Έκτακτα μέτρα Ερντογάν υπό το φόβο της ήττας

Από τη στιγμή που η κυβερνώσα «Συμμαχία για την Δημοκρατία» (ο συνασπισμός των κομμάτων του Ερντογάν, ΑΚΡ, και του ακροδεξιού ΜΗΡ) ανακοίνωσε τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών (γενικών και προεδρικών) στις 24 του προσεχή Ιουνίου, ο Ερντογάν δεν έχει σταματήσει να λαμβάνει έκτακτα μέτρα κατά την προεκλογική του εκστρατεία.

Ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ προσφάτως και αναπάντεχα ανακοίνωσε ένα τεράστιο οικονομικό πακέτο για να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους: Φορολογική αμνηστία, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, αύξηση συντάξεων, διαγραφή χρεών από τέλη κυκλοφορίας, πιθανότητα να επιτραπεί η εξαγορά της στρατιωτικής θητείας… κλπ. Πρόκειται για μια οικονομική επιχείρηση το κόστος της οποίας ανέρχεται σε τουλάχιστον 24 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ).

 Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (CHP), από την θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε πως πρόκειται για ένα πακέτο που είχε ανακοινώσει πριν δυο χρόνια. Εκείνη την εποχή, η κυβέρνηση είχε αντιταχθεί έντονα σε αυτές τις μεταρρυθμίσεις υποστηρίζοντας ότι ήταν αδύνατο να καλυφθεί το κόστος μιας τέτοιας επιχείρησης.

Ο επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν, Γιτζίτ Μπουλούτ, πήγε ακόμη πιο μακριά προτείνοντας μια γενική αμνηστία ώστε να αδειάσουν οι γεμάτες φυλακές.

Ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το κόμμα του «θα ξανακερδίσει τις ψήφους των αδερφών μας των Κούρδων». Στόχος δύσκολος εδώ και τουλάχιστον δυο χρόνια κατά τα οποία η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει σταματήσει να καταστρέφει πόλεις και χωριά των Κούρδων στην Τουρκία και στη Συρία.

Αυτή η ίδια κυβέρνηση έχει φυλακίσει περισσότερα από 4000 ηγετικά στελέχη του κουρδικού κόμματος HDP, μαζί με τους δυο συμπροέδρους του και τους δέκα Κούρδους βουλευτές, που έχασαν τις θέσεις τους κατόπιν νομικών ελιγμών του Παλατιού. Ο Ερντογάν επίσης τείνει να ξεχνά ότι η κυβέρνησή του είχε αντιταχθεί σφοδρά στην πρωτοβουλία διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν του Ιράκ. Επιπλέον, η συμμαχία του με το ΜΗΡ, που είναι ορκισμένοι εχθροί των Κούρδων, δεν τους ενθαρρύνει και πολύ ώστε να ψηφίσουν το ΑΚΡ.

 Η σεζόν για τις προεκλογικές υποσχέσεις… άνοιξε. Όμως οι δημοσκοπήσεις επιμένουν να μην είναι υπέρ του Ερντογάν, που χρειάζεται 51% από το πρώτο γύρο. «Πανικός στο Παλάτι», εκτιμούν οι αρθρογράφοι της αντιπολίτευσης. «Έχει καταλάβει ότι δεν θα κερδίσει;» διερωτήθηκε ένας συντάκτης.

Πράγματι, η νέα εκλογική συμμαχία που διαμόρφωσαν τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης, το CHP, το ΙΥΙ (το κόμμα της κας Μεράλ Αξενέρ, που προηγουμένως ήταν με το ΜΗΡ), το ισλαμικό SP και το Δημοκρατικό Κόμμα (τάσσεται στη Δεξιά), φοβίζουν τον Ερντογάν. Αυτός ο σχηματισμός μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερο του 50% στις γενικές εκλογές και έτσι να κερδίσει τον Ερντογάν στο Κοινοβούλιο.

Όσον αφορά τις Προεδρικές εκλογές, όλα τα κόμματα θα παρουσιάσουν τους δικούς τους υποψηφίους στον πρώτο γύρο και θα στηρίξουν στον δεύτερο τον αντίπαλο του Ερντογάν. Επομένως και εκεί υπάρχει κίνδυνος για τον Ερντογάν.

Όμως για ένα θεμελιώδες σημείο έχουν γραφτεί πολλά: Το HDP, το κόμμα των Κούρδων και της μη-κεμαλικής Αριστεράς  έχει αποκλειστεί από αυτή την εκλογική συμμαχία, παρά το ότι παίρνει το 10%-13% της κάλπης. Το HDP μπορεί εύκολα, σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, να αποσπάσει το 10% των ψήφων, δηλαδή την βάση για να μπει στο Κοινοβούλιο. Αλλά αν δεν συμβεί αυτό, τότε θα είναι το κόμμα του Ερντογάν που θα κερδίσει τις έδρες που θα έπαιρνε κανονικά το HDP. Βέβαια, ο υποψήφιος αυτής της συμμαχίας της αντιπολίτευσης κινδυνεύει και αυτός να χάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εάν δεν αποσπάσει τις ψήφους των Κούρδων.

«Το HDP θα πολεμήσει τους δυο συνασπισμούς της δεξιάς», δήλωσε η κα Μεράλ Μπεστάς, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Οι σοσιαλδημοκράτες για άλλη μια φορά υπηρετούν τον φασισμό», σχολίασε ο 92χρονος Ταρίκ Ζίγια Εκιντσί, πρώην Κούρδος βουλευτής.

Όντως, ο αντικουρδισμός, η παλιά ασθένεια του τουρκικού κράτους, που είναι παρούσα σχεδόν σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και στο σύνολο των κομμάτων της δεξιάς, μπορεί σήμερα να ενισχύσει τη δικτατορία του Ερντογάν.

Η Τουρκία ετοιμάζεται για κάλπες στις 24 Ιουνίου. «Πρόκειται ουσιαστικά για μια επιλογή ανάμεσα στην αποκατάσταση της δημοκρατίας ή στην απόλυτη δικτατορία», δήλωσε ο Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτης του HDP, από τα βάθη της φυλακής της Αδριανούπολης. Είναι ο επίσημος υποψήφιος για την Προεδρία.

 Πηγή: Ραγκίπ Ντουράν, Τούρκος δημοσιογράφος – tvxs 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *