Μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ισπανία-μεγάλο “φάουλ” του ΚΚΕ.Με αυτά τα μυαλά δεν πάμε πουθενά

Από τον Πιτσιρίκο:

Αυτό που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στις κεντρικές πλατείες της Μαδρίτης, της Βαρκελώνης και άλλων μεγάλων ισπανικών πόλεων δεν ήταν δύσκολο να το προβλέψει κάποιος. Όπως δεν είναι δύσκολο να προβλέψει πως θα εξαπλωθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η κρίση δεν είναι οικονομική – είναι κρίση βαθύτατα πολιτική. Η δημοκρατία κατάντησε έννοια άνευ περιεχομένου και οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πια πως ζουν σε μια ιδιόμορφη δικτατορία. Τα αιτήματα και τα συνθήματα των Ισπανών που κατέλαβαν τις πλατείες είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά που ακούγονται στις διαδηλώσεις στους δρόμους της Αθήνας.

Το μανιφέστο των Ισπανών διαδηλωτών

Είμαστε απλοί άνθρωποι. Είμαστε σαν εσάς: τους ανθρώπους, που ξυπνούν κάθε πρωί για να σπουδάσουν, να εργαστούν ή να βρουν δουλειά, άνθρωποι που έχουν οικογένεια και φίλους. Οι άνθρωποι, που δουλεύουν σκληρά κάθε ημέρα για να προσφέρουν ένα καλύτερο μέλλον για τους γύρω τους.

Μερικοί από μας θεωρούνται προοδευτικοί, άλλοι συντηρητικοί. Μερικοί από εμάς πιστεύουν στο Θεό, μερικοί όχι. Μερικοί από εμάς έχουν σαφώς καθορισμένες ιδεολογίες, άλλοι είναι απολιτίκ, αλλά είμαστε όλοι ανήσυχοι και εξοργισμένοι για τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές που βλέπουμε γύρω μας: τη διαφθορά ανάμεσα σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, αφήνοντας μας αβοήθητους, χωρίς φωνή.

Αυτή η κατάσταση έχει γίνει κανονικά, μια καθημερινή ταλαιπωρία, χωρίς ελπίδα. Αλλά αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, μπορούμε να την αλλάξουμε. Ήρθε η ώρα να αλλάξουμε τα πράγματα, ήρθε η ώρα να οικοδομήσουμε μια καλύτερη κοινωνία μαζί. Ως εκ τούτου,υποστηρίζουμε ότι:

Οι προτεραιότητες για κάθε προηγμένη κοινωνία πρέπει να είναι η ισότητα, η πρόοδος, η αλληλεγγύη, η ελευθερία του πολιτισμού, η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη, η ευημερία και η ευτυχία των ανθρώπων.

Αυτά είναι αναφαίρετες αξίες που πρέπει να ισχύουν στην κοινωνία μας: το δικαίωμα στη στέγαση, την απασχόληση, τον πολιτισμό, την υγεία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή, την ελεύθερη προσωπική ανάπτυξη, καθώς και τα δικαιώματα των καταναλωτών για μια υγιή και ευτυχισμένη ζωή.

Η τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησης και του οικονομικού μας συστήματος, δεν φροντίζουν αυτά τα δικαιώματα, και με πολλούς τρόπους αποτελούν εμπόδιο για την πρόοδο της ανθρωπότητας.

Η δημοκρατία ανήκει στο λαό το οποίο σημαίνει ότι η κυβέρνηση αποτελείται από κάθε έναν από εμάς. Ωστόσο, στην Ισπανία, τα περισσότερα μέλη της πολιτικής τάξης δεν μας λαμβάνουν καν υπόψη. Οι πολιτικοί θα πρέπει να μεταφέρουν τη φωνή μας στα θεσμικά όργανα, διευκολύνοντας την πολιτική συμμετοχή των πολιτών μέσω άμεσων καναλιών, κάτι που θα προσφέρει το μεγαλύτερο όφελος για την ευρύτερη κοινωνία. Ο ρόλος τους είναι να πλουτίσουν και να ευημερούν εις βάρος μας, που είμαστε απλοί θεατές της δικτατορίας των μεγάλων οικονομικών δυνάμεων που έχουν στην κατοχή τους στην εξουσία μέσω του δικομματισμού των PP & PSOE.

Η επιθυμία για εξουσία και η συσσώρευση της σε λίγους δημιουργεί ανισότητα, ένταση και αδικία, η οποία οδηγεί στη βία, την οποία εμείς απορρίπτουμε.Το πεπαλαιωμένο και αφύσικο οικονομικό μοντέλο ωθεί την μηχανή της κοινωνίας σε έναν συνεχόμενο κύκλο όπου οι λίγοι πλουτίζουν και οι πολλοί γίνονται φτωχότεροι. Μέχρι την κατάρρευση.

Η θέληση και ο σκοπός του ισχύοντος συστήματος είναι η συσσώρευση του χρήματος, όχι όσον αφορά την απόδοση και την ευημερία της κοινωνίας. Σπαταλώντας πόρους, μολύνοντας τον πλανήτη, δημιουργώντας ανεργία και δυσαρεστημένους πολίτες.

Οι πολίτες είναι τα γρανάζια μιας μηχανής σχεδιασμένης για να εμπλουτίσει μια μειοψηφία η οποία δεν αφορά τις ανάγκες μας. Είμαστε ανώνυμοι, αλλά χωρίς εμάς τίποτε από αυτά δεν θα υπήρχε, γιατί εμείς κινούμε τον κόσμο.

Αν ως κοινωνία δεν μάθουμε να εμπιστευόμαστε το μέλλον μας, ζώντας σε μια ανεξέλεγκτη οικονομία η οποία δεν επιστρέφει ποτέ τον παραγόμενο πλούτο στους περισσότερους, δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε τις αδικία απ’ την οποία υποφέρουμε.

Χρειαζόμαστε μία ηθική επανάσταση. Αντί να τοποθετούμε τα χρήματα πάνω τους ανθρώπους, ας τα φέρουμε στην υπηρεσία των ανθρώπων. Είμαστε άνθρωποι, όχι προϊόντα. Δεν είμαι ένα προϊόν αυτού που αγοράζω ,του λόγου για τον οποίο το αγοράζω, ούτε αυτού από τον οποίο το αγοράζω.

Για όλα τα παραπάνω, είμαι εξοργισμένος.
Νομίζω ότι μπορώ να τα αλλάξω.
Νομίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.
Γνωρίζω ότι μαζί μπορούμε .Γνωρίζω ότι μπορώ να βοηθήσω.

Ξέρω ότι μαζί μπορούμε.

Το μανιφέστο το βρήκα εδώ.

Επίσης, δείτε εδώ μια ακόμα “λεπτομέρεια”, καθώς πλέον οι διαδηλωτές φωνάζουν και συνθήματα όπως “When we grow up, we want to be Icelanders!”, εννοώντας ότι δε δέχονται άλλο τα “πακέτα σωτηρίας” των τραπεζών εις βάρος τους.

Εδώ και Live κάλυψη των κινητοποιήσεων (αυτή τη στιγμή που τα γράφω αυτά ακούω μια όντως αρκετά καλή συναυλία).

Τέλος, η κυβέρνηση ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕ τις κινητοποιήσεις αυτές, αλλά αυτό δε φαίνεται να πτοεί τον κόσμο που συνεχίζει να βγαίνει στο δρόμο.

Μακάρι αυτές οι κινητοποιήσεις να βοηθήσουν τα πράγματα εδώ στην Ελλάδα να βγουν από το τέλμα (ειδικά μετά την 5η Μαίου πέρσι, υπάρχει διαρκής οπισθοχώρηση). Αυτό βέβαια θα το δούμε στην πράξη.

Βέβαια, ειδικά όσοι έχουν ίντερνετ προφανώς και θα έχουν ήδη ενημερωθεί για το θέμα, και άρα ίσως όλα αυτά να τους είναι γνωστά.

Αυτό που άφησα για το τέλος, διότι είναι άγνωστο, είναι…η στάση του ΚΚΕ για το θέμα, χαρακτηριστικό της γενικότερης λανθασμένης νοοτροπίας του. Το ΚΚΕ κάνει μια –σωστή γενικά- κριτική λοιπόν στο κίνημα, λέγοντας ότι τα αιτήματα του είναι “πολύ γενικά”.

Όμως, παρότι αυτό ισχύει, το ΚΚΕ κάνει ξανά και ξανά στην ίδια απογοητευτική ανάλυση – σαν τον γκρινιάρη που δεν του αρέσει τίποτα, και στο τέλος κανένας δεν τον κάνει παρέα, διότι μόνος τους αυτοαπομονώνεται. Αντί να βοηθήσει το -πράγματι ανώριμο- λαϊκό κίνημα να δυναμώσει, το φτύνει και το απαξιώνει. Με αυτά τα μυαλά “δεν πάμε πουθενά”.

Πριν δούμε το ρεπορτάζ του Ριζοσπάστη, υπενθυμίζουμε μια γνωστή φράση από τους ίδιους τους εδραιωτές του μαρξισμού, και μετά αποφασίστε εσείς ποιος όντως συμπεριφέρεται μαρξιστικά και ποιος συμπεριφέρεται σαν καχέκτυπο:

«Ο κομμουνισμός είναι για μας, όχι μια κατάσταση πραγμάτων που πρέπει να εγκαθιδρυθεί, ένα ιδεώδες που σε αυτό θα πρέπει να προσαρμοστεί η πραγματικότητα. Ονομάζουμε κομμουνισμό το πραγματικό κίνημα, που καταργεί τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων. Οι όροι αυτού του κινήματος απορρέουν από τις προϋποθέσεις που υπάρχουν σήμερα»
– Μαρξ,Ένγκελς, «Γερμανική Ιδεολογία»

Και τώρα ο Ριζοσπάστης για τις κινητοποιήσεις στην Ισπανία:

Διαμαρτυρίες «εκτόνωσης»

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως από νέους, πραγματοποιούνται καθημερινά από την περασμένη Κυριακή σε διάφορες πόλεις της Ισπανίας ενάντια στη διαφθορά των πολιτικών, την οικονομική κρίση, την ανεργία – που ξεπερνά το 21,3% δηλαδή τα 5 εκατομμύρια ανθρώπους – ενόψει των δημοτικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής. Εκτός από την Πουέρτα δελ Σολ στη Μαδρίτη, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν και σε προσαγωγές διαδηλωτών, συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν και στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια, τη Σαραγόσα, το Μπιλμπάο, τη Σεβίλλη και τη Γρανάδα. Το λεγόμενο κίνημα «Πραγματική Δημοκρατία Τώρα», που συντονίζεται μέσω του Διαδικτύου και διοργανώνει τις συγκεντρώσεις, δηλώνει «ακομμάτιστο και πασιφιστικό», δεν έχει την παραμικρή ταξική ανάλυση και τάσσεται «ενάντια στο δικομματισμό, τους τραπεζίτες» και με γενικότητες «ενάντια στο σύστημα», χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τα θεμέλια του καπιταλισμού, την πολιτική του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ετσι, έχει περισσότερο χαρακτήρα εκτόνωσης, χωρίς ουσιαστική πολιτική διέξοδο.

Το ΚΚ Ισπανίας, με διαχειριστική γραμμή στα πλαίσια του οπορτουνιστικού μορφώματος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς», δηλώνει ότι στηρίζει τις αυθόρμητες διαμαρτυρίες και καταδίκασε τη βίαιη καταστολή της κυβέρνησης ενάντια στους διαδηλωτές στη Μαδρίτη.

0 απαντήσεις στο “Μεγάλες κινητοποιήσεις στην Ισπανία-μεγάλο “φάουλ” του ΚΚΕ.Με αυτά τα μυαλά δεν πάμε πουθενά”

 1. Ρε Τάσο, έλεος. Δεν καταλαβαίνεις ότι μ’ αυτές τις ανοησίες που γράφεις κάνεις ζημιά στο κόμμα μας; Σου είναι τόσο δύσκολο να καταλάβεις ότι επίτηδες βάζουν τα σχόλια σου για να σε γελοιοποιήσουν και παράλληλα την πληρώνει το κόμμα μας που έχει τέτοια άτομα που γράφουν συκοφαντικές ανοησίες. Γράψε σχόλια και αντέκρουσε με επιχειρήματα και δόξα τον Μαρξ έχουμε πολλά στα όσα γράφονται εδώ. Κοίτα σχόλια δικά μου στο θέμα «Αναχώματα» που δεν μου έχουν κόψει κανένα. Αλλά μην γράφεις γραφικές αστειότητες για το ποιοι είναι σ αυτό το μπλογκ. Και αν δεν γνωρίζεις εσύ πήγαινε σε ένα συντροφικό μπλογκ και ρώτα. Στο faro στο Fadomduck κλπ. Αυτοί ξέρουν, όπως ξέρουν και οι περισσότεροι χρήστες στην μπλοκόσφαιρα. Αλλωστε αυτοί δεν κρύβονται. Ορισμένοι κάνουν αναρτήσεις με τα ονόματα τους όπως και ανοιχτές συγκεντρώσεις που μπορείς να πας και να τους γνωρίσεις. Ελεος με τις μαλακίες σου. Εχουμε απέναντι μας όλα τα αστικά κόμματα και τους βοηθούς τους πρέπει να κάνεις και εσύ την ζημιά σου χωρίς να το καταλαβαίνεις;

 2. ΔΕΝ σας κάνει εντύπωση που όταν οι Καραγκιόζηδες του blog αυτού αναρτούν θέματα σχετικά με το ΚΚΕ, αυτα ειναι στα top 10 , γιατί?
  γιαυτό κάνουν τέτοιες αναρτήσεις?
  Μήπως πρέπει να προβληματιστείτε, και να προβληματιστούμε??
  ΑΥΤΕΣ οι αναρτήσεις γίνονται τυχαία? Προφανώς όχ, κάπου στοχέυουν, που στοχεύουν, στην ΑντιΚΚΕ προπαγάνδα δια μέσω της Γκαιμπελίστικης λογικής του συγκεκριμένου Blog, πρέπει απλά όλοι να είμαστε ψαγμένοι γιατί είναι ένα επαγγελματικό blog, που έχει συγκεκριμένους στόχους και ιδεολογικό υπόβαθρο.
  Υ.Γ. Το σχόλιο τόφαγε η μαρμάγκα της λογοκρισίας….είμαι σίγουρος γιαυτό…
  Χαίρε Γιώργη, μεγάλε Καίσαρα, επιτέλους τέλος στην απάτη….
  Μπορείς κάλιστα να κάνεις την ιδεολογικοπολιτική σου προπαγάνδα για την "ΑΝΤΑΡΣΥΑ", (απόλυτο δικαίωμα σου) αλλά μην προβοκάρεις το ΚΚΕ τόσο ηλήθια, ο ρόλλος του Γκαίμπελς που σου ανέθεσε το σύστημα αν θέλεις μπορείς να τον προβάλλεις στο blog σου αλλά όχι με φασιστικό τρόπο…
  Απλα είμαι αισιόδοξος γιατί αφιέρωσα 10 λεπτά για ένα σχόλιο το οποίο θα το λογοκρίνετε … δεν έχετε τσαγανο….

 3. βρε αυτο ΚΚΕ που φταιει για ολα!!
  Γιατι βρε παιδια δεν κατεβαινεται εσεις στους δρομους και στις πλατειες?
  Εσεις με τους ΓΣΕΕδες /ΑΔΕΔΥδες δεν τρεχεται καθε φορα να κανετε την….. επανασταση σας?
  Βρε ουστ φασινες!σας ειδαμε και εσας

 4. Στην Ισπανια ο κοσμος βγηκε στους δρομους για να κουβεντιασει ο ενας με τον αλλο και να δωσει λυσεις με ορους πραγματικης Δημοκρατιας.Αλλα το ΚΚΕ θεωρει ανοητο το λαο, που του ζηταει ομως να τον ψηφισει!!Δεν κουβεντιαζει μαζι του,δεν τον ακουει εχει ετοιμες λυσεις!!

 5. Σύντροφοι, δεν πρόκειται ποτέ ένα κίνημα να φτάσει συγχρόνως στο επίπεδο της ταξικής ωριμότητας που θέλουμε, όλοι μαζί την ίδια στιγμή δηλαδή. Είναι δεδομένο ότι όταν κατεβαίνουν 10.000 (τυχαίο νούμερο) άνθρωποι στο δρόμο, ο βαθμός συνειδητοποίησης θα διαφέρει. Άλλος θα ξέρει τί θέλει κι άλλος απλώς θα εκτονώνει την αγανάκτησή του. Δεδομένου όμως ότι πλέον υπάρχει συσσωρευμένη αγανάκτηση σε πολύ κόσμο, διαφόρων ηλικιών και ταξικής προέλευσης – κι όχι μόνο στην Ελλάδα – ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για κάθε κόμμα/κίνημα/παράταξη που θέλει να λέγεται επαναστατικό. Μπαίνεις μες στο κίνημα και προσπαθείς να το ''διαπαιδαγωγήσεις'' και να το στρέψεις προς την κατεύθυνση που θες εσύ, δε γίνεται να απαιτείς εξαρχής να έχει τα χαρακτηριστικά που θα ήθελες εσύ..Βασικά πράγματα είναι αυτά, ασχέτως θεωρίας και ιδεολογίας. Εδώ που έχουμε φτάσει, η αρχή είναι να βγει ο άλλος στο δρόμο, τα υπόλοιπα θα τα βρούμε – ή και όχι – στην πορεία…

 6. Με πορείες "περατζάδες".
  Με μουσική υπόκρουση την ώρα της μάζωξης, όπου το επαναστατικότερο τραγούδι είναι "η Μαργαρίτα η Μαργαρώ" και απαξίωση των "ηλεκτικός Θησέας" του Σιδηρόπουλου, "δεν παν να μας χτυπάν" του Άσημου, "revolution" του Crhis de Burge, "warking class hero" του Lenon και τόσα άλλα μην τυχόν καιξυπνήσει το επαναστατικό αίσθημα των συγκεντρωμένων.
  Με συνεπέστατες ανακοινώσεις με ντουντούκες στο τέλος της πορείας "και τώρα διαλυόμαστε".
  Και με την ατιμωτική κατάσταση για κομμουνιστικό κόμμα κάποτε επαναστατικό, πορείες του ΠΑΜΕ να μην συνοδεύονται ούτε από τροχονόμους.
  Με τόσες δεκαετίες κοινοβουλευτικής ζωής που πέρασαν, με λυμένα προβλήματα κομματικά, οργανωτικά, οικονομικά, δημοσίων σχέσεων, ακόμα και προσωπικής καριέρας.
  Με απαξίωση όσων αριστερών, κομμουνιστών, αυτόνομων δεν είναι μέλη του κόμματος και τον συλλήβδη χαρακτηρισμό τους ως προβοκάτορες, μπαχαλάκηδες και λοιπά κακά.
  Με την πεποίθηση πως δεν υπάρχει ακόμη η κρίσιμη μάζα (που δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε σε 400 χρόνια, σιγά μην ξυπνήσουν και γίνουν κομμουνιστές γενικώς το υπόλοιπο 70% του λαού).
  Με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας των στελεχών, και κυρίως με διαρκή ισχύ του σύνδρομου της Βάρκιζας (αυτός ο έρμος φόβος της ήττας), φοβάμαι πως το τελευταίο που θάθελε το ΚΚΕ, θάταν να ταράξει τα νερά.
  Ειλικρινά εύχομαι να κάνω λάθος.
  Συναισθηματικά οπαδός του, το ψηφίζω δεκαετίες τώρα, μα δεν θα κάνω πως δεν βλέπω ούτε και θα σταματήσω το κράξιμο στα φάουλς.

  mbiker

 7. ΚΚΕ: Ενας γραφειοκρατικός μηχανισμός, αποτελούμενος από δήθεν επαναστάτες, που το μόνο που θέλει είναι το καρεκλάτο του, η "επαναστατική γυμναστική", για τη διαιώνισή του. Τι πρόσφερε στο λαϊκό κίνημα τα τελευταία 35 χρόνια; Ακόμα και το Πολυτεχνείο το 1973 το είδε καχύποπτα και το αγκάλιασε καθυστερημένα.
  Τα στερνά δεν τιμούν τα πρώτα.

 8. Ένα σωρό αντι-ΚΚΕ μπούρδες που ξεφεύγουν απο την κριτική του κειμένου. Μόνο για αυτή τη δουλειά είστε τελικά και για να βαράτε επικλίσεις στο αυθόρμητο

 9. Γρηγορης:''..Μπορούν να ξεκινήσουν με κάθε αφορμή,σε στιγμές που δεν το περιμένουμε.Και είναι χρέος κάθε τίμιου επαναστατικού κόμματος,να μπαίνει μέσα στο κίνημα και τις μάζες,να κερδίζει δυνάμεις,να στρέφει την κατάσταση με τη βοήθεια των πιο συνειδητοποιημένων στρωμάτων προς την κατεύθυνση που απαιτείται ιστορικά..΄΄
  ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ,ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΚΚΕ;ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ….

 10. Πρώτο λάθος είναι να θεωρούν κάποιοι τον κουμουνιστή ντε και καλά μέλλος του ΚΚΕ
  Πάγια αρχή του ΚΚΕ ήταν όταν κάτι δεν το ελέγχουμε το διασπάμε ,το δια βάλουμε.
  Εάν συν/φοι περιμένουμε την δευτέρα παρουσία για να ξεκινήσουμε κάτι ζήτω που καήκαμε
  Μας έχουν πάρει και τα σώβρακα ,τι περιμένουμε ?
  Τι περιμένετε όλοι ,όταν στην ηγετική ομάδα του κόμματος είναι όλα επαγγελματικά στελέχη με σχέση εργοδότη –εργαζομένου .
  Ας δείξουμε τουλάχιστον ότι υπάρχουμε , και ας φοβάστε στο ΚΚΕ ότι δεν είμαστε σωστά επανδρωμένοι.
  Υ.Γ μαζέψετε όπλα και δεν μαρτυράτε συν/φοι του ΚΚΕ ?
  Για να ξέρουμε και εμείς οι υπόλοιποι να περιμένουμε
  ENAΣ ΠΡΩΗΝ ΚΝΙΤΗΣ

 11. Κάποιος να κάνει μια κριτική στις θέσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες που να αφορά τις θέσεις του ως κόμμα και όχι το ΚΚΡ το 1917, τον ΕΛΑΣ, τον 902 και άλλες μπούρδες. Γιατί τόση προκατάληψη;

 12. Ορισμένοι συναγωνιστές διαπνέονται,ομολογουμένως, από μεγάλο "επαναστατικό μπρίο", αρκεί να ξερνοβολάνε το αντι-ΚΚΕ μένος τους.
  Συμπαθάτε με, άν σας προκαλώ, αλλά σκεφτείτε και κάπως "αλλιώς" : Τέτοια ανέξοδα "φουσκώματα" της λαϊκής αγανάκτησης και δυσαρέσκειας, που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούν σε ανώδυνα "ξεφουσκώματα" είναι επιθυμητά και για την ελληνική αστική τάξη και το πολιτικό και δημοσιογραφικό της υπηρετικό προσωπικό. Ολα τα απογευματινά δελτία, ο ΣΚΑΙ και όλος ο επιστρατευμένος οχετός της "δημοσιογραφίας" της πλουτοκρατίας έσπευσε να δώσει εκτενή πλάνα και ρεπορτάζ από τις συγκεντρώσεις αυτές,τονίζοντας ότι ήταν "απολιτίκ", μακριά από κόμματα (φτού κακά..)κλπ….Οσο θέλετε "σκούζετε", τραγουδάτε, χοροπηδάτε…αρκεί να μην μιλάτε για ταξική πάλη, για τις αιτίες που σας κρατάνε στη μίζερη σκυφτή ζωή, για την ανάγκη της σοσιαλιστικής Επανάστασης, μέχρι εκεί όλα είναι ανεκτά και καλοδεχούμενα…Ανοίγει η βαλβίδα στο καπάκι και ΞΕΘΥΜΑΙΝΕΙ ανώδυνα και ακίνδυνα το καζάνι που βράζει…Μήπως αυτό το χαζοχαρούμενο πανηγύρι,από τη στιγμή που το προβάλλουν μετά χαράς και το αναπαράγουν όλες οι πουλημένες γραφίδες, μήπως το οργανώνουν κιόλας, ε λέω μήπως…; ; ;
  Σπύρος

 13. μαγκιες χαλαρα το ΚΚΕ δεν παιζει μαζι σας και καποιοι που εχουν μαραζη για το 902 και το ριζοσπαστη.Να ξερεται το ριζοσπαστη και στα δυσκολα χρονια με αυτοθυσια τον βγαζαν.Τι να κανουμαι χωρις το ΚΚΕ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ .ΝΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΣΤΑΛΗΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ 45. ΖΗΤΩ Ο ΣΤΑΛΗΝ ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΚΕ

 14. ρε όταν ακουω τα τυμπανα που βαραν εκει ξεσηκώνομαι πιο πολύ από οταν ακουω την Παπαρήγα!
  χαχαχαχα
  να αρχισω να ανησυχώ?

 15. Όπως και να τοποθετείται το ΚΚΕ, δεν είναι τίποτα παρά μια ακόμα ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ.

  Δηλ. λόγια, λόγια…

  Αυτό που διαφεύγει του ΚΚΕ είναι το θέμα του timing.

  Έχει συνειδητοποιήσει η Διευθυνση του ΚΚΕ οτι τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο?

  Εαν υποθηκεύσουν τα πάντα έναντι νέων δανείων απέναντι σε κράτη (και όχι σε hedge funds, τραπεζες κλπ) τότε καθιστούν τη μελλοντική διαπραγματευση του χρέους απαγορευτική και εξεφτιλιστική για το λαο. Γιατί άλλο είναι να χρωστας σε τοκογλύφους και άλλο σε λαούς…

  Τώρα είναι η ώρα…

 16. Οι διαδηλωτες του Φλεβάρη του '17,ήταν "κατάλληλα θωρακισμένοι για να δώσουν την ταξική μάχη που έπρεπε;"

  Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ που ανέβαιναν στο βουνό "ήταν η πρωτοπόρα τάξη που θα έφερνε την αλλαγή;"
  ……………………………..
  Δυστυχώς τα σημερινά Κ.Κ ούτε θέλουν,ούτε μπορούν να πάρουν ποτέ την εξουσία.Με τις θλιβερές γραφειοκρατικές ηγεσίες τους να έχουν περιοριστεί στο ρόλο που τους επιτρέπει το αστικό σύστημα.Ηθελημένα στριμωγμένες στη γωνία,να γαυγίζουν χωρίς να δαγκώνουν.
  Και αν βρεθούν ποτέ σε προεπαναστατική κατάσταση όπου ο ίδιος ο λαός θα τους έδινε την εξουσία,θα την απαρνιόντουσαν χωρίς να ξέρουν τί να την κάνουν,και θα οδηγούσαν για άλλη μια φορά το κίνημα στην ήττα.

  Οι επαναστάσεις δεν γίνονται από στρατιωτάκια με κόκκινες φόρμες που έχουν στα δόντια την ταυτότητα του "κώματος" ή του οποιουδήποτε κόμματος,και είναι κατάλληλα θωρακισμένα.
  Μπορούν να ξεκινήσουν με κάθε αφορμή,σε στιγμές που δεν το περιμένουμε.Και είναι χρέος κάθε τίμιου επαναστατικού κόμματος,να μπαίνει μέσα στο κίνημα και τις μάζες,να κερδίζει δυνάμεις,να στρέφει την κατάσταση με τη βοήθεια των πιο συνειδητοποιημένων στρωμάτων προς την κατεύθυνση που απαιτείται ιστορικά.
  Για όσους έχουν αμφιβολίες,οι "Θέσεις του Απρίλη" αποτελούν ένα διδακτικό κείμενο.
  Όσοι πάλι έχουν καταντήσει σύγχρονοι Πλεχάνωφ,ας μην το διαβάσουν.Δε χρειάζεται.Άσε που μπορεί και να πάθουν και καμμιά ζημιά και να αποθωρακιστούν!

 17. @Ανώνυμος

  Βεβαίως και καλά έκανε ΚΚΕ και τόνισε την ανάγκη για πολιτική διέξοδο. Για μένα το "φάουλ", αν και δεν θα το έλεγα έτσι μιας και θέλω να πιστεύω ότι το λάθος βρίσκεται περισσότερο στη διατύπωση, είναι στην τελευταία παράγραφο. Ένα Κομμουνιστικό κόμμα σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις δεν μπορεί να λέει στον κόσμο κακώς βγήκες στο δρόμο ξαναμπές στο σπίτι σου. Οφείλει να βρίσκεται στο σημείο που διεξάγονται και να προσπαθεί να δώσει διέξοδο στον κόσμο μέσω συζήτησης και καλώς εννοουμένων παρεμβάσεων.
  Τέλος πάντων το ΚΚΕ με μια σειρά κινήσεων τελευταία π.χ. διόδια έχει δείξει πως στην πράξη "σκέφτεται αλλιώς".Ο συντάκτης απλά μπέρδεψε την κριτική που κάνει το ΚΚΕ στο ΚΚ Ισπανίας (η όπως θες πέστο) και που με την οποία συμφωνώ, με την ανακοίνωση του εν λόγο κόμματος. Είμαι σίγουρος ότι το ΚΚΕ θα λύσει αυτό καθώς και άλλα προβλήματά του μέσω εσωτερικών διεργασιών και μην ξεχνάμε ότι στις επάλξεις του βρίσκονται άνθρωποι.

 18. Είναι γεγονός ότι το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα στην Ισπανία είναι πολύ αδύνατο, όπως και το κομμουνιστικό κίνημα (ήταν καταστροφική η επίδραση του ευρωκομμουνισμού).
  Εκφράζοντας την αποστροφή για τους πολιτικούς εκπροσώπους των αστών και για τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, νέοι κυρίως άνθρωποι αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο.
  Αλλά τέτοια κινήματα ήταν και τα «φόρουμ» και ξεφούσκωσαν.
  Το πραγματικό κίνημα μπορεί να το αναπτύξει η εργατική τάξη, εκεί όπου παράγεται ο πλούτος, στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους, εκεί όπου βρίσκονται οι εργαζόμενοι, με στόχους πάλης κόντρα στα συμφέροντα των καπιταλιστών. Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τους νέους από τις λαϊκές οικογένειες στην πάλη για ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.
  Κίνημα που έχει προοπτική και μπορεί να δώσει «φως στο τούνελ», να σπάσει την απογοήτευση, τη μοιρολατρία, να κάνει την οργή δύναμη ανατροπής είναι αυτό που οξύνει την ταξική πάλη, που συγκρούεται με το κεφάλαιο σε κάθε χώρα και βάζει πλώρη όχι για μια καλύτερη …χαμοζωή, αλλά για τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας, που θα καταργήσει τους καπιταλιστές και τις αιτίες της κρίσης.

 19. Ανωριμότητα, αυταπάτες, ελλιπής πολιτικοποίηση, δηλαδή ένα κίνημα με πραγματικούς ανθρώπους και όχι το ιδεατό που έχουμε στο μυαλό μας (και εννοείται πως φυσικά όλοι θα ευχόμασταν να μπορούσε αύριο να γίνει πραγματικοτητα).

  Μπορούν οι επαναστάτες να λείπουν από αυτή την διαδικασία;;

  Τσεκάρετε και ένα ρεπορτάζ ελληνίδων που βρέθηκαν στην Ισπανία αυτές τις μέρες από το σάιτ του Ξεκινήματος (για τους ισπανομαθείς τσεκάρετε και το μπλογκ του ισπανικού τμήματος της CWI, εδώ: http://srev.blogspot.com/)

  http://www.xekinima.org/arthra/view/article/ispania-oi-intignados-aganaktismenoi-zitoyn-pragm/

 20. Και δεν λένε το αυτονόητο, προφανώς γιατι δεν είναι εύκολο να ειπωθεί:
  Οτι η σπίθα που βάζει αυτες τις φωτιές ειναι ύποπτης προέλευσης.
  Αρκεί κανεις να δει ποιούς βολεύει το μπάχαλο στις μεσογειακές χώρες για να βγάλει τα συμπεράσματα του.

 21. Το ΚΚΕ πραγματι εχει εμπειρια στο να διασπαει και τελικα να αδρανοποιει το κινημα πριν αυτο αρχισει να μπουσουλαει.Η πρακτικη του ΠΑΜΕ στο εργατικο κινημα και του ΜΑΣ στο σπουδαστικο(ποιος να το λεγε στους παλιους κομμουνιστες οτι η παραταξη του ΚΚΕ στα πανεπιστημια σαμποταρει γενικες συνελευσεις και κανει πορειες μονη της,γραφοντας στ αρχιδια της τους υπολοιπους σπουδαστες…) ηταν νερο στο μυλο των καπιταλιστων.
  Αληθεια ποιος εισαι εσυ που θα κρινεις αν ο κοσμος ειναι "θωρακισμενος".Τι αληθεια εχει κερδισει το κινημα τοσα χρονια που ακουγε τις πεφωτισμενες πρωτοπωριες?Εγω ξερω οτι ο κομμουνιστης συμμετεχει και βοηθαει τα κομματια του κοσμου που,απο διαισθηση εστω,καταλαμβανει πλατειες και ξυφουλκει κατα των τραπεζιτων και των πολιτικων τους εκφραστων.Αν χρειαστει κιολας,οργανωνει και την αυτοαμυνα του κινηματος.Αληθεια,σε χαλαει που ο καθενας στην Ισπανια,μπορει να παρει μια ντουντουκα και να πει την παπαρια του?Δεν σ αρεσει?Παρε κι εσυ την ντουντουκα και πεισε τον κοσμο να κανει την παγκοσμια κομμουνιστικη επανασταση.Πρωτη φορα βλεπω κομμουνιστες να "χαλιουνται" που ο κοσμος κατεβαινει στο δρομο.
  Αλλα,φιλε μου,καλυτερα οι ΚΚεδες να κατσετε στον καναπε σας,να οργανωσετε καλυτερα την συμμαχια ΠΑΜΕ-ΜΑΣ-ΟΓΕ,απολυστε και καναν εργατη που δουλευει στην Τυποεκδοτικη η στον 902,γιατι ερχονται δυσκολες μερες και το κομμα πρεπει να βγει αλωβητο.Αφηστε τον κοσμο να βρει την ακρη,δεν θα του λειψετε καθολου.
  Ξερεις,η φραση σου "Για αρχίστε να σκέφτεστε πρακτικά και αφήστε λίγο το συναίσθημα στην άκρη",δειχνει τον απανθρωπο χαραχτηρα των ανθρωπων που υποστηριζουν (ακομη…)τα φασιστικα καθεστωτα που βαφτισανε Σοσιαλιστικα(τρομαρα μας…)και που εχουν το θρασος να κανουν στον κοσμο μαθηματα πολιτικης οργανωσης,την στιγμη που παντελωνιαζουν τεραστια ποσα απ την οικονομικη ενισχυση του κρατους που τοσο πολυ θελουν να καταστρεψουν…Η να φτιαχνουν καινουργια studio με τα λεφτα της Ε.Ε. και να υποχρεωνονται να αναρτουν το γνωστο ταμπελακι "Το εργο χρηματοδοτηθηκε κατα 50% απο την Ε.Ε." ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ!!!
  Αν δεν με πιστευεις,να σου δωσω τα τηλεφωνα των 29 απολυμενων του 902…

 22. Τα συντρόφια του ΚΚΕ καλό είναι να ξαναδιαβάσουν την ιστορία της Οκτωβριανής επανάστασης, της Κουβανικής του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, του πολυτεχνείου κλπ. για να καταλάβουν πως ξεκινούν οι μεγάλες ανατροπές και επαναστάτες. Και πληροφορίακά στης πλατείας είναι και πολλοί άνθρωποι χώρις ιδιαίτερο πολιτικό προσανατολισμό αλλά και πάρα πολλοί αριστεροί και αντιεξουσιαστές.
  Κρίμα που δεν υπάρχει κάποια προσωπικότητα της εμβέλειας του Λένιν σήμερα, όσο και να διαφωνούμε κάποιοι με ορισμένες πρακτικές του, ώστε να βγάλει την αριστερά από το λήθαργο.
  Καθε κίνηση είναι πολιτική και το που θα τραβήξει, εξαρτάται και από κάποιες πρωτοπορίες.
  Μην μπαίνεται στην λογική ότι δεν ελέγχουμε το προβοκάρουμε γιατί κάπου καταντάται σαν κάτι γελίοια φασιστοειδή που βλέπουν πίσω από εξεγέρσεις δάκτυλο του Σόρος, των μασόνων και σιωνιστών (πολύ γέλιο)
  Και αλήθεια συντρόφια η εξέγερση της νεολαία τον Δεκέμβρη του 2008 τι ήταν, δεν φαντάζει κάπου απολίτικη; ήταν όμως;

 23. Βασικά το Κομμουνιστικό Κόμμα των Λαών της Ισπανίας όχι το ΚΚ Ισπανίας.

 24. Αφού μας λές βρε ciaoant1, ποιά είναι η λάθος αντίδραση (δηλαδή σύμφωνα με εσένα αυτή του ΚΚΕ) πες μας και στον αντίποδα ποιά θα έπρεπε να είναι η σωστή εκ μέρους ενός "σοβαρού" κομμουνιστικού κόμματος ?

  Είναι αυτός ο κόσμος, που κατεβαίνει στους δρόμους της Ισπανίας, κατάλληλα θωρακισμένος για να δώσει την ταξική μάχη που πρέπει ? Είναι η νεολαία και οι φοιτητές, η πρωτοπόρα "τάξη", η οποία θα φέρει την αλλαγή ? Ή μήπως θα πάμε για τον Σοσιαλισμό, μόνο με τα αποσπάσματα του Μάρξ τα οποία μας αρέσουν ?

  Τόσο έυκολο πράγμα θεωρείς εσύ την επανάσταση ? Την κοινωνική αλλαγή ? Κατεβείτε στον δρόμο όλοι together, να κάνουμε και εμείς μια πλατεία Ταχρίρ ?

  Για αρχίστε να σκέφτεστε πρακτικά και αφήστε λίγο το συναίσθημα στην άκρη. Την μάχη δεν την κερδίζεις με το συναίσθημα αλλά με την κατάλληλη στρατηγική … Και τα ΚΚ, ειδικά το ΚΚΕ, έχουν αρκετές εμπειρίες στην πλάτη τους ώστε να αξιολογούν τις καταστάσεις με ένα πιο ψύχραιμο τρόπο.

  Άσε που ο ταξικός εχθρός το έχει το ΚΚΕ απέναντι και περιμένει ένα και μονο λάθος του, ώστε να αρχίσει να δαγκώνει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *