Στη φυλακή γιατί μπορεί να προκύψουν να … προκύψουν στοιχεία εναντίον του!

Ο Βαγγέλης Σταθόπουλος συνελήφθη στις 8 Νοεμβρίου 2019 από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και μέχρι σήμερα, 12 μήνες μετά, κρατείται στις φυλακές Λάρισας. Κατηγορείται για ληστεία αλλά και για συμμετοχή στην ένοπλη οργάνωση Επαναστατική Αυτοάμυνα χωρίς στοιχεία, επειδή στάθηκε αλληλέγγυος και παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε έναν τραυματία.

Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή της σύλληψής του αρνείται τις κατηγορίες που του προσάπτουν και οι ισχυρισμοί του για το πού ήταν και τι έκανε την ώρα της ληστείας ταυτίζονται με τις καταθέσεις μαρτύρων. Και τα
ευρήματα της αστυνομίας όμως ταιριάζουν απολύτως με όσα υποστηρίζει.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι DNA του βρέθηκε μόνο σε μια σακούλα με φάρμακα, γεγονός που επιβεβαιώνει την κατάθεσή του πως η μόνη του εμπλοκή είναι η παροχή βοήθειας σε τραυματία. Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες δεν τον τοποθετούν στον τόπο της ληστείας, ενώ άλλοι επιβεβαιώνουν ότι την επίμαχη ώρα βρισκόταν έξω για φαγητό.

Την ίδια ώρα, το υλικό από τις κάμερες που υπάρχει από τον χώρο της ληστείας δείχνει δύο δράστες ο σωματότυπος των οποίων είναι τελείως διαφορετικός από αυτόν του Βαγγ. Σταθόπουλου που έχει ύψος 1,93 μ., ενώ μάρτυρας ισχυρίζεται ότι οι δράστες ήταν και οι δύο μέτριου αναστήματος. Επίσης, υπάρχει οπτικό υλικό από κάμερες που τον δείχνει να βγαίνει και να μπαίνει στο σπίτι του με πορτοκαλί φωσφόριζε μπλούζα, περίπου μία ώρα πριν και μετά τη ληστεία, δείχνοντας κουρασμένος αλλά χαλαρός.

«Λεν συμμετείχα σε καμία ληστεία ούτε είμαι μέλος της Επαναστατικής Αυτοάμυνας. Η εμπλοκή μου ξεκινάει αφενός επειδή έδειξα την αλληλεγγύη μου σε ένα τραυματισμένο έιτομο, αφετέρου επειδή εδώ και έναν χρόνο είχε ξεκινήσει ένας πόλεμος από το κρόιτος σε σχέση με το αναρχικό κίνημα. Μια κατά μέτωπο επίθεση σε καταλήψεις, στέκια και συγκεκριμένους ανθρώπους – βάζουν ακόμη κα ι κάμερες έξω από σπίτια» δηλώνει ο Βαγγ. Σταθόπουλος στο Documento και τονίζει ότι εξ ολοκλήρου η δίωξη εναντίον του στηρίζεται σε ένα πολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην πλάτη του.

«Ολο αυτό που έγινε με μένα πιστεύω πως· ήταν εντολή του υπουργού. Επειδή ήταν νεοσύστατη η κυβέρνηση θεωρώ ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ήθελε να δείξει ένα “καλό πρόσωπο” στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είχε δηλώσει μάλιστα ότι έχει μια δεμένη δικογραφία και πως κατάφερε και με έπιασε, πράγμα που τόσο καιρό δεν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία όλο αυτό ήταν ένα πολιτικό παιχνίδι στην πλάτη μου. Kάτι ανάμεσα σε εκδικητικότητα και πολιτική σκοπιμότητα» προσθέτει.

Οι συνήγοροί του Αντωνία Λεγάκη και Γιώργος Κακαρνιός κατέθεσαν αίτημα με το οποίο ζητούσαν να μην παραταθεί η προσωρινή
του κράτηση και να αντικατασταθεί με περιοριστικούς όρους, καθώς οι λόγοι της προφυλάκισής του όχι απλώς δεν ευσταθούν αλλά όπως αναφέρουν είναι και παράνομοι.

Το αίτημα απορρίφθηκε και ο Βαγγ· Σταθόπουλος παραμένει στις φυλακές Λάρισας.

«Το DNA του Βαγγέλη δεν υπάρχει πουθενά»

«Στην πραγματικότητα, το Συμβούλιο ούτε διάβασε ούτε ασχολήθηκε με τα καινούργια στοιχεία που ήρθαν σε γνώση, της ανάκρισης και στα οποία εμείς βασίσαμε όλη τη συλλογιστική και την επιχειρηματολογία μας» σημειώνει η δικηγόρος τού Βαγγ. Σταθόπουλου Αντ. Λεγάκη μιλώντας στο Documento και προσθέτει ότι κατά την επίσκεψή τους με τον συνάδελφό της στην ανακρίτρια, προκειμένου να της γνωστοποιήσουν ότι πρόκειται να προχωρήσουν στην κατάθεση του συγκεκριμένου αιτήματος, εκείνη τους απάντησε ότι ναι, αυτήν τη στιγμή η κατάσταση είναι έτσι (δεν υπάρχουν δηλαδή στοιχεία εναντίον του), αλλά στο μέλλον δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκόψει!

«Με αυτό το “δεν ξέρουμε τι θα προκόψει στο μέλλον λοιπόν ένας άνθρωπος είναι στη φυλακή, μήπως και προκόψουν στοιχεία εναντίον του. Είναι παράνομο να κρατείται, πρόκειται για παράνομή παρακράτηση» συμπληρώνει η Αντ. Λεγάκη.

«Εχουν έρθει όλες οι εκθέσεις του DNA και το DNA του Βαγγέλη δεν υπάρχει πουθενά, παρά μόνο εκεί όπου ο ίδιος από την αρχή είπε» τονίζει. Στο σημείο δηλαδή που χρησιμοποίησε προϊόντα φαρμακείου για να περιποιηθεί το τραύμα του συγκατηγορούμενού του. «Και εκεί τελειώνει κάθε εμπλοκή του με την ιστορία. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που τον βαραίνει, όλες· ο; εκθέσεις της αστυνομίας επιβεβαιώνουν τους δικούς του ισχυρισμούς» υπογραμμίζει η Αντ. Λεγάκη και αναρωτιέται: «Γιατί είναι αυτός ο άνθρωπος μέσα στη φυλακή; Με ποιο στοιχείο;».

Ανώνυμο τηλεφώνημα και υπαγορευμένη κατάθεση

Αξίζει να σημειωθεί ότι π αντιτρομοκρατική υπηρεσία «ενημερώθηκε» για την εμπλοκή του Βαγγ. Σταθόπουλου στην υπόθεση από ανώνυμο τηλεφώνημα, κάτι που συμβαίνει συχνά σε παρόμοιες περιπτώσεις, με την ΕΑΑΣ μάλιστα να εμφανίζεται αδύναμη να εντοπίσει τις… μυστηριώδεις αυτές κλήσεις. Ακόμη ένα στοιχείο που υπάρχει στη δικογραφία είναι ότι η αρχική κατάθεση του συγκατηγορούμενου του Βαγγ. Σταθόπουλου, που τον ονομάτιζε, άλλαξε προτού ακόμη φτάσει στον ανακριτή, καθώς ο ίδιος δήλωσε πως εξαναγκάστηκε να καταθέσει ό,τι κατέθεσε αφού του τα υπαγόρευσαν οι άντρες της αντιτρομοκρατικής.

«Ολη η δίωξή μου στηρίχτηκε σε μια κατάθεση ενός συγκατηγορούμενοί
μου, η οποία ήταν υπαγορευμένη κάτω από δύσκολες συνθήκες και την πήρε πίσω πριν καν φτάσει στον ανακριτή τον Νοέμβριο του 2019. Αποκατέστησε την αλήθεια, είπε ότι του υπαγόρευαν τι να πει και ότι φοβήθηκε. Ολα αυτά υπάρχουν στη δικογραφία. Από όλα όσα μου προσάπτουν στις κατηγορίες δεν υποδεικνύεται τίποτα
. Θέλουν να δώσουν μια παραδειγματική τιμωρία σε όσους κατεβαίνουν στον δρόμο και σε αυτούς που κάνουν πράξη ζωής την αλληλεγγύη και τη συντροφικότητα. Είναι δίωξη πολιτικών φρονημάτων» αναφέρει ο Βαγγ. Σταθόπουλος ενώ σχολιάζοντας την πρακτική του «ανώνυμου τηλεφωνήματος» υπογραμμίζει ότι «δεν χρησιμοποιείται μόνο για να στηθούν δικογραφίες».

«Με την πρακτική αυτή» τονίζει «έχουν μπει στο σπίτι μου παλαιότερα, με έχουν προσαγάγει ως ύποπτο πριν από πορεία και όχι μόνο εμένα, αλλά πάρα πολύ κόσμο. Καταντάει πια γελοίο. Την ίδια τακτική χρησιμοποιούν από τη δεκαετία του ’90. Είναι ένα μέσο που διευκολύνει την καταστολή».

Ο Βαγγ. Σταθόπουλος είναι 8άσκαλος πολεμικών τεχνών, έχει τη δική του σχολή και χαίρει της βαθιάς εκτίμησης των πελατών αλλά και των συνεργατών του. Ακόμη και το επάγγελμά του ωστόσο χρησιμοποιήθηκε εναντίον του με σκοπό να δημιουργηθούν εντυπώσεις. Δεν ήταν λίγα τα δημοσιεύματα που τον παρουσίαζαν ως «εκπαιδευτή τρομοκρατών» και έβαζαν αρνητικό πρόσημο στην ιδιότητά του χτίζοντας έτσι σιγά σιγά το προφίλ του «ενόχου».

Τον χτυπούσαν παρότι δεν αντιστεκόταν

Η σύλληψή του έγινε 20 μέρες μετά τη ληστεία και παρότι ο ίδιος δεν αντί στάθηκε του ασκήθηκε βία, με τους άντρες της αντιτρομοκρατικής να του χτυπούν το κεφάλι στο πεζοδρόμιο.

«Με πήγαν στη ΓΑΔΑ όπου επικρατούσε πανηγυρικό κλίμα και έλεγαν “τον έχουμε στο χέρι ” Μου έδωσαν να υπογράψω κάτι χαρτιά που έλεγαν ότι συμμετείχα στη ληστεία. Το αρνήθηκα φυσικά και μετά ξεκίνησαν οι απειλές ως πίεση για να πω αυτά που ήθελαν» καταγγέλλει και προσθέτει ότι παρά τα όσα έχουν συμβεί, ως άνθρωπος του κινήματος θα συνεχίσει να αγωνίζεται είτε μέσα είτε έξω από τη φυλακή.

Μία απάντηση στο “Στη φυλακή γιατί μπορεί να προκύψουν να … προκύψουν στοιχεία εναντίον του!”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Current ye@r *