Απαγορευμένη λέξη το “όχι” στην Τουρκία

Πηγή: Του Γιώργου Αναστασίου – ¨Δρόμος της Αριστεράς”

Στις 16 Απριλίου ορίστηκε η ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Εάν υπερισχύσει το «ναι», ο Ερντογάν θα περιβληθεί με εξουσίες που αντιστοιχούν πράγματι στο προσωνύμιο «Σουλτάνος», το οποίο ήδη έχει κερδίσει. Και ενώ η χώρα μπαίνει στην τροχιά του δημοψηφίσματος, ο αυταρχικός παροξυσμός δεν λέει να κοπάσει – με τον πρόσθετο τώρα στόχο να μειωθούν στο ελάχιστο οι πιθανότητες το εκλογικό σώμα να ψηφίσει «λάθος» .’Ετσι η λέξη «όχι» έχει αρχίσει ήδη να τίθεται εκτός νόμου. Και μάλιστα σε βαθμό γελοιότητας: την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, δόθηκε άνωθεν η εντολή να ξηλωθούν εκατοντάδες αφίσες και να ανακληθούν χιλιάδες φυλλάδια του τουρκικού Υπουργείου Υγείας που περιείχαν το μήνυμα… «Όχι στο κάπνισμα»!

Την ίδια στιγμή και κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας έχουν ξεκινήσει οι καμπάνιες υπέρ του «όχι», κυρίως από τις προοδευτικές, αριστερές και φιλοκουρδικές δυνάμεις – αυτές δηλαδή που αποτελούν τον κύριο στόχο της βιομηχανίας δικαστικών διώξεων, φυλακίσεων και μαζικών απολύσεων που έχει στηθεί από την κυβέρνηση Ερντογάν. Η οποία φυσικά δεν μένει με σταυρωμένα χέρια; αυτήν την εβδομάδα για παράδειγμα η τουρκική αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση ενάντια στις απολύσεις και συλλήψεις πανεπιστημιακών στην Άγκυρα, συλλαμβάνοντας παράλληλα και 12 άτομα.

Από του Χάρου τα δόντια στα νύχια του Ερντογάν

Επιπλέον, την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε άλλη μία τεράστιας κλίμακας κατασταλτική επιχείρηση εναντίον μελών του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), σε τουλάχιστον 25 επαρχίες. Στα πλαίσια αυτού του νέου πογκρόμ εναντίον της Αριστερός και των Κούρδων συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν εκατοντάδες άνθρωποι, στους οποίους το καθεστώς αποδίδει την… κλασική κατηγορία με την οποία βαρύνονται όλοι όσοι τολμούν να αντιστέκονται στον Ερντογάν: «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση».

Στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης, εξάλλου, οι «αντιτρομοκρατικές» μονάδες εισέβαλαν στα σπίτια αγωνιστών του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων (ESP) και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Σοσιαλιστικής Νεολαίας (SGDF), που αποτελούν συνιστώσες του HDP, και συνέλαβαν 9 από αυτούς.

Μεταξύ των συλληφθέντων και η 23χρονη Μπερφούμ Τσολάκ, που το περασμένο καλοκαίρι είχε έρθει στην Αθήνα και συμμετείχε στο Resistance Festival – ήταν μάλιστα το μοναδικό μέλος της πολυπληθούς αντιπροσωπείας του HDP στο Resistance Festival που δεν είχε συλληφθεί ακόμη… Ας σημειωθεί ότι η Μπερφούμ Τσολάκ, όπως και άλλοι αγωνιστές του κόμματος ESP και της νεολαίας SGDF, έχει ήδη γλιτώσει δύο φορές κυριολεκτικά από του Χάρου τα δόντια: ήταν στο Σουρούτς τον Ιούλιο του 2015, όταν δεκάδες νεολαίοι δολοφονήθηκαν από τζιχαντι-στική επίθεση, όπως και στην αντίστοιχη εκατόμβη που προκάλεσαν οι τζιχαντιστές στη διαδήλωση υπέρ της ειρήνης τον Οκτώβριο του 2015 στην Άγκυρα. Τώρα, αυτή και οι σύντροφοί της στοχοποιούνται για μια ακόμη φορά από το καθεστώς Ερντογάν, το οποίο προσπαθεί να φιμώσει έγκαιρα κάθε «όχι» που μπορεί να ακουστεί. ·

«Δεν θα μας φιμώσετε!»

Γι’ αυτό ακριβώς ένα από τα συνθήματα της καμπάνιας υπέρ της απελευθέρωσης των συλληφθέντων είναι «ΟΧΙ, δεν θα μας φιμώσετε!».Έτσι η Αριστερά και το κουρδικό κίνημα στέλνουν ένα σαφές μήνυμα στον Σουλτάνο, δηλαδή ότι όσο κι αν οι κάθε είδους διώξεις έχουν μετατραπεί σε καθημερινότητα για όσους αντιστέκονται στα αυταρχικά του σχέδια, θα δώσουν με κάθε μέσο τη μάχη υπέρ του «όχι» και στο δημοψήφισμα.

Η ασυμβίβαστη στάση όλων όσοι χάνουν τις δουλειές τους, διώκονται ή και φυλακίζονται αποτελεί ταυτόχρονα ένα μήνυμα ενθάρρυνσης του απλού κόσμου που βιώνει τον αυταρχισμό αλλά και τις κοινωνικά και οικονομικά αντιδραστικές πολιτικές της τουρκικής κυβέρνησης.

Αποτελεί εξαιρετικά άνιση μάχη, όμως oι οργανωμένες δυνάμεις κατανοούν ότι η προσπάθεια ενεργοποίησης πλατιών λαϊκών στρωμάτων και στην καμπάνια του δημοψηφίσματος είναι η μοναδική ανάσα που μπορούν να πάρουν ενώ ο ερντογανισμός τους σφίγγει το λαιμό – με τη συνεργασία, ας μην το ξεχνάμε, τόσο των ακροδεξιών Γκρίζων Λύκων όσο και της κεμαλικής «αντιπολίτευσης». Το γεγονός ότι η ηγεσία και δεκάδες βουλευτές και δήμαρχοι του HDP παραμένουν έγκλειστοι και σε πλήρη απομόνωση σε φυλακές υψίστης ασφαλείας είναι μια επιπλέον ένδειξη για το τι είδους δημοψήφισμα σκοπεύει να κάνει η «δημοκρατική» Τουρκία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *