«1944:Αντάρτες ΕΛΑΣ, 1977:Αντάρτες πόλης»

Ο πρώτος νεκρός Αντάρτης Πόλης στην Ελλάδα. 
Χρήστος Κασίμης! Ιδρυτικό μέλος του ΕΛΑ
Πυροβολήθηκε στο κεφάλι (διαμπερές τραύμα) από αστυνομικούς

Έπεσε μαχόμενος σαν σήμερα, στις 20/10/1977 έξω από τον περίβολο της γερμανικής AEG στου Ρέντη, όπου με άλλους τρεις συντρόφους του από τον ΕΛΑ, επιχείρησαν να τοποθετήσουν εκρηκτικές βόμβες και να ανατινάξουν εγκαταστάσεις και υποδομές της εταιρίας, σε ένδειξη έμπρακτης, μαχητικής διαμαρτυρίας για τις «αυτοκτονίες» στα κελιά τους, των ηγετικών στελεχών της RAF Α.Μπάαντερ, Γκ.Εσλιν και Γ.Ράσπε.

Στις 21/10/1977 αφήνει την τελευταία του πνοή.
Το ίδιο βράδυ τοποθετούνται βόμβες και γράφονται συνθήματα στο στρατιωτικό γερμανικό νεκροταφείο στο Διόνυσο:
«1944:Αντάρτες ΕΛΑΣ, 1977:Αντάρτες πόλης» και «Βία στη βία του κράτους».
Από την αστυνομία ανακοινώνεται, ότι δολοφονήθηκε από τους συντρόφους του…!!! και συλλαμβάνεται για το λόγο αυτό ο Γιάννης Σερίφης.

Ακολουθεί μαραθώνιος δικών και την περίοδο της τρομοϋστερίας παραπέμπεται σε δίκες και ο αδελφός του, Μιχάλης Κασίμης, κατηγορούμενος για συμμετοχή στον ΕΛΑ, στην 1η Μάη κλπ και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά του Ραφτόπουλου, τότε Προέδρου της δοτής ΓΣΕΕ. (ο Μιχάλης Κασίμης και στις δύο δίκες, που παραπέμφθηκε αθωώθηκε ομόφωνα)

Στης 24/10/1977 δημοσιεύεται κείμενο της «Ε.Ο. ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΣΙΜΗΣ», όπου αναφέρονται με κάθε λεπτομέρεια οι ενέργειες της ομάδας αυτής του ΕΛΑ, που επιχείρησαν την ανατίναξη της AEG, καθώς και οι συνθήκες δολοφονίας του Χρήστου Κασίμη από δύο αστυνομικούς με πολιτικά. *

Η φωτογραφία του νεκρού Χρήστου Κασίμη, που διοχετεύθηκε από την αστυνομία και δημοσιεύθηκε στον Τύπο της εποχής είναι ανατριχιαστική..

Ο Χρήστος Κασσίμης, σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση που υπέγραψαν ο τότε προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά Μ. Πούλης και ο ιατροδικαστής Δ. Μπούκης, βρήκε τον θάνατο συνεπεία «διαμπερούς τραύματος κεφαλής εκ βλήματος πυροβόλου όπλου μικρού διαμετρήματος»
Το αίτημα της οικογένειας να παρίσταται πραγματογνώμονας-εκπρόσωπός της στη νεκροτομή δεν γίνεται δεκτό από την Εισαγγελία του Πειραιά…

Λίγες μέρες μετά την δολοφονία του αφήνονται από τους συντρόφους του, στις ταχυδρομικές θυρίδες των δικηγόρων της οικογένειας, τρεις φάκελοι, που περιείχαν προσωπικά έγγραφα του Χ. Κασσίμη, ενώ έξω από τους φακέλους είναι δακτυλογραφημένη η φράση «Για τη γυναίκα του Χρίστου. Να ενημερωθεί ο πατέρας του»
Υπήρξε βασικό στέλεχος της αντιδικτατορικής οργάνωσης «20ης Οκτώβρη» και διαφωνώντας μετά την πτώση της Χούντας, με την εγκατάλειψη του ένοπλου αγώνα στην Ελλάδα, συγκρότησε με άλλους συντρόφους του τον ΕΛΑ, την μαζικότερη ένοπλη οργάνωση στην Ελλάδα, με εκατοντάδες ενέργειες στην ιστορική της διαδρομή!

Πρωτεργάτης στην έκδοση της Αντιπληροφόρησης, ιδεολογικοπολιτικού περιοδικού παρέμβασης του ΕΛΑ!
Επαναστάτης Κομμουνιστής, για τον οποίον ο Χρήστος Τσιγαρίδας, στη δίκη του ΕΛΑ, είπε, μη μπορώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του, ότι, ήταν τέτοια η ακτινοβολία της προσωπικότητάς του και ο βαθμός της επαναστατικής του συνείδησης και ακεραιότητας, που αν ζούσε, σίγουρα θα γραφόταν αλλιώς η ιστορία στην Ελλάδα!
Έφυγε συνοδευόμενος στο νεκροταφείο Χαλανδρίου από χιλιάδες συγγενείς, φίλους και σύντροφους, που σήκωναν στους ώμους το φέρετρό του

Οι σύντροφοί του, στον ένοπλο αγώνα, και τότε και τώρα, από όποια πλευρά και αν βρίσκονται, συνεχίζουν να τον τιμούν..

Πηγή: Αλέκα Ζορμπαλά – f/b

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *