Αν μετά το κάστανο του Παϊσιου, δούμε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και το καπέλο του Καποδίστρια, θα ζητήσουμε ακρόαση θεού και αλλαγή πλανήτη.

Του Γιώργη Γιαννακέλλη

Ο Γιάννης Σμαραγδής, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Θεσσαλονίκης, αποκάλυψε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος του εκμυστηρεύτηκε πως υπάρχει πρόταση από το Άγιο Όρος για αγιοκατάταξη του Ιωάννη Καποδίστρια. Ο Λόγος; Γιατί «Έζησε και θυσιάστηκε ως άγιος».

Μάλιστα. Δεν θα μας κάνει καμία εντύπωση αν σύντομα οι πιστοί προσκυνούν εικόνες του “Κυβερνήτη” δίπλα στον Παΐσιο και τον Πορφύριο. Άλλωστε, η «λεκτική αγιογραφία» έχει ήδη γίνει από τον θεμελιωτή του νεοφασισμού στην Ελλάδα, τον Κώστα Πλεύρη, που έχει αφιερώσει ολόκληρο βιβλίο, και τηλεοπτικό χρόνο, στον «μεγάλο άνδρα», – τι σύμπτωση, έτσι;

Και δεν είναι η πρώτη φορά που η Ορθόδοξη Εκκλησία αγιοποιεί φιγούρες με… αμφιλεγόμενο (;) παρελθόν. Ο Άγιος Παΐσιος, για παράδειγμα, αυτός που η Παναγία του έδωσε προσωπικά ψωμί και σταφύλια, ενώ ο διάβολος τον σεβόταν βαθιά («Παΐσιε, ούτε ο Χριστός δεν μου έδωσε τέτοια απάντηση!»), αγιοκατατάχθηκε το 2015 εν μέσω θρησκοληπτικής φρενίτιδας.

Πριν από αυτόν, ο «άγιος» Κωνσταντίνος ο Μέγας, ο αυτοκράτορας που βαφτίστηκε στο νεκροκρέβατό του αφού πρώτα είχε σφάξει γυναίκα, γιο και ανίψια – αλλά hey, νομιμοποίησε τον Χριστιανισμό, οπότε όλα συγχωρούνται.

Όσο για την ταινία «Καποδίστριας»; Ο Σμαραγδής νιώθει δικαιωμένος από την εμπορική της επιτυχία: Ρεκόρ 15ετίας, πάνω από 145.000 εισιτήρια μόνο το πρώτο τετραήμερο, sold out παντού.

Σοβαρά τώρα; Με την ίδια λογική, ο ελληνικός λαός «δικαίωσε» τον Γκουσγκούνη επειδή οι πορνοταινίες του έκοβαν εκατομμύρια εισιτήρια τη δεκαετία του ’80. Ή τον ναζισμό όταν 400.000 ψήφισαν Χρυσή Αυγή; Ή τον Λεβέντη όταν έγινε αρχηγός κοινοβουλευτικής ομάδας; Ή τον Άδωνι που μέχρι σήμερα μαζεύει 65.000 ψήφους για τις κυβιστήσεις του;

Η μαζική προσέλευση δεν είναι δικαίωση – είναι σύμπτωμα. Σύμπτωμα μιας κοινωνίας που λαχταράει μεσσίες, θρησκοληψία, εθνικιστικό εξαιρετισμό και αγιογραφίες ιστορικών προσώπων. Όπως ακριβώς το έθεσε ο κριτικός κινηματογράφου Νίκος Τσαγκαράκης (η κριτική του οποίας λογοκρίθηκε από την εφημερίδα «Πατρίδα» του Ηρακλείου, γιατί προφανώς η αλήθεια καίει).

Στην τελική δεν είναι περίεργο να βλέπουμε δεκάδες χιλιάδες να συνωστίζονται για μια ταινία που παρουσιάζει τον Καποδίστρια σαν Χριστό-Μεσσία της Ελλάδας. Είναι η ίδια η ουσία του ελληνικού συντηρητισμού: θρησκεία + πατρίδα + εξιδανίκευση = μαζική αναισθησία απέναντι στην πραγματική ιστορία και τα πραγματικά προβλήματα.

ΥΓ: Αν ο Καποδίστριας γίνει άγιος, ετοιμαστείτε να βλέπουμε Χριστιανούς για προσκύνημα και στο… ιερό του καπέλο. Μετά το κάστανο του Παϊσίου, όλα πια είναι δυνατά.

.

Μία απάντηση στο “Αν μετά το κάστανο του Παϊσιου, δούμε τους Χριστιανούς να προσκυνούν και το καπέλο του Καποδίστρια, θα ζητήσουμε ακρόαση θεού και αλλαγή πλανήτη.”

  1. «Έζησε και θυσιάστηκε ως άγιος» Μάλιστα…

    Ώστε γι’ αυτό η Παναγιά που -κατά Σμαραγδή- ήταν πάντα δίπλα του, επέτρεψε στους δολοφόνους του να τον στείλουν στον αγύριστο! Για να αγιοποιηθεί!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *