεται σε κινητοποίηση αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο.

«¨Δολοφόνε Ερντογάν¨. ¨Δολοφόνοι του ΑΚΠ¨. Τα συνθήματα αυτά δόνησαν χτες την Λευκωσία! Γίναμε μάρτυρες μιας μεγάλης διαμαρτυρίας ενάντια στον φασισμό, μια διαμαρτυρίας που για χρόνια δεν είχαμε δει. Είδαμε στο παρελθόν και μεγαλύτερα συλλαλητήρια. Αλλά τέτοιου είδους δεν είδαμε.

Στα συλλαλητήρια που είχαμε δει μέχρι σήμερα δεν υπήρχε μια τέτοια εξέγερση.

Με εξαίρεση το συλλαλητήριο της 18ης Ιουλίου 2000 περί ¨ταϊσμένων¨.

Τα υπόλοιπα αφορούσαν χρήματα. Αυξήσεις, μισθοί, απασχόληση, ανεργία κ.α.

Και οι διαδηλώσεις ήταν στραμμένες προς τις εδώ μαριονέτες. Και όχι προς την Άγκυρα. Τα συλλαλητήρια για το σχέδιο Αννάν δεν τα υπολογίζω καθόλου. Διότι αυτά δεν ήταν συλλαλητήρια ενάντια στην Άγκυρα, αλλά σε συνεργασία με την Άγκυρα. Και μάλιστα δεν ήταν μόνο μαζί με την Άγκυρα, αλλά και μαζί με Αμερική και Αγγλία. Και μάλιστα καθώς έγινε υπό την σκέπη του εισβολέα, φυσικά δεν άνοιξε η μύτη κανενός. Δεν υποβλήθηκε μήνυση σε κανέναν.Κανένας δεν χτυπήθηκε από τα γκλομπ.

Στην πραγματικότητα εμείς ως Τουρκοκύπριοι θα έπρεπε να στηρίζουμε τον κουρδικό λαό από τον οποίο χρόνια τώρα έχουν αφαιρεθεί στην Τουρκία τα πιο βασικά και φυσικά ανθρώπινα δικαιώματα.

Από αυτά που τραβάμε εμείς, αυτοί τραβάνε πέντε φορές χειρότερα. Αυτά που ζήσαμε εμείς δεν πιάνουν μια μπροστά σε αυτά που βίωσαν εκείνοι.

Είμαστε θύματα για τον ίδιο λόγο. Κι εκείνους και εμάς δεν μας υπολογίζουν στην ίδια μας την πατρίδα. Προσέξτε όμως τι περίεργη και ντροπιαστική κατάσταση αντιμετωπίζουμε εμείς.

Αυτοί οι οποίοι αφαιρούνε και τα πιο βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τους στην Τουρκία, εδώ σε εμάς έστησαν ένα ξεχωριστό κράτος.

Αυτό που θα έπρεπε να είχαν κάνει σε εκείνους, το έκαναν σε εμάς !

Κι ενώ θα έπρεπε να είναι ενωτικοί σε εμάς, υπήρξαν υπέρ του διαχωρισμού.

Εκεί που θα έπρεπε να κάνουν τον διαχωρισμό, επιχείρησαν να καταγράψουν τους Κούρδους ως Τούρκους. Λένε πως στην Κύπρο υπάρχουν ¨Δύο έθνη, δύο θρησκείες, δύο γλώσσες¨. Άλλα όταν έρθει η σειρά για τους Κούρδους, τότε ούτε λαός υπάρχει, ούτε έθνος, ούτε γλώσσα, ούτε θρησκεία.. Όλα τα αρνούνται. Και αυτούς που λένε έτσι τους φυλακίζουν, τους εξαφανίζουν..

Και φαίνεται ότι οι πολιτικοί μας είναι πολύ ικανοποιημένοι από αυτά που μας δίνουν εκείνοι που αφαιρούν τα δικαιώματα του κουρδικού λαού. Για αυτό και κανένας τους δεν βγαίνει να πει ¨Καλά εμείς στην Κύπρο είμαστε ξεχωριστός λαός, οι Κούρδοι στην Τουρκία δεν είναι; ¨ .

Συναντήσατε μήπως κάποιον στην πολιτική μας αρένα που να είχε τέτοιο παράπονο;

Εάν επιχειρήσουν να απαγορεύσουν την εκπαίδευση στην μητρική μας γλώσσα τι θα κάνουμε; Δεν θα πάρουμε τα όπλα; Εάν μας απαγόρευαν να λέμε παραδοσιακά τραγούδια στην μητρική μας γλώσσα και να την χρησιμοποιήσουμε στα δικαστήρια. Και δεν μας δίνουν με κανένα τρόπο αυτό μας το δικαίωμα.. Τι θα κάναμε, δεν θα παίρναμε τα όπλα;

Κοιτάξτε. Αυτά είναι λοιπόν τα αιτήματα των εκατοντάδων απεργών πείνας στην Τουρκία, που έχουν φτάσει το κατώφλι του θανάτου.. Και να δοθεί επίσης το δικαίωμα στον Απντουλλάχ Οτζαλάν που βρίσκεται δέκα χρόνια στην φυλακή, να συναντήσει την οικογένεια του και τους δικηγόρους του. Αυτά βέβαια είναι φυσικά δικαιώματα που κανονικά θα έπρεπε να είχαν αναγνωριστεί από το κράτος χωρίς ανάγκη για οποιαδήποτε διαμαρτυρία. Αλλά δεν τα δίνουν.

¨Αν είναι να πεθάνετε, πεθάνετε¨ λένε !

Να σας πω και την πιο φριχτή κουβέντα που άκουσα ; Η κουβέντα αυτή ήρθε από τον πνευματικό ηγέτη του ΑΚΠ τον Φετουλλάχ Γκιουλέν.

Δήλωσε : ¨Η θέση για τα σώματα αυτών που κάνουν απεργία πείνας είναι ο σκουπιδότοπος..Και από εκεί θα πάνε στην κόλαση¨

Βλέπετε κόβουν και εισιτήρια για κόλαση και παράδεισο.

Εεε ιμάμη πάρε τον παράδεισο σου και βάλτον στον κώλο σου.Που θα σου έμεινε κληρονομιά από τους σατανάδες»!

Αλλά και στην Τουρκία σημειώνονται συνεχώς εκδηλώσεις. Χαρακτηριστικά τα όσα αναφέρει η Εφημερίδα Χουριέτ ¨ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΤΟΥ 1915 ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΩΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΑΝΩΝ¨:

«Λόγια τύπου απειλής από τον Σιρί Σακίκ: ¨Από αυτόν που έχει λίγα φεύγουν λίγα, από αυτόν που έχει πολλά χάνονται πολλά¨. 1.500 περίπου μέλη του BDP συγκεντρώθηκαν στην Σμύρνη για να εκδηλώσουν την στήριξη τους στους απεργούς πείνας. Ο βουλευτής του BDP Σιρρί Σακίκ μιλώντας στους διαδηλωτές και αναφερόμενος στα επεισόδια της Προύσας είπε ¨Βάλτε το στο μυαλό σας, οι Κούρδοι δεν είναι σαν τους Αρμένιους το 1915 να τους σφάξετε, οι Κούρδοι δεν είναι σαν τους Ρωμιούς και τους Εβραίους που τους διώξατε με τα Σεπτεμβριανά . Οι Κούρδοι έχουν μια παροιμία, «Από αυτόν που έχει λίγα φεύγουν λίγα, από αυτόν που έχει πολλά χάνονται πολλά».

Ο Σακίκ απαντώντας στην κουβέντα που είπε ο Ερντογάν πως ¨Αρκετά άτομα στην Τουρκία ζητάνε να επιστρέψει ποινή του θανάτου¨ είπε: ¨Οι Κούρδοι από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας μέχρι σήμερα έφτασαν με εκτελέσεις των προγόνων τους. Οι Κούρδοι δεν υπέκυψαν σε εσάς. Το να απειλεί κάποιος τους Κούρδους με εκτελέσεις είναι μάταιες φλυαρίες. Επί 54 μέρες τα άτομα αυτά επένδυσαν το σώμα τους στο θάνατο, για να σταματήσει το αίμα, να διασφαλιστεί η ειρήνη και να μην πεθαίνουν τα παιδιά των Τούρκων και τω Κούρδων. Δεν έχουν κάποιο αίτημα για τις συνθήκες των φυλακών, τα αιτήματα τους είναι για να σταματήσει το αίμα, θυσιάζουν τις ζωές τους για τον λαό. Και ενώ η εξουσία έπρεπε να πάρει αυτό το μήνυμα βγαίνει και λέει πως ¨κάνουν σόου¨. Να είναι αληθές, πως οι Κούρδοι κρατούμενοι κάνουν σόου χορεύοντας μπροστά στον θάνατο τους. Και ενώ εσείς γονατίζετε μπροστά στον θάνατο, τα τέκνα των Κούρδων για χάρη της γλώσσας τους ποτέ δεν γονατίζουν μπροστά στον θάνατο. Η ηγεσία της χούντας της 12ης Σεπτεμβρίου το 1984 έλεγε για τους τότε απεργούς πείνας πως ¨κρυφά κρυφά τρώνε¨, αλλά 4 άτομα πέθαναν. Το 1996 στην εξουσία ήταν το κόμμα της Ευημερίας από πού προέρχεται και ο πρωθυπουργός. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σεβκέτ Καζάν είχε δηλώσει για τους απεργούς πείνας στο Ντιγιαρμπακίρ, πως ¨έχουν στοκάρει από την καντίνα και τρώνε¨, αλλά 16 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Το 2001 ήταν ο συνασπισμός των κομμάτων DSP, MHP και ANAP. Ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης είχε κάνει την ίδια δήλωση και τότε 112 επαναστάτες είχαν χάσει την ζωή τους. Τώρα είναι έτος 2012 με πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν. Η κρατική παράδοση δεν αλλάζει, τα ίδια λέει κι αυτός¨».

Στο πλευρό όμως της κυβέρνησης Ερντογάν βρέθηκαν οι Τούρκοι εθνικιστές και φασιστές, έτοιμοι να μετατραπούν σε αιχμή του δόρατος της καταστολής του ηρωικού τους αγώνα. Σύμφωνα με τον τουρκικό τύπο, στο άρθρο με τίτλο «Μεγάλη αντίδραση προς την ομάδα του BDP» περιγράφεται η κινητοποίηση της τουρκικής ακροδεξιάς που έδωσε τη δυνατότητα στο κράτος να περιβληθεί το μανδύα του ειρηνοποιού!

«Με σπρέι πιπεριού επενέβη η αστυνομία στην Αδριανούπολη ενάντια σε ομάδα που απαρτιζόταν από φοιτητές διαφόρων σχολών του Πανεπιστημίου Θράκης και μελών του BDP, οι οποίοι θέλησαν να κάνουν πορεία στήριξης προς τους απεργούς πείνας των φυλακών. Οι διαδηλωτές διέφυγαν στα γύρω στενά. Η Αστυνομική Διεύθυνση Αδριανούπολης έχοντας την πληροφορία πως μια ομάδα θα συγκεντρωνόταν και θα έκαμνε ανακοίνωση τύπου σαν στήριξη προς τους απεργούς πείνας, έλαβε αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα πιο κεντρικά μέρη των λεωφόρων Σαρατσλάρ και Τσιλινγκιρλέρ. Και ενώ κοντά στους 300 αστυνομικούς και αστυνομικό πάντσερ ήταν έτοιμοι για επεισόδια, επιχειρηματίες που είχαν τις δουλειές τους στους δρόμους που είχαν αποκλειστεί, μάζεψαν τις καρέκλες τους. Τμήμα των εμπόρων μάλιστα φοβούμενοι ζημιές κατέβασαν και τα στόρια των επιχειρήσεων τους.

Η αστυνομία είπε απαγορεύεται. Ενώ λοιπόν είχαν ληφθεί αυτά τα μέτρα, μετά από κάποιο διάστημα προσήλθαν στην οδό Σαρατσλάρ περίπου 30 άτομα που ήταν φοιτητές από διάφορες σχολές του Πανεπιστημίου Θράκης και από κολέγια μαζί με μέλη του κόμματος BDP. Τα μέλη της ομάδας ενημέρωσαν την αστυνομία πως θα έκαναν ανακοίνωση τύπου και πορεία. Η αστυνομία προειδοποίησε πως απαγορεύεται η πορεία επί της λεωφόρου Σαρατσλάρ και ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα επενέβαινε.

Επαγγελματίες και πολίτες θέλησαν να επιτεθούν. Στο μεταξύ συγκεντρώθηκε ομάδα από περίπου 500 άτομα από επαγγελματίες και πολίτες, οι οποίοι λογομάχησαν με τους διαμαρτυρόμενους και μετά θέλησαν να τους επιτεθούν. Η αστυνομία έστησε οδόφραγμα μπροστά σε αυτούς τους πολίτες και δεν επέτρεψε να προσεγγίσουν τους διαδηλωτές. Καθώς η ομάδα επέμενε να κάνει ανακοίνωση τύπου και μετά πορεία, η αστυνομία επενέβη με σπρέι πιπεριού. Μετά από την επέμβαση της αστυνομίας η ομάδα διαλύθηκε στους γύρω δρόμους. Η αστυνομία συνεχίζει τα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή νέας έντασης».

Εμείς εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα των Κούρδων απεργών πείνας και απαιτούμε την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437

Diktiospartakos.blogspot.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *