Ο Αδωνις και οι οροθετικες

akΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΕΞΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

Μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό της κυβέρνησης και την ανάδειξη του ακροδεξιού Άδωνι Γεωργιάδη σε Υπουργό Υγείας, καμία έκπληξη δεν θα έπρεπε να προκαλεί η επαναφορά της υγειονομικής διάταξης ΓΥ/39Α, η οποία εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2012 και χρησιμοποιήθηκε ως νόμιμο έρεισμα για την καταστρατήγηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των οροθετικών συλληφθεισών γυναικών.

Η «ρύθμιση για τον περιορισμό μετάδοσης των λοιμωδών νοσημάτων» που με περισσή ευχαρίστηση επαναφέρει ο Άδωνις λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, επέτρεψε τον εξαναγκασμό όσων προσήχθεισαν πέρυσι σε ιατρικές εξετάσεις, προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι φορείς του HIV -και συνακόλουθα την διαπόμπευση και το στιγματισμό τους με τη δημοσίευση των φωτογραφιών και όλων των προσωπικών τους στοιχείων στην ιστοσελίδα της ελληνικής αστυνομίας αλλά και σε κάθε μέσο μαζικής ενημέρωσης. Η αντισυνταγματικότητά της ήταν πρόδηλη, παραβίαζε θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα των οροθετικών γυναικών, ενώ παρέβαινε και κανόνες του ενωσιακού και διεθνούς δικαίου (οι οποίοι σύμφωνα με το 28 παρ. 1 του Συντάγματος υπερισχύουν έναντι κάθε άλλης αντίθετης διάταξης νόμου). Διεθνείς και εγχώριοι οργανισμοί καταδίκασαν  την εν λόγω απόφαση, και πριν τον επικείμενο έλεγχό της από το ΣτΕ, καταργήθηκε τον περασμένο Μάιο από την τότε υφυπουργό Υγείας Φ. Σκοπούλη.

Με την επαναφορά της υγειονομικής διάταξης, το κράτος ποινικοποιεί ουσιαστικά την ίδια την οροθετικότητα. Κάνει ξανά μία στάθμιση ανάμεσα στις ανθρώπινες υπάρξεις. Αποφασίζει πως οι ζωές των οροθετικών δεν είναι άξιες να βιωθούν. Αποφασίζει να προστατέψει τους έλληνες «νοικοκυραίους», τους «ανυποψίαστους» πελάτες. Ιατρικοποιεί, εθνικοποιεί κι εμφυλοποιεί το λόγο του σε μία περίοδο που το ίδιο πολλαπλασιάζει τις συνθήκες που παράγουν ασθένεια κι εξαθλίωση, καθώς απορρυθμίζεται η πρόνοια –το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τείνει να μην έχει πρόσβαση σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Απορρυθμίζεται η πρόνοια και ρυθμίζεται η επέμβαση στις ζωές των ανθρώπων.

Σε αυτό το σύγχρονο κυνήγι μαγισσών, αλλά και σε όλα τα άλλα παρόμοια κρατικά σχέδια (από τον Ξένιο Δία, την δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών, τα fast track, το κλείσιμο της ΕΡΤ, μέχρι και την παράνομη κράτηση του Κ. Σακκά) το κράτος κάνει χρήση του «απεριόριστου δικαιώματός του στην παντοδύναμη τερατωδία». Κι αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση της κατάστασης εξαίρεσης, όπου σε νομικο-πολιτικό επίπεδο κατορθώνει να απογυμνώσει ολόκληρες ομάδες ανθρώπων από κάθε δικαίωμα στη ζωή. Το κοινωνικό σώμα τεμαχίζεται σε περισσότερο ή λιγότερο καταπιεζόμενους/ εκμεταλλευόμενους, μέχρις ότου το καθεστώς εξαίρεσης να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον κοινωνικό ιστό.

Ο εξαναγκασμός σε ιατρικές εξετάσεις και η ποινικοποίηση της ασθένειας αποτελούν βάναυση προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, επικυρωμένη με νόμο. Και ξαναλέμε, πως ενάντια στο καθεστώς εξαίρεσης, ενάντια στις ναζιστικές πολιτικές που εφαρμόζονται σε ό,τι αντιτίθεται στην «υγειονομική» κανονικότητά τους, καλούμαστε να αντιπαραθέσουμε την εξεγερμένη αξιοπρέπεια μας και την αλληλεγγύη σε κάθε θύμα του κρατικού μηχανισμού, γνωρίζοντας ότι όλοι αποτελούμε την επόμενη «αδρανή υγειονομική βόμβα».

ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *