Γράμμα στους γονείς των μαθητών

 SYLOGOS-ELLH--ALEKSIOYΑγαπητοί γονείς,

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά την ελπίδα να πραγματοποιηθούν οι ευχές για «Καλή Χρονιά», είμαστε αναγκασμένοι από τις επιλογές του Υπουργείου Παιδείας, να σας ενημερώσουμε για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η εκπαιδευτική κοινότητα και κατά συνέπεια το κάθε σχολείο της γειτονιάς  ώστε να γνωρίζετε το μέγεθος των δυσκολιών που θα συναντήσουμε μαζί, από σήμερα κιόλας.

Είναι ευρέως γνωστό πως τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων, της ΕΕ και του ΔΝΤ, όλοι μας έχουμε φθάσει στην οικονομική και ψυχική εξαθλίωση. Πολλοί από εμάς βιώνουμε ήδη  το καθεστώς της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας ή της απόλυσης και εσείς από την άλλη, την ανεργία και την οικονομική δυσκολία.

Μέσα σε αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική, τα σχολεία μας ανοίγουν φέτος χωρίς χιλιάδες εκπαιδευτικούς που χρόνια πρόσφεραν στο δημόσιο σχολείο. Τη φετινή χρονιά δεν έγινε ΚΑΝΕΝΑΣ διορισμός εκπαιδευτικού. Οι 10.000 αναπληρωτές που κάλυπταν πραγματικές     ανάγκες δεν προσελήφθησαν. Πετάχτηκαν στο δρόμο 2.500 εκπαιδευτικοί της Τεχνικής Εκπαίδευσης. Την ίδια ώρα χιλιάδες συνάδελφοί μας συνταξιοδοτήθηκαν.

Το Υπουργείο απάντησε στα κενά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των παραπάνω με αύξηση του  αριθμού των μαθητών ανά τμήμα σε 28 και με κατάργηση σε πάμπολλες σχολικές μονάδες του ολοήμερου, των τμημάτων ένταξης  και  της ενισχυτικής διδασκαλίας!

Ο κυβερνητικός οικονομικός εξορθολογισμός (δηλαδή γλιτώνω χρήματα από όπου μπορώ, παιδεία/υγεία) είχε επίσης  ως αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών με πολλά προβλήματα και μεγάλη καθυστέρηση,  ώστε εκατοντάδες συνάδελφοί μας να μη γνωρίζουν ακόμα και σήμερα σε ποιο σχολείο θα δουλεύουν και φυσικά πολλές τάξεις,  να μην έχουν δάσκαλο. Και τα προβλήματα δε σταματούν εδώ. Φέτος τα σχολεία μας  στερούνται τους εργαζόμενους εκείνους που στήριζαν τη λειτουργία του. Οι σχολικοί φύλακες αποτελούν πια παρελθόν, οι σχολικοί τροχονόμοι είναι αμφίβολο αν θα προσληφθούν ξανά, το ίδιο και οι συμβασιούχες καθαρίστριες. Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των σχολείων είναι χειρότερες από ποτέ. Η υποχρηματοδότηση θα αναγκάσει πολλά σχολεία να μείνουν χωρίς θέρμανση, γραφική ύλη, τηλέφωνο, ρεύμα. Δεν είναι λίγα τα σχολεία εκείνα που οι λογαριασμοί τους είναι απλήρωτοι και οι γονείς μαζί με τους εκπαιδευτικούς ψάχνουν να βρουν χρήματα για να τους ξεπληρώσουν.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν:

Πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία, όταν ακόμα οι συνάδελφοί μας δεν έχουν τοποθετηθεί σ’ αυτά; Πώς θα μπουν οι μαθητές μας στις τάξεις τους, όταν τα περισσότερα τμήματα δεν έχουν τον εκπαιδευτικό τους; Πώς θα λειτουργήσουν οι τάξεις, όταν οι περισσότεροι συνάδελφοι δεν ξέρουν καν, ποιο τμήμα θα έχουν;
Στις περισσότερες σχολικές μονάδες της χώρας το καλοκαίρι δεν έγινε καμία εργασία, με αποτέλεσμα να υπάρχει θέμα λειτουργίας ή ακόμη και θέμα ασφάλειας των παιδιών μας.
Πολλά προνήπια βρίσκονται εκτός σχολείου. Γιατί να μην είναι υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή; Γιατί να μη γράφονται υποχρεωτικά όλα τα προνήπια στα δημόσια νηπιαγωγεία;
Πώς θα λυθεί το πρόβλημα της σχολικής στέγης, όταν δεν χτίζονται καινούρια σχολεία και οι αίθουσες πλημμυρίζουν ασφυκτικά από μαθητές ;
Πώς θα μετακινηθούν οι μαθητές μας από μακρινές αποστάσεις, όταν δεν υπάρχει χρηματοδότηση;
Πώς θα λειτουργήσουμε ως εκπαιδευτικοί, όταν πλανάται η τρομοκρατία και η απόλυση πάνω από τα κεφάλια μας;
Τέλος, αγαπητοί γονείς, πώς θα μπορέσετε να αγοράσετε τα στοιχειώδη σχολικά εφόδια, την εποχή που τίποτα δε σας περισσεύει;
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση  στερεί από τα παιδιά την αναγκαία στις μέρες μας γενική μόρφωση ως εφόδιο για τη ζωή τους και  μετατρέπει το Λύκειο σε ένα ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο με απανωτές εξετάσεις και  δυσβάσταχτο οικονομικό κόστος για τους γονείς  . Η μαθητεία στο 4ο έτος στα ΕΠΑΛ  με μεροκάματο μόλις 9 ευρώ( μεικτά )είναι προσφορά τσάμπα εργασίας προς τους επιχειρηματίες και προετοιμασία για δουλειά στη συνέχεια με αυτούς τους όρους.
Αυτό είναι το «νέο σχολείο».  Της ημιμάθειας, της απλήρωτης δουλειάς, των χορηγών, της παιδικής εργασίας και της προετοιμασίας του αυριανού ,φτηνού, ευέλικτου εργατικού δυναμικού.

Όλα αυτά λοιπόν, θέλαμε να σας τα κάνουμε γνωστά και όχι να ακούσετε στην τηλεόραση το βράδυ, ότι τάχα  τα σχολεία άνοιξαν χωρίς προβλήματα.
    
Σας θέλουμε μαζί μας, σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα πραγματοποιήσουμε, ενάντια σε κάθε καλοθελητή που θα θελήσει να συκοφαντήσει τον αγώνα μας.

Οραματιζόμαστε και διεκδικούμε δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά με υποστηρικτικές δομές (Τμήματα ένταξης, Παράλληλη στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία, ειδική αγωγή), αναλυτικό πρόγραμμα που να αντιστοιχεί στις ανάγκες και τις δυνατότητες των παιδιών, κτιριακές υποδομές (χώρους άθλησης και πολιτιστικών δράσεων, βιβλιοθήκες, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό) που να στηρίζεται από το δημόσιο προϋπολογισμό κι όχι από χορηγούς που θέλουν να διαφημιστούν. Και φυσικά δεν θέλουμε οι γονείς των παιδιών μας που χάνουν τις δουλειές τους, που μειώνεται συνεχώς το εισόδημά τους από φόρους και χαράτσια να είναι αυτοί που θα συνεισφέρουν για να μπορέσει να λειτουργήσει.

Ο αγώνας μας είναι αγώνας για τη μόρφωση των μαθητών μας και την εργασία μας, είναι αγώνας για την υπεράσπιση δημόσιων αγαθών όπως υγεία και κοινωνική πρόνοια, είναι αγώνας στο πλευρό του λαού μας.

Αυτό τον αγώνα ζητάμε να τον δώσουμε μαζί, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ των απολύσεων, του φόβου, της υποταγής! Μην αφήσετε κανέναν να κόψει τα φτερά των παιδιών σας και ελάτε να αγωνιστούμε μαζί  και να κερδίσουμε τη ζωή που αξίζουμε εμείς και τα παιδιά μας.
 
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΟΝΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΙΑ ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ , ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΑΜΟΡΦΩΣΙΑ. OΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΖΩΗ ΜΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΛΑΪΚΩΝ –ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ

Να μην περάσουν τα μέτρα της διάλυσης της δημόσιας παιδείας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                      Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΠΛΩΜΑΤΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ                                                  ΝΙΚΟΛΟΥΔΑΚΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *