Στο δρόμο του Νοέμβρη …

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ…

Αγωνιστικά

Για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού

Για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μνημονίων κυβέρνησης-ΕΕ

Για την πάλη ενάντια σε ιμπεριαλισμό, φασισμό, ρατσισμό, πόλεμο

Στη σημερινή σκληρή εποχή, που μαζί με το αιώνιο μνημόνιο της καθαρής εξόδου, έχουν προδοθεί και οι λέξεις του αγώνα για μια καλύτερη ζωή, το μήνυμα του Πολυτεχνείου δεν είναι απλά ένα φωτεινό σημάδι της ιστορικής μνήμης. Θυμίζει ότι και στην πιο σκοτεινή εποχή, απέναντι στην πιο ανάλγητη εξουσία, οι λαϊκοί και νεολαιίστικοι αγώνες είναι που γράφουν την ιστορία, οι ιδέες της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της ανατροπής θρέφουν το μέλλον.

Γιατί το Πολυτεχνείο έγινε ορόσημο επειδή ήταν αγώνας με αιτήματα καθαρά, για το καθημερινό πρόβλημα, αλλά και για να φύγει η Χούντα και η αμερικανοκρατία, που άγγιξαν τους πάντες, αγκαλιάστηκαν από τη νεολαία και εμπνεύσανε την ηρωική εξέγερση. Γιατί οργανώθηκε με συνελεύσεις και δημοκρατικές διαδικασίες, με συνάντηση των φοιτητών με τους εργάτες, τους μαθητές. Γιατί από την Αριστερά ο Νοέμβρης είχε το δόσιμο των αγωνιστών της και την παντοτινή λάμψη των ιδεών της ανατροπής, αλλά όχι γραμμές επιτελείων που υποτάσσονταν στον «κοινό νου» της ηττοπάθειας και του συμβιβασμού. Γι’ αυτό δεν είναι μάταιη γενναιότητα, ούτε ηρωισμός μιας περασμένης εποχής το Πολυτεχνείο. Είναι δράση που έρχεται από την αισιοδοξία της θέλησης, γιατί όπως στην κοινωνία και στην εργασία, έτσι και στο σχολείο, χωρίς την εκπαιδευτική κοινότητα, το ζωντανό στοιχείο της εκπαίδευσης, δεν μπορεί να υπάρξει τίποτα –ούτε μέλλον.

Στο δρόμο του Νοέμβρη, λοιπόν, απέναντι στην απειλή για τη δημόσια εκπαίδευση, τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα που ορθώνει η πολιτική της αγοράς και της εργοδοσίας, των μνημονίων, της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, όπως εφαρμόζεται και από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στα χνάρια των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Μαζί με τις μαχόμενες κοινωνικές δυνάμεις ενάντια στη φτώχεια, τη φοροληστεία και τις αναδιαρθρώσεις που φορτώνουν τα βάρη της κρίσης στον εργαζόμενο λαό. Στον αγώνα ενάντια στον κίνδυνο που φέρνει κοντά μας η αμερικανατοϊκή ιμπεριαλιστική μηχανή του πολέμου, το φασισμό που σηκώνει κεφάλι, το ρατσισμό, το σκοταδισμό που απειλεί τους μαθητές μας.

Επειδή η γιορτή για το Πολυτεχνείο την Παρασκευή στα σχολεία πρέπει να είναι μια από τις εμπνευσμένες στιγμές της σχολικής ζωής, να δώσουμε τη μάχη ενάντια στο ψέμα, τη συκοφάντηση από τους ακροδεξιούς και τους φασίστες, που φοβούνται το αντικαθεστωτικό μήνυμα του Νοέμβρη. Να αντισταθούμε όμως και στην τυποποίηση που βάζει την εξέγερση στο μουσείο και το νόημά της στη λήθη.

Και στις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις ανήμερα να φωνάξουμε πάλι.Ψωμί-παιδεία-ελευθερία

Με τα Πολυτεχνεία της εποχής μας κόντρα στη χούντα των αγορών, τον ιμπεριαλισμό, τον εθνικισμό και τον πόλεμο

Κι αν δεν καταλαβαίνεις
ψάξε Μεσολόγγι
Μακρόνησο και Νοέμβρη.

Γ. Ζιόβας, «Μήνυμα»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *