Ηριάννα και Περικλής: Το σκεπτικό της απόφασης που τους καταδίκασε

Άντρο τρομοκρατικών οργανώσεων στη Βαρκελώνη “είδε” πίσω από το ταξίδι του Περικλή Μπ. με το σύντροφο της Ηριάννας Β.Λ. στην Ισπανία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. Καταγράφονται και οι λόγοι που εκείνο το δικαστήριο δεν έδωσε αναστολή στην εκτέλεση της ποινής

Δεν χρειάστηκε περισσότερο από μία σελίδα για τους δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων να καταγράψουν το σκεπτικό με το οποίο απέρριψαν τα αιτήματα αναστολής των ποινών τόσο της 29χρονης Ηριάννας όσο και του 33χρονου Περικλή, λίγη ώρα αφού είχαν καταδικάσει τον κάθε ένα σε ποινή κάθειρξης 13 ετών.

Την 1η Ιουνίου του 2017 εκφωνήθηκε για πρώτη φορά η ετυμηγορία σε βάρος των δύο κατηγορουμένων για ένταξη και συγκρότηση στην οργάνωση “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” και προμήθεια – κατοχή πυρομαχικών και όπλων. Πριν από μερικές ημέρες, η απόφαση αυτή καθαρογράφθηκε, ζήτημα ιδιαίτερα σημαντικό για τις αιτήσεις αναστολής εκτέλεσης των ποινών που είχαν κατατεθεί αλλά τελικά απορρίφθηκαν.

Στις περίπου 100 σελίδες της υπ’ αριθμ. 2609/2017 δικαστικής απόφασης, καταγράφεται αναλυτικά το σκεπτικό που καταδίκασε την Ηριάννα και τον Περικλή, καθώς και τους λόγους που το δικαστήριο τότε δεν έκανε δεκτό το αίτημά τους να ανασταλούν οι ποινές τους. Όσο για το τελευταίο ζήτημα, φαίνεται πως το δικαστήριο δεν αποδέχθηκαν τη θέση της Ηριάννας ότι η επαγγελματικής της πορείας εξαρτάται από τη σχέση της με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου όχι μόνο έχει ξεκινήσει τη διδακτορική της διατριβή, αλλά εργάζεται κιόλας. Αντίστοιχη κρίση και για τον Περικλή, αφού το αυτοάνοσο από το οποίο πάσχει, δεν φαίνεται να απασχόλησε ιδιαίτερα τους δικαστές. Αναφέρεται λοιπόν:

“Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων των κατηγορουμένων για ένταξη στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία έχει πραγματοποιήσει στα πλαίσια της ένοπλης βίας και του αντάρτικου πόλης πολλές επιθέσεις σε βάρος επιλεγμένων στόχων με κίνδυνο ξένα πράγματα και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, αν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και άλλα σχετικά με αυτά εγκλήματα. Οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν για να τους αποτρέψουν από την τέλεση παρόμοιων πράξεων.

Οι κατηγορούμενοι δεν θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη από τον εγκλεισμό τους, δεδομένου ότι δεν αποκλείεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκπαιδευτική και επαγγελματική εξέλιξη, η δε συνέχιση σπουδών στο στάδιο του διδακτορικού για την Ηριάννα Β. Λ. αφορά καθαρά την προσωπική της εξέλιξη και δεν τίθεται θέμα βιοπορισμού της. Θέματα υγείας του Περικλή Μπ. ήδη προ ετών αντιμετωπίστηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση, με φαρμακευτική αγωγή”.

Το σκεπτικό

Ποιά είναι όμως αυτά τα “ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων”, που επικαλείται το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων; Αυτό επιχείρησε να εντοπίσει το News 24/7, όμως το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης δεν ήταν ιδιαίτερα κατατοπιστικό.

Αναφορικά με την Ηριάννα, βαρύτητα δίνεται στο μερικό γενετικό υλικό που έχει εντοπιστεί σε κινητό αντικείμενο. Μάλιστα, καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του γενετιστή και διορισμένου πραγματογνώμονα Γιώργου Φίτσιαλου, υποστηρίζοντας πως τα όσα αναφέρει ο επιστήμονας απλά “δεν κατέστησαν ικανά να ανατρέψουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα του DNA”.

Οι δικαστές κάνουν αναλυτική αναφορά σε γεμιστήρα εκτός όπλου, ο οποίος εντοπίστηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου μαζί με άλλο “ορφανό” οπλισμό. Αναφέρουν ότι σε αυτόν, και ειδικότερα στην ακμή και στα χείλη του, εντοπίστηκε “βιολογικό υλικό του οποίου ο γενετικός τύπος STR ταυτίζεται ως προς τα κοινά STR που προσδιορίστηκαν με το γενετικό τύπο” της Ηριάννας.

Ουσιαστικά, όπως εξηγείται σε άλλο σημείο, ο συγκεκριμένος τύπος καταλήγει σε κλίμακα 1 προς 667.788.611, δηλαδή “δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο. Αρα, υποστηρίζει το δικαστήριο, είναι “σχεδόν αδύνατον” να υπάρχει και δεύτερο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα.

Πάντως, φαίνεται πως αποδέχονται ότι δεν μπορεί να ήταν η Ηριάννα, εκείνη που μετέφερε τον επίμαχο οπλισμό -ανάμεσά τους και το γεμιστήρα- στην Πανεπιστημιούπολη, αφού αναπαράγουν όλη την προανακριτική κατάθεση (σ.σ. δεν εμφανίστηκε ποτέ στο δικαστήριο ως αγνώστου διαμονής) του ανθρώπου που εντόπισε τον οπλισμό το Νοέμβριο του 2011. Όπως αναφέρεται, πρόκειται για βοηθό τεχνικό ασανσέρ ο οποίος βρισκόταν για εργασίες σε μία ταράτσα και τυχαίως είδε έναν άνδρα ύψους 1,80 μ. να μεταφέρει από ένα βαν ένα μεγάλο μεταλλικό κιβώτιο και μαύρες σακούλες.

Όταν ο ύποπτος άνδρας έφυγε, ο τεχνίτης “από περιέργεια τί είναι αυτό το κιβώτιο, ακολούθησε το δρομολόγιο καταλήγοντας σε φρεσκοσκαμένο σημείο ενός λοφίσκους, όπου διέκρινε κατά ένα μέρος ακάλυπτο το θαμμένο κιβώτιο”. Ο τεχνίτης δεν σταμάτησε εκεί να καλέσει την αστυνομία, αλλά συνέχισε να ψάχνει για τις μαύρες σακούλες, τις οποίες εντόπισε και έκρυψε σε διαφορετικό σημείο, έτσι ώστε ακόμα και αν εμφανιζόταν ξανά εκείνος ο άνδρας, ο οποίος δεν εντοπίστηκε ποτέ, να μην μπορεί να εντοπίσει τα όπλα και τα φυσίγγια. Στη συνέχεια, ειδοποίησε την αστυνομία.

Αντίστοιχα, ο 33χρονος Περικλής είχε την ατυχία να εντοπιστεί τμήμα αποτυπώματος στην εσωτερική επιφάνεια εξωφύλλου βιβλίου, το οποίο είχε εντοπιστεί σε σπίτι στο Βόλο, στο οποίο διέμεναν κατηγορούμενοι σε άλλη δικογραφία της ΣΠΦ.

“Πηγή τρομοκρατίας” η Βαρκελώνη

Το δεύτερο στοιχείο που οι δικαστές έκριναν ικανό για την καταδίκη σε 13 χρόνια, είναι οι σχέσεις της Ηριάννας από το 2010 με τον Κώστα Παπαδόπουλο, το σύντροφό της ο οποίος απαλλάχθηκε από κάθε κατηγορία ήδη από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και μάλιστα αμετάκλητα. Όπως αναφέρεται, το Μάρτιο του 2011 πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμα όπου διέμενε ο Κώστας Παπαδόπουλος και ο Περικλής Μπ. και ανήκε στη θεία της Ηριάννας.

Το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, είναι ότι “όλοι δεν διατηρούσαν μεταξύ τους μόνο κοινωνικές επαφές, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ανεξάρτητα από τις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους”. Χωρίς να θέτει περισσότερα πραγματικά περιστατικά για το πως το δικαστήριο κατέληξε σε αυτή την πεποίθηση, αναφέρεται πως η Ηριάννα και ο Περικλής εντάχθηκαν στη ΣΠΦ το 2008.

Προς επίρρωση των μέχρι τώρα αποδεικτικών στοιχείων, καταγράφεται πως πραγματοποιήθηκαν και “ταξίδια στο εξωτερικό” δίχως να αναφέρονται ημερομηνίες ή άλλα περιστατικά. Αντίθετα, επισημαίνονται δύο ταξίδια που πραγματοποίησε ο 33χρονος Περικλής, καταλήγοντας πως αυτά σχετίζονται με τρομοκρατία και πάλι χωρίς περαιτέρω στοιχεία.

Μεταξύ αυτών και ένα ταξίδι στην Ισπανία, με το οποίο επιχειρήθηκε να αιτιολογηθεί η ποινή κάθειρξης. Αναφέρεται χαρακτηριστικά:

“Γίνονται ταξίδια στο εξωτερικό, όπως στη Βαρκελώνη του Περικλή Μπ. και του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων”.

Πηγή: Αντωνία Ξυνού – http://news247.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *