Ο Χρυσοψοϊδης ακουμπά την γελοιότητα

Απέτυχε παταγωδώς στην πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος και τώρα «εξυφαίνει» δήθεν νέα στοιχεία για τη Marfin, ενώ παράλληλα συνέταξε μελέτη-έκθεση ιδεών χωρίς ουσιαστικά περιεχόμενο για τη δράση της μαφίας στη χώρα, την οποία υπέβαλε με τις ανάλογες «τυμπανοκρουσίες» στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στην πρώτη περίπτωση εργαλειοποιεί τον πόνο των οικογενειών των τραγικών θυμάτων αλλά και την απαίτηση της κοινωνίας για απόδοση δικαιοσύνης. Στη δεύτερη περίπτωση καταδεικνύει ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να καλύψει την αποτυχία του, καθώς επιχειρεί ανερυθρίαστα να εργαλειοποιήσει ακόμη και την ίδια την Δικαιοσύνη και μάλιστα διά του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού της.

Ο λόγος για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυοοχοΐδη, με τα καμώματα του οποίου… γελούν και οι τοίχοι στον Αρειο Πάγο. Ο εκλεκτός του Κυριάκου Μητσοτάκη για την πολιτική ηγεσία του ΠροΠο, επί των ημερών του οποίου το οργανωμένο έγκλημα αλωνίζει ανενόχλητο, αντί να παρουσιάσει αποτελέσματα «σκαρφίζεται» ιστορίες μόνο και μόνο για επικοινωνιακά οφέλη. Με συνταγές που φέρουν τη σφραγίδα των δήθεν στοιχείων που προέρχονται από δήθεν ανώνυμους πληροφοριοδότες ο Mix. Χρυσοχοΐδης άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης Marfin επικαλούμενος νέα δεδομένα, έντεκα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν με τους τρεις νεκρούς.

Κι αυτό λησμονώντας ο Mix. Χρυοοχοΐδης ότι επί δικής του πάλι υπουργίας ουνελήφθησαν δύο νέοι άνθρωποι, ένας για τη Marfin κι ένας για τον εμπρησμό στο βιβλιοπωλείο Ιανός, πάλι με στοιχεία από ανώνυμη πηγή, οι οποίοι, αν και διώχθηκαν με ελλιπέστατα στοιχεία, στη συνέχεια αθωώθηκαν πανηγυρικά, ομόφωνα δηλαδή, από τη Δικαιοσύνη, από το πρωτόδικο κιόλας δικαστήριο.

Τότε οι «πληροφορίες» δεν προήλθαν από ανώνυμο τηλεφώνημα αλλά από… ανώνυμη επιστολή που έφτασε στα χέρια της αστυνομίας και κατονόμαζε τρεις ανθρώπους για τα γεγονότα της οδού Σταδίου. Στην ίδια επιστολή αναφέρονταν τα ονόματα των δήθεν δραστών, τα στοιχεία των ταυτοτήτων τους, τα κινητά τους τηλέφωνα και οι αριθμοί κυκλοφορίας των οχημάτων τους. Από πλευράς ΕΛΑΣ, που όπως και τώρα είχε και τότε πολιτικό προϊστάμενο τον Mix. Χρυσοχοΐδη, δεν κινήθηκε καμία διαδικασία ελέγχου της επιστολής αναζητώντας τον αποστολέα μέσω δαχτυλικών αποτυπωμάτων κ.λπ.

Ενδεικτική του τρόπου… δράσης της ΕΛΑΣ και της ευθύνης Χρυσοχοΐδη είναι η απάντηση που έδωσε στη δίκη που ακολούθησε μάρτυρας αστυνομικός σε ερώτηση συνηγόρων υπεράσπισης (Δημ. Κατσαρής και Βούλα Γιαννακοπούλου)

Γ:ια ποιον λόγο η διερεύνηση της υπόθεσης ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια και όχι στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της ΕΛΑΣ;

Η εντολή ήταν άνωθεν.

Αποκάλυψη: Νέα έρευνα με τα …. παλιά πλάνα

Ωστόσο η μεθοδολογία που ακολούθησε τότε η ΕΛΑΣ με την υιοθέτηση πληροφοριών από ανώνυμες πληροφορίες και κατέληξε σε φιάσκο δεν φάνηκε να αποτρέπει τον Mix. Χρυσοχοΐδη από το να πράξει τα ίδια.

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε μια λιτή ανακοίνωση σχετικά με το «άνοιγμα» της υπόθεσης Marfin. Σύμφωνα με αυτήν, η Εισαγγελία Αθηνών διέταζε «προκαταρκτική διερεύνηση αδικημάτων για τη Marfin, κατόπιν νέων στοιχείων που προσκομίσθηκαν από την ΕΛΑΣ». Μάλιστα η διερεύνηση ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Ο Mix. Χρυσοχοΐδης περιχαρής ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter την ανακοίνωση με ένα σύντομο σχόλιο: «Ο φάκελος της υπόθεσης Marfin ανοίγει πάλι… Δικαιοσύνη» έγραψε χαρακτηριστικά.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι είδους στοιχεία είναι αυτά που ανακάλυψε η ΕΛΑΣ ούτως ώστε να «ανοίξει» ξανά ο «φάκελος Marfin». Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Doeumento, το «άνοιγμα» της υπόθεσης δεν ήταν παρά μια επικοινωνιακή κίνηση Χρυσοχοΐδη προκειμένου να αναστρέψει το εις βάρος του κοινωνικό και πολιτικό κλίμα. Κατά τις ίδιες πηγές, τα υποτιθέμενα νέα στοιχεία ήταν ήδη γνωστά στην ΕΛΑΣ και δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Συγκεκριμένα είναι ένα στικάκι USB που άγνωστος λέγεται ότι άφησε σε ένα παγκάκι για να το παραλάβει η αστυνομία έπειτα από ανώνυμο τηλεφώνημα. Το στικάκι περιέχει συρραφή πλάνων εκείνης της εποχής από κάμερες κτιρίων. Πρόκειται για υλικό που είχε εξετάσει τότε η αστυνομία και επανέρχεται τώρα ως νέο για να εμφανιστεί το αφήγημα των νέων στοιχείων. Τα πλάνα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα πήρε μαζί του φεύγοντας από την αστυνομία αξιωματικός που αποστρατεύτηκε.

Παρέδωσαν παλιές δικογραφίες ως νέα μελέτη

Δεν ήταν όμως και η μοναδική υπόθεση που ο Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να εργαλειοποιήσει. Στα μέσα Μαΐου ο υπουργός ΠροΠο μαζί με τον υποστράτηγο της ΕΛΑΣ Πέτρο Τζεφέρη επισκέφτηκαν τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη ΓΙλιώτα. Μαζί τους έφεραν έναν φάκελο τον οποίο του παρέδωσαν. Ο φάκελος περιείχε, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, μια «έρευνα-μελέτη» της Ασφάλειας Αττικής για το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα σε βάθος δεκαετίας. Συγκεκριμένα, περιέχονταν τα ονόματα και οι διευθύνσεις 500 προσώπων που έχουν να κάνουν με την ελληνική μαφία. Με τα ονόματα παραδόθηκε επίσης μια σειρά από δικογραφίες. Δεν ήταν καινούργιες, αλλά όσες έχουν απασχολήσει τη Δικαιοσύνη εδώ και δώδεκα χρόνια. Υποθέσεις για τις οποίες οι εμπλεκόμενοι είτε έχουν καταδικαστεί και βρίσκονται στη φυλακή είτε έχουν αποφυλακιστεί είτε έχουν αθωωθεί, όπως ο πρόσφατα δολοφονημένος πυγμάχος Τάσος Μπερδέσης.

Αλλωστε, αν αυτή η μελέτη περιείχε πραγματικά αξιοποιήσιμα στοιχεία, δεν θα πήγαινε υπ’ αυτήν τη μορφή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αλλά ως δικογραφία στον αρμόδιο εισαγγελέα, μαζί με τους δράστες των όποιων εγκλημάτων, οι οποίοι και θα είχαν συλληφθεί.

Επρόκειτο για μια άνευ ουσίας κίνηση του Mix. Χρυσοχοΐδη που εξέπληξε δικαστές, εισαγγελείς αλλά και αστυνομικούς, καθώς το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος υπάρχει εδώ και δεκαετίες. Το γνωρίζει ο Mix. Χρυσοχοΐδης, αλλά φρόντισε να το παραβλέψει ζητώντας από τον κ. Πλιώτα την ενίσχυση της συνεργασίας με τις κατά τόπους εισαγγελίες και την αξιολόγηση όλων των υποθέσεων με τρόπο ορθολογικότερο και εξατομικευμένα, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά.

Οπως γνωρίζει δε ακόμη κι ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έχει καθαρά εποπτικό ρόλο. Η ουσιαστική αρμοδιότητα για τη διερεύνηση και την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος είναι των εισαγγελέων εφετών και όχι του Αρείου Πάγου. Αυτό προβλέπει άλλωστε και το άρθρο 28 του νέου Ποινικού Κώδικα (ν. 4620/2019). Σύμφωνα με αυτό, «η ολομέλεια του Εφετείου σε συμβούλιο συγκαλούμενη από αίτηση του εισαγγελέα Εφετών έχει το δικαίωμα να παραγγείλει στον εισαγγελέα Εφετών να κινήσει την ποινική δίωξη για εγκλήματα εξαιρετικής σημασίας». Με απλά λόγια, ο Χρυσοχοϊδης δεν είχε κανένα λόγο να επισκεφτεί τον κ. Πλιώτα στον Αρειο Πάγο. Εκτός από το να «πουλήσει» δήθεν έργο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα πράξει από εδώ και πέρα ο Αρειος Πάγος και δη ο αντεισαγγελέας του ΑΠ που χρεώθηκε την… έκθεση ιδεών και ο οποίος αναγκαστικά θα ξοδέψει πολύτιμες εργατοώρες για να μελετήσει το… ρεπορτάζ Χρυσοχοΐδη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναμένεται να γνωστοποιήσει στο υπουργείο τις θέσεις της σε ό,τι αφορά το υλικό που έχει παραδοθεί από τον υπουργό ΠροΠο

Ο νόμος Παπαθεμελή για το οργανωμένο έγκλημα

Και αν δεν τα θυμάται ο Mix. Χρυσοχοΐδης, να του τα θυμίσουμε.

Το 1994 ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ο νόμος 2265 με υπουργό Δημόσιας Τάξης τον Στέλιο Παπαθεμελή Με το άρθρο 4 του νόμου συστάθηκε στο υπουργείο Δημοσίας Τάξης Επιστημονικό Συμβούλιο Ανάλυσης, Ερευνών και Προγραμματισμού για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Το συμβούλιο, όπως προέβλεπε ο νόμος, «λειτουργεί υπό την άμεση εποπτεία του υπουργού Δημοσίας Τάξης στον οποίο και υποβάλλει τα πορίσματα, τις προτάσεις και τα προγράμματα που καταρτίζει». Το έργο του επιστημονικού συμβουλίου ήταν πολύπλευρο, αλλά σίγουρα βοηθητικό στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Μεταξύ άλλων το επιστημονικό συμβούλιο «μελετά και αναλύει το οργανωμένο έγκλημα», «εκπονεί προγράμματα και χαράσσει κατευθύνσεις… για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των εγκλημάτων αυτών» κ.λπ.

Ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ήταν σαφής και για τις δικαιοδοσίες του συμβουλίου σε ό,τι αφορά υποθέσεις για τις οποίες διενεργείται προανάκριση. Οπως προέβλεπε ο νομοθέτης, «το Συμβούλιο μπορεί να λαμβάνει γνώση όλων των στοιχείων της προανάκρισης για τέτοια εγκλήματα που τελέστηκαν στη χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας…», ενώ συνεργάζεται και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛΑΣ.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι ήδη από το 1994 το θεσμικό πλαίσιο για να λειτουργήσουν και να συνεργαστούν οι αρμόδιες αρχές υπήρχε και δεν χρειαζόταν το «σόου» Χρυσοχοΐδη στον Αρειο Πάγο.

Διορισμένοι εισαγγελείς για το οργανωμένο έγκλημα

Ο νόμος Παπαθεμελή δεν είναι όμως το μόνο θεσμικό πλαίσιο για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Τον Σεπτέμβριο του 2005 ψηφίστηκε από την τότε κυβέρνηση της ΝΔ ο νόμος 3387/2005. Αφορούσε την ίδρυση του Κέντρου Μελετών και Ασφάλειας, ωστόσο περιείχε και διατάξεις που αφορούν την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος. Ειδικότερα, το άρθρο 14 του νόμου αναφέρει τη «διάθεση εισαγγελικού λειτουργού στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης» με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου. Το ανώτατο δηλαδή όργανο της ελληνικής Δκαιοσύνης.

11 τοποθέτηση των εισαγγελικών λειτουργών ήταν συγκεκριμένη. Αποστολή τους ήταν να… εποπτεύουν και να καθοδηγούν το έργο της υπηρεσίας στη δίωξη του οργανωμένου εγκλήματος. Τον συγκεκριμένο νόμο μάλλον «ξέχασε» ο υπουργός ΠροΠο.

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτα δεν παρείχε τίποτε ουσιώδες για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος. Επρόκειτο άλλωστε για οξύμωρη κίνηση. Ο πολιτικός προϊστάμενος των αστυνομικών επισκέπτεται τον Αρειο Πάγο και παραδίδει δικογραφίες που είναι ήδη γνωστές εδώ και χρόνια τόσο στις εισαγγελικές αρχές όσο και στην ΕΛΑΣ. Αντί να κινεί γη και ουρανό στις υπηρεσίες του υπουργείου του για τον εντοπισμό πραγματικών στοιχείων που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό πραγματικών στοιχείων που θα οδηγήσουν στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος ώστε να συλληφθούν τα στελέχη της μαφίας και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για τα περαιτέρω. 

Πηγή: Βαγγέλης Τριάντης – Documrnto

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *