Περισσότεροι μετανάστες παρά την καταστολή

metanastes_8Παρά τα κέντρα κράτησης, τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις-σκούπα και το (παράνομο, όπως κρίθηκε στα διοικητικά δικαστήρια) μέτρο της επ’ αόριστον παράτασης της κράτησης, η προσφυγική και μεταναστευτική ροή όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2014, αλλά αυξήθηκε σημαντικά, ξεπερνώντας μάλιστα τα επίπεδα του 2012. Με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. («στατιστικά στοιχεία παράνομης μετανάστευσης για το 2014» είναι η επίσημη ορολογία που παραβλέπει τις συστάσεις διεθνών οργανισμών να χρησιμοποιείται ο όρος «παράτυπη μετανάστευση»), πέρσι συνελήφθησαν 77.163 υπήκοοι τρίτων χωρών, έναντι 43.002 το 2013 και 76.878 το 2012.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η πολιτική της καταστολής που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση (εμβληματικά διατυπωμένη στη φράση του αρχηγού της αστυνομίας «να τους κάνουμε τον βίο αβίωτο») δεν είχε κανένα ορατό αποτέλεσμα στον αριθμό των νεοεισερχόμενων. Ως εκ τούτου, φαίνεται πως δεν βασίζεται σε ρεαλιστική εκτίμηση της κατάστασης η άποψη πως η αλλαγή μεταναστευτικής πολιτικής (έμφαση στην υποδοχή και την ένταξη και όχι στην καταστολή) ισοδυναμεί με «άνοιγμα» των συνόρων, όπως επιχείρησε να ισχυριστεί την περασμένη εβδομάδα ο Αντώνης Σαμαράς.

Μειώθηκαν οι συλλήψεις

Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των συλλήψεων παρουσιάζει μειωτική τάση μετά το 2008 και φαίνεται να συνδέεται μάλλον με την οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις της στην αγορά εργασίας. Αν μάλιστα δούμε τις συλλήψεις που έγιναν στα σύνορα (ελαφρά αυξημένες σε σχέση με το 2013 στα χερσαία σύνορα εκτός από τα σύνορα με την Αλβανία, όπου καταγράφεται μείωση, και πολύ αυξημένες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου), επιβεβαιώνεται η τάση που είχε διαφανεί τα τελευταία χρόνια, πως το μεγάλο μέρος των νεοεισερχόμενων δεν είναι οικονομικοί μετανάστες, αλλά πρόσφυγες πολέμου, κυρίως Σύροι (32.520 το 2014 έναντι 8.517 το 2013), Αφγανοί (12.901 έναντι 6.412) και Σομαλοί (1.876 έναντι 1.004).

Αλλωστε, η ίδια εικόνα επικρατεί και στην Ευρώπη, όπου, μετά και το πρόσφατο ναυάγιο στη Λαμπεντούζα, φουντώνει η συζήτηση για μια ενιαία ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, που όμως δεν φαίνεται προς το παρόν εφικτή ή επιθυμητή από όλους. Την περασμένη εβδομάδα, ο αρμόδιος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε πως η Ε.Ε. σχεδιάζει να εξαγάγει τη διαδικασία ασύλου εκτός των συνόρων της Ε.Ε., στις χώρες προέλευσης, έτσι ώστε να γίνεται ο διαχωρισμός των προσφύγων και των μεταναστών πριν φτάσουν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Σε συνδυασμό με νέα μέτρα αυστηρότερης επιτήρησης των ευρωπαϊκών συνόρων, με προτεραιότητα τη φύλαξη και όχι τη διάσωση της ανθρώπινης ζωής, αντίθετα δηλαδή από τις συστάσεις της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα μέτρα αυτά αναμένεται να κάνουν πολύ πιο δύσκολη και επικίνδυνη την είσοδο των μεταναστών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Καταστολή στην Κόρινθο

Ενταση μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών επικράτησε το Σάββατο στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Ανοιχτή Πρωτοβουλία ενάντια στα Κέντρα Κράτησης στην Κόρινθο. Κάποιοι από τους διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν την πύλη του στρατοπέδου για να μπουν και η αστυνομία απάντησε με χρήση χημικών από τις διμοιρίες ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί μέσα στο στρατόπεδο.

Τελικά, επιτράπηκε η είσοδος σε μια πενταμελή αντιπροσωπεία από τους διαδηλωτές. Η αντιπροσωπεία δεν παρατήρησε καμία βελτίωση των συνθηκών ζωής στο στρατόπεδο, όπου όμως ο αριθμός των κρατουμένων ήταν αισθητά μειωμένος, καθώς υλοποιούνται οι κυβερνητικές εξαγγελίες για σταδιακή απελευθέρωση των κρατουμένων. Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε το Κοινωνικό Ιατρείο και τον Ιατρικό Σύλλογο Κορίνθου, που συντρέχουν στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του στρατοπέδου, για την ύπαρξη δύο κρατουμένων με σοβαρά προβλήματα υγείας: ένας στον λαιμό και άλλος ένας στα γεννητικά όργανα. Κατέγραψαν επίσης περίπου 20 κρατούμενους που δήλωναν ανήλικοι, όπως και τα γνωστά προβλήματα με τη σίτιση και τις ελλείψεις ειδών υγιεινής.

Πηγή: Δημήτρης Αγγελίδης 0 Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *