Από το techiechan:
Τα χρέη των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, είναι ένα ακόμα πολιτικό κόλπο προκειμένου να κρύψουμε από τη Eurostat τα ελλείμματα του ελληνικού κράτους. Τα νοσοκομεία “ξεχνάνε” να δημοσιεύσουν ισολογισμούς, κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι χρωστάνε και σε ποιόν. Έτσι από τη μία το κράτος δεν υποχρεούται στην έκδοση ομολόγων που θα επιβάρυναν επίσημα το δημόσιο χρέος, και ταυτόχρονα η αδιαφάνεια του ύψους των χρεών δεν, επιτρέπει στη Eurostat να υπολογίσει πόσα παραπάνω χρωστάει το ελληνικό δημόσιο. Οι προμηθευτές, δέχονται ουσιαστικά να χρηματοδοτήσουν το ελληνικό δημόσιο για 2-3-4 χρόνια (όσο θα πάρει για να εξοφληθούν), με αντάλλαγμα υπερβολικές και αδιαφανείς χρεώσεις. Ένα γνήσια ελληνικό νταραβέρι. Μη ζητάς τα χρωστούμενα για να μη ρωτώ πόσο θα πληρώσω.
Ας κάνουμε όμως ένα πρόχειρο business plan για να μετρήσουμε το κέρδος ενός νομοταγούς επιχειρηματία. Ας υποθέσουμε πως το νοσοκομείο Τρεισλάλειον” αγοράζει ένα αναλώσιμο των 121 ευρώ από την εταιρία “Αρπακτική Προμηθευτική”. Πρακτικά ο προμηθευτής, έχει αγοράσει το αναλώσιμο 10 ευρω από τις ΗΠΑ. Όχι όμως απευθείας αλλά μέσω μιας θυγατρικής του. Της “Τρισχορεύιν λίμιτεδ”. Που είναι εγκαταστημένη στην -πολύ καλά το καταλάβατε- “μαρτυρικήν Τσίπρον”. Κατόπιν το έχει εισάγει νομίμως και ηθικώς στην Ελλάδα στην τιμή των 90 ευρώ. Πληρώνει φόρο 8 ευρώ (10% επί 80 ευρώ κέρδος) στην Κύπρο, πληρώνει στο τρίμηνο 21 ευρώ ΦΠΑ στην Ελλάδα, και στο τέλος του χρόνου, άλλα 2,5 ευρώ φόρο εισοδήματος (25% * 10ευρώ κέρδος). Πρακτικά ή όλη δουλειά μέχρι στιγμής του έχει κοστίσει 45 ευρώ χοντρά χοντρά. Ας υποθέσουμε πως θα περιμένει 3 χρόνια μέχρι να πληρωθεί και πως δεν έχει κεφάλαιο κίνησης. Κανένα πρόβλημα. Θα πληρώσει άλλα 11ευρώ στην τράπεζα. Σύνολο κόστους; 56 ευρώ μέχρι την είσπραξη των τελικών 121. Το καθαρό που θα μείνει στην τσέπη είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ 65 ολόκληρα ευρώ. Δηλάδή, 650% πάνω στην τιμή κόστους.Όχι και πολύ άσχημα.
Αν λοιπόν αναρωτιέστε γιατί, παρά τις εξαγγελίες Ξενογιανακοπούλου-Λοβέρδου, τόσο τα χρέη των νοσοκομείων όσο και οι δαπάνες των ταμείων αυξάνονται και φέτος, θυμηθείτε πως η ανικανότητα αποτελεί μόνο ένα μέρος της απάντησης.
Αφήστε μια απάντηση