Μια πόλη, μια ομάδα, μια μαύρη ιδεολογία

Η υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου οπαδού του Αρη έχει σχεδόν εξαφανιστεί από την επικαιρότητα. Μόνο στα ΜΜΕ που ελέγχονται από τον Μαρινάκη υπάρχουν αναφορές στην υπόθεση. Η εξέλιξη αυτή δεν πρέπει να μας παραξενεύει. Εκτός του Μαρινάκη, όλο οι υπόλοιποι, κυβέρνηση, Σαββίδης, νεοναζί, μπάτσοι, δημοσιογραφικός εσμός, είχαν πολλούς λόγους για να «θάψουν» την υπόθεση και να κρύψουν την πολιτική της διάσταση. 

Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε τονίσει ότι για να αναδειχτεί στην ολότητά της η υπόθεση της δολοφονίας του Αλκη θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πολιτική όχι στην οπαδική της διάσταση. Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά κυρίως από τις αντιδράσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και την προσπάθειά τους να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία και να αποκρύψουν την ουσία της υπόθεσης. 

Ας προσπαθήσουμε να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και τη στάση κάθε πλευράς, ξεκινώντας από την πλευρά του ΠΑΟΚ. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι οι δολοφόνοι του Αλκη είναι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας, ο Σαββίδης βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση. Ολοι γνωρίζουν ότι ελέγχει απόλυτα τους οργανωμένους οπαδούς και έχει επιβάλει στην ηγεσία της Θύρας 4 και στους περισσότερους συνδέσμους ανθρώπους της απόλυτης εμπιστοσύνης του, οι οποίοι είχαν έντονη εθνικιστική δράση και ιδεολογικά ανήκουν στον ακροδεξιό χώρο. Οσοι έχουν επαφή με τις διεργασίες στο χώρο των οπαδών του ΠΑΟΚ γνωρίζουν ότι με εντολή Σαββίδη «απομακρύνθηκαν» από τους συνδέσμους όσοι οπαδοί δήλωναν αριστεροί, αντικαπιταλιστές και αντιφασίστες (το παράδειγμα της «εκκαθάρισης» του συνδέσμου της Αθήνας είναι το πιο χαρακτηριστικό). Επίσης, όλοι γνωρίζουν ότι για να εδραιώσει την κυριαρχία του στη Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας είχε χρησιμοποιήσει τη δυναμική των οπαδών της ομάδας, σε οπαδικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο. 

Το δόγμα των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ την εποχή του Σαββίδη είναι ξεκάθαρο: «μια πόλη, μια ομάδα». Ο πρόεδρος κυριαρχεί σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο στην πόλη, σαρώνοντας τα πάντα με τις ευλογίες της εκάστοτε κυβέρνησης, και κατ’ αναλογία οι οπαδοί της ομάδας θα πρέπει να έχουν τον απόλυτο έλεγχο της πόλης και να είναι το «αφεντικό» στο χώρο του αθλητισμού. 

Οι οπαδοί των άλλων ομάδων της πόλης έχουν νοιώσει στο πετσί τους τις συνέπειες της δράσης των ΠΑΟΚτζήδων για να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο δόγμα. Η δολοφονία του Αλκη είναι η κορύφωση της εγκληματικής τους δράσης. Εκτός όμως από το οπαδικό επίπεδο, οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ είχαν και έχουν και έντονη πολιτική δράση. Με τη δυναμική παρουσία τους έδωσαν τον τόνο στα εθνικιστικά συλλαλητήρια ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών και πρωτοστάτησαν στις επιθέσεις ενάντια σε αντιφασιστικά στέκια και καταλήψεις. Αποτελούσαν την αιχμή του δόρατος για να τσακιστεί κάθε αντίθετη άποψη στην πόλη, επέβαλαν το κυρίαρχο δόγμα και πήραν τα εύσημα από την κυβέρνηση και το δημοσιογραφικό εσμό. 

Εκτός από την εθνικιστική δράση τους στο παρελθόν, την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, άφησαν το στίγμα τους στις πολιτικές διεργασίες στην πόλη και στο πρόσφατο παρελθόν. Είναι αποδεκτό απ’ όλους (πλην των ΠΑΟΚτζήδων και των νεοναζί) ότι τα νεοναζιστικά τάγματα εφόδου που έδρασαν πρόσφατα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης οργανώθηκαν από οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Αρχικά επιτέθηκαν σε μετανάστες μαθητές και χτύπησαν αντιφασίστες φοιτητές και μέλη του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια διανομής προκηρύξεων, πρώτα στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και μετά στην πλατεία του Ευόσμου. Είδαν ότι έχουν την ανοχή των μπάτσων και της κυβέρνησης και αναβάθμισαν την επιχειρησιακή τους δραστηριότητα, προσπαθώντας να επιβάλουν την κυριαρχία τους στις γειτονιές της πόλης, από τον Εύοσμο μέχρι τη Νεάπολη και από τη Σταυρούπολη μέχρι την Πυλαία. Με τον τρόπο αυτό έδειξαν ότι η οπαδική και η πολιτική τους δράση είναι άρρηκτα συνδεδεμένες. 

Το δόγμα «μια πόλη, μια ομάδα», στην οπαδική του διάσταση απαιτεί το τσάκισμα των οπαδών της αντίπαλης ομάδας. Στο πολιτικό επίπεδο μεταφράζεται στο πρόταγμα «μια πόλη, μια ιδεολογία», που είναι η μαύρη, εθνικιστική, νεοναζιστική ιδεολογία. Και αν υπάρχουν κάποιοι που αμφισβητούν τη άρρηκτη σύνδεση της νεοναζιστικής ιδεολογίας των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ με την οπαδική και την πολιτική τους δράση, οι «επιλογές» των στόχων των ταγμάτων εφόδου στη Σταυρούπολη, τον Εύοσμο και τις άλλες γειτονιές της πόλης αρκούν για να πάψουν κάθε αμφισβήτηση. Τα τάγματα εφόδου επιτέθηκαν σε μετανάστες, σε φοιτητές της ΕΑΑΚ, σε μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, σε αντιφασίστες μαθητές και καθηγητές και όχι σε οπαδούς του Αρη, του Ηρακλή ή κάποιας άλλης αντίπαλης ομάδας.

Εν κατακλείδι, μπορούμε να πούμε ότι ο οπαδικός στρατός του Σαββίδη, δρώντας ενιαία σε οπαδική και πολιτική διάσταση, εφαρμόζει το δόγμα «μια πόλη, μια ομάδα, μια μαύρη ιδεολογία». 

Για να αντιμετωπίσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Σαββίδης προσπαθεί να βγει από το «κάδρο». Η επίσημη γραμμή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το γεγονός είναι: «ούτε φα, ούτε antifa, αλλά ακραία οπαδική βία από κάποιους τρελαμένους που δεν έχουν θέση στην οικογένεια του ΠΑΟΚ». Ο Σαββίδης, γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να κρύψει τους «στενούς» δεσμούς που έχει με τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ, στους οποίους ανήκουν οι δολοφόνοι, προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρύψει την πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, έχουν δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα το γόητρο και η εικόνα του κα -το κυριότερο- έχει να αντιμετωπίσει το Μαρινάκη που αξιοποιεί την υπόθεση για να αλλάξει τους συσχετισμούς στις επιχειρηματικές μπίζνες. Γι’ αυτό αβαντάρει την κυβέρνηση στην προσπάθειά της να μην αναδειχτούν η πολιτική διάσταση της υπόθεσης και οι ευθύνες που έχει από τον εναγκαλισμό με τον ΠΑΟΚτζίδικο οπαδικό στρατό, ελπίζοντας ότι σαν αντάλλαγμα θα έχει τη βοήθεια της κυβέρνησης για να μειώσει στο ελάχιστο δυνατό τις επιπτώσεις που θα έχει στα επιχειρηματικά του σχέδια η υπόθεση της δολοφονίας του 19χρονου οπαδού.

Μετά την πλευρά του ΠΑΟΚ, θα περάσουμε στην εμπλοκή των νεοναζί στην υπόθεση. Αναφερθήκαμε παραπάνω στην επιλογή των πολιτικών στόχων του ΠΑΟΚτζίδικου οπαδικού στρατού, που μας οδηγεί με ακρίβεια στις νεοναζιστικές πολιτικές του καταβολές. Η μεγαλύτερη, όμως, επιβεβαίωση της πολιτικής τους ταυτότητας είναι η αντίδραση του φιρερίσκου της ΧΑ Μιχαλολιάκου και των νεοναζιστικών μέσων προπαγάνδας. 

Από την πρώτη στιγμή, οι νεοναζί, σε συνεργασία με τους μπάτσους και τα «πετσωμένα» ΜΜΕ, προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά και να αντιστρέψουν την πραγματικότητα. Από τα video που πρόβαλαν τα κανάλια, με τα αποσπασματικά στιγμιότυπα από τη δολοφονία του Αλκη, ήταν ξεκάθαρο ότι είχαμε μια στρατιωτικού τύπου οργάνωση της επιχείρησης. Εκαναν μια καταδρομική επιχείρηση εντός «εχθρικής περιοχής», επιτέθηκαν αστραπιαία και με συντονισμένες κινήσεις και πριν προλάβουν να δράσουν οι οπαδοί του Αρη από τα γειτονικά στέκια τους, αποχώρησαν συντεταγμένα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Ακόμα και οι πιο αδαείς κατάλαβαν την πολιτική τους ταυτότητα. Το modus operandi είναι ακριβώς ίδιο με το modus operandi των ταγμάτων εφόδου της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ στις δικές τους καταδρομικές επιχειρήσεις. 

Εκτός όμως από τον τρόπο δράσης της δολοφονικής συμμορίας, η σχέση της με τους νεοναζί επιβεβαιώνεται από τον τρόπο αντίδρασης του Μιχαλολιάκου και των νεοναζιστικών ΜΜΕ, που ήταν ο ίδιος με αυτόν στην περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Επέδειξαν μια αμυντική και απολογητική στάση, προσπαθώντας να πείσουν ότι δεν προέρχονται από το χώρο τους οι δολοφόνοι, χωρίς όμως να τους καταγγείλουν και να τους καταδικάσουν. Επιπλέον προσπάθησαν να φορτώσουν τη δολοφονία στους antifa οπαδούς του ΠΑΟΚ, εκμεταλλευόμενοι δημοσιεύματα ότι η μητέρα ενός από τους εμπλεκόμενους είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολούθησαν δηλαδή την ίδια τακτική όπως και στη δολοφονία του Φύσσα, όταν διοχέτευαν στο Τύπο πληροφορίες ότι ο Ρουπακιάς ήταν πρώην μέλος του ΚΚΕ ή ότι η δολοφονία έγινε για οπαδικούς λόγους.

Η νεοναζιστική συμμορία της ΧΑ και οι παραφυάδες της προσπάθησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη Θεσσαλονίκη και να ενεργοποιηθούν τα τάγματα εφόδου που έχουν δημιουργήσει στο χώρο των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, προκειμένου να δείξουν ότι δεν έχουν «τελειώσει» πολιτικά. Είχαν καταφέρει να δώσουν το στίγμα τους σε κάποιες γειτονιές της Θεσσαλονίκης, όμως η δολοφονία τους 19χρονου οπαδού του Αρη τους ανέτρεψε όλα τα σχέδια. Ο οπαδικός στρατός του ΠΑΟΚ θα αναστείλει τη δράση του, οπαδική και πολιτική, για ένα χρονικό διάστημα, προκειμένου να ξεχαστεί η υπόθεση της δολοφονίας, ενώ κάποια από τα ηγετικά του στελέχη είτε θα βρεθούν στη φυλακή είτε θα αποσυρθούν στα «μετόπισθεν». 

Ταυτόχρονα, προσπαθούν σε συνεργασία με την κυβέρνηση, την ΠΑΕ ΠΑΟΚ και τους μπάτσους, να δημιουργήσουν σύγχυση σχετικά με την πολιτική ταυτότητα των εμπλεκόμενων στη δολοφονία. Στόχος του είναι να δημιουργήσουν αμφιβολίες, να υποβαθμίσουν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης και να αποτρέψουν (στην ποινική της διάσταση) την κατηγορία της «σύστασης εγκληματικής οργάνωσης», που θα δώσει τη χαριστική βολή στα σχέδιά τους για πολιτική επανεμφάνιση.

Το ερώτημα «γιατί τα έκαναν όλ’ αυτά, αφού θα οδηγούσαν σε πλήγμα στο πολιτικό τους σχέδιο για επανεμφάνιση», η απάντηση είναι απλή. Ο εθνικοσοσιαλισμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την εγκληματική δράση, ζει και αναπτύσσεται με αυτή. Καμιά νεοναζιστική συμμορία δεν μπορεί να επανεμφανιστεί και να επανακάμψει με τις κλασικές μεθόδους της αστικής πολιτικής. Μπορεί να επανεμφανιστεί και να επανακάμψει μόνο με την εγκληματική ταγματοεφοδίτικη δράση. Αυτό αποδεικνύει ολόκληρη η ιστορία του εθνικοσοσιαλισμού, από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Και η ιστορία του ελληνικού εθνικοσοσιαλισμού, βεβαίως.

Οσον αφορά την πλευρά της κυβέρνησης, των μπάτσων και του δημοσιογραφικού εσμού, δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προσπάθεια για να καταδείξουμε ότι έχουν συμφέρον να τονιστεί η οπαδική και να θαφτεί η πολιτική διάσταση της υπόθεσης. Οι φασιστικές και νεοναζιστικές συμμορίες που έχουν δημιουργηθεί στο χώρο των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ, όπως δείξαμε παραπάνω, συμμετέχουν ενεργά στο πολιτικό «γίγνεσθαι» της Θεσσαλονίκης και έχουν καταγράψει πλούσια «μαύρη» πολιτική δράση, εναντίον κάθε αντικαπιταλιστικής και αντιφασιστικής φωνής. Συνεχίζουν την παράδοση των μισθοδοτούμενων από την ΚΥΠ, «παρακρατικών» και φασιστικών συμμοριών των δωσίλογων της κατοχής, των ΜΑΥΔΩΝ και δολοφόνων του μοναρχοφασισμού, που υπηρετούσαν με σθένος την καρικατούρα κοινοβουλευτισμού της ΕΡΕ του Καραμανλή. Για περισσότερα από εξήντα χρόνια διαρκούν οι δεσμοί των κρατικών μυστικών υπηρεσιών με τις φασιστικές συμμορίες, ειδικά στη Θεσσαλονίκη, και η στήριξή τους στις κεντρικές πολιτικές επιλογές της αστικής τάξης.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν και γνώριζε τη σύμφυση οπαδισμού-νεοναζισμού, την ανεχόταν, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει ψήφους από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ (είναι πάρα πολλοί, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα). Εδινε πολιτική κάλυψη στην πολιτική δράση των ΠΑΟΚτζίδικων φασιστικών συμμοριών και μέσω των μπάτσων πρόσφερε κάλυψη και ανοχή στην οπαδική τους δράση. Ταυτόχρονα, ο δημοσιογραφικός εσμός, υπακούοντας στις κυβερνητικές εντολές, φρόντισε να «θάβει» κάθε είδηση που μπορούσε να αμαυρώσει τη δράση τους.

Η δολοφονία του Αλκη άλλαξε τα δεδομένα και η πολιτική κάλυψη που παρείχε η κυβέρνηση στις ΠΑΟΚτζίδικες φασιστικές συμμορίες έγινε «ανάρμοστη σχέση» που πρέπει να κρυφτεί, προκειμένου να μην προκαλέσει πολιτική ζημιά στον Κούλη και την παρέα του. Οσο η υπόθεση ήταν η βασική είδηση στην επικαιρότητα, τα «πετσωμένα» ΜΜΕ έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα για να κρύψουν την πολιτική διάσταση της υπόθεσης, υπερτονίζοντας τη διάσταση της οπαδικής βίας ή και εστιάζοντας αποκλειστικά σ’ αυτήν. Οσο απομακρυνόμαστε χρονικά, τα θεσμικά ΜΜΕ φροντίζουν να εξαφανιστεί η υπόθεση από την επικαιρότητα. Οι λιγοστές αναφορές σ’ αυτήν σχετίζονται με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την «πάταξη της οπαδικής βίας» και τις πρωτοβουλίες που σκοπεύει να πάρει για να γίνει πιο αυστηρή η νομοθεσία λειτουργίας των συνδέσμων. Η αγωνία της κυβέρνησης να κλείσει η υπόθεση είναι τόσο μεγάλη που θεσμικά ΜΜΕ έχουν πάψει να προβάλουν ακόμη και τους ελέγχους που κάνουν οι μπάτσοι στους συνδέσμους των οργανωμένων. 

Πλέον, με τη δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Αρη συνεχίζει να ασχολείται μόνο η πλευρά Μαρινάκη, με τα ελεγχόμενα από αυτόν ΜΜΕ να διατηρούν στη δημοσιότητα την υπόθεση. Ο Μαρινάκης είναι ο μοναδικός κερδισμένος από την υπόθεση, καθώς ο βασικός του ανταγωνιστής είναι στριμωγμένος στη γωνία και ταυτόχρονα η κυβέρνηση του Κούλη τον έχει ανάγκη για να μπορέσει να αποκρύψει την πολιτική διάσταση της υπόθεσης και τις δικές της ευθύνες, που προκύπτουν από την ανοχή και την ασυλία που έδωσε στη δράση των συμμοριών. Η βασική «γραμμή» που έχει δώσει είναι να τονιστεί η στενή σύνδεση που έχει ο Σαββίδης με τους οργανωμένους οπαδούς του ΠΑΟΚ και τη δράση τους. Τα ερυθρόλευκα ΜΜΕ επικαλούνται στοιχεία από τη δικογραφία και καταθέσεις μπάτσων που αποδεικνύουν ότι οι εμπλεκόμενοι στη δολοφονία οπαδοί του ΠΑΟΚ ανήκουν στον ηγετικό πυρήνα της Θύρας 4 και έχουν άμεση σχέση με την ΠΑΕ. Ταυτόχρονα, προβάλλοντας την εικόνα με το καρφωμένο στιλέτο, σε ανάρτηση που έκανε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο γιος Σαββίδης, θέλουν να δείξουν ότι η δολοφονία του Αλκη δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός οπαδικής βίας αλλά εκτέλεση εντολής από τον ηγέτη της ομάδας. 

Οσο η υπόθεση παραμένει στην επικαιρότητα, ο Σαββίδης θα πρέπει να παραμένει στο παρασκήνιο και χωρίς ενεργή παρουσία στο προσκήνιο, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχει μειωμένη διαπραγματευτική ικανότητα και δεν θα μπορεί να πιέσει πολιτικά την κυβέρνηση για να προωθήσει τα επιχειρηματικά του συμφέροντα. Κατά συνέπεια, ο Μαρινάκης θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία για να κλείσει επιχειρηματικές δουλειές σε βάρος του βασικού ανταγωνιστή του. 

Αν και η «γραμμή» των ερυθρόλευκων ΜΜΕ είναι να αναδειχτεί η οπαδική πλευρά της υπόθεσης, δεν λείπουν και αναφορές για τις πολιτικές ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, άρα και η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για την ανοχή που δείχνουν στη δράση των οργανωμένων οπαδών και στην ατιμωρησία τους σε περιπτώσεις οπαδικής βίας. Με τον τρόπο αυτό ο Μαρινάκης στέλνει σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν θα ανεχτεί τυχόν συγκάλυψη της υπόθεσης και την οποιαδήποτε αβάντα στον Σαββίδη. 

Εν αναμονή της δικαστικής εξέλιξης της υπόθεσης είναι καθήκον όλων όσων δηλώνουμε ότι ανήκουμε πολιτικά «εκτός των τειχών» να διατηρήσουμε στην επικαιρότητα την υπόθεση και να αναδείξουμε την πολιτική της διάσταση. Να αναδείξουμε την πολιτική δράση των νεοναζιστικών οπαδικών συμμοριών και τις ευθύνες που έχουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο κρατικός μηχανισμός. Πρέπει να αποδείξουμε ότι το οπαδικό δόγμα «μια πόλη, μια ομάδα» οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα στο αντιδραστικό πολιτικό πρόταγμα «μια πόλη, μια μαύρη ιδεολογία» και να πείσουμε τους νεολαίους της εργατικής τάξης να πάψουν να στοιχίζονται κάτω από ξένα λάβαρα. Η ανάδειξη της πολιτικής διάστασης της δολοφονίας του 19χρονου οπαδού του Αρη θα μας δώσει τη δυνατότητα να δείξουμε ότι το δόγμα «No Politica» οδηγεί στην επικράτηση της αστικής ιδεολογίας και ότι για να ξεμπερδέψουμε μια και καλή με τις φασιστικές οπαδικές συμμορίες θα πρέπει να παλέψουμε για να τσακίσουμε τον καπιταλισμό που τις γεννά.

Κος Πάπιας 

ΥΓ1. Για να καταλάβουμε τη σύμφυση οπαδισμού-νεοναζιστικής ιδεολογίας στις τάξεις των οργανωμένων οπαδών του ΠΑΟΚ αρκεί μια αναφορά στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την υπόθεση της δολοφονίας του Αλκη. Οι επίσημες ανακοινώσεις συνδέσμων του ΠΑΟΚ είχαν σαν πρόταγμα το σύνθημα «Λευτεριά στα αδέλφια μας». Στον αγώνα ΠΑΟΚ Β’–Ολυμπιακός Β’ οι οπαδοί του ΠΑΟΚ σήκωσαν πανό με το σύνθημα «ΠΑΟΚ εναντίον όλων» και στον εκτός έδρας αγώνα με τη Μίντιλαντ στη Δανία το πανό τους είχε το σύνθημα «Κυβέρνηση χρηματοδοτούμενη από καρτέλ-μαφία, ο ΠΑΟΚ το κακό παιδί μα η Ελλάδα σε ομηρία». Υπάρχει κάποιος που αμφιβάλλει πλέον για τις φασιστικές, νεοναζιστικές πολιτικές καταβολές τους;

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *