4 Χρόνια Βοτανικός Κήπος… Party 26/10 στις 21.30

afisa gia internet (2) 4 ΧΡΟΝΙΑ ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ
Η ιστορία γράφεται στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές!

Aν η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά, η συμμετοχή, η συνεννόηση, η ατομική ευθύνη ήταν έννοιες ξεχασμένες στην διαδικασία της αλληλεπίδρασης των ανθρώπων, σήμερα σε αυτό έρχεται να προστεθεί και η αβεβαιότητα ως προς την κάλυψη βασικών αναγκών (όπως τροφή, υγεία, κατοικία και μόρφωση).
Αυτό που σήμερα γίνεται ολοένα και πιο ορατό είναι ότι η φυσική σχέση της κοινωνίας με ανθρώπους και θεσμούς στους οποίους είχε ανατεθεί η  αντιπροσώπευση και η διεκπεραίωση  των αναγκών της, είναι πλέον υπό αμφισβήτηση..

Αφού τα πάντα είναι ρευστά, αποφασίσαμε να τα πάρουμε στα χέρια μας.
4 χρόνια πριν..

Έτσι δημιουργήσαμε τον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Βοτανικό Κήπο στην Πετρούπολη 4 χρόνια πριν, επηρεασμένοι από τα κινήματα πόλης που προϋπήρξαν.
Μια κατάληψη δημόσιου χώρου απαλλαγμένη από δογματισμούς, η οποία προσπαθεί να αποτελέσει μια βιώσιμη και δημιουργική αντιπρόταση, έμπρακτης κοινωνικής χειραφέτησης. Με θεμέλια τις αξίες της αυτοοργάνωσης, της αλληλεγγύης, της  οριζόντιας δομής, της Άμεσης Δημοκρατίας και εφαλτήριο για δράση “μαζί με την κοινωνία” και όχι για αυτήν.

Η ανταπόκριση πολιτών στο εγχείρημα ήταν άμεση με αποτέλεσμα την πραγμάτωση σειράς δραστηριοτήτων όπως:

  Αστική καλλιέργεια ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών, λειτουργία τράπεζας σπόρων ενταγμένη στο δίκτυο ανταλλαγής «Το Πελίτι», ως απάντηση στη εμπορευματοποίηση της διατροφής μας και την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.

   Ίδρυση και λειτουργία αυτοδιαχειριζόμενων δομών συνεργατικής οικονομίας. Η σύσταση Αυτοοργανωμένων Συνεργατικών Εγχειρημάτων για τη λειτουργία του καφενείου και του παντοπωλείου συνιστούν βιώσιμες προτάσεις με σκοπό τον επανακαθορισμό των όρων εργασίας και συμμετοχής στην παραγωγική διαδικασία με όρους αυτοδιαχείρισης, ισοτιμίας, αλληλεγγύης και αξιοπρέπειας.

   Λειτουργία Αλληλέγγυου Εμπορίου. Διάθεση ποιοτικών προϊόντων βιολογικού τύπου, κατευθείαν από τους παραγωγούς, σπάζοντας την αισχροκερδή διαμεσολάβηση και τις μονοπωλιακές πολιτικές.

Εργαστήρια Εναλλακτικής Οικιακής Οικονομίας που αφορούν παραγωγή και μεταποίηση οικιακών προϊόντων με σκοπό την αύξηση του επιπέδου αυτάρκειάς μας, απαραίτητης συνιστώσας της αυτονομίας και της ελευθερίας.

Λειτουργία Κύκλων Αυτομόρφωσης. Πραγματοποίηση μαθημάτων ξένων γλωσσών , Θεατρικό παιχνίδι και εικαστικά για παιδιά, εικαστικά για ενήλικες, εργαστήρια θεάτρου, κινηματογράφου, κίνησης, εκμάθησης Η/Υ και καλλιτεχνικών αντικειμένων (φωτογραφία, κουκλοθέατρο κ.α). Τα μαθήματα αποτελούν αφορμή επαναδιαπραγμάτευσης της γνώσης και αποσκοπούν στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης διδάσκοντα – διδασκόμενου.

 Εκδηλώσεις λόγου πολιτικών και πολιτιστικών θεματικών (με σημαντικότερες αυτές των σύγχρονων κινημάτων, των δημόσιων χώρων, της διαχείρισης των σκουπιδιών κ.α.) . Οι προτάσεις για εκδηλώσεις είναι ελεύθερες για όλους και αποφασίζονται στις ανοιχτές συνελεύσεις Οι εκδηλώσεις ανακοινώνονται στο μηνιαίο πρόγραμμα του χώρου.

Δανειστική Βιβλιοθήκη. Λειτουργούμε δανειστική βιβλιοθήκη με περισσότερους από 1500 τίτλους βιβλίων.

 Εξωστρεφείς Δράσεις με παρουσία και παρεμβάσεις σε τοπικό επίπεδο, κοινωνική αλληλεγγύη, ανταποδοτική προσφορά και δικτύωση με ριζοσπαστικά κινήματα.

Επιθυμούμε μέσω του συνόλου του λόγου μας και των πράξεων μας να ορίσουμε και να πραγματώσουμε αντίστοιχα τις ζωές μας βάσει των αναγκών και των «θέλω» μας, χωρίς να αυταπατόμαστε ότι οι επιλογές μας είναι μονόδρομος.

Ειδικά όταν οι καιροί γίνονται πιο χαλεποί…

Το Σήμερα

Η έκρηξη της κρίσης τα τελευταία χρόνια, δε γιγάντωσε μόνο τα υπάρχοντα προβλήματα αλλά κατέστησε επιτακτική και την ανάγκη για εύρεση ριζοσπαστικών λύσεων για την αντιμετώπιση της πέρα από τη δοκιμασμένα αποτυχημένη συνταγή της ανάθεσης.  Οι αμεσοδημοκρατικές συνελεύσεις της πλατείας Συντάγματος, η πολυήμερη πολιορκία της Βουλής, το κύμα των λαϊκών συνελεύσεων στις γειτονιές της Ελλάδας και οι κινήσεις «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ», τόλμησαν σε πρώτο επίπεδο να επαναπροσδιορίσουν τους όρους της δημοκρατίας, των αναγκών, του δημόσιου χώρου & διαλόγου. Κατέστησαν σαφές στον οποιοδήποτε ότι οι λύσεις πρέπει να απαιτούν τη συλλογική αντιμετώπιση, να συνυπολογίζουν την προσωπική ευθύνη και να επιδιώκουν τη συνεχή αυτοαναίρεση για να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.
Το πρόταγμα της Άμεσης Δημοκρατίας χαράζει μια φωτεινή διέξοδο, αλλά…
Οι νέες προοπτικές ανατροπής ενός συστήματος που έχει οδήγησε στον κοινωνικό κατακερματισμό και την αφαίμαξη δεν μπορεί να είναι προϊόντα πατροναρισμού, ανάθεσης και πεφωτισμένων πρωτοποριών.

Τις απαντήσεις στα αδιέξοδα θα τις δώσει η προσωπική συμμετοχή.

    ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΡΕΥΣΤΑ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

Καλοκαίρι  2013
Κατάληψη Βοτανικού Κήπου Πετρούπολη, Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος

Πηγή:Βοτανικός Κήπος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *