Πατέντες και πνευματικά δικαιώματα στο ίντερνετ: Η μάχη συνεχίζεται


Για φαντάσου να υπήρχαν όντως πατέντες στους πρωτόγονους και κάποιος να είχε πατεντάρει τη φωτιά…
 
Πριν λίγες μέρες, η Google εξαγόρασε τη Motorola Mobility, σε ένα ακόμα δείγμα του ότι οδεύουμε προς τη δημιουργία ολιγοπωλίων-μονοπωλίων σε κάθε κλάδο.

Ωστόσο, στη συγκεκριμένη εξαγορά υπάρχει και κάτι ακόμα που θα πρέπει να δούμε:
Συγκεκριμένα, όπως σωστά αναφέρει και ένα άρθρο της Telegraph, ο βασικός λόγος που ώθησε τη Google στο να εξαγοράσει τη Motorola Mobility ήταν…οι πατέντες που η εταιρεία κατείχε:
Η κίνηση της Google για τη Motorola αλλάζει τα δεδομένα, και επικεντρώνεται γύρω από το “οπλοστάσιο” των 17.000 διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, και των 7.500 επιπλέον διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που εκκρεμούν, που κατέχει η Μotorola. Αυτά θα επιτρέψουν στην Google να υπερασπιστεί με επιτυχία μηνύσεις από κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων.

Για να καταλάβουμε τι γίνεται, και το πόσο μακρυά πάει η βαλίτσα με την ατομική ιδιοκτησία (και) στο ίντερνετ, μεταφράσαμε στα ελληνικά και αναδημοσιεύουμε ένα εξαιρετικό άρθρο το οποίο χρησιμοποιεί ως παράδειγμα μια εταιρεία που ίδρυσε ο Nathan Myhrvold, την Intellectual Ventures, και η οποία είναι ίσως η πιο γνωστή εταιρεία στον τομέα της, τις πατέντες λογισμικού:

[…]Το γνωστό blog Techdirt συχνά αναφέρεται στην Intellectual Ventures (“IV”) ως «troll πατέντων». Το IPWatchdog, ένα site για την πνευματική ιδιοκτησία, ονόμασε την IV ως τον «νούμερο ένα δημόσιο κίνδυνο των trolls πατέντων». Αυτά τα blogs γράφουν για το πώς η Intellectual Ventures έχει συγκεντρώσει ένα από τα μεγαλύτερα χαρτοφυλάκια πατέντων στον κόσμο και πηγαίνει από τη μία εταιρεία τεχνολογίας στην άλλη απαιτώντας χρήματα για την άδεια χρήσης αυτών των πατέντων.

Οι πατέντες είναι μια μεγάλη υπόθεση για τη βιομηχανία λογισμικού αυτή τη στιγμή. Οι αγωγές πολλαπλασιάζονται. Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσουν τεράστια χαρτοφυλάκια πατέντων, προκειμένου να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Οι προγραμματιστές υπολογιστών λένε ότι οι πατέντες εμποδίζουν την καινοτομία.

Αλλά οι άνθρωποι σε εταιρείες που έχουν προσεγγιστεί από την Intellectual Ventures δεν θέλουν να μιλήσουν δημοσίως.

«Υπάρχει πολλή φόβος για την Intellectual Ventures», λέει ο Chris Sacca, ένας venture capitalist (σ.σ. ένας καπιταλιστής που χρησιμοποιεί το κεφάλαιο που έχει για να επενδύσει σε νέες επιχειρήσεις) που ήταν ένας από τους πρώτους επενδυτές στο Twitter, μεταξύ άλλων. “Δε θέλεις να κάνεις τον εαυτό σου στόχο τους”.

Ο Sacca δεν δέχτηκε να μας πει αν η Intellectual Ventures είχε έρθει σε επαφή με κάποια από τις εταιρείες που έχει επενδύσει.

“Προσπάθησα να σας φέρει σε επαφή με άλλους ανθρώπους σε αυτήν την κοινότητα για να σας μιλήσουν για το θέμα και σχεδόν όλοι είπαν ότι δε μπορούσαν να μιλήσουν σε σας”, μας είπε ο Sacca. “Φοβούνταν.” Η IV έχει τη δύναμη να «καταστρέψει ολοσχερώς μια νέα επιχείρηση (startup)», λέει ο Sacca.
[…]
Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι ο Nathan Myhrvold (ο ιδιοκτήτης της) έχει μια πολύ διαφορετική άποψη για την Intellectual Ventures. Όταν τον ρωτήσαμε αν η IV είναι ένα troll πατέντων, μας λέει γελώντας: «Αυτός είναι ένας όρος που έχει χρησιμοποιηθεί από τους ανθρώπους εκείνους που δεν τους αρέσουν όσοι κατέχουν πατέντες λογισμικού».
[…]
Φανταστείτε έναν εφευρέτη – κάποιον με μια λαμπρή ιδέα, μια σημαντική ανακάλυψη. Αυτός ο εφευρέτης έχει μια πατέντα, αλλά οι εταιρείες κλέβουν την ιδέα του. Και αυτός ο εφευρέτης δεν έχει τα χρήματα ή το «νομικό μυαλό» για να τους σταματήσει. Και εδώ έρχεται η IV, η οποία αγοράζει αυτή την πατέντα του εφευρέτη, και διασφαλίζει ότι οι εταιρείες που χρησιμοποιούν την ιδέα του πληρώσουν για αυτό.

Όταν ρωτήσαμε για ένα παράδειγμα ενός εφευρέτη σε αυτή την κατάσταση που μας περιέγραφαν στην IV, κάποιον δηλαδή με μια σημαντική ανακάλυψη, ο οποίος δεν πληρώνεται γι ‘αυτό, δύο ξεχωριστά άτομα της IV μας επεσήμαναν έναν τύπο ονόματι Chris Crawford.

Ο Joe Chernesky, ένας αντιπρόεδρος της Intellectual Ventures, δήλωσε: «Το σημαντικό για τον Chris ήταν ότι δεν είχε ιδέα για το πώς να πάρει τα χρήματα για τις πατέντες του. Είχε αυτή την φοβερή ιδέα. Αυτές οι πατέντες ήταν πάρα πολύ πολύτιμες, διότι κάθε εταιρεία τεχνολογίας υιοθετούσε τη σχετική τεχνολογία. Ωστόσο, δεν ήξερε πώς να πληρωθεί. Βρήκε τελικά την Intellectual Ventures. Γι’ αυτό και αγοράσαμε τις πατέντες.

Πήγαμε λοιπόν να μιλήσουμε με τον Chris Crawford. Αλλά αυτό αποδείχθηκε πιο δύσκολο από ότι νομίζαμε – μας οδήγησε σε ένα ταξίδι πέντε μηνών, και τελικά η πραγματικότητα δεν ταίριαζε και πολύ με την ιστορία που μας έλεγαν στην Intellectual Ventures.
[…]
Καταρχήν, όταν επικοινωνήσαμε με την IV για να δούμε πώς θα επικοινωνήσουμε με τον Chris Crawford, η εταιρεία μας είπε ότι πλέον δεν της ανήκει η πατέντα του. Και ότι ο Crawford πιθανότατα δεν θα ήθελε να μας μιλήσει τώρα έτσι κι αλλιώς, διότι ήταν στη μέση μιας δικαστικής προσφυγής.

Ψάξαμε λοιπόν, και βρήκαμε τον Chris Crawford στο Clearwater της Florida. Όπως προβλέψαμε, ο ίδιος ποτέ δεν απάντησε στα πολλά mail και τηλεφωνήματα μας. Αλλά ήμασταν τουλάχιστον σε θέση να εντοπίσουμε την πατέντα του Chris, με αριθμό 5771354.

Την κατοχύρωσε το 1998. Και όπως μας τα εξήγησε η IV, ο Chris Crawford «εφηύρε» κάτι που το κάνουμε πλέον συνεχώς: Βρήκε έναν τρόπο να αναβαθμίζουμε το λογισμικό στον υπολογιστή του σπιτιού σας μέσω του Internet. Με άλλα λόγια, όταν ανοίγετε τον υπολογιστή σας και εμφανίζεται ένα μικρό κουτί και λέει πχ, “Κάντε κλικ εδώ για να αναβαθμίσετε στην τελευταία έκδοση του iTunes”, αυτό ήταν ιδέα του Chris Crawford.

Αλλά όταν κοιτάξαμε την πατέντα, φάνηκε να διεκδικεί πολύ περισσότερα από αυτό. Το όνομα της εφεύρεσης αυτής καθαυτής είναι «ένα σύστημα για online backup». Η πατέντα λέει ότι αυτή η εφεύρεση επιτρέπει να συνδεθείτε στο ίντερνετ για να κάνετε ένα σωρό πράγματα – αγορά ή ενοικίαση λογισμικού, backup δεδομένων, αποθήκευση πληροφοριών. Η πατέντα κάνει να φαίνεται σαν ο Chris Crawford να επινόησε πολλά από τα πιο κοινά πράγματα που κάνουμε σήμερα στο διαδίκτυο.

Δεν ήμασταν σίγουροι για το τι σήμαιναν όλα αυτά, γι ‘αυτό πήγαμε να δούμε τον David Martin, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία που ονομάζεται Μ-Cam. Η εταιρεία αυτή προσλαμβάνεται από τις τράπεζες, τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και αξιολογεί την ποιότητας των πατέντων. Ζητήσαμε από το Martin να αξιολογήσει την πατέντα του Chris Crawford.

Την ίδια ώρα που η πατέντα του Crawford ήταν στα δικαστήρια, υπάρχουν πάνω από 5.000 άλλες πατέντες που εκδόθηκαν για «το ίδιο πράγμα» μας είπε ο Μάρτιν.

Η πατέντα του Crawford ήταν για “ένα online σύστημα backup”. Μια άλλη πατέντα που εκδόθηκε την ίδια χρονική περίοδο ήταν για την “αποτελεσματική δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων με χρήση πολλαπλών συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών”. Μία άλλη ήταν για την «Αντιγραφή δεδομένων σε ένα απομακρυσμένο σύστημα αποθήκευσης δεδομένων”.

Επίσης υπήρχαν τρεις διαφορετικές πατέντες με τρεις διαφορετικούς αριθμούς κατοχύρωσης, αλλά όλες είχαν τον ίδιο τίτλο: “Σύστημα και μέθοδος για τη δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας των αρχείων του υπολογιστή σε ένα ευρύ δίκτυο υπολογιστών”.

O Martin λέει ότι περίπου το 30% των αμερικανικών πατέντων είναι ουσιαστικά για πράγματα που έχουν ήδη εφευρεθεί. Το 2000, για παράδειγμα, το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας χορήγησε πατέντα για το να φτιάχνεις τοστ(!)- ο αριθμός της πατέντας είναι 6080436, και ο τίτλος της είναι «Μέθοδος Ανανέωσης του Ψωμιού».

Ζητήσαμε, επίσης από τον Rick Mc Leod, έναν δικηγόρο πατέντων και πρώην μηχανικό λογισμικού, για την αξιολόγηση της πατέντας του Chris Crawford.

“Τίποτα από αυτά δεν ήταν πραγματικά νέο”, μας είπε.

Ο Mc Leod έψαξε να δει αν κάποιος άλλος είχε ήδη κάνει αυτό που ο Chris Crawford ισχυρίστηκε ότι εφηύρε το 1993, κατά την κατάθεση της πρώτης πατέντας του. Ιδού τι βρήκε:

Υπήρχαν ιδρύματα, τόσο ακαδημαϊκά όσο και επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούσαν υπολογιστές με αυτό τον τρόπο, και νομίζω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα συλλογή από πράγματα που ήταν ήδη γνωστά από τη δεκαετία του 1980, με την εξαίρεση ότι προσθέτει τη λέξη “Διαδίκτυο”.

Ο Mc Leod μας είπε ότι κατά τη γνώμη του, οι πατέντες αυτές δε θα έπρεπε καν να έχουν εκδοθεί.
[…]
Μέχρι πριν από κάποια χρόνια, το γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα συμφωνούσε με τον Rick Mc Leod. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το γραφείο ευρεσιτεχνιών ήταν πολύ απρόθυμο να παρέχει διπλώματα ευρεσιτεχνίας για το λογισμικό[…] Στη δεκαετία του 1990, τα Ομοσπονδιακά δικαστήρια παρενέβησαν και άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα.

Μια πλημμύρα πατέντων λογισμικού ακολούθησε. Πολλοί άνθρωποι στη Silicon Valley εύχονται να μην είχε συμβεί ποτέ, συμπεριλαμβανομένων και των προγραμματιστών υπολογιστών.
[…]
Το ίδιο απόγευμα, μιλήσαμε με μισή ντουζίνα διαφορετικούς μηχανικούς λογισμικού. Όλοι τους μισούσαν το σύστημα των πατέντων, παρότι οι μισοί από αυτούς είχαν πατέντες στα ονόματά τους, που θεωρούσαν ότι δεν θα έπρεπε καν να είχαν χορηγηθεί. Σε δημοσκοπήσεις, το 80% των μηχανικών λογισμικού λένε ότι το σύστημα των πατέντων στην πραγματικότητα εμποδίζει την καινοτομία. Δεν ενθαρρύνει τις νέες ιδέες και τη δημιουργία νέων προϊόντων. Στην πραγματικότητα, τους εμποδίζει.

Πολλές πατέντες αφορούν τόσο ευρύ φάσμα εφαρμογών, που οι μηχανικοί λένε ότι ..όλοι είναι ένοχοι για παραβίαση κάποιας πατέντας. Αυτό προκαλεί τεράστια προβλήματα για όλους όσους προσπαθούν να ξεκινήσουν ή να αναπτύξουν μια επιχείρηση στο διαδίκτυο.

«Σε ότι αφορά την πνευματική ιδιοκτησία, είμαστε σε ένα σημείο όπου οι υπάρχουσες πατέντες καλύπτουν πιθανώς κάθε συμπεριφορά που συμβαίνει στο Internet ή τα κινητά τηλέφωνα σήμερα», λέει ο Κρις Sacca, ένας venture capitalist. «H μέση επιχείρηση στη Silicon Valley που ξεκινάει τώρα, ή ακόμα και μια μεσαίου μεγέθους εταιρεία, ανεξάρτητα από το πόσο πραγματικά καινοτόμα είναι, είναι σίγουρο ότι κάποια από τα πράγματα που κάνει παραβιάζουν τις υπάρχουσες πατέντες (σ.σ. διότι…καλύπτουν τα πάντα – ουσιαστικά όλα είναι πατενταρισμένα από κάποιον!). Και αυτό είναι που σήμερα είναι θεμελιωδώς σαπισμένο στο σύστημα”.
[…]
Αυτό μας φέρνει πίσω στο παράδειγμα της πατέντας του Chris Crawford, που η Intellectual Ventures μα το έφερε ως παράδειγμα του πώς μπορούν να ενθαρρύνουν την καινοτομία, εξασφαλίζοντας ότι οι εφευρέτες να πληρωθούν. Όπως έχουμε πει, αυτή η πατέντα φαίνεται να καλύπτει ένα μεγάλο κομμάτι από το τι συμβαίνει σήμερα στο διαδίκτυο: την αναβάθμιση του software, τις online αγορές, την online αποθήκευση δεδομένων. Εάν έχετε μια πατέντα για όλα αυτά, μπορείτε να μηνύσετε ένα σωρό ανθρώπους.

Και, στην πραγματικότητα, αυτό είναι που συμβαίνει με την πατέντα του Chris Crawford. Η Intellectual Ventures το πούλησε σε μια εταιρεία με την επωνυμία Oasis research τον Ιούνιο του 2010. Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, η Oasis research χρησιμοποίησε την πατέντα για να μηνύσει πάνω από δώδεκα διαφορετικές εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Rackspace, GoDaddy, και την AT&T.

Τηλεφωνήσαμε την Oasis αρκετές φορές, αλλά κανείς δεν απάντησε ποτέ.
[…]
Δεν υπήρχε σχεδόν καμία πληροφορία σχετικά με την Oasis research. Δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουμε ποιος την είχε στην κατοχή του, ή τον αριθμό των υπαλλήλων της.

Ένα από τα λίγα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα ήταν μια διεύθυνση: 104 Ε. Houston Street, Suite 190, Marshall, Τέξας.

Γι ‘αυτό και πήγαμε στο Marshall. Η πόρτα στα γραφεία της Oasis ήταν κλειδωμένη, και μέσα από τη ρωγμή κάτω από την πόρτα είδαμε ότι δεν υπήρχαν φώτα στο εσωτερικό.

Χτυπήσαμε την πόρτα. Κανείς δεν απάντησε.

Το γραφείο ήταν σε ένα διάδρομο, όπου όλες οι άλλες πόρτες έμοιαζαν ακριβώς ίδιες -κλειδωμένες, με πινακίδες πάνω από την πόρτα, χωρίς φως να βγαίνει μέσα από τα δωμάτια. Ήταν ένα διάδρομος σιωπηλός, με άδεια γραφεία με ονόματα όπως “Αρχείο Δικαιωμάτων Λογισμικού”, και “Bulletproof Τεχνολογία του Τέξας”.

Απ΄ ότι φαίνεται, πολλές από τις εταιρείες σε αυτό το διάδρομο, ίσως και όλες, κάνουν το ίδιο πράγμα με την Oasis research. Μάλλον δεν έχουν εργαζόμενους. Δε δημιουργούν νέες εφευρέσεις. Οι εταιρείες βρίσκονται στο Marshall του Τέξας επειδή είναι το αντικείμενο τους είναι η κατάθεση μηνύσεων για προσβολή πατέντων.

Οι πατέντες είναι μεγάλη επιχείρηση στο Marshall, το οποίο αποτελεί τμήμα της ανατολικής περιφέρειας του Τέξας. Πολλοί άνθρωποι λένε ότι τα δικαστήρια στο Marshall είναι φιλικά προς τους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας…(σ.σ. κάτι που μας φαίνεται πολύ πιθανό, αν σκεφτεί κανείς ότι στο Τέξας έχουν μια τη γνωστή καουμπόικη νοοτροπία υπεράσπισης της «ιερής» ατομικής ιδιοκτησίας, πιο ιερής και από τις «ιερές αγελάδες» των Ινδών)
[…]
Η Oasis είναι μια εταιρεία χωρίς κύκλο εργασιών, χωρίς κανένα προϊόν, και, απ΄ ότι είδαμε, χωρίς εργαζόμενους, που χρησιμοποιεί μια πολύ μεγάλη συλλογή πατέντων από το 1998 για να μηνύει ένα σωρό εταιρείες.
[…]
Όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας έχουν αρχίσει να συσσωρεύουν πατέντες λογισμικού – όχι για να χτίσουν κάτι, αλλά για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους. Αν μια εταιρεία συσσωρεύσει πολλές πατέντες, μπορεί ουσιαστικά να πει στον κόσμο “Αν προσπαθήσετε να με μηνύσετε με τις πατέντες σας, θα σας μηνύσω με τις δικές μου”.

Είναι ο σίγουρος δρόμος προς την αμοιβαία καταστροφή (σ.σ. εννοεί σαν τον «Ψυχρό Πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ-ΕΣΣΔ). Αλλά αντί για οπλοστάσια πυρηνικών όπλων, έχουμε οπλοστάσια με πατέντες. Και αυτό ήταν το πρόβλημα που η Intellectual Ventures λέει ότι προσπαθεί να λύσει.
[…]
Η ιδέα που προωθεί είναι βασικά ότι η Intellectual Ventures βοηθά στην άμυνα έναντι μηνύσεων. Η Intellectual Ventures έχει συσσωρεύσει 35.000 πατέντες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι εταιρείες, έναντι αμοιβής, για να υπερασπιστούν τους εαυτούς τους.

Οι εταιρείες τεχνολογίας πληρώνουν αμοιβές στην Intellectual Ventures που κυμαίνονται «από μερικές δεκάδες χιλιάδες έως πολλά εκατομμύρια δολάρια … για να αγοράσουν ασφάλιση που τους προστατεύει από το να μηνυθούν από οποιονδήποτε επιβλαβή, κακόβουλο ξένο», λέει ο Sacca.

Ο Sacca λέει ότι ουσιαστικά η Intellectual Ventures υπονοεί πως: «Αν δεν ενωθείτε μαζί μας, ποιος ξέρει τι θα συμβεί;»

Λέει ότι του θυμίζει «έναν εκβιασμό τύπου μαφίας («νονών της νύχτας»), όταν κάποιος έρχεται στην πόρτα σας και λέει, «Θα ήταν κρίμα αν αυτό το μέρος καιγόταν. Γνωρίζω τη γειτονιά πολύ καλά και θα μπορούσα να σιγουρέψω ότι δεν θα συμβεί κάτι τέτοιο (αν με πληρώσετε)».
[…]
Μία πρώην πατέντα της IV δίπλωμα ευρεσιτεχνίας χρησιμοποιήθηκε από μια NPE για να μηνύσει 19 διαφορετικές εταιρείες, που περιελάμβαναν τις Dell, Abercrombie&Fitch, Visa και UPS.

Αυτές οι εταιρείες έχουν όλες τους ιστοσελίδες, όπου, κατά την κύλιση του ποντικιού σας πάνω από ορισμένα τμήματα, εμφανίζονται pop-up παράθυρα. Η NPE είπε: «Έχουμε την πατέντα για αυτό». Κάτι που βέβαια κάνει λίγο-πολύ ολόκληρο το Internet ένοχο για παραβίαση του σχετικού διπλώματος ευρεσιτεχνίας.
[…]
Στις αρχές Ιουλίου, η πτωχευμένη εταιρεία τεχνολογίας Nortel έθεσε 6.000 πατέντες της σε δημοπρασία στο πλαίσιο μιας εκκαθάρισης. Ένας πόλεμος προσφορών ξέσπασε μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών της Silicon Valley. Η Google είπε ότι ήθελε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας καθαρά για την υπεράσπιση έναντι σε μηνύσεις και ήταν πρόθυμη να δαπανήσει πάνω από 3 δισεκατομμύρια δολάρια για να τα πάρει. Αυτό δεν ήταν αρκετό, όμως.

Το χαρτοφυλάκιο τελικά πωλήθηκε στην Apple και μια κοινοπραξία άλλες εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων των Microsoft και Ericsson. Η τιμή: 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέντε φορές παραπάνω από την αρχική τιμή. Περισσότερο από το διπλό αυτό που οι περισσότεροι ανέμεναν. Ήταν η μεγαλύτερη δημοπρασία πατέντων στην ιστορία.

Μιλάμε για $ 4.5 δισεκατομμύρια για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που οι εταιρείες αυτές είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν τα θέλουν για την τεχνολογία που πατεντάρουν. Μιλάμε για 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια που δε θα χτίσουν κάτι νέο, δεν θα φέρουν νέα προϊόντα στα ράφια, δεν θα ανοίξουν νέα εργοστάσια που μπορούν να προσλάβουν άτομα που χρειάζονται δουλειές. Μιλάμε για 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια που αυξάνουν την τιμή του κάθε προϊόντος αυτών των εταιρειών. Μιλάμε για 4.5 δισεκατομμύρια δολάρια για την αγορά «όπλων» σε ένα διαρκή πόλεμο πατέντων.

Οι μεγάλες εταιρείες – Google, Apple, Microsoft – μάλλον θα επιβιώσουν. Οι πιθανές απώλειες είναι οι εταιρείες που κανείς δεν τις άκουσε ποτέ και θα μπορούσαν μια μέρα να πάρουν τη θέση τους (αλλά τώρα θα εξοντωθούν λόγω των πατέντων).

Σημείωση: Αξίζει να δείτε και παλιότερα άρθρα μας για το θέμα, όπως πχ αυτό  ή αυτό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *