Ανοιχτή επιστολή πανεπιστημιακών για τον κρατούμενο ιστορικό Βασίλη Γκόνη

Πηγή: ΕφΣυν

Καλούν τις αρχές «να εξετάσουν το αίτημα της αποφυλάκισής του με νηφαλιότητα και με σεβασμό…»

Κατηγορίες για τρομοκρατική δράση, οι οποίες στηρίζονται σε ανεπαρκή και αμφισβητούμενα στοιχεία, αντιμετωπίζει ο ιστορικός Βασίλης Γκόνης, ο οποίος παραμένει προσωρινά κρατούμενος ήδη για έξι μήνες.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, πανεπιστημιακοί και ερευνητές, με ανοιχτή τους επιστολή τοποθετούνται για την υπόθεση, καλώντας τις αρχές «να εξετάσουν το αίτημα  της αποφυλάκισής του με νηφαλιότητα και με σεβασμό στο δικαίωμα κάθε πολίτη να κρίνεται με βάση στιβαρά στοιχεία, ιδίως όταν η κρίση επηρεάζει άμεσα το ύψιστο αγαθό της προσωπικής ελευθερίας».

Η ανοιχτή επιστολή με τις υπογραφές

Ως πανεπιστημιακοί, ερευνητές/ερευνήτριες και άνθρωποι του ευρύτερου επιστημονικού χώρου, που γνωρίζουμε τη μακρόχρονη επιστημονική δραστηριότητα του Βασίλη Γκόνη στον τομέα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας, αισθανόμαστε την ανάγκη να τοποθετηθούμε δημόσια για την υπόθεση της συνεχιζόμενης προφυλάκισής του.

Ο Βασίλης Γκόνης, υποψήφιος διδάκτορας Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι γνωστός στην ερευνητική κοινότητα ως ιστορικός με ενεργή συμμετοχή σε διεθνή συνέδρια, ημερίδες, ερευνητικά προγράμματα και επιστημονικές συνεργασίες. Το έργο του διακρίνεται από τεκμηριωμένη προσέγγιση, σοβαρότητα και ήθος, ενώ έχει αναπτύξει δημόσια παρουσία που συνάδει με τις αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της επιστημονικής δεοντολογίας.

Ο Βασίλης Γκόνης είναι προφυλακισμένος εδώ και έξι σχεδόν  μήνες, χωρίς να έχει ακόμα δικαστεί, με μοναδικό ενοχοποιητικό στοιχείο, όπως εξηγεί ο ίδιος στην επιστολή του (Εφημερίδα των Συντακτών, 28.2.2025), ότι πλήρωσε ενοίκιο άλλου προσώπου  για μια αποθήκη στην οποία βρέθηκαν όπλα, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει το περιεχόμενό της. Την ίδια στιγμή, δεν έχουν προκύψει ούτε φυσικά ευρήματα (γενετικό υλικό, αποτυπώματα, κλειδιά, αναγνωρίσεις) ούτε άλλα αποδεικτικά στοιχεία που να τον συνδέουν με τον χώρο ή με την τέλεση αξιόποινων πράξεων.

Μας ανησυχεί ιδιαιτέρως ότι η αστυνομική και εισαγγελική έρευνα προχώρησε στην κατάσχεση ακαδημαϊκών βιβλίων από την προσωπική του βιβλιοθήκη ως «πειστηρίων»· πρόκειται για τίτλους που διδάσκονται και κυκλοφορούν ευρέως στο πεδίο της Ιστορίας, των Πολιτικών Επιστημών και της θεωρητικής προσέγγισης της τρομοκρατίας. Η αποσπασματική ή αυθαίρετη ερμηνεία του επιστημονικού υλικού ενός ερευνητή και γενικότερα ενός αναγνώστη ως επιβαρυντικού στοιχείου δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η πνευματική εργασία στο πλαίσιο της ποινικής διερεύνησης.

Εν αναμονή της δίκης, η οποία πρέπει να γίνει το ταχύτερο, με τα παραπάνω δεδομένα και καθώς δεν έχουν παρουσιαστεί επαρκή τεκμηριωμένα αποδεικτικά στοιχεία, θεωρούμε υποχρέωσή μας, ως πολίτες και επιστήμονες, να μη σιωπήσουμε. Θεωρούμε ότι ο ρόλος μας μάς επιβάλλει να πούμε ότι θεωρούμε τη συνέχιση της προσωρινής κράτησης του Βασίλη Γκόνη αδικαιολόγητη και το αίτημα της αποφυλάκισής του δίκαιο και εύλογο. Ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας, η αναλογικότητα και η ανάγκη να αποφεύγεται η επιβολή μέτρων που δεν ανταποκρίνονται στην αποδεικτική βάση κάθε υπόθεσης είναι θεμελιώδεις αρχές ενός κράτους δικαίου. Επιπλέον, και στο μέτρο που γνωρίζουμε, οι θέσεις που έχει διατυπώσει ο Βασίλης Γκόνης δεν έχουν διαψευστεί από οποιαδήποτε αρχή και εύρημα.

Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να εξετάσουν το αίτημα της αποφυλάκισής του με νηφαλιότητα και με σεβασμό στο δικαίωμα κάθε πολίτη να κρίνεται με βάση στιβαρά στοιχεία, ιδίως όταν η κρίση επηρεάζει άμεσα το ύψιστο αγαθό της προσωπικής ελευθερίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *