Συνέντευξη: Δημήτρης Ψαρράς -Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη (Βίντεο)

image002Η Χρυσή Αυγή μπροστά στη Δικαιοσύνη. Η κάθαρση σε αναμονή

Ερωτήσεις-βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας – left.gr

Με τον Δημήτρη Ψαρρά, τον γνωστό συγγραφέα και δημοσιογράφο, συζητάμε τα πάντα σχεδόν για τη ναζιστική Χρυσή Αυγή. Αφορμή για τη συνέντευξη ήταν οι τελευταίες δικαστικές ανησυχητικές εξελίξεις σε σχέση με τα ηγετικά στελέχη της Χρυσής Αυγής που κατηγορούνται για σωρεία εγκληματικών ενεργειών. Ο Ηλίας Κασιδιάρης απηλλάγη για τον on camera ξυλοδαρμό της Λιάνας Κανέλλη τον Ιούνιο 2012. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται επικίνδυνη σωματική βλάβη. Ο Δημήτρης Ψαρράς, που ήταν παρόν στη δίκη, περιγράφει με μελανά χρώματα τις διαδικασίες που ακολούθησε το δικαστήριο: παρέμεινε απόλυτα προσηλωμένο στο τυπικό μέρος της υπόθεσης απαγορεύοντας κάθε πολιτική νύξη.

Επιπλέον, δυο εισαγγελείς πρότειναν την αποφυλάκιση, υπό περιοριστικούς όρους των υπόδικων στελεχών της Χρυσής Αυγής γιατί τελειώνει το δεκαοκτάμηνο της προφυλάκισης τους. Το πρόβλημα δεν είναι η ίδια η πρόταση αποφυλάκισης, όπως μας λέει ο Δημήτρης Ψαρράς. Το πρόβλημα είναι ότι η δικαιοσύνη χρησιμοποιεί συστηματικά δυο μέτρα και σταθμά: να θυμηθούμε ότι για τον αναρχικό Κωνσταντίνο Σακκά, οι εισαγγελείς έβρισκαν συνεχώς νέες κατηγορίες προκειμένου να παρατείνουν την προφυλάκιση του πολύ πέρα από το δεκαοκτάμηνο. Χρειάστηκε να κάνει απεργία πείνας ο Κωνσταντίνος Σακκάς για να από\φυλακιστεί τελικά. Αντίθετα, σήμερα με άνεση προτείνεται η αποφυλάκιση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Επιπλέον, όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Ψαρράς, οι κατηγορούμενοι δεν διώκονται με βάσει τον νέο αντιτρομοκρατικό, αλλά με πολύ πιο ήπιο νόμο…

Με τον Δημήτρη Ψαρρά συζητάμε ακόμα για τους υπερασπιστικούς ισχυρισμούς των κατηγορουμένων εγκληματιών της Χρυσής Αυγής: αν η δίκη είναι πολιτική ή ποινική. Αν η ναζιστική οργάνωση μπορεί να θεωρηθεί αντισυστημική και αντιμνημονιακή πολιτική δύναμη. Αν μπορεί να μετεξελιχθεί σε «σοβαρό» ακροδεξιό κόμμα του είδους του Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία.
Δείτε την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη με ένα άνθρωπο που γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση Χρυσή Αυγή…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *