Ελεγχος στο Documento με μεθόδους παρακράτους


Με ανώνυμες επιστολές “αγανακτισμένων πολιτών” προσπαθούν να φιμώσουν την εφημερίδα
.

Του Κώστα Βαξεβάνη

“Και τι δεν κάνατε για να με θάψετε, όμως ξεχάσατε πως ήμουν σπόρος”. Με αυτό τον στίχο του Ντίνου Χριστιανόπονλον θα μπορούσαμε να απαντάμε ως Documento σε κάθε επίθεση που μας κάνουν. Η κατάσταση όμως όπως διαμορφώνεται είναι μια απειλή για τη δημοκρατία και λιγότερο για την εφημερίδα. Παρότι ο στίχος μάς εκφράζει, θα αφήσουμε τη βαθιά ποίηση και θα πάμε στο βαθύ παρακράτος που αποφάσισε να χτυπήσει και πάλι το Documento και φυσικά τον γράφοντα.

Αφού δεν κατάφεραν τίποτε με την προσπάθεια δολοφονίας του χαρακτήρα μας, αφού έγιναν περίγελος σε Ελλάδα και εξωτερικό προσπαθώντας να μας κόψουν τη διαφήμιση (ακόμη και της ενημερωτικής κομπανίας για τον κορονοϊό), αφού προσπάθησαν να μας εξοντώσουν με μηνύσεις και αγωγές που γύρισαν μπούμερανγκ, τώρα επιστράτευσαν τις παλιές καλές μεθόδους των «αγανακτισμένων πολιτών» που άνοιγαν κεφάλια και σκότωναν ανθρώπους.

Επιστολές που υπογράφουν «αγανακτισμένοι πολίτες» φτάνουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και εμφανίζουν το Documento ως εταιρεία που ξεπλένει μαύρο χρήμα και μετέχει σε άνομες ενέργειες. Οι επιστολές φυσικά δεν περιλαμβάνουν κάποιο αποδεικτικό στοιχείο (δεν θα μπορούσαν άλλωστε, αφού δεν ισχύει κάτι τέτοιο), αλλά ζητούν έλεγχο της εφημερίδας. Και τι κάνει η ΑΑΔΕ, παίρνοντας μια ανώνυμη και ανυπόστατη επιστολή; Διατάζει έλεγχο χωρίς να ελέγξει καν από όσα αναφέρονται την αξιοπιστία του γράφοντα.

Αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε μία από τις επιστολές για την οποία έχει διαταχθεί έλεγχος ώστε να κρίνει ο πολίτης τι ακριβώς συμβαίνει. Οι άνθρωποι που μας έδωσαν την επιστολή την οποία δημοσιοποιούμε το έκαναν, όπως είπαν, όχι μόνο γιατί θεωρούν ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί αυτή η αθλιότητα, αλλά για να καταλάβει ο κόσμος τι συμβαίνει σήμερα στην ΑΑΔΕ και πώς χρησιμοποιείται η ανεξάρτητη αρχή για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Οι εντολές ελέγχου δίνονται ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της έρευνάς μας για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Δηλαδή μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαθαίνει -επειδή απευθυνόμαστε επισήμως στις αρχές- ότι θα υπάρξει δημοσίευμα για το πόθεν έσχες του, ξεκινάει φορολογικός έλεγχος για το Documento.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η ίδια η ΑΑΔΕ και ο διοικητής της Γιώργος Πιτσιλής έχουν δεχτεί στο παρελθόν κριτική από το Documento. Η κριτική αφορούσε τον τρόπο με τον οποίο ο Πιτσιλάς απέδωσε την απόφαση του ΣτΕ για φορολογικούς ελέγχους σε βάθος πενταετίας και έτσι «καθάρισαν» όλοι οι υπόδικοι λόγω της λίστας Λαγκάρντ ενώ σταμάτησε και ο έλεγχος της λίστας Μπόργιανς.

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάνε

Στα τέλη Ιουνίου του 2021 η δημοσιογραφική ομάδα του Documento είχε ολοκληρώσει την έρευνα για το πόθεν έσχες του πρωθυπουργού. Προέκυπτε πως ο Κυρ. Μητσοτάκης απέκρυψε από τη δήλωση περιουσιακής του κατάστασης το 2020 τη γαλλική εταιρεία της συζύγου του. Η έρευνα και το αποτέλεσμά της ήταν γνωστά σε κύκλο ανθρώπων στους οποίους απευθυνθήκαμε επισήμως για να διασταυρώσουμε τις πληροφορίες μας ή για να δώσουν απαντήσεις. Στις 2 Ιουλίου διαφημίζεται στο διαδίκτυο το φύλλο της Κυριακής 4 Ιουλίου που αφορά όσα έχει αποκρύψει το πρωθυπουργικό ζεύγος αυτά τα χρόνια.

Στις 5 Ιουλίου μια ανώνυμη επιστολή φτάνει στην ΑΑΔΕ με τίτλο «Παράνομη χρηματοδότηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος για την στήριξη των επιχειρήσεων του Κώστα Βαξεβάνη μέσω της Pileus ΙΤ». Στις 6 Ιουλίου η επιστολή στέλνεται στο πρωτόκολλο του ΚΕΦΟΜΕΠ και δίνεται εντολή έρευνας για το Doeumento και εμένα προσωπικά. Τι λέει η ανώνυμη καταγγελία; Τίποτε «αποκαλυπτικό» ή ουσιαστικό, αλλά αυτήν in φορά ας ξεκινήσουμε από το τέλος. Γράφει ο ανώνυμος συντάκτης: «Τα χρήματα αυτά βρίσκονται ακόμη στους λογαριασμούς της εταιρείας ή κατευθύνθηκαν αλλού; Πού κατέληξαν τα χρήματα αυτά; Ποιοι ήταν οι αποδέκτες και για ποιο λόγο;… Είναι έτσι κύριε Βαξεβάνη;».
Δηλαδή μια καταγγελία απευθύνεται στις ελεγκτικές αρχές και ρωτάει «έτσι δεν είναι, κύριε Βαξεβάνη;». Είναι ο Βαξεβάνης στο ΚΕΦΟΜΕΠ; Είναι προφανές πως η «καταγγελία» συντάχθηκε για να αποτελέσει δημοσίευμα και να προκληθεί θόρυβος. Είναι φυσικό να μη βρέθηκε κάποιος να τη δημοσιεύσει, γιατί κινδύνευε να καταδικαστεί με μεγάλες ποινές για συκοφαντική δυσφήμηση. Ετσι, το κείμενο που φιλοδοξούσε να γίνει δημοσίευμα μετατράπηκε βιαστικά οε «καταγγελία» προς το ΚΕΦΟΜΕΠ. Στη βιασύνη του ο συντάκτης δεν έσβησε την πρόταση που τον πρόδωσε. Ηταν τέτοια η βιασύνη που διέπραξε κι άλλο λάθος. Ενώ όλο το κείμενο είναι γραμμένο με χαρακτήρες Open Sans, στη δεύτερη οελίδα υπάρχει μια πρόταση με διαφορετικούς χαρακτήρες, συγκεκριμένα Noto Serif. Η παράγραφος γράφει: «Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο λοιπόν έχουμε την μεταφορά 1.700.000 ευρώ από δάνεια της Τράπεζας Αττικής στην PILEUS» και συνεχίζει ύστερα από τελεία με άλλους χαρακτήρες: «Σε ποια από τις δύο μόνο η δική σας έρευνα μπορεί να το αποκαλύψει». ΓΙρόκειται δηλαδή για σημείο που συμπληρώνεται εκ των υστέρων και αφού απέτυχε η δημοσίευση, για να μετατραπεί σε καταγγελία προς τις ελεγκτικές αρχές.

Μπορεί η ΑΑΔΕ να ελέγξει μια ανώνυμη καταγγελία; Νομικά έχει το δικαίωμα, αλλά είναι αυτονόητο πως δεν ερευνά τις 18.000 ανώνυμες καταγγελίες που φτάνουν κάθε χρόνο. Αρα η έρευνα ξεκινάει αν υποτυπωδώς ελεγχθούν τα στοιχεία αξιοπιστίας. Το έκαναν λοιπόν οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ; Αν υποστηρίξουν πως το έκαναν, τότε είναι έκθετες γιατί προχώρησαν μια καταγγελία με εμφανώς ψευδή στοιχεία.

Δεν τσέκαραν ούτε το ΓΕΜΗ

Η καταγγελία αναφέρεται σε δύο εταιρείες συμφερόντων του Καλογρίτσα: την PILEUS IT SA που ασχολείται με πληροφοριακά συστήματα και την PILEUS HOLDING η οποία έχει αντικείμενο τα ακίνητα. Ο ανώνυμος καταγγέλλων αφού μιλάει για τις εταιρείες και τις σχέσεις με τον Καλογρίτσα, γράφοντας πράγματα που είναι δημοσιευμένα και γνωστά, στη συνέχεια προσθέτει στις αληθινές πληροφορίες ψέματα για τη σύνδεση των εταιρειών με το Documento και εμένα. Γράφει λοιπόν πως οι δύο εταιρείες έγιναν την περίοδο που ο Καλογρίτσας διεκδικούσε κανάλι για να διοχετευτεί μαύρο χρήμα. Τα χρήματα όμως που εμφανίζονται από τον Καλογρίταα για τις τπλεοπτικές άδειες έχουν ελεγχθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Το θέμα ωστόσο δεν είναι αυτό. Γράφει ο βιαστικός προβοκάτορας: «ο Καλογρίτσας φρόντισε να κάνει την επανεμφάνισή του μετά από μια μακρά περίοδο αποχής από το δημόσιο βίο, την περίοδο μάλιστα που ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο, με την ίδρυση δύο εταιρειών [αναφέρει τις δύο PILEUS]». Αν όμως κάποιος αναζητήσει στο ΓΕΜΗ τις δύο εταιρείες, προκύπτει πως η μία συστάθηκε το 2010 και η άλλη το 2011. Αρα φαίνεται από την πρώτη παράγραφο ακόμη του κειμένου ότι δεν ισχύουν όσα γράφει ο καταγγέλλων, ότι δημιουργήθηκαν δηλαδή δύο εταιρείες την περίοδο έκδοσης του Documento με σκοπό το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος. Πώς λοιπόν ο ελεγκτής στέλνει για έλεγχο ένα κείμενο που φαίνεται αναξιόπιστο από έλεγχο στο ΓΕΜΗ;

Ο προβοκάτορας παρουσιάζει την εταιρεία που εκδίδει σήμερα το Documento ως συνέχεια της εταιρείας του Καλογρίτσα. Μα καλά, αυτοί που έδωσαν την εντολή ελέγχου δεν άκουσαν επί τρεις μήνες που συνεδρίαζε η προανακριτική επιτροπή της Βουλής ότι ουδέποτε είχα μετοχική σχέση με εταιρείες του Καλογρίτσα; Ούτε καν αυτή που εξέδωσε αρχικώς το Documento; Δεν το διάβασαν ούτε σε εφημερίδες όπως τα «Νέα» και το «Πρώτο Θέμα», που αναφέρθηκαν αναλυτικά σε αυτό με δημοσιεύματα τους;

Αυτοί που παρέλαβαν την επιστολή του «αγανακτισμένου πολίτη» δεν είχαν κανένα λόγο να διατάξουν ερευνά. Σύμφωνα με πληροφορίες δέχτηκαν εντολές από την Επιτροπή Ελέγχου της ΑΑΔΕ να προχωρήσουν για να δημιουργήσουν κατάσταση εκβιασμών και ομηρίας του Documento.

Τα υπόγεια του Μαξίμου και η προδοσία Κουρτάκη

Η σχέση του Κυρ. Μητσοτάκη με τις νέες αθλιότητες που μπήκαν σε εφαρμογή δεν είναι μια υπόθεση. Στις 8 Μαΐου 2018, έναν χρόνο προτού αναλάβει την εξουσία η ΝΔ, ο εκδότης των «Παραπολιτικών» Γιάννης Κουρτάκης έγραψε στο Twitter: «Στη ΝΔ διαθέτουν συγκεκριμένα στοιχεία για τη χρηματοδότηση με “μαύρα” (λεφτά), εφημερίδας που συνδέεται με το ΣΥΡΙΖΑ. Και οι “επενδυτές” έχουν ένα κοινό. Είναι είτε υπόδικοι, είτε καταδικασμένοι. Για να αθωωθούν πρέπει να στηρίξουν τις εφημερίδες που αποθεώνουν τον Τσίπρα».
Η ανάρτηση αυτή, που έγινε σε ανύποπτο χρόνο και χωρίς κάποιο λόγο, σήμερα δένει το παζλ. Ο Κουρτάκπς, αν και δεν το γράφει, εννοεί το Documento. Δεν αναφέρεται στην καταγγελία που δημοσιεύουμε σήμερα, αλλά σε μια άλλη, και πάλι «ανώνυμη», με την οποία ο ανώνυμος προβοκάτορας ζητάει να ελεγχθούν «το Documento και ο Βαξεβάνης» για μαύρο χρήμα.

Η καταγγελία και πάλι δεν συνοδεύεται από στοιχεία, αλλά από δημοσιεύματα που με εμφανίζουν να έχω την πρόθεση το 2016 να εκδώσω εφημερίδα με «ύποπτο πρόσωπο» και στη συνέχεια να προχωρώ στην έκδοση με τον Καλογρίτοα. Και επειδή δεν υπάρχει πουθενά ούτε στοιχείο αλλά κυρίως ούτε μαύρο χρήμα, είναι εμφανές πως με την ανάρτησή του αυτή ο Κουρτάκης φωτογραφίζει τη ΝΔ ως οργανωτή της προβοκάτσιας που εξελίσσεται σήμερα. Αφού η ΝΔ κατά τον Κουρτάκη έχει συγκεντρώσει τα υποτιθέμενα, που δεν είναι στοιχεία, αυτό που συνέβη δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτοβουλία των υπογείων του Μαξίμου υπό τον Μητσοτάκη.

Την ίδια εποχή, στις 28 Μαϊου 2018, ο σημερινός υπουργός Αδωνης Γεωργιάδης ποστάρει στο Twitter το απειλητικό «καλή τύχη Κώστα… τικ τακ, τικ τακ».

Κάθε προσπάθεια τους να χτυπήσουν το Documento έχει αχρηστευτεί. Οι μεθοδεύσεις τους για το φίμωμα της εφημερίδας έχουν απασχολήσει ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπήρξαν ακόμη και συμβόλαια θανάτου από τον προστατευόμενό τους Μένιο Φουρθιώτη. Κάνουν μία ακόμη προσπάθεια σήμερα, θεωρώντας ότι αν ανοίξουν τους λογαριασμούς του Documento θα βρουν ό,τι συνήθως βρίσκει κάποιος στους δικούς τους λογαριασμούς: offshore, ύποπτο χρήμα, παράνομες συναλλαγές και τέτοια. Κάνουν προβολή του ύποπτου εαυτού τους. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Οφείλουμε όμως να καταγγείλουμε το παρακράτος που έχει φωλιάσει μέσα στους θεσμούς. Δεν απειλεί μόνο εμάς. Απειλεί τη δημοκρατία.

2 απαντήσεις στο “Ελεγχος στο Documento με μεθόδους παρακράτους”

  1. Το θεμα του εν λογω σχολιου επιβεβαιωνει, για μια ακομη φορα, οτι ο ακατανομαστος πρωθυπουργος που εχει επισημως χαρακτηρισθει ως ο μεγιστος πολιτικος απατεωνας, οχι μονον απλως εφοιτησε στα μεγαλα σχολια των Η.Π.Α. αλλα κυριολεκτικα εμελετησε και εκανε κτημα και πεποιθηση του τις κατασταλτικες (μαφιοζικες) αλλα και τρομοκρατικες μεθοθοδους του επισημου παρακρατικου τομεα αυτου του κρατους. Δηλαδη την δοκιμασμενη και αποτελεσματικη παλια μεθοδο της κατατρομοκρατησης με προκρουστη την αφορια (εκει I.R.S. Internal Revenue Service). Παμπολες περιπτωσεις αντιφρονουντων η ατομων που επεσαν σε δυσμενεια η ακομη και αλλων που καρατομηθηκαν λογω ειδικων συνθηκων “διεκπεραιωθηκαν” μεσω την παντοδυναμων φορολογηλων αρχων. Η πλεον διασημη περιπτωση παραμενει αυτη του τοτε αντιπροεδρου Σπυρου Αγκνιου ο οποιος αναδκαστηκε σε παραιτηση (10.10.1973) διοτι δεν περιελαβε στην φορολογικη δηλωση του, μεταξυ αλλων, εισοδημα $29.500.-

  2. […] Τα παραπάνω σαν σχολιασμός του άρθρου «Ελεγχος στο Documento με μεθόδους παρακράτους» που υπογράφει ο Κώστας Βαξεβάνης, Διαβάστε το […]

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *