Να σταματήσει ο αργός θάνατος του Σάββα Ξηρού

Να γίνει δεκτή η αίτηση διακοπής της ποινής του,
προκειμένου να νοσηλευθεί σε νοσοκομείο

 Τη διακοπή εκτέλεσης της ποινής του, προκειμένου να νοσηλευτεί στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, το οποίο δέχεται να τον νοσηλεύσει, ζητά με αίτησή του προς το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά ο Σάββας Ξηρός, επικαλούμενος σωρεία ιατρικών γνωματεύσεων (στη συντριπτική τους πλειοψηφία από δημόσια νοσοκομεία), αλλά και την απόφαση που εξέδωσε στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΔΑ), το οποίο καταδίκασε την Ελλάδα για «απάνθρωπη συμπεριφορά» κατά παράβαση του άρθρου 3 τη ΕΣΔΑ.
Από τα στοιχεία του ιατρικού φακέλου, τα οποία παρατίθενται στην αίτηση, προκύπτει η εικόνα ενός κρατούμενου καταδικασμένου σε αργό θάνατο:

Α) Ολική τύφλωση από το ένα μάτι και ελάχιστη όραση από το άλλο, το οποίο επίσης κινδυνεύει.
Β) Φλεβική ανεπάρκεια και επίδρασή της στα κάτω άκρα, η οποία δημιουργεί κίνδυνο ακρωτηριασμού.
Γ) Ακουστικά προβλήματα με κίνδυνο πλήρους απώλειας της ακοής.
Δ) Νευρολογικά και αγγειακά προβλήματα.
Ε) Χρόνιο άσθμα.
ΣΤ) Αναπηρία 67%, διαπιστωμένη από την αρμόδια κρατική επιτροπή.

Σημειώνοντας όλα αυτά τα προβλήματα, το ΕΔΔΑ εγκαλεί το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά, ότι επιλεκτικά υιοθέτησε μία μόνο από τις τέσσερις γνωματεύσεις γιατρών, προκειμένου να απορρίψει την προηγούμενη αίτηση διακοπής εκτέλεσης της ποινής (οι άλλοι τρεις γιατροί, μεταξύ των οποίων δύο ιατροδικαστές, είχαν αποφανθεί ότι μόνο σε οργανωμένο νοσοκομείο, υπό συνεχή παρακολούθηση και νοσηλεία, υπάρχει ελπίδα ανάσχεσης της συνεχούς κατάπτωσης της υγείας του Σ. Ξηρού).

Στην ουσία, το ΕΔΔΑ καταδίκασε το ελληνικό κράτος διότι εφαρμόζει πάνω στον Σάββα Ξηρό εκδικητικές μεθόδους κράτησης, αρνούμενο να του δώσει τη δυνατότητα να φροντίσει τα πολλαπλά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει. Εκρινε, δε, ότι «η εισαγωγή του σε ειδικευμένο ιατρικό κέντρο για το χρονικό διάστημα που απαιτεί η φύση της ιατρικής του αγωγής, μπορούσε να αποδειχθεί αποφασιστική για την εξέλιξη της κατάστασης της υγείας του».

Οι γνωματεύσεις των γιατρών δείχνουν ότι ειδικά η κατάσταση των ματιών χειροτερεύει συνεχώς. Ηδη, χάρη στην αναλγησία του ελληνικού κράτους, έχει χαθεί το ένα μάτι και πλέον βρίσκεται σε κίνδυνο και το άλλο. Αν δεν υπάρξει άμεσα νοσηλεία σε ειδικό νοσοκομειακό τμήμα, η κατάσταση θα γίνει ανεπίστρεπτη.

Η παραμονή ενός ανθρώπου με τα προβλήματα του Σάββα Ξηρού στη φυλακή συνιστά από μόνη της απάνθρωπη συμπεριφορά. Μόνο ως δείγμα εκδικητικότητας του ελληνικού κράτους προς έναν κρατούμενο «ειδικής φύσεως» μπορεί να εξηγηθεί.

Ο Σάββας Ξηρός πρέπει να αποφυλακιστεί.
Ως πρώτο βήμα, πρέπει να γίνει δεκτή η αίτησή του για διακοπή έκτισης της ποινής, προκειμένου να νοσηλευτεί στο κρατικό νοσοκομείο που τον δέχεται.
Κάθε καθυστέρηση στην ικανοποίηση αυτού του αιτήματος θα ισοδυναμεί με τη συνέχιση ενός εγκλήματος.

Αθήνα, 30-11-2010

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

0 απαντήσεις στο “Να σταματήσει ο αργός θάνατος του Σάββα Ξηρού”

  1. Πραγματι δεν εχει νοημα η κρατηση ενος ανθρωπου σε τετοια κατασταση.Δεν εχει σημασια ποιος ειναι αλλα σε τι κατασταση βρισκεται αυτος και το δικαιικο συστημα της χωρας,αφου εκδικηση σημαινει οπισθοδρομηση σε προ του 1789 ''λογικες''. Ανεξαρτητα εαν ειναι αγωνιστης [που κατα την γνωμη μου δεν ειναι] ολοι δικαιουνται ισοτιμη αντιμετωπιση απο μια Πολιτεια που οπισθοδρομει σε εναν αυξανομενο αυταρχισμο. mike .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *