FREE GAZA MOVEMENT Πέμπτη, 21 Αυγούστου


Τις τελευταίες προετοιμασίες κάνουν τα δυο σκάφη μας, προκειμένου να αναχωρήσουν νωρίς το πρωί της Παρασκευής για την τελική φάση του ταξιδιού τους, από τη Λάρνακα της Κύπρου προς την αποκλεισμένη Γάζα. Οι καπετάνιοι διορθώνουν κάποιες ψιλοβλάβες, ενώ φορτώσαμε τρόφιμα και νερό. Η αποστολή πλέον μεγαλώνει, η διαβίωση στα σκάφη θα είναι δύσκολη και η προσοχή των πιο έμπειρων πρέπει να είναι συνεχώς τεταμένη. Πάντως, όσοι κάναμε το ταξίδι από την ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι την Κύπρο αισθανόμαστε πλέον θαλασσόλυκοι. Δεν είναι και λίγο να κάνεις ένα τέτοιο δρομολόγιο με δυο γέρικα σκαριά, που μετασκευάστηκαν βιαστικά από ψαροκάικα σε επιβατικά.

Οι Κυπριακές Αρχές έθεσαν υπό την προστασία τους τα σκάφη και διευκόλυναν σε όλες τις τυπικές διαδικασίες τους επιβαίνοντες σ’ αυτά καθώς και όσους ανέμεναν να επιβιβαστούν. Επίσης, έλεγξαν εξονυχιστικά τα σκάφη με δύτες και εγκατέστησαν κάμερα βυθού και φρουρά στην ξηρά για λόγους ασφάλειας.

Σήμερα το μεσημέρι, στο χώρο που έχουν δέσει τα δύο σκάφη έγινε μια συγκινητική τελετή. Μια τελετή μνήμης για τους Παλαιστίνιους ψαράδες της Γάζας, που έχουν δολοφονηθεί από τις ισραηλινές δυνάμεις στη θάλασσα της πατρίδας τους. Παλαιστίνιοι, Ισραηλινοί, Αμερικανοί, Βρετανοί, Ελληνες, Ισπανοί, Ιταλοί, Πορτογάλοι, Δανοί, Ιρλανδοί, Αυστραλοί, εθελοντές από 17 συνολικά χώρες άκουσαν με σεβασμό τα ονόματα των δολοφονημένων ψαράδων. Για κάθε όνομα ένα κόκκινο τριαντάφυλλο έπεφτε στη θάλασσα. Ηταν εκεί η 84χρονη Χέντι Επστίν, εβραία επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, φορώντας το χαρακτηριστικό μπλουζάκι της αποστολής που γράφει «Η Γάζα είναι στη σκέψη μας». Επίσης, η 81χρονη καθολική καλόγρια Αν Μοντγκόμερι και εκπρόσωποι απ’ όλα τα ΜΜΕ, που ήρθαν από τη Λευκωσία.


Οι δύο αυτές κυρίες αποτελούν τα γηραιότερα μέλη της αποστολής, ενώ το νεότερο μέλος είναι 22 ετών, ο Ανταμ από τη Δανία. Οι εθελοντές που θα επιβιβαστούν στα σκάφη, μαζί με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ και τα πληρώματα είναι συνολικά 46. Απ’ αυτούς, οι 8 είναι Ελληνες. Ο μέσος όρος ηλικίας ανέβηκε με τους ανθρώπους που μας περίμεναν στην Κύπρο. Είναι όμως σημαντικό να βλέπεις ηλικιωμένους ανθρώπους να μπαίνουν άφοβα σε δυο ψαροκάικα και να ξεκινούν για μια αποστολή που εκ των πραγμάτων είναι επικίνδυνη. Από πλευράς Σιωνιστών βρίσκεται σε εξέλιξη ένας ψυχολογικός πόλεμος, που περιλαμβάνει και ανθρώπους τους στη στεριά, για τους οποίους θα μιλήσουμε εν ευθέτω χρόνο.

Μετά την τελετή μνήμης για τους Παλαιστίνιους ψαράδες ακολούθησε συνέντευξη Τύπου. Στα διεθνή ΜΜΕ μίλησε ο Δρ Πολ Λαρούντι, ο οποίος αναφέρθηκε στους σκοπούς της αποστολής και στις απειλές που αυτή δέχεται από το Ισραήλ. Στάθηκε ιδιαίτερα στον παράνομο χαρακτήρα του αποκλεισμού που το Ισραήλ έχει επιβάλει στη Λωρίδα της Γάζας. Κάθε πράξη παρεμπόδισης αυτής της αποστολής και ιδιαίτερα πολεμικές πράξεις ή πράξεις πειρατείας, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των σκαφών και τη ζωή των επιβαινόντων σ’ αυτά, θα είναι παράνομη, τόνισε ο Δρ Λαρούντι.

Παρών ήταν ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, πρόεδρος της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που είναι αρμόδια για τις σχέσεις με τους Παλαιστίνιους. Καλωσόρισε στην Κύπρο αυτή την ειρηνική αποστολή από ανθρώπους που θέλουν να σπάσουν τον απαράδεκτο αποκλεισμό της Γάζας και της ευχήθηκε κάθε επιτυχία.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης ανακοίνωσε ότι θα επιβιβαστεί και αυτός και θα πάρει μέρος στο τελευταίο τμήμα της αποστολής (Λάρνακα-Γάζα), διότι στο όνομα αυτών που εκπροσωπεί θέλει να υπερασπιστεί το αναφαίρετο δικαίωμα του λαού της Γάζας να επικοινωνεί ελεύθερα με τον έξω κόσμο. Παραλλήλισε τον αποκλεισμό της Γάζας με την κατοχή στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι έχουμε υποχρέωση να δείχνουμε την ίδια ευαισθησία, γιατί και ο αποκλεισμός σημαίνει κατοχή. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να καθορίσει πού θα πάμε, αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας, κατέληξε ο κ. Κουράκης.

Στα ελληνόφωνα ΜΜΕ μίλησαν ο Βαγγέλης Πισσίας (καθηγητής ΤΕΙ Αθήνας) και ο Πέτρος Γιώτης (δημοσιογράφος), μέλη της ελληνικής αποστολής που εργάστηκε για την προετοιμασία των σκαφών, τα έφερε στην Κύπρο και θα πάρει μέρος και στο τελευταίο και πιο κρίσιμο κομμάτι.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο Π. Γιώτης σημείωσε πως σκοπός αυτής της αποστολής δεν είναι τόσο η μεταφορά μιας μικρής ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό της Γάζας, όσο η ανάδειξη του αποκλεισμού και της μετατροπής της Γάζας σε μια τεράστια ανοιχτή φυλακή. Θέλουμε να διακηρύξουμε σε όλο τον κόσμο, είπε, ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν τα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα με τους κατοίκους όλων των άλλων χωρών.

Σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η αποστολή, ο Π. Γιώτης σημείωσε πως οι κίνδυνοι προέρχονται αποκλειστικά από το Ισραήλ και όχι από το χαρακτήρα της αποστολής που είναι ειρηνικός. Εχουν φτάσει σε μας πληροφορίες, είπε, ότι τρία μέλη της αποστολής, ο Βαγγέλης Πισσίας, ο Πολ Λαρούντι και ο Παλαιστίνιος Οσάμα έχουν στοχοποιηθεί από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. Εμείς, κατέληξε ο Π. Γιώτης, δεν πρόκειται να σταματήσουμε, παρά τις απειλές. Οσο για την ερώτηση αν κινδυνεύουν οι ζωές μας, θα σας παρακαλούσαμε να την απευθύνετε στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

Ο Βαγγέλης Πισσίας αναφέρθηκε αρχικά σ’ ένα έγγραφο που ανεπίσημα έχει φτάσει στην αποστολή (φρόντισαν γι’ αυτό οι ισραηλινές αρχές). Το έγγραφο υπογράφεται από τον αρχηγό του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού και ορίζει μια περιοχή κατά μήκος του συνόλου των ακτών της Γάζας και σε βάθος 35 ναυτικών μιλίων, στην οποία απαγορεύεται η πρόσβαση κάθε πλεούμενου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια. Η ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα, αναφέρει το έγγραφο, μπορεί να μεταφερθεί μόνο… από τις Αρχές του Ισραήλ!

Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 11 Αυγούστου (δηλαδή τη μέρα που τα σκάφη είχαν φτάσει από την ηπειρωτική Ελλάδα στα Χανιά και ανακοινώθηκε επίσημα σε συνέντευξη Τύπου η έναρξη της αποστολής) και ποτέ δεν κοινοποιήθηκε επίσημα στην αποστολή. Το Ισραήλ δεσμεύει όλο το εύρος των χωρικών υδάτων της Γάζας και σε βάθος 35 μιλίων, αποτρέποντας κάθε ιδέα ναυσιπλοΐας από και προς τη Γάζα. Προχωρεί, δηλαδή, σε μια παράνομη πολεμική πράξη και μάλιστα σε περίοδο Ολυμπιακής εκεχειρίας (την έχει κηρύξει ο ΟΗΕ). Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή δεσμεύεται από τις 11 Αυγούστου και χωρίς ημερομηνία λήξης. Δηλαδή… επ’ αόριστον.

Tι σημαίνει αυτό; Οτι αν μπούμε σ’ αυτή την περιοχή, μπορούν να μας χτυπήσουν και να πουν ότι έγινε κατά λάθος, επειδή μπήκαμε σε περιοχή που γίνονταν ναυτικά γυμνάσια! Τι θα κάνουμε; Κάτι θα κάνουμε, αλλά αυτό φυσικά δεν γράφεται.

Αυτό, είπε ο Β. Πισσίας, είναι μια πράξη τρομοκράτησης των εθελοντών που θα προσπαθήσουν να επισκεφτούν τη Γάζα. Προσπαθούν να μας αποτρέψουν, όμως η απόφασή μας είναι ειλημμένη και τέτοιες απειλές δεν την αλλάζουν. Εδώ και χιλιάδες χρόνια η Μεσόγειος είναι μια θάλασσα επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς της περιοχής. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να απαγορεύσει στον Παλαιστινιακό λαό να χρησιμοποιεί τη θάλασσά του, να επικοινωνεί μέσω αυτής με τους άλλους λαούς της περιοχής. Ως Ελληνες έχουμε μεγαλύτερη ευαισθησία σ’ αυτό, γιατί αυτή η αποστολή θα προσπαθήσει να φτάσει στη Γάζα με δυο σκάφη που φέρουν την ελληνική σημαία, με δυο καΐκια σαν κι αυτά που εδώ και χιλιάδες χρόνια χρησιμοποιούν οι Ελληνες ψαράδες οργώνοντας τη Μεσόγειο και επικοινωνώντας με τους άλλους λαούς. Καλώ την ελληνική κυβέρνηση, κατέληξε, να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των σκαφών και των επιβαινόντων σ’ αυτά. Ουδείς δικαιούται να κρύβεται αυτή τη στιγμή, όταν οι απειλές που κατευθύνονται ενάντια σ’ αυτή την αποστολή είναι πλέον ανοιχτές και παραβιάζουν κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και Δικαίου της Θάλασσας.

Σημειώνουμε ότι από την περασμένη Δευτέρα, οι Ελληνες που συμμετέχουν στην αποστολή απέστειλαν επιστολές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον κ. Γ. Παπανδρέου, την κα Αλ. Παπαρήγα, τον κ. Αλ. Αλαβάνο και την υπουργό Εξωτερικών με τις οποίες τους γνωστοποιούσαν τις απειλές που δέχεται η αποστολή και ζητούσαν την παρέμβασή τους για την προστασία της ασφάλειάς της.

Λεζάντες Φωτογραφιών

1.Τάσος Κουράκης (βουλευτής), Δρ Πολ Λαρούντι (εκ των συντονιστών του Free Gaza Movement) Ενα κόκκινο τριαντάφυλλο για κάθε δολοφονημένο ψαρά της Γάζας.

2. Ενα κόκκινο τριαντάφυλλο για κάθε δολοφονημένο ψαρά της Γάζας.

3. Η 84χρονη Χέντι Επστίν, επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, στο πλευρό των αδελφών της Παλαιστινίων.

4. Τα δύο σκάφη του Free Gaza Movement στο λιμάνι της Λάρνακας. Μπροστά το Liberty (Αγιος Νικόλαος) και πίσω το Free Gaza (Δημήτρης Κ).

5.Από αριστερά προς τα δεξιά: Αν Μοντγκόμερι, 81χρονη καθολική καλόγρια (ΗΠΑ), Χέντι Επστίν, 84χρονη επιζήσασα του Ολοκαυτώματος (Ισραήλ), Δρ Μπιλ Ντινστ, γιατρός (ΗΠΑ), Μουσίρ Ελ-Φάρα (Παλαιστίνη), Γκρέτα Μπερλίν (ΗΠΑ), Δρ Πολ Λαρούντι (ΗΠΑ).

6. Το «Δημήτρης Κ» (Free Gaza) πλέει προς την ελευθερία στα νερά της Μεσογείου, κάπου ανάμεσα στο Καστελόριζο και την Κύπρο.

Σημ: Ολες οι φωτογραφίες της αποστολής είναι συγκεντρωμένες εδώ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *