Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΕ

 

Σκίτσο του Γιάννη Ιωάννου

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τα προβλήματα και τους αγώνες των εργαζομένων στα ΜΜΕ: τοποθέτηση με βάση το κάλεσμα της ΠΟΕΣΥ

 Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ ανταποκρινόμενη στο σχετικό κάλεσμα της ΠΟΕΣΥ, τοποθετείται πάνω στα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τους δημοσιογράφους και τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ:

Τα ΜΜΕ διαδραματίζουν σήμερα καθοριστικό ρόλο. Στην πλειοψηφία τους, αποτελούν το μακρύ χέρι του συστήματος, τον ιδεολογικό μηχανισμό καταστολής των εργατικών και νεολαιίστικων αγώνων. Τα αφεντικά και τα διευθυντικά στελέχη τα έχουν στρέψει συνειδητά προς αυτή την κατεύθυνση, πρωταγωνιστούν στη διαπλοκή και την απαξίωση της ενημέρωσης, ενώ ταυτόχρονα προωθούν στον κλάδο τις πιο αντιδραστικές εργασιακές σχέσεις.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ΜΜΕ για:

  • Να υπογραφούν συλλογικές και κλαδικές συμβάσεις που θα ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων σε όλα τα μέσα – έντυπα, ηλεκτρονικά, διαδικτυακά. Με αύξηση των κατώτατων μισθών, έτσι ώστε όλοι να ζουν αξιοπρεπώς από μία δουλειά. Με υπεράσπιση των υπόλοιπων κλιμακίων και των θεσμικών κατακτήσεων της σύμβασης του 2009.
  • Να ενταχθούν όλοι, άμεσα, στα μισθολόγια των επιχειρήσεων. Με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ελαστικές σχέσεις. Χωρίς διακρίσεις ανάμεσα στα έντυπα, ηλεκτρονικά και διαδικτυακά μέσα. Οι εργοδότες να καλύψουν τα ελλείμματα στα ταμεία με τις (ανύπαρκτες μέχρι σήμερα) εισφορές τους.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις και να καλυφθούν οι κενές θέσεις που υπάρχουν με άνεργους συναδέλφους, με ευθύνη των ενώσεων. Να στηριχθούν ενεργά και με κάθε μέσο οι άνεργοι, ειδικά οι μακροχρόνια, από την κυβέρνηση και τα ταμεία. Σε περιπτώσεις λουκέτων ή μη καταβολής δεδουλευμένων, να κατάσχονται τα έσοδα και να δημεύεται υπέρ των εργαζομένων η προσωπική περιουσία των εργοδοτών.
  • Να μην περάσει το κούρεμα στα ασφαλιστικά ταμεία και τα αποθεματικά τους. Να συγκροτηθεί ένα πλατύ μέτωπο αντίστασης και αγώνα με όλους τους εργαζόμενους, από κάθε κλάδο, οι οποίοι θίγονται από αυτές τις πολιτικές.
  • Να επιβληθεί κοινωνικός-εργατικός έλεγχος σε όλα τα μέσα. Η ενημέρωση είναι κοινωνικό αγαθό και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την καπηλεύεται.
  • Να σπάσει το αμαρτωλό τρίγωνο τραπεζών-ΜΜΕ-πολιτικών, που συντηρεί και αναπαράγει το Μαύρο Μέτωπο και το σύστημα της εξουσίας.
  • Να συγκροτηθεί ένα συνδικάτο όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, που θα σπάσει τα δεσμά της εξάρτησης και της διαπλοκής και θα κλείσει ερμητικά τα παράθυρα τα οποία οδηγούν στα σαλόνια ή τον προθάλαμο της εξουσίας. Ένα συνδικάτο που θα λειτουργεί με κανόνες άμεσης και ουσιαστικής δημοκρατίας, θα διασφαλίζει την ενεργό συμμετοχή των μελών του στις αποφάσεις και τις δράσεις.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ εκτιμά ότι στην εποχή μας για μια διέξοδο από την κρίση από τη σκοπιά των εργαζόμενων και της κοινωνίας, απαιτείται σύγκρουση με το Μνημόνιο, ακύρωσης και κατάργηση του, διαγραφή του χρέους και έξοδος από ευρώ και ΕΕ, μαζί με όλα τα απαραίτητα μέτρα, όπως η εθνικοποίηση των τραπεζών. Η επιλογή αυτή είναι προϋπόθεση για μια αναδιανομή του πλούτου, αλλά και για τις δημοκρατικές ελευθερίες. Ανοίγει το δρόμο επίσης για την κοινωνική ανατροπή για το ξεπέρασμα του γερασμένου και αδηφάγου καπιταλισμού. Υπάρχει λοιπόν άλλος δρόμος, έξω από Μνημόνιο, χρέος και ευρώ.

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή  

www.antarsya.gr

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α.

τηλ.: 2108227949, 6948369941, 6934535084, 6932828964

15/6/2012

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Current ye@r *