Το ότι είμαστε ένα βήμα πριν την προσφυγή στα νύχια του ΔΝΤ (για τις αρχές του επόμενου μήνα το προσδιορίζουν οικονομικοί αναλυτές θεωρώντας αναξιόπιστες τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου κυβερνητικών στελεχών) το βλέπουμε και από ένα άλλο γεγονός.
Σύμφωνα με την έως τώρα εμπειρία, το πρώτο πράγμα που ζητά το ΔΝΤ από την κυβέρνησης της χώρας που προσφεύγει στις «υπηρεσίες» της είναι η απόλυση εργαζομένων από τον δημόσιο τομέα. Ηδη από τον Μάρτη οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση Παπανδρέου την απόλυση περίπου 180.000 υπαλλήλων του Δημοσίου και την κατάργηση των οργανικών θέσεων στις οποίες απασχολούνται, ώστε να μη είναι δυνατή στο μέλλον η επαναπρόσληψή τους.
Ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζετε η κυβέρνηση μας το είπε ο Πάγκαλος σε τηλεοπτική του εμφάνιση, ενώ το έδαφος το προετοιμάζει και ο Γ. Καμίνης απ’ τον Συνήγορο του Πολίτη, σε συνέντευξη του στην «Ημερησία».
«Aν καταργηθούν θέσεις, μπορείς με κάποια διαδικασία να επιλέξεις κάποιους που θα απολύσεις. H μονιμότητα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος μένει στο δημόσιο εφ όρου ζωής και δεν εμποδίζει τις απολύσεις. Eίναι στη δυνατότητα του νομοθέτη, της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, να το αποφασίσει», λέει χαρακτηριστικά.
Σε μια περίοδο που η ανεργία έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις μια τέτοια εφιαλτική προοπτική θα δημιουργήσει ανεξέλεγκτες κοινωνικές καταστάσεις.
Αφήστε μια απάντηση