Αντιπαράθεση και συκοφαντίες για ένα ψήφισμα στην ΕΛΜΕ Πειραιά! – Οι δυο γραμμές στο συνδικαλιστικό κίνημα!

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Το ψήφισμα της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ

«Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Πειραιά στηρίζει τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.: α) Πειραιά «Η Πρόοδος», β) Νίκαιας-Πειραιά, γ) Α’ Πειραιά «Ρήγας Φεραίος», δ) Κερατσινίου Περάματος «Ν. Πλουμπίδης, ε) Γλυφάδας-Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, στ) Αργοσαρωνικού και καταδικάζει τη στάση των δυο Σ.Ε.Ε. που αναφέρονται σε αυτήν. Οι συγκεκριμένοι συντονιστές, παρέμβηκαν στις αναρτήσεις των σχολικών μονάδων ευθύνης τους (αναρτήσεις ενιαίων κειμένων), επισημαίνοντας πως η ανάρτηση με το συγκεκριμένο περιεχόμενο «δεν είναι σύννομη και θεωρείται μη γενόμενη». Θυμίζουμε ότι, πριν ένα μήνα, σε μια προσπάθεια να ξεμπερδεύει με τους συμμετέχοντες στην απεργία-αποχή, το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε σε μια πρωτοφανή κίνηση αυταρχισμού, μια πράξη ποινικοποίησης του απεργιακού δικαιώματος, κι απέστειλε έγγραφα-αποφάσεις απευθείας προς τις/ους εκπαιδευτικούς διευθύντ(ρι)ες-προϊσταμένες/ους που, μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων των αντίστοιχων σχολείων, συμμετέχουν καθολικά στην απεργία-αποχή που κήρυξαν τα πρωτοβάθμια σωματεία τους και δεν ανάρτησαν αξιολόγηση στις πλατφόρμες του ΙΕΠ.

Το σωματείο μας, ολόκληρο το εκπαιδευτικό κίνημα, δηλώνει σε κάθε τόνο ότι δεν τρομοκρατούνται ούτε εκβιάζονται. Κάθε προσπάθεια να φιμωθούν οι φωνές μας και κάθε απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης θα πέσει κενό.

  • Καλούμε τους δύο ΣΕΕ, όπως και κάθε άλλον με αντίστοιχη στάση να εγκαταλείψουν οποιαδήποτε προσπάθεια εκτόξευσης απειλών εναντίον των εκπαιδευτικών σωματείων. Όχι σε παρεμβάσεις ΣΕΕ ή στελεχών εκπαίδευσης σε αναρτήσεις συλλόγων/συναδέλφων-ισσών.
  • Άμεσα, εδώ και τώρα να σταματήσουν οι απειλές και η τρομοκρατία του ΥΠΑΙΘ! Να σταματήσει κάθε δίωξη στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες που συμμετέχουν στην απεργία αποχή.
  • Ο αγώνας για την ανατροπή της αξιολόγησης θα συνεχιστεί και θα δυναμώσει.
  • Κάτω τα χέρια από τα σωματεία και τη συνδικαλιστική έκφραση και δράση!»

Το παραπάνω ψήφισμα κατέθεσε η ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στην ΕΛΜΕ Πειραιά σε αντιπαράθεση με ψήφισμα που έφερε το ΠΑΜΕ στο ΔΣ

Σύντομο σποτ των Παρεμβάσεων ΔΕ για την ενίσχυση της απεργίας - αποχής από  την αξιολόγηση - e-Πρόλογος

Το ΠΑΜΕ και οι συκοφαντίες

Είναι απολύτως θεμιτό και συνδικαλιστικά υγιές να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και αντιπαραθέσεις. Δεν είναι, όμως, θεμιτή, η παραποίηση, η διαστρέβλωση θέσεων και, κυρίως, η λασπολογία. Παλιά του τέχνη κόσκινο για το ΠΑΜΕ που ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό επιδίδεται σε μια συστηματική λασπολογία εναντίον κυρίως  των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ και της ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στον Πειραιά.

Χαρακτηριστικό το τελευταίο «επεισόδιο», όπου το ΠΑΜΕ λασπολογεί σε ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ ότι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στην ΕΛΜΕ του Πειραιά δεν ψήφισαν ψήφισμα συμπαράστασης και στήριξης των έξι Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ). Όπως διαπιστώνει κάθε καλόπιστος οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στον Πειραιά, όπως εκφράζονται από το ευρύτερο σχήμα ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ συμπαραστέκονται και στηρίζουν τις έξι ΣΕΠΕ και καταδικάζουν ξεκάθαρα τους Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ) για τη συγκεκριμένη στάση τους.

Δεν ψηφίσαμε το ψήφισμα που έφερε το ΠΑΜΕ στο ΔΣ γιατί:

– καλεί την κυβέρνηση “να αφουγκραστεί” και “να αναγνώσει” και διάφορα άλλα που δείχνουν τι αυταπάτες και τι ψαυδαισθήσεις τρέφουν οι συντάκτες για τον ρόλο της κυβέρνησης και την κυβερνητική πολιτική που μπορεί δήθεν να διορθωθεί. Βαθιά πεποίθησή μας είναι ότι αυτή η πολιτική δεν παίρνει διορθώσεις, αλλά ανατροπή μέσα από μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες που η γραφειοκρατία των ΟΛΜΕ/ΔΟΕ – ΑΔΕΔΥ/ΓΣΕΕ, αλλά και το ΠΑΜΕ δε θέλουν.

– διογκώνει το θέμα με την αυταρχική στάση των δυο ΣΣΕ – καμία τέτοια φασαρία δεν έγινε για τους 114 –  για να αποπροσανατολίσει από το κεντρικό ζήτημα που είναι η απεργία – αποχή και να θαφτεί κάθε αντίσταση

– προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την αυταρχική στάση των ΣΕΕ και να νομιμοποιήσει την υποταγή των «ενιαίων κειμένων», να ανοίξει ο δρόμος για αντίστοιχα κείμενα στην αποτίμηση της χρονιάς (αφού είναι “συλλογική αντίσταση”). Είτε αρέσει σε ορισμένους είτε δεν αρέσει και ως ΠΑΡΕΒΑΣΕΙΣ ΔΕ κεντρικά και ως ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ έχουμε την άποψη ότι στις σημερινές συνθήκες τα «ενιαία κείμενα» είναι γραμμή συμβιβασμού, υποταγής και ενσωμάτωσης. Αντίθετα, όπως έχουν δείξει και οι αλλεπάλληλες εγκύκλιοι του ΥΠΑΙΘ για την αξιολόγηση, η απεργία – αποχή είναι μονόδρομος!

Ενιαία γραμμή συμβιβασμού και υποταγής!

Από τον Δεκέμβρη που το ΠΑΜΕ έκανε τη μεγάλη στροφή και από την απεργία – αποχή από την αξιολόγηση και πρότεινε αρχικά από την ΕΛΜΕ Πειραιά τα περιβόητα «ενιαία κείμενα» σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στην ΟΛΜΕ και τη στήριξη σε μια διορισμένη Διοίκηση επιχειρεί να καλύψει την εσωτερική του αμφισβήτηση και κρίση με λασπολογίες. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΠΑΜΕ ανάμεσα στα άλλα προβάλλει την «ενιαία γραμμή και στάση στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια και σε όλα τα σωματεία» επιδιώκοντας να αποδείξει ότι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ δεν έχουν ενιαία γραμμή για αυτό και ψάχνει για στραβοτιμονιές και παρεκκλίσεις των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας κάνοντας, όχι μόνο κάνοντας την τρίχα τριχιά, αλλά και με απαράδεκτες γενικεύσεις που δεν παίρνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες κάθε χώρου και κάθε σχήματος των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Ωστόσο για να τελειώνουμε και με αυτό. Από μια ενιαία γραμμή συμβιβασμού και υποταγής εμείς προτιμάμε την κεντρική γραμμή των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, τη γραμμή του παρατεταμένου και ανυποχώρητου αγώνα.

Ο βήχας και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός ΔΑΚΕ-ΣΥΝΕΚ δεν κρύβονται Παντιέρα  αντικαπιταλιστική ενημέρωση

Όσο κι αν σήμερα το ΠΑΜΕ παραποιώντας προκλητικά την πραγματικότητα με ταξικές ιαχές επιχειρεί να αυτοπροβληθεί ως «η μοναδική δύναμη» που -τάχα- αγωνιζόταν ενάντια στα απανωτά αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, τις απαγορεύσεις κλπ, η ίδια η πραγματικότητα τους διαψεύδει κατηγορηματικά.  Το ΠΑΜΕ συνθηκολογώντας με τις δυνάμεις του νυν και πρώην κυβερνητικού συνδικαλισμού, τις παρατάξεις της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, κήρυξαν εδώ και δυόμισι χρόνια γενικό σιωπητήριο σε μεγάλες ομοσπονδίες ΟΛΜΕ/ΔΟΕ – ΑΔΕΔΥ και άλλα συνδικάτα την ώρα που η κυβέρνηση της Δεξιάς με την πολιτική της πυγμής σάρωνε τα εναπομείναντα –μετά τη μνημονιακή λαίλαπα – δικαιώματα και κατακτήσεις. Δύο απανωτοί αντιλαϊκοί-αντικοινωνικοί προϋπολογισμοί επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μαζί με τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, κήρυξαν σιγή ασυρμάτου στην ΑΔΕΔΥ, στη ΓΣΕΕ, σε όλες τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα. Όσο κι αν σήμερα το ΠΑΜΕ καταγγέλλει και κατακεραυνώνει τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ως συμβιβασμένες και ξεπουλημένες, εδώ και πάνω από δύο χρόνια καλλιέργησε μια γραμμή συνθηκολόγησης σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Αγωνιστικές Παρεμβάσεις Συσπειρώσεις Κινήσεις Εκπαιδευτικών Δ.Ε. – Ενιαίο  Δημόσιο Δωρεάν Δωδεκάχρονο Σχολείο με Όλη τη Γνώση για Όλα τα Παιδιά

Την ίδια ώρα στην ΑΔΕΔΥ, στο πρόσφατο Γενικό Συμβούλιο (28/2), το ΠΑΜΕ σε πρωτοφανή συμπαιγνία με τις κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις (της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ) οδήγησαν σε νέα -τρίτη κατά σειρά- αναβολή της απόφασης για την συνολική απόρριψη του ν. «Χατζηδάκη» με το αιτιολογικό πως «χρειάζεται χρόνος»! Στην πράξη το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα οδηγείται στην πλήρη υποταγή στο ν. «Χατζηδάκη» και το ΠΑΜΕ φέρει πολύ μεγάλη ευθύνη για αυτή την εξέλιξη.

Την ώρα που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε ΟΛΜΕ /ΔΟΕ σε ΓΣΕΕ/ ΑΔΕΔΥ έχουν κηρυξει συνδικαλιστικό/αγωνιστικό lock down δεν μπορούμε να πάμε με λογικές συμβιβασμού και παραταξιακής περιχαράκωσης, αλλά με τη γραμμή της ρήξης και του αγώνα.

*Ο Γιώργος Κ. Καββαδίας είναι φιλόλογος, μέλος της ΣΕ του περιοδικού «Αντιτετράδια της Εκπαίδευσης», του «Εκπαιδευτικού Ομίλου» και του ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *